Mercato (2012-2014)
- yanquez
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
uoooo Matko jacy niegramotni!!!
Oddamy Dżiowinka do fiołków, żeby nie płakali za Joveticiem. Dostaną do tego z 5 baniek i jakiegoś Pasquato... tyle...
A tak na marginesie: przy 3-5-2 to znowu takiej super 9 nam nie potrzeba chyba. Cassano-DiNatale całkiem fajnie ogarniali wczoraj na przykład...
Oddamy Dżiowinka do fiołków, żeby nie płakali za Joveticiem. Dostaną do tego z 5 baniek i jakiegoś Pasquato... tyle...
A tak na marginesie: przy 3-5-2 to znowu takiej super 9 nam nie potrzeba chyba. Cassano-DiNatale całkiem fajnie ogarniali wczoraj na przykład...
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2012, 12:36 przez yanquez, łącznie zmieniany 1 raz.
- Arbuzini
- Juventino
No sens tego mocno średni, ale jak się wyczerpią wszystkie sensowne opcje? Fajnie jakby się udało z Dzeko albo Suarezem, bo dla mnie to są jedyni realni kandydaci spełniający normy jakościowe (żadne tam Torresy...).deszczowy pisze:Jeden van Buyten to trochę za mało, żeby mnie przekonać.Arbuzini pisze:Jeśli przyjdzie Jovetic w tym sezonie to z dużą dozą prawdopodobieństwa rozważany będzie jako wzmocnienie pozycji wysuniętego napastnika. Oczywiście, że nie jest to jego nominalna pozycja, ale... są przynajmniej dwa "ale". Po pierwsze, w nowoczesnym futbolu często zaciera się coś takiego jak nominalna pozycja. Po drugie, lepszy taki farbowany Jovetic niż Borriello, czy Quag lub Matri bez formy.
A poza tym pytam jeszcze raz - po co nam trzech piłkarzy o podobnej charakterystyce? Kto miałby być na szpicy, Vucinić?
Na szpicę Jovetic. Tak grał większość spotkań w sezonie 11/12.
- francois
- Juventino
Myślę, że to nie jest wcale zły pomysł. I tak przecież mało gramy górnych piłek. W tym szaleństwie jest metodaArbuzini pisze:Na szpicę Jovetic. Tak grał większość spotkań w sezonie 11/12.

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
- pumex
- Juventino
Chodzą słuchy, że na dwójkę z Udine wydamy ponad 35mln.zahor pisze:No i tym bardziej oddalamy się od wielkiej gwiazdy do ataku. Czy naprawdę jest możliwe że uda się po wydaniu 8 mln na Caceresa, 15 na tamtych dwóch z Udinese, 4 na Giaccheriniego, ewentualnych 12 na Giovinco wygospodarować jeszcze jakieś 30 baniek na snajpera? Oby, ale zbyt mocno się na to nie nastawiam.
Ogólnie pomysł z Giovinco dobry, ale takie coś by pewnie nie przeszło. Raz, że wartość całkowita transferu jednak byłaby za mała (chociaż... biorąc pod uwagę obecną cenę Seby...yanquez pisze:Oddamy Dżiowinka do fiołków, żeby nie płakali za Joveticiem. Dostaną do tego z 5 baniek i jakiegoś Pasquato... tyle...

Jovetic.deszczowy pisze:Kto miałby być na szpicy, Vucinić?
Prawie w ogóle nie gramy dośrodkowaniami, gra głowa w tym przypadku jest mało ważna. Również wolałbym na pozycję klasycznej '9' Cavaniego, ale wszyscy widzimy w którą stronę sprawy z nim związane zmierzają. Jeśli piłkarze o bardzo podobnej charakterystyce grają na szpicy (Messi, Rooney, Wellbeck, Suarez), to czemu mielibyśmy z naszym systemem nie spróbować przestawić Stevana

- SKAr7
- Juventino
Dokładnie tak, jak napisał Skibil. Też zdecydowana większość konkursów jest odkładana o rok. Wszystko reguluje Włoska Federacja. Rozstrzygania współwłasności są organizowane w jednym dniu roku, w końcowych dniach czerwca.@D@$ pisze:Przecież konkurs kopert może być za rok dopiero i co chodzi z tym że "pierwszy konkurs kopert"? Ktoś to z zewnątrz organizuje, kiedy się mogą takie konkursy odbyć?SKAr7 pisze:A zdaję się w piątek jest termin pierwszego konkursu kopert.
No tak, zdaję sobie sprawę, że to dwaj różni piłkarze.Łukasz pisze: raczej przez formę, przecież Q. i B. to zupełnie różni piłkarze. A M. w przeciwieństwie do nich świetnie gra pressingiem, co Conte lubi. Kłopot w tym, że przestał strzelać.
Piłem do tego, że imo dla Conte tankowy, przepychający i naciskajacy styl Borriello > techniczny, udzielający się w rozegraniu i szukający sobie miejsca w polu karnym FaQu > styl czekania na piłkę i bazujący na szybkości styl Matriego.
Akurat argument z świetną grą pressingiem jest kiepskawy, bo po prostu takie są wytyczne treneiro dla No.9. A i Borriello na pewno nie jest gorszy w tym względzie od pięknego Alessandro.
Oczywiście to moje zdanie, ale według tego co tu napisałem, jeśli uda sie zbić cenę za Marco do 4 milionów, to Matri będzie Panem Numer Trzy, niedługo Cztery.
- Virgil
- Juventino
Dokładnie, w naszej taktyce Jovetic może się świetnie sprawdzić bo nie mamy stylu gry który wymaga 100% snajpera, co nie oznacza że nie sprawdziłby się. Nie jest to idealna sytuacja ale lepszy Jovetic niż Torres czy RVP ( z różnych powodów)
Giovinco chce grać tego mu odmówić nie można jak będzie widział że czeka go ławka to się do Violi przetransferuje. Tutaj nie widzę problemu, problmem jest to, ze Viola się na taką podmianę nie zgodzi. Sportowo Viola może i poziom Parmy prezentuje ale mimo wszystko to wyższy prestiż klubu.
10mln + Giovinco + jakiś młodzik prędzej, dla nas z sumarycznego punktu widzenia mało korzystne gdyż to ok 35mln razem, ale z drugiej strony wykładamy nie dużo gotówki.
Tak naprawdę do genialnego mercato brakuje nam napastnika i lewego obrońcy/pomocnika , gdyż środkowym obrońcą będzie Caceres nie kupimy już nikogo innego ewentualnie może po taniości jakiegoś Zapatę czy kogoś w tym stylu.
Kolarov
+ Jovetic
[/list]
EDIT : Mi nie robi dużeej różnicy kto będzie rezerwowym napastnikiem, wręcz jestem zdania, że powinien zostać najbardziej opłacalny dla nas finansowo. (czyli jeżeli Matriego można puścić np. za 10 a kupić za 4mln Boriello to Boriello powinien zostać)
Giovinco chce grać tego mu odmówić nie można jak będzie widział że czeka go ławka to się do Violi przetransferuje. Tutaj nie widzę problemu, problmem jest to, ze Viola się na taką podmianę nie zgodzi. Sportowo Viola może i poziom Parmy prezentuje ale mimo wszystko to wyższy prestiż klubu.
10mln + Giovinco + jakiś młodzik prędzej, dla nas z sumarycznego punktu widzenia mało korzystne gdyż to ok 35mln razem, ale z drugiej strony wykładamy nie dużo gotówki.
Tak naprawdę do genialnego mercato brakuje nam napastnika i lewego obrońcy/pomocnika , gdyż środkowym obrońcą będzie Caceres nie kupimy już nikogo innego ewentualnie może po taniości jakiegoś Zapatę czy kogoś w tym stylu.
Kolarov

EDIT : Mi nie robi dużeej różnicy kto będzie rezerwowym napastnikiem, wręcz jestem zdania, że powinien zostać najbardziej opłacalny dla nas finansowo. (czyli jeżeli Matriego można puścić np. za 10 a kupić za 4mln Boriello to Boriello powinien zostać)
- zahor
- Juventino
Być może, ale ja mówię o budżecie na to mercato. A tego lata na tamtych dwóch mamy wydać 15 baniek, chyba że nie jestem na bieżąco. W każdym razie, ciężko mi tutaj być optymistą w temacie wielkiej gwiazdy. Chyba że Giovinco mimo wszystko ma być kartą przetargową.pumex pisze:Chodzą słuchy, że na dwójkę z Udine wydamy ponad 35mln.
- Tharp
Jovetic na szpicy? W 3-5-2?pumex pisze:Jovetic.deszczowy pisze:Kto miałby być na szpicy, Vucinić?

Podejrzanie przedluza sie podpisanie kontraktow przez duet Isla&Asa, co mnie troche martwi.
Do tego, wyglada na to ze kupujemy Giovinco. Rzekomo cala europa za nim ostatnio fapie, wiec jest szansa ze go komus opchniemy, za jakiegos rasowego napadziorka.... a jak nie, to pozostaje trzymac kciuki, zeby Conte go ogarnal.
- pumex
- Juventino
Jak nie dużo? Według Twojej opcji wykładamy 12-13mln za drugą połowę Giovinco a chwilę potem kolejne 10 dokładamy Fiorentinie. Razem blisko 25mln, do tego niepoliczona wcześniej pierwsza połówka Seby. Sporo. Myślę, że Fiora poszłaby na mniej.Virgil pisze:10mln + Giovinco + jakiś młodzik prędzej, dla nas z sumarycznego punktu widzenia mało korzystne gdyż to ok 35mln razem, ale z drugiej strony wykładamy nie dużo gotówki.
Pieprzenie. Zrobi Ci różnicę, jak okaże się, że rezerwowy nagle musi wejść i grać, albo na dłuższy czas zastąpić ofiarę.Virgil pisze:Mi nie robi dużeej różnicy kto będzie rezerwowym napastnikiem
No na to, a na które? Nie kontynuuj, bo yanquez zrobi Ci wjazd na chatęzahor pisze:Być może, ale ja mówię o budżecie na to mercato.pumex pisze:]Chodzą słuchy, że na dwójkę z Udine wydamy ponad 35mln.
Jakbyś poczytał trochę głębiej, to dowiedziałbyś się ciekawych rzeczy. Na przykład, że bardziej miałem na myśli 4-3-3. Ale jak już mówisz o 3-5-2... Cassano i Di Natale nie są klasycznymi '9' a mimo wszystko ładnie sobie radzili w dwuosobowym ataku.Tharp pisze:Jovetic na szpicy? W 3-5-2?pumex pisze:Jovetic.deszczowy pisze:Kto miałby być na szpicy, Vucinić?
A ponoć zawsze podpis jest w dniu testów... :roll:Tharp pisze:Podejrzanie przedluza sie podpisanie kontraktow przez duet Isla&Asa
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2012, 13:29 przez pumex, łącznie zmieniany 1 raz.

- Łukasz
- Juventino
@up - styl Matriego to bardziej ruchliwość niż szybkość. Co do Vucinicia i Jove - szybciej ten pierwszy na szpicy. Szkoda, że opcja yanqueza raczej nierealna - pozycja ta sama, a JoJo to moim zdaniem lepszy gracz od Seby.
- @D@$
- Juventino
Czyli dlatego że nie jesteśmy pewni formy Torresa, to mamy brac Joveticia, który raczej w ogóle na szpicy grać nie będzie? Ok, żeby tylko nie było narzekania na Fabio, Matriego czy Borrielo, bo w przypadku przyjścia Jove wyczuwam że to oni będą etatowymi "9".pumex pisze:Pierwszy raz zgadzam się ze zdaniem Virgila. Jeśli Jovetic nie rozwiązuje problemu strikera (zgoda), to Waszym zdaniem zrobi to Torres - koleś, który grając od 5 lat w jednej lidze od ponad 2-ch nie potrafi odnaleźć dawnej formy, dodatkowo wychowywał się w lidze, która systemem mocno różni się od SerieA?
Sprzedać Mirko i kupić Joveticia? :roll: No to jesteśmy jakieś 10 mln w plecy i zostajemy w punkcie wyjścia, czyli bez gracza na szpicę.
A to nawet nie wiedziałem, czyli mnie wszycy na forum w błąd wprowadzali :evil: No, ale Parmie średnio jest konkurs kopert na rękę. Ile oni mogą dać, 5 mln?Skibil pisze:Pierwszy konkurs kopert odbywa się po roku, ale w tym czasie jedna ze stron może zażądać ten konkurs odłożyć na następny rok. Po dwóch latach ten konkurs musi się już odbyć, w tym tylko może. Wszystko zależy od władz Parmy.
Ja tam wolę Sebę i powalczyć o np. Dzeko niż kupić Joveticia "bo jest fajny" i nic więcej. W ogóle gdzie on miałby grać? Albo wysyłamy Mirko na ławę w 3-5-2, albo wciskamy jednego Czarnogórca na siłę na prawe skrzydłow w 4-3-3, średnie obie opcje.zahor pisze:Ja bym to pytanie sformułował nieco inaczej - jeżeli mamy kupić Joveticia to po co nam Giovinco
Aha dzeko podałem, nie dlatego, że uważam że jest najlepszy z wszystkich możliwości, ale dlatego, że jego transfer jest w miare realny, tylko ta pensja, musiałby chcieć ją obniżyć o jakieś 2/3 całości

Taki numer przejdzie w Hiszpanii, we Włoszech nie.pumex pisze:Włączając pełną rozkminę, ciekawe byłoby przestawienie Joveticia podobnie jak zrobiła Barca z Messim. Jo-Jo i Leo sposób gra mają podobny, tylko preferują inne strony boiska. Tylko taki zabieg moim zdaniem bardziej pasowałby do 4-3-3.
Z resztą, jak już kiedyś zauważył @Ouh_yeah, Conte lubi na szpicy "dużego napastnika".
Ale to jednak reprezentant Włochpumex pisze:Dobrze, ale kurna... ponad 7 baniek... drogo :doh:

A propos Marotty, też macie wrażenie, że Lato w okularach przeciwsłonecznych wygląda jak Beppe?

Niby tak, ale Balotelli, choć go nie lubię, to jak gra to pokazuje co to znaczą warunki fizyczne, z resztą Conte ma inną filozofię niż Prandelli. M. in. dlatego Del Piero mało grał.yanquez pisze:A tak na marginesie: przy 3-5-2 to znowu takiej super 9 nam nie potrzeba chyba. Cassano-DiNatale całkiem fajnie ogarniali wczoraj na przykład...
Nie wierzę w to, a już napewno nie w jedno mercato, bo to byłaby głupota.pumex pisze:Chodzą słuchy, że na dwójkę z Udine wydamy ponad 35mln.
No proszę Cię, Rooney przy Joveticiu wyglada jak tur. I co tak na tego Messiego cię wzięło?pumex pisze: Jeśli piłkarze o bardzo podobnej charakterystyce grają na szpicy (Messi, Rooney, Wellbeck, Suarez), to czemu mielibyśmy z naszym systemem nie spróbować przestawić Stevana

Stevan to fajny koleś, ale jak dla mnie kombinowanie go na siłę to troche strata czasu a i tak niewiele to zmieni naszą sytuację.
edit1 (szybcy jesteście):
Jakmkupujemy pól karty za 12 mln (sądzę że za mniej się da) a sprzedajemy całego gracza, no to mamy w tym wyliczeniu jakieś 25 mln + 10 czyli 35 mln, to już w ogóle kosmos...pumex pisze:Jak nie dużo? Według Twojej opcji wykładamy 12-13mln za drugą połowę Giovinco a chwilę potem kolejne 10 dokładamy Fiorentinie. Razem blisko 25mln, do tego niepoliczona wcześniej pierwsza połówka Seby. Sporo. Myślę, że Fiora poszłaby na mniej.
Chwila, do tej pory była mowa, że na razie kupuejmy połówki kart a potem się zobaczy, czyli na te mercato idzie 15, albo mnie coś ominęło i jest zmiana koncepcji.pumex pisze:No na to, a na które? Nie kontynuuj, bo yanquez zrobi Ci wjazd na chatęzahor pisze:Być może, ale ja mówię o budżecie na to mercato.pumex pisze:]Chodzą słuchy, że na dwójkę z Udine wydamy ponad 35mln.
Edit2: Jednak ominęło, dopiero teraz wszedłem na solo. Nie podoba mi się te 36 mln

Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2012, 13:54 przez @D@$, łącznie zmieniany 1 raz.
- pumex
- Juventino
Panie, bez porównania...Łukasz pisze:JoJo to moim zdaniem lepszy gracz od Seby.
A czemu nie będzie grał na szpicy? Już w tej roli występował nie raz. Jeśli Stevan nie sprawdzi się w roli wysuniętego, to sprawdzi się w innej, a jak całkiem nawali (nie wiem, dlaczego tak miałoby być) to się go sprzeda bez większych strat pieniężnych. Jak Torres się nie sprawdzi w roli strikera (a ku temu są przesłanki), to nie sprawdzi się już nigdzie indziej, a z racji jego wieku stracimy kupę forsy, bo po roku będzie warty połowę tego, co teraz.@D@$ pisze:Czyli dlatego że nie jesteśmy pewni formy Torresa, to mamy brac Joveticia, który raczej w ogóle na szpicy grać nie będzie?
Popatrz w dłuższej perspektywie. Zyskujemy gracza nie gorszego, młodszego o 6 lat.@D@$ pisze:Sprzedać Mirko i kupić Joveticia? :roll: No to jesteśmy jakieś 10 mln w plecy i zostajemy w punkcie wyjścia, czyli bez gracza na szpicę.
Dowaliłeś do pieca. Skąd Wam się to bierze? Rooney - 176cm, Jovetic - 183cm. Stevan jest bardzo dobrze zbudowanym napastnikiem.pumex pisze:No proszę Cię, Rooney przy Joveticiu wyglada jak tur
A o Messim piszę, bo jego styl jest podobny do gry Joveticia, tylko preferują inne strony.
No tak jakby, ale to jeszcze niepotwierdzone info.@D@$ pisze:...albo mnie coś ominęło i jest zmiana koncepcji.
Edit:
nie jestOuh_yeah pisze:Bo jest
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2012, 13:42 przez pumex, łącznie zmieniany 2 razy.

- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Bo jest, kiedy wszystko jest dogadane. W dniu testów albo następnego. Widocznie jeszcze jest jakiś szczegół, który nie pozwala na zakontraktowanie tych piłkarzy. Może jakiś papier nie dotarł do nas, albo coś jest na rzeczy z wynikami badań Isli.pumex pisze:A ponoć zawsze podpis jest w dniu testów... :roll:
Conte ściągnięciem Borriello raczej pokazał, że szuka dobrej dziewiątki i to jest dobry znak bo gra bez typowego środkowego napastnika kończy się jak Barcelona w tym sezonie (zresztą Guardiola w Ibrze upatrywał swoją wymarzoną dziewiątkę).
Jak to nie jest? Pirlo pojechał na rozmowę z Gallianim, na której nie doszli do porozumienia i na drugi dzień już był na testach i podpisywał kontrakt.pumex pisze:nie jest
Vidal przyleciał na testy i podpisał kontrakt po czym pojechał na urlop. Elia tak samo...

Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2012, 13:45 przez Ouh_yeah, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kuben
- Juventino
Nieważne na ile rat rozłożony jest zakup, kupujący zawsze jest zobowiązany księgować całość w chwili zakupu czyli kupując tą dwójkę za 30-35 mln musimy zaksięgować to na to okienko i o taką kwotę nam to budżet uszczupla.@D@$ pisze:Chwila, do tej pory była mowa, że na razie kupuejmy połówki kart a potem się zobaczy, czyli na te mercato idzie 15, albo mnie coś ominęło i jest zmiana koncepcji.pumex pisze:No na to, a na które? Nie kontynuuj, bo yanquez zrobi Ci wjazd na chatęzahor pisze:Być może, ale ja mówię o budżecie na to mercato.
Widzę, że wraca temat Jo-Jo. To potwierdzone info, że działamy w jego kierunku czy nasze managerowanie?
Edyta:
Owszem ale po pierwsze nie do końca wiemy czy kupujemy połówki czy całości w ratach, a po drugie czy jesteśmy jakoś zobligowani do wykupu drugich połówek w przyszłym sezonie. Różnie umowy mogą być spisane, ale nie będę się wymądrzał, nasi spece wiedzą co robić by pieniędzy było jak najwięcejWiking pisze:@Kuben
Ale połówki kart to nie raty. Kupujesz połówkę, księgujesz połówkę.
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2012, 13:50 przez Kuben, łącznie zmieniany 1 raz.
Fiat 126p - Prawie jak Bugatti
Pegasus - Prawie jak PlayStation
Barcelona, ManU, inter... - Prawie jak Juventus
Pegasus - Prawie jak PlayStation
Barcelona, ManU, inter... - Prawie jak Juventus
- Wiking
- Juventino
- Podziekował: 3 razy
@Kuben
Jak widać na głównej JP Gio (raczej) wraca - nie jestem przekonany czy u nas zaskoczy, ale skoro Conte ma na niego chrapkę...
Jak widać na głównej JP Gio (raczej) wraca - nie jestem przekonany czy u nas zaskoczy, ale skoro Conte ma na niego chrapkę...