Mercato (zima 2011/12)
- Qrczak
- Juventino
Oglądałeś mecze czy info typu FM albo YT ?Szaq pisze:W Toulouse jest ciekawy lewoskrzydłowy Franck Tabanou.Ma 22 lata 2 bramki i 4 asysty.transfermarkt wycenia go na 6 milionów.W poprzednim sezonie strzelił 4 bramki.Dobrze ułożona lewa noga ,ale prawa tylko do wchodzenia do tramwaju.
- De Rossi
- Juventino
Cagliari wykupiło drugie 50% jego karty przed tym sezonem, więc jest średnio prawdopodobne, że Astori wróci do Mediolanu.Arbuzini pisze:- Asotriego bierze Milan (zresztą, gdzie Astori, a gdzie Hummels...)
Fajnie, że ktoś jeszcze stara się śledzić rozgrywki Serie B. Insigne zapowiada się baaaardzoo dobrze. Fajnie jakby utrzymał formę do końca sezonu, pozaliczał kolejne asysty, postrzelał kolejne bramki i za rok wróci do Napoli pewny siebie. Ciekaw jestem bardzo tego gracza, z pewnością oddanie Pandeva do Interu i zastąpienie go Insigną wyjdzie Napoli na dobre.Arbuzini pisze:czy Lorenzo Insigne).

- jakku1
- Juventino
Interesowalismy sie Nim latem, Paratici nawet dogadal sie z kierownictwem Tuluzy w sprawie ewentualnego transferu. Chodzilo o bodajze 8m euro. Marotta uznal, ze to za duzo jak na takiego gracza i tyle, na tym sie skonczylo.Szaq pisze:W Toulouse jest ciekawy lewoskrzydłowy Franck Tabanou.Ma 22 lata 2 bramki i 4 asysty.transfermarkt wycenia go na 6 milionów.W poprzednim sezonie strzelił 4 bramki.Dobrze ułożona lewa noga ,ale prawa tylko do wchodzenia do tramwaju.
- zippo01
- Juventino
W zimowe Mercato będziemy raczej sprzedawać niż kupować więc niektórzy niepotrzebnie się nakręcają na jakieś spektakularne transfery
-Kupimy pewnie jakiegoś obrońce w tym albo lewego i Chielini wróci na środek lub środkowego a Chielini zostanie na lewej stronie.
-Jeżeli uda nam się sprzedać Krasica to znajdzie się pewnie jeszcze parę milinów aby dołożyć i kupić skrzydłowego z prawdziwego zdarzenia
I to pewnie będzie na tyle transferów do Juve jedynie może jeszcze jakaś zapchajdziura
-Jeżeli uda nam się sprzedać Krasica to znajdzie się pewnie jeszcze parę milinów aby dołożyć i kupić skrzydłowego z prawdziwego zdarzenia
I to pewnie będzie na tyle transferów do Juve jedynie może jeszcze jakaś zapchajdziura

- deszczowy
- Juventino
Możesz podać przykład? Estiego nie wliczam, bo nie jest "nasz".dama pisze:jezeli inwestowac w skrzydlowego to kogos z górnej polki, dobrze zapowiadajacych sie skrzydlowych juz mamy...
- stahoo
- Juventino
Jovetić, Rossi. Nie do końca klasyczni skrzydłowi, ale jak znalazł do 4-3-3. Wiem, że drodzy, ale jesteśmy na etapie kupowania na jakość, a nie ilość, a to byłby brakujący element układanki. Uważam, że niezależnie od kwoty na transfery (a będzie to pewnie koło 30 mln € + sprzedaż) powinniśmy większą część przeznaczyć właśnie na skrzydłowego napastnika.
- deszczowy
- Juventino
Tak się zastanawiam... mamy Vucinicia, mamy Pepe, prawdopodobnie dojdzie Gio. Czy aby na pewno nasza największa bolączka to skrzydłowy? Nie lepiej byłoby kupić ze dwóch naprawdę dobrych obrońców?stahoo pisze:Jovetić, Rossi. Nie do końca klasyczni skrzydłowi, ale jak znalazł do 4-3-3. Wiem, że drodzy, ale jesteśmy na etapie kupowania na jakość, a nie ilość, a to byłby brakujący element układanki. Uważam, że niezależnie od kwoty na transfery (a będzie to pewnie koło 30 mln € + sprzedaż) powinniśmy większą część przeznaczyć właśnie na skrzydłowego napastnika.
- stahoo
- Juventino
No właśnie dochodzimy, moim zdaniem, do momentu gdy mamy dobry zespół (Pepe, Gio) i trzeba kupować po prostu zawodników lepszych.
Oprócz skrzydłowego/napastnika priorytetem jest lewy/środkowy obrońca (w zależności od planów Conte co do Chielliniego) jak i zmiennik Pirlo, lub raczej - ogólnie zmiennik piłkarzy środka pola.
Nie obraziłbym się jednak, gdyby zamiast gwiazdy do "przodu" przyszła gwiazda do "obrony". Musi to być jednak jeden, konkretny zawodnik, który od początku podniesie poziom.
Ja się skłaniam ku Czarnogórcowi.
EDIT. ewerthon
Dokładnie
Zakładając 4-3-3 mamy rywalizujących o miejsce: Vucinić/Giovinco/Elia;;;;; Matri/Vucinić/Quagliarella;;;;; pan X/Pepe/Giaccherini/Krasić?
Oprócz skrzydłowego/napastnika priorytetem jest lewy/środkowy obrońca (w zależności od planów Conte co do Chielliniego) jak i zmiennik Pirlo, lub raczej - ogólnie zmiennik piłkarzy środka pola.
Nie obraziłbym się jednak, gdyby zamiast gwiazdy do "przodu" przyszła gwiazda do "obrony". Musi to być jednak jeden, konkretny zawodnik, który od początku podniesie poziom.
Ja się skłaniam ku Czarnogórcowi.
EDIT. ewerthon
Dokładnie

Zakładając 4-3-3 mamy rywalizujących o miejsce: Vucinić/Giovinco/Elia;;;;; Matri/Vucinić/Quagliarella;;;;; pan X/Pepe/Giaccherini/Krasić?
Ostatnio zmieniony 21 listopada 2011, 22:52 przez stahoo, łącznie zmieniany 7 razy.
- deszczowy
- Juventino
Dlatego ja bym mimo wszystko zostawił Krasicia chyba. Chyba, żeby udało się go wymienić z dopłatą na kogoś konkretnego. Ale nie sądzę, by to się udało.ewerthon pisze:Giovinco i Vucinić nadają się na lewe skrzydło, a Stasiowi chodzi pewnie o drugą stronę. Gdzie waleczny Pepe to jednak trochę za mało.
- Adrian27th
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Jak to czemu? Skoro oceniasz zawodnika który jest filarem obrony reprezentacji Niemiec i mistrza tego samego Kraju mówiąc o nim przeciętny to mówi samo za Siebie.SKAr7 pisze:
To prawda, że Hummels ma w tym sezonie gorsze spotkania (szczególnie w częściej oglądanej CL niż Bundeslidze), gdzie prezentuje się na poziomie Boomsonga bardziej niż Cannavaro(patrząc na występy w Juve). Tak więc nie rozumiem, skoro chłopak miał pecha trafić akurat na jego słabsze występy dlaczego ma mieć zerowe pojęcie o piłce?
Zresztą mając w pamięci jego najlepsze mecze powiem, że transfer za 15 milionów to marzenie, do 20 to będzie dobry interes, a powyżej 25 to już przepłacenie. To nie jest tytan nie do przejścia, na jakiego go niektórzy kreują. Ale z drugiej strony odkąd Cannavaro się zepsuł, to już takich obrońców nie robią.
A Gomez strzela 3 bramki na mecz, ale obrońcy w Bundeslidze znów nie są na tytanicznym poziomie.
Cannavaro w wieku 23 lat mógłby buty czyścić Hummelsowi.
Wypowiadacie się zamknięci w światku kilku meczy LM i komentarzy innych. Hummels to jest tytan. Jeżeli dalej pójdzie w tym kierunku to zostanie najlepszym obrońcą na świecie.
A teraz wasz Argument 'słabszych' meczy potwierdzający wasza niewiedzę.
Czy chodzi Ci o ten mecz? http://www.goal.com/en/match/65967/boru ... er-ratings
Tu słabo zagrał?
http://www.goal.com/en/match/65973/boru ... er-ratings
czy moze Tu?
http://www.goal.com/en/match/65969/mars ... er-ratings
Nawet tu został wyróżniony jako jedyny który trzymał zespół w ryzach.
1 na 4 - słownie CZTERY - mecze zagrał słabo jak cała drużyna mistrza Niemiec , a wy mówicie w jego kierunku słowa 'przeciętny'?
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 71 razy
Wszystko tak naprawdę zależy od taktyki Conte i sprzedaży Marotty (w tych mniej oczywistych kwestiach typu Krasic, Elia, Melo, Ziegler, Quag). Dzięki 4-3-3 część poprzedniego mercato jest w tym momencie o kant pośladków potłuc.
Z jednej strony napalamy się już na LM, wielkie nazwiska itd. Z drugiej, na papierze, nasza kadra wygląda na prawie kompletną - co nie jest synonimem słowa silną i konkurencyjną (w kontekście LM).
a) Chillini wraca na środek, kupujemy TOP grajka na lewą obronę;
b) Chiellini zostaje na lewej obronie na lata, kupują TOP grajka na środek, sprzedają Bonucciego/Barzagliego;
c) wariant oszczędnościowy, czyli Ziegler wraca po wypożyczeniu na lewą, Chiellini wraca na środek
Nie wierzę w wariant, w którym kupujemy TOP grajków zarówno na lewą obronę jak i na środek. Osobną kwestią jest konieczność zakupu zmiennika dla Stefana.
Do podstawowej trójki w pomocy należy dokupić zmiennika dla Pirlo (rozgrywający) i Vidala (def. pomocnik [Melo?]). W klubie musi zostać Pazienza.
W ataku, posiłkując się wykresem Staszka, widzę to tak:
Vucinic/Giovinco (bez faworyta) lub V/Elia---Matri/Quag/Immobile---Pan X/Pepe/Quag
Pan X = Jovetic, Rossi, Hazard itp.
Z jednej strony napalamy się już na LM, wielkie nazwiska itd. Z drugiej, na papierze, nasza kadra wygląda na prawie kompletną - co nie jest synonimem słowa silną i konkurencyjną (w kontekście LM).
Przy Twojej taktyce (i niezbędnych transferach w pomocy) nasza kadra liczyłaby ze 30 graczy, a nie stać nas na to. Ofiarami 4-3-3 patrząc bez sentymentów powinni paść moim zdaniem: Giaccherini, Elia, Krasić i Esti. Żaden z nich nie widzi mi się na skrzydle ataku, podobnie jak Pepe (ale on nadrabia pracowitością na całej długości linii). Cała czwórka to skrzydłowi (aka. boczni pomocnicy) do 4-4-2 a nie boczni napastnicy! Zimowe okienko to jednak nie jest dobra pora na (niezbędną w 4-3-3) rewolucję.stahoo pisze:Zakładając 4-3-3 mamy rywalizujących o miejsce: Vucinić/Giovinco/Elia;;;;; Matri/Vucinić/Quagliarella;;;;; pan X/Pepe/Giaccherini/Krasić?
Dla mnie to głupota, szczególnie pisząc wcześniej o wierze w Sorensena. Marotta&Conte wg. mnie muszą podjąć decyzję, którą z 3 opcji wybrać:Arbuzini pisze:Dla mnie w 433:
Hummels + Kolarov + Ayew > ktoś, nie wiadomo kto + Ziegler + Jovetic
a) Chillini wraca na środek, kupujemy TOP grajka na lewą obronę;
b) Chiellini zostaje na lewej obronie na lata, kupują TOP grajka na środek, sprzedają Bonucciego/Barzagliego;
c) wariant oszczędnościowy, czyli Ziegler wraca po wypożyczeniu na lewą, Chiellini wraca na środek
Nie wierzę w wariant, w którym kupujemy TOP grajków zarówno na lewą obronę jak i na środek. Osobną kwestią jest konieczność zakupu zmiennika dla Stefana.
Do podstawowej trójki w pomocy należy dokupić zmiennika dla Pirlo (rozgrywający) i Vidala (def. pomocnik [Melo?]). W klubie musi zostać Pazienza.
W ataku, posiłkując się wykresem Staszka, widzę to tak:
Vucinic/Giovinco (bez faworyta) lub V/Elia---Matri/Quag/Immobile---Pan X/Pepe/Quag
Pan X = Jovetic, Rossi, Hazard itp.
Ostatnio zmieniony 22 listopada 2011, 00:04 przez jackop, łącznie zmieniany 6 razy.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- @D@$
- Juventino
Zobaczymy co z nim. Ostatnio z Czechami zagrał słabo, a teraz jakaś kontuzja, no ale warto go poobserwować.Ouh_yeah pisze:Podobno interesujemy się Joveticiem.
Quagliarella raczej zostanie a i z Iaquintą się zobaczy, bo niby a wylocie a jednak latem jeszcze mu rok kontraktu zostanie. Ciekawe jak ostatecznie będzie z Del Piero.rosomak pisze:Jezeli sprzedamy Jaquinte,Toniego,Quaga,alexa i Amauriego w to mercato i latem to spokojnie mozna pozyskac Np.Damiao i wlasnie mlodego Ciro.
Cerci może i błyszczał w tamtym sezonie, w tym kiepsko. Może akurat mi się tak trafiło, ale widziałem Violę 2 razy w tym sezonie i za każdym razem, Cerci był zmieniany na początku drugiej połowy po bezbarwnym meczu. Z Fiorentiny jak brać to Vargasa, choć minusem jest to, że te jakieś 5 lat starszy.rosomak pisze:Cerci mi sie tez bardzo podoba.
Żeby nie było, jestem zwolennikiem powrotu Giovinco, ale zdanie forumowiczów to nie jest najlepsze kryterium, bo idąc tym tropem, po bokach obrony szaleli by dziś Rafinha i Criscito, Vucinic byłby w głebokich rezerwach a Marchisio przed sezonem został sprzedany (tu muszę sam się uderzył w pierś, bo też myślałem, że w taktyce Conte, nie będzie dla niego miejsca).Qrczak pisze:I jeżeli byśmy się zapytali tutaj wszystkich na forum kogo woleli by widziec w 11 Juve to jestem pewien ,że wygrał by Gio.
Fajnie jednak, że gdzieś odgrywa znaczącą rolę, bo w tamtym sezonie tułał się po Serie B i nie umiał znaleźć sobie miejsca. Póki co jest dla mnie nadal kandydatem do dobrej sprzedaży, ale zobaczymy, może wejdzie na wyższy poziom, czyli uggra coś w Serie A (bo nawet piękne gole jak są, to jednak w drugiej lidze). Z młodych to prędzej w Pasquato wierzę, choć ten dla odmiany gra ogony w LecceArbuzini pisze:Pescara póki co daje rade i ciśnie do Serie A. Jednak sam Ciro trochę spuścił z tonu.

Nasz Leo też jest młody, więc tym argumentem nie powaliłeś, ale zgadzam się że lepiej on czy Rhodolfo niż jakieś Alvesy czy Alexy.Szaq pisze:Nawet Hummels bez formy bije na głowę Leonardo B.Wczoraj z Bayernem zagrał świetny mecz.Poza tym jest rok młodszy od Giovinco uważanego przez wielu za młodego .Myślę ,że warto byłoby zaryzykować.
Poza tym zawsze mogą być takie numery jak przy zakupie Vidala, bo Bayernu się raczej nie lubi w Niemczech w innych zespołach.SKAr7 pisze:Bayern to też nie jest tuz nie do ogrania na rynku transferowym.
Przy kilku nazwiskach dałbym pytajniki, bo trudno ocenić Elię który grał pół meczu (choc ogólnie pomysł z nim był średni) czy Pazienzę, który grywa ostatnio końcówki, ale na dobrą sprawę nie wiadomo na co go stać i jak go ocenić. Esti ma dobrą notę w dużej mierze za cenę. Niewiele Juve wydało, a nuż a widelec a się przyda (póki co nie bardzo).alina pisze:Natrafiłem na fajne podsumowanie pracy Marotty - wszystkie transfery, razem z ocenami:
Póki co od kilku meczów gramy tym ustawieniem, więc by pasował. Też go wolę jako skrzydłowego bo jego atutami sa szybkość i drybling, a pamiętam za Ciro, że jako trequartista się nie sprawdził. Nie jest to oczywiście to samo co SS, ale jednak jakoś powiązane.alina pisze:Mnie się jakoś perspektywa Gio na SS nie podoba. Wolałbym go jako lewego napastnika w 4-3-3
Taa, niezly w grze 1 na 1, gorzej z bardziej taktycznymi sprawami, czytaj ustawianie się, rownież przy stałych fragmentach (choć z tym akurat nie on jeden ma problem w defensywie Juve).Arbuzini pisze:Dla mnie Sorensen to talent czystej wody. Oczywiście, że w zeszłym sezonie zdarzały mu się babole, ale on ma 19 lat. Jak na obrońcę w Serie A to wiek niemowlęcia. Ma dużą lekkość w odbiorze piłki i przyzwoitą motorykę. Gościu do oszlifowania.
Ja bym powiedział że lewy. Póki co szaleje Pepe a ze zmienników to już wolę tego Krasica niż Elię czy Estiego. Cholera wie co z Giaccherinim, ale on niby po obu stronach może grać.stahoo pisze:1. klasowy skrzydłowy (prawy)
Może właśnie Hiszpanie byłaby dobra? Szybki jest, kilka tyczek by na zwód swój nabrał. Ja bym się jednak go nie pozbywał za wszelką cenę.stahoo pisze:Praktycznie wszędzie, myślę, że może oprócz Hiszpanii![]()
Dobra juz dobra. Pewnie łatwiej było ściągnąć Pirlo (choć z drugiej strony twierdzi on, że jakby chciał, to zostałby w Milanie) niż byłoby Serba, ale Marotta popisał się jednak refleksem i chwała mu za to.Ouh_yeah pisze:Pirlo to akurat nie był jakiś kosmiczny wyczyn. Szukał ciepłej posadki z 3 milionami na 3 latka, najlepiej we Włoszech.
Mamy 5 skrzydłowych i tylko Pepe gwaranuje poziom by grać co kolejkę. Odpowiadając na pytanie (choć nie było kierowane do mnie), chociażby Elia. Jest młody a bynajmniej za gwiazdę bym go nie uznał, bo mundial na którym zrobił czasem dobrą zmianę, to mało.deszczowy pisze:Możesz podać przykład? Estiego nie wliczam, bo nie jest "nasz".
@stahoo - nie zapędzaj się, Giovinco to tak nie do końca jest nasz, nie wiadomo nawet czy chce wracać, choć oczywiście jestem za.
hahahailtalismano pisze:Cannavaro w wieku 23 lat mógłby buty czyścić Hummelsowi.
- stahoo
- Juventino
@jackop
Zapomniałem dodać, że większości grajków napisanych "małą czcionką" należy się pozbyć
Twój wykres jest ok
, chociaż dla mnie Quag to bardziej grajek na pozycję Matriego - Conte też chyba tak to widzi, dlatego daje mu tak mało grać.
Zapomniałem dodać, że większości grajków napisanych "małą czcionką" należy się pozbyć

No jak lewy?;) Na lewej jest Mirko i powróci Giovinco. Na pewno też zostanie Elia, wątpię, że opchniemy go po 1 sezonie. Ubogo jest na prawej: Pepe, Krasić (raczej odejdzie... a szkoda w sumie ale z taka forma potrzebny nam nie jest).@D@$ pisze:Ja bym powiedział że lewy. Póki co szaleje Pepe a ze zmienników to już wolę tego Krasica niż Elię czy Estiego. Cholera wie co z Giaccherinim, ale on niby po obu stronach może grać.stahoo pisze:1. klasowy skrzydłowy (prawy)