LaLiga
- SKAr7
- Juventino
W tym miejscu się nie zgodzę. Ja wiem, że trener w UK może więcej, ale wciąż ostatnie lata pokazały mi dobitnie, że dobry, ogarnięty kołcz zrobi dużo, ale o sile klubu decyduje całe środowisko z zarządem na czele. Dopóki w Anglii na tych stanowiskach pracują klauny(w sensie znajomości futbolu, bo z punktu widzenia marketingowego robią fantastyczną robotę), tak długo mogą pościągać sobie wszystkie gwiazdy trenerskie, a i tak w CL będzie kaszana. Zgadzam się natomiast, że prędzej czy później to musi wypalić, tylko sytuacja jest utrudniona ze względu na ten fakt, że w kasie wszystko się zgadza aż za dobrze.Marat87 pisze: Już w przyszłym roku mogą zrobić duży krok i mieć czterech świetnych taktyków w czołowych zespołach. Klopp i Guardiola już potwierdzeni, a być może Conte pójdzie do Chelsea, a Mourinho do United. I własnie takich ludzi potrzebują, by się w końcu ogarnąć.
- Marat87
- Juventino
- Podziekował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Może i masz rację, ale czy w Chelsea i United za czasów ich ostatnich sukcesów nie rządzili ci sami ludzie?SKAr7 pisze:W tym miejscu się nie zgodzę. Ja wiem, że trener w UK może więcej, ale wciąż ostatnie lata pokazały mi dobitnie, że dobry, ogarnięty kołcz zrobi dużo, ale o sile klubu decyduje całe środowisko z zarządem na czele. Dopóki w Anglii na tych stanowiskach pracują klauny(w sensie znajomości futbolu, bo z punktu widzenia marketingowego robią fantastyczną robotę), tak długo mogą pościągać sobie wszystkie gwiazdy trenerskie, a i tak w CL będzie kaszana. Zgadzam się natomiast, że prędzej czy później to musi wypalić, tylko sytuacja jest utrudniona ze względu na ten fakt, że w kasie wszystko się zgadza aż za dobrze.Marat87 pisze: Już w przyszłym roku mogą zrobić duży krok i mieć czterech świetnych taktyków w czołowych zespołach. Klopp i Guardiola już potwierdzeni, a być może Conte pójdzie do Chelsea, a Mourinho do United. I własnie takich ludzi potrzebują, by się w końcu ogarnąć.
Ja bym to ugryzł z jeszcze innej strony, na pierwszy rzut oka trochę abstrakcyjnej.
Tym obecnie największym angielskim zespołom brakuje spoiwa ( że tak zapożyczę budowlaną nomenklaturę ). Może i mają najlepsze cegły, ale zaprawa jest słabej jakości albo nie ma jej wcale, dlatego też przy pierwszym większym podmuchu wiatru, dom się wali.
O co mi dokładnie chodzi? Weźmy pod lupę, kto bardzo mocno dominował rozgrywki pucharowe w XXI wieku?
Pierwszy na myśl przychodzi Milan. Być może najlepszy był Kaka, bo zdobył złotą piłkę, ale cały zespół spajali wychowanek Maldini, czy też najwybitniejsi Włosi ze swojego pokolenia, w Postaci Pirlo, Nesty, Gattuso czy Inzaghiego.
Dalej mamy Barcelone, a w niej Puyol, Xavi, Iniesta, czy też Messi, którego śmiało można nazwać wychowankiem.
Na końcu Bayern z Lahmem, Mullerem, Kroosem ( to już przeszłość ) czy Neurem.
W Chelsea swojego czasu byli Terry z Lampardem, w United Giggs ze Scholsem i Ferdinandem. Dziś natomiast jest to przypadkowa zbieranina bez tożsamości. Bez ludzi utożsamiających się z krajem czy ligą, takich którzy przesiąknęli tą atmosferą od małego.
Dlatego też takie City w LM nie istnieje. Dlatego też Real, który wydał więcej pieniędzy od Barcy i Bayernu, w ostatnich latach wygrał puchar mistrzów tylko raz. Oczywiście nie porównuje ich do City, bo to jednak półka wyżej i historia za nimi stoi, ale jednak mało tam wychowanków czy wybitnych Hiszpanów, co wg. mnie rzutuje na osiągane wyniki. Owszem, przy takim stężeniu świetnych graczy, w końcu się uda i w połączeniu z dobrym trenem sukces przyjdzie, ale nic trwałego nie zostało zbudowane i tak zresztą od lat.
Być może ktoś powie, że to bzdura. Tego nie da się zmierzyć, nie da się opisać statystyką, ale uważam, że ta magiczna, nieuchwytna cząstka istnieje i ma wpływ na sukcesy drużyn.
W Anglii obecnie mają kryzys, słabe pokolenie, a kasa tylko to pogłębia, bo po co stawiać na wychowanka, jak cię stać na kogoś kto już w tej chwili prezentuje odpowiedni poziom?
- CzeczenCZN
- Juventino
Villareal właśnie wyrównał stan meczu z Barceloną na 2-2
Ale tam to i tak chyba nic nie zmieni. Niestety, druga potrójna korona z rzędu Barcelony, może nie długo stać się faktem...

- Cabrini_idol
- Juventino
Dlaczego niestety ? Są najlepszą drużyną na świecie, grają najlepsza piłkę na świecie. Komu jak komu ale im się należy w obecnej dyspozycji.ForzaItanimulli3vujcm pisze:Villareal właśnie wyrównał stan meczu z Barceloną na 2-2Ale tam to i tak chyba nic nie zmieni. Niestety, druga potrójna korona z rzędu Barcelony, może nie długo stać się faktem...

- Milano1910
- Milanista
Prawdopodobnie kolega nie lubi Barcelony. Ja również się cieszę, że Barca pewnie zmierza po tryplet, bo po Milanie i Widzewie to kolejny klub w mojej hierarchiiCabrini_idol pisze:Dlaczego niestety ? Są najlepszą drużyną na świecie, grają najlepsza piłkę na świecie. Komu jak komu ale im się należy w obecnej dyspozycji.ForzaItanimulli3vujcm pisze:Villareal właśnie wyrównał stan meczu z Barceloną na 2-2Ale tam to i tak chyba nic nie zmieni. Niestety, druga potrójna korona z rzędu Barcelony, może nie długo stać się faktem...

- Cabrini_idol
- Juventino
Ja nie przepadam za Barca ale potrafię dostrzec to, że grają najlepszą piłkę na świecie. Jestem obiektywny (poza interemMilano1910 pisze:Prawdopodobnie kolega nie lubi Barcelony. Ja również się cieszę, że Barca pewnie zmierza po tryplet, bo po Milanie i Widzewie to kolejny klub w mojej hierarchiiCabrini_idol pisze:Dlaczego niestety ? Są najlepszą drużyną na świecie, grają najlepsza piłkę na świecie. Komu jak komu ale im się należy w obecnej dyspozycji.ForzaItanimulli3vujcm pisze:Villareal właśnie wyrównał stan meczu z Barceloną na 2-2Ale tam to i tak chyba nic nie zmieni. Niestety, druga potrójna korona z rzędu Barcelony, może nie długo stać się faktem...

- CzeczenCZN
- Juventino
To że grają to jedno, a to czy bym chciał by wygrali wszystko to drugie... Też rozgraniczam.Cabrini_idol pisze:Dlaczego niestety ? Są najlepszą drużyną na świecie, grają najlepsza piłkę na świecie. Komu jak komu ale im się należy w obecnej dyspozycji.

Bo to Gimboklub - tak wiem są prawdziwi kibice, ale większość to sezonowcy. Bardziej nie lubię Interu i Realu Madryt - ale tej dwójki to maksymalnie nienawidzę. :spiteful:Milano1910 pisze:Prawdopodobnie kolega nie lubi Barcelony.
NiezgodnośćMilano1910 pisze:Milanie i Widzewie to kolejny klub w mojej hierarchii

- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Ciekawostka. W trakcie pojedynku Villarrealu z Barceloną doszło do niecodziennego incydentu. W jednej z okazji Messi oddał bardzo silny strzał w trybuny. Niefortunnie piłka trafiła jedną z fanek Villarrealu, łamiąc jej przy okazji rękę. Barcelona zapowiedziała, że pokryje koszty leczenia oraz zaprosi panią na mecz swojego zespołu (ciekawe, czy ta z tego skorzysta). 

- juvemaroko
- Juventino
Dziszajszego El Classico jest malo atrakcyjne i jego wynik nie bedzie mial zadne wplyw na zdobywanie tytul mistrza przez Barcelona.
Jedynie pytanie brzmi czy Real zdolal sie poprawic od ostatniego El Classico i czy dzis bedzie widac praca Zidana ?
Jesli dzis Real dobrze zagra to jej pilkarze uwierza w swoich szansach w LM szczegolnie po bardzo korzystnym losowanie w 1/4 finalu.
Jedynie pytanie brzmi czy Real zdolal sie poprawic od ostatniego El Classico i czy dzis bedzie widac praca Zidana ?
Jesli dzis Real dobrze zagra to jej pilkarze uwierza w swoich szansach w LM szczegolnie po bardzo korzystnym losowanie w 1/4 finalu.
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 70 razy
Druga połowa Gran Derbi wynagrodziła moją cierpliwość. Oglądało się świetnie - polecam :hellyes: Zaskoczyło mnie, że Barca postanowiła odstawić aż takiego 'stojanowa' z Messim jako głównym hamulcowym. Rozumiem, że urządzał ich remis, ale bez przesady
Propsy dla Realu. Zasłużyli, bo bardziej im się chciało. Mimo ograbienia z prawidłowego gola Bale'a udało im się wyjść na prowadzenie i utrzymać wynik grając w 10tkę. Najlepsi zdecydowanie Marcelo i Modrić. Swoją drogą, nie zdziwiłbym się gdyby za jakieś 2 sezony Florentino postanowił zastąpić ich odpowiednio Sandro i Verrattim.
Pozdrawiam

Propsy dla Realu. Zasłużyli, bo bardziej im się chciało. Mimo ograbienia z prawidłowego gola Bale'a udało im się wyjść na prowadzenie i utrzymać wynik grając w 10tkę. Najlepsi zdecydowanie Marcelo i Modrić. Swoją drogą, nie zdziwiłbym się gdyby za jakieś 2 sezony Florentino postanowił zastąpić ich odpowiednio Sandro i Verrattim.
Zmień sobie nick na Cabrini_"ekspert" :rotfl:Cabrini_idol pisze:A co do tego, że leci równocześnie Barca - Real, to proszę was. Kto ogląda ten teatrzyk. Poza tym wiadomo, że Barca zniszczy Real. Poleciał hendi -1 na Barcę. Nawet dzieci w Etiopii wiedzą, że Real nie ma żadnych szans na Camp Nou.
Nie moja wina, że cię teraz dupa boli. Trzeba było nie wyskakiwać ze swoim buńczucznym komentarzem na pierwszym miejscu. Zastanawiałem się nawet, czy opłaca się odpowiadać na tą jawną prowokację... opłacało sięCabrini_idol pisze:A ty dalej podniecaj się meczem Barca Real, gdzie w tym samym czasie gra Juve, pozerze.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 02 kwietnia 2016, 22:32 przez jackop, łącznie zmieniany 1 raz.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- Cabrini_idol
- Juventino
A ty dalej podniecaj się meczem Barca Real, gdzie w tym samym czasie gra Juve, pozerze.

- juvemaroko
- Juventino
Zidane pokazal ze zasluguje na ta szansa. Mysle ze po tej wygrane Real powalczy i latwo sie niej podda w rozgrywkach LM.