Mercato (LATO 2018) DYSKUSJA
- Sorek21
- Juventino
Vidal Busquets Pogba ( Rakitić )MRN pisze:Gdyby jeszcze Barca ściągnęła Pogbę to klękajcie narody. pomoc będą mieli niewiarygodną dlatego po prostu nie mogę odżałować tego Vidala, nie mogę i tyle.
Coutinho
Messi Suarez
- wagner
- Juventino
Jest tak jak pisze mrozzi. Nie ma co zakłamywać rzeczywistości.mrozzi pisze:Obecny Juventus na papierze to potwór
Stratatata.pumex pisze:Potwór z przeciętnym (jak na rzekomego kandydata do wygrania LM) środkiem pola
Wszystkie potrzeby, które były koniecznością zostały zaspokojone. Wszystkie.
kd pisze:Milan wyrwał tylko cegiełkę z naszego muru, u nas mur stoi z małą dziurą, oni postawili ta cegłę i myślą że mają mur.
- Piti
- Juventino
zgadzam się. Pjanić to top, ale reszta? Khedira, Marchisio, Matuidi, Emre Can i Bentancur to jakoś super nie wygląda, wręcz mocno przeciętnie zważywszy na to, co posiadaliśmy w środku pola jeszcze kilka sezonów temu.pumex pisze:Potwór z przeciętnym (jak na rzekomego kandydata do wygrania LM) środkiem pola.
Pjanic to wiadomo - top, ale czy ja wiem czy Emre Can i Matuidi to taka "zaspokojona potrzeba" i taki super srodek pola? kurczak bez głowy Matuidi -tego rozwijać nie trzeba, bo wszyscy kumaci wiedzą o co chodzi. Co do Emre Cana.. wcale wybitnym piłkarzem to nie jest, jak dla mnie gdyby nie to, ze ten cały Can był darmowy, to nawet by nasi na niego nie spojrzeli już samo to, że kibice Liverpoolu jakoś zbytnio nie płakali po nim mówi samo za siebie.wagner pisze: Wszystkie potrzeby, które były koniecznością zostały zaspokojone. Wszystkie.
I nie twierdze że u nas wskoczy na wyższy poziom, po prostu na obecną chwile na pewno nie jest to grajek ktory jest naszym mocnym punktem, jest średni.
- Adrian27th
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Ale smutna cisza u nas.
Nedved, dlaczego nas oszukałeś!
Nedved, dlaczego nas oszukałeś!
"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
- Astarot
- Juventino
Można zgodzić się z tym, że obecna pomoc wyglądałaby o niebo lepiej gdyby zawitał do nas Pogba lub SMS ale czy faktycznie można nazwać tą pomoc przeciętną? A co przepraszam bardzo jest punktem odniesienia? Historia tzn. nasza pomoc w przeszłości czy aktualna linia pomocy innych drużyn, które będą rywalizować z nami w LM? Bo jeżeli to 2 to w mojej ujmując to nieco kolokwialnie "kacapolicie".Piti pisze:zgadzam się. Pjanić to top, ale reszta? Khedira, Marchisio, Matuidi, Emre Can i Bentancur to jakoś super nie wygląda, wręcz mocno przeciętnie zważywszy na to, co posiadaliśmy w środku pola jeszcze kilka sezonów temu.pumex pisze:Potwór z przeciętnym (jak na rzekomego kandydata do wygrania LM) środkiem pola.
Nasza pomoc wygląda przeciętnie tylko na tle Realu - hegemona LM i tak Casemiro - Modrić - Kross to potwory ale kiedy porównamy naszą pomoc z innymi potentatami Lm wcale nie wygląda to tak źle (zakładając, że Can zaaklimatyzuje się i wejdzie na wysoki poziom na co wskazują wszystkie znaki na niebie).
2. Barcelona -póki co żaden Pogba do nich nie dołączył a ich podstawową środkową formację tworzyć będą Busquets - Vidal (Rakitić) a przed nimi Coutinho ew. Busi Vidal i Rakitić. Jak postawimy obok siebie Matuidego obok Cana a przed nimi Dybalę to w mojej ocenie daje to podobną jakość ale co ja tam wiem.....
3. Man City - - podstawa to najprawdopodobniej Fernandiho - Gundogan - De Bruyne i znów dajemy Dybalę na 3/4 i jakoś mocno nie odbiegamy poziomem (oczywiście Kevin i nasz Paweł to gracze o zupełnie innych charakterystykach ale piłkarska jakość zbliżona )
4. Totenham - tu mogę się zgodzić, że poziomem w tej formacji nas przerastają bo Dier ( Wanyama/Dembele) - Alli - Eriksen to 2 najsilniejsza formacja
5. P$G - Rabiot - Veratti i L.Diarra (/Lo Celso) pierwsza dwójka fajna tylko, że poziomem nie odbiega w mojej ocenie od pary Pjanić -Can a do tego 33 letni odpad Diarra i 22 letni młokos Lo Celso, który poziomem nie odbiega od naszego Urusa. Poza Rabiotem i Marco pomoc PSG to jedna wielka dziura - wypadnie Marco, który jak wiemy ma tendencje do zarywania kartek i araby nie mają kim grać.
6. Man U. - w pomocy niby sporo nazwisk - Pogba, Matić, Fred, Pereira, Herrera, Mata i Fellani - poza Pogbą, który w Man U. prezentuje się słabo (jak na swoje umiejętności, które niezaprzeczalnie posiada) żaden z pozostałych zawodników nie przerasta naszych "przeciętniaków" pomocy.
7. Liverpool - Fabinho, N. Keita, Chamberlain a do tego Milner, Henderson i Lallana - w zależności jak przyjmą się dwaj pierwsi w ich pomocy może być moc ale dalej nie powiedziałbym, że na ich tle nasza pomoc wygląda przeciętnie.
8. Bayern - odszedł Vidal, został Martinez, Thiago, Tolisso, Rudy, Sanchez i Rodriguez. Nieco uogólniając posłużę się prostymi porównaniami Can -> Martinez ; Thiago = Pjanić ; Tolisso = / <- Matuidi ; Rodriguez = / <- Dybala, Rudy i Sanchez to gorsi zmiennicy niż Khedira i Marchisio. Poziom środka pomocy co najmniej podobny.
Podsumowując może i wyglądamy przeciętnie na tle pomocy Realu i Totków - 2 najsilniejszych 2 linii w klubowej piłce kopanej ale na tle reszty? Może i mamy nieco słabszą linie ale też nie ma [/u]
Ostatnio zmieniony 14 sierpnia 2018, 13:45 przez Astarot, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mily
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Błagam nie piszcie o realu jako hegemon, bo to śmiech na sali jest.
Skład może i mają, ale gdzie ta hegemonia? Wygranie Ligi Mistrzów z pomocą trójki sędziowskiej w każdym meczu?
Którą z tych 3 edycji oni wygrali bez pomocy sędziów, bo nie umiem sobie przypomnieć. Ta ostatnia edycja to była jakaś parodia piłki nożnej a nie Liga Mistrzów, tam już zakrawało o cyrk po prostu.
Co do naszego środka pola, no nie wygląda to jakoś imponująco niestety, bo miał przyjść jakiś TOP do środka i go nadal nie ma.
Skład może i mają, ale gdzie ta hegemonia? Wygranie Ligi Mistrzów z pomocą trójki sędziowskiej w każdym meczu?
Którą z tych 3 edycji oni wygrali bez pomocy sędziów, bo nie umiem sobie przypomnieć. Ta ostatnia edycja to była jakaś parodia piłki nożnej a nie Liga Mistrzów, tam już zakrawało o cyrk po prostu.
Co do naszego środka pola, no nie wygląda to jakoś imponująco niestety, bo miał przyjść jakiś TOP do środka i go nadal nie ma.
- Astarot
- Juventino
Pomoc sędziów oczywiście była i nikt tego nie neguje, tym niemniej skład mieli galaktyczny a pomoc w mojej ocenie najsilniejszą w ostatnich latach. Co do kwesti hegemonii - synonimami do tego słowa są "dominacja" i "superamacja", czy z pomocą sędziów czy bez niej wygranie LM 3 lata pod rząd to wyczyn dotychczas niespotykany i świadczy właśnie hegemonii realu w tych rozgrywkach - jakakolwiek polemika z tym faktem jest pusta, gołosłowna i bezprzedmiotowa.Mily pisze:Błagam nie piszcie o realu jako hegemon, bo to śmiech na sali jest.
- Mily
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Zrobili dobry transfer z Vidalem, ale tutaj się zgodze, nasza pomoc jakoś bardzo nie odbiega, tym bardziej że do Rakitica nie byłem nigdy przekonany, tak samo jak do Busquetsa.2. Barcelona -póki co żaden Pogba do nich nie dołączył a ich podstawową środkową formację tworzyć będą Busquets - Vidal (Rakitić) a przed nimi Coutinho ew. Busi Vidal i Rakitić. Jak postawimy obok siebie Matuidego obok Cana a przed nimi Dybalę to w mojej ocenie daje to podobną jakość ale co ja tam wiem.....
Ale tutaj to już chyba sobie żartujesz. De Bruyne jakość zbliżona do Dybali? A raczej Dybala do Kevina? Bez jaj. Kevin w tym momencie jest 2 klasy nad Pawłem.3. Man City - - podstawa to najprawdopodobniej Fernandiho - Gundogan - De Bruyne i znów dajemy Dybalę na 3/4 i jakoś mocno nie odbiegamy poziomem (oczywiście Kevin i nasz Paweł to gracze o zupełnie innych charakterystykach ale piłkarska jakość zbliżona )
Zgadza się. Rok temu całym składem nas przewyższali i tylko szczęście i nasze 2 akcje życia zdecydowały o tym że odpadli frajersko. Patrząc na grę byli lepsi i powinni byli skończyć ten 2-mecz w 1-szej połowie rewanżu.4. Totenham - tu mogę się zgodzić, że poziomem w tej formacji nas przerastają bo Dier ( Wanyama/Dembele) - Alli - Eriksen to 2 najsilniejsza formacja pomocy w LM
Tu nawet nie ma o czym mówić. Pomoc PSG to śmiech na sali patrząc na to jakimi finansami dysponuje ten klub. Aż dziw bierze. No ale tak to jest jak pakuje się 400 mln w 1 okno w atak i zapomina się o pozostałych formacjach.5. P$G - Rabiot - Veratti i L.Diarra (/Lo Celso) pierwsza dwójka fajna tylko, że poziomem nie odbiega w mojej ocenie od pary Pjanić -Can a do tego 33 letni odpad Diarra i 22 letni młokos Lo Celso, który poziomem nie odbiega od naszego Urusa. Poza Rabiotem i Marco pomoc PSG to jedna wielka dziura - wypadnie Marco, który jak wiemy ma tendencje do zarywania kartek i araby nie mają kim grać.
Jaki Sanchez? Chodzi Ci o tego pseudo gwiazdora i niby najlepszego młodego zawodnika EURO, o którym było wiadomo że to pompowanie balonika i nic wielkiego z niego nie będzie? Nazywa się Sanches. Gdyby to był Sanchez to ich pomoc wyglądałaby lepiej niż nasza, z tym ze Alexis to chyba bardziej napastnik.8. Bayern - odszedł Vidal, został Martinez, Thiago, Tolisso, Rudy, Sanchez i Rodriguez. Na chwilę nieco uogólniając obecną Can -> Martinez ; Thiago = Pjanić ; Tolisso = / <- Matuidi ; Rodriguez = / <- Dybala, Rudy i Sanchez to gorsi zmiennicy niż Khedira i Marchisio. Poziom środka pomocy co najmniej podobny.
- Poprostu
- Juventino
- Podziekował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Ten Alexis który kopie się po czole od roku praktycznie? A od pół roku trzepie sobie 500 tysi tygodniowo i nie umie wymienić 3 celnych podań?Mily pisze: Jaki Sanchez? Chodzi Ci o tego pseudo gwiazdora i niby najlepszego młodego zawodnika EURO, o którym było wiadomo że to pompowanie balonika i nic wielkiego z niego nie będzie? Nazywa się Sanches. Gdyby to był Sanchez to ich pomoc wyglądałaby lepiej niż nasza, z tym ze Alexis to chyba bardziej napastnik.

- B@rt
- Juventino
- Podziekował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Gdyby oceniać naszą pomoc przez pryzmat nazwisk, a także tego, co poszczególni nasi pomocnicy grali kiedyś (Marchisio, Khedira, Matuidi), to wygląda ona na mocną. Jeżeli jednak weźmiemy pod uwagę to, jak się ona prezentowała w ubiegłym sezonie, to niestety wygląda to już znacznie gorzej. Emre Can to fajny transfer, powinien dać siłę fizyczną, której w środku brakowało, ale w dalszym ciągu brakuje nam jakości w fazie ofensywnej.
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 70 razy
Vidal będzie wyłącznie rezerwowym/do rotacji. O ile Ousmane znów się nie połamie, będą grali Messi-Suarez-Dembele, Coutinho-Busquets-Rakitić. Nie zdziwiłbym się gdyby wyżej niżAstarot pisze:podstawową środkową formację tworzyć będą Busquets - Vidal (Rakitić) a przed nimi Coutinho ew. Busi Vidal i Rakitić.
Podstawowa trójka od zeszłego sezonu to Silva - Fernandinho - De Bruyne i tak też powinno być teraz. Tym bardziej, że konkurencję Sane i Sterlingowi na flankach będzie robił Mahrez.Astarot pisze:3. Man City - - podstawa to najprawdopodobniej Fernandiho - Gundogan - De Bruyne i znów dajemy Dybalę na 3/4 i jakoś mocno nie odbiegamy poziomem (oczywiście Kevin i nasz Paweł to gracze o zupełnie innych charakterystykach ale piłkarska jakość zbliżona )
Jak "do tego" Henderson? To jest ich kapitan i o ile będzie zdrowy, to ma pewny pierwszy plac. Milner to jest skrzydłowy, którego Klopp z konieczności przemianował w zeszłym sezonie na prawego obrońcę.Astarot pisze:7. Liverpool - Fabinho, N. Keita, Chamberlain a do tego Milner, Henderson i Lallana - w zależności jak przyjmą się dwaj pierwsi w ich pomocy może być moc ale dalej nie powiedziałbym, że na ich tle ich pomoc wygląda przeciętnie.
Błagam przestańcie pisać o innych drużynach jeśli ich nie oglądacie, bo wasz poziom faktycznej wiedzy i "eksperckości" mnie dobija

Lewego i 2 sezony temu, mój błąd - jak ten czas leci. W pierwszym sezonie w LFC grał na prawej pomocywagner pisze:Skrzydlowym to on był.. w Aston Villi. I nie, nie grał prawego obrońcę.

Sturaro poza Turynem = Mercato 10/10.
Ostatnio zmieniony 14 sierpnia 2018, 13:29 przez jackop, łącznie zmieniany 5 razy.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- wagner
- Juventino
Skrzydlowym to on był.. w Aston Villi. I nie, nie grał prawego obrońcę.jackop pisze:Milner to jest skrzydłowy, którego Klopp z konieczności przemianował w zeszłym sezonie na prawego obrońcę.
kd pisze:Milan wyrwał tylko cegiełkę z naszego muru, u nas mur stoi z małą dziurą, oni postawili ta cegłę i myślą że mają mur.
- Astarot
- Juventino
jackop pisze:Vidal będzie wyłącznie rezerwowym.Astarot pisze:podstawową środkową formację tworzyć będą Busquets - Vidal (Rakitić) a przed nimi Coutinho ew. Busi Vidal i Rakitić.
Podstawowa trójka od zeszłego sezonu to Silva - Fernandinho - De Bruyne, ale skąd miałbyś to wiedzieć.Astarot pisze:3. Man City - - podstawa to najprawdopodobniej Fernandiho - Gundogan - De Bruyne i znów dajemy Dybalę na 3/4 i jakoś mocno nie odbiegamy poziomem (oczywiście Kevin i nasz Paweł to gracze o zupełnie innych charakterystykach ale piłkarska jakość zbliżona )
Jak "do tego" Henderson? To jest ich kapitan i o ile będzie zdrowy, to ma pewny pierwszy plac. Milner to jest skrzydłowy, którego Klopp z konieczności przemianował w zeszłym sezonie na prawego obrońcę.Astarot pisze:7. Liverpool - Fabinho, N. Keita, Chamberlain a do tego Milner, Henderson i Lallana - w zależności jak przyjmą się dwaj pierwsi w ich pomocy może być moc ale dalej nie powiedziałbym, że na ich tle ich pomoc wygląda przeciętnie.
Błagam przestańcie pisać o innych drużynach jeśli ich nie oglądacie, bo wasz poziom faktycznej wiedzy i "eksperckości" mnie dobija![]()
Sturaro poza Turynem = Mercato 10/10.
Fakt, nie jestem jakimś szczególnym fanem Premier i nie oglądam jej tak wiele jak inni użytkownicy tegoż forum, więc mogłem popełnić oczywiste z punktu widzenia aktywnego widza tej ligi błędy. Temu jednak służy forum - dyskusji, celem mojego postu nie było wykazanie aktualnych formacji pomocy pozostałych potentatów LM a jedynie naświetlenie jakimi graczami w tej formacji dysponują i czy jakoś tych piłkarzy faktycznie odbiega mocno od jakości piłkarskiej jaką posiada nasz zespół w tej formacji.
Odpowiadając jednak na Twój post to:
1. Odnośnie Vidala - rozsądek nakazuje przyjąć, iż nie płaci się 9 mln euro netto rezerwowemu. Gracz o takiej marce jak Vidal może oczekiwać tego, że będzie zawodnikiem podstawowym zastępując w pierwszej 11 Rakitica, który z punktu widzenia kibiców i działaczy Blaugrany nie spełnił chyba pokładanych w nim oczekiwań. Nie wiem na czym opierasz asumpt, że będzie tam tylko rezerwowym.
2. Odnośnie Man City. - w zeszłym sezonie Gundo stracił cały okres przygotowawczy i z tego powodu był powoli wprowadzany do 1 składuprzez cały sezon rozegrał jednak pokaźną ilość 41 meczy, Fernandinho 45, Silva za to 25 na środku i 14 jako OP/ skrzydłowy.
3. Liverpool - Henderson może i jest kapitanem ale znów - nie po to LIve zapłaciło 60 mln za N DIaby żeby siedział na ławie, to samo tyczy się Fabinho. W konkluzji - Twoje stwierdzenie "to ich kapitan jak będzie zdrowy będzie grał" to kolejne wróżenie z fusów.