Mercato (Lato 2017 / Zima 2018) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Poulinho

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2017, 12:33

Ostatni dzień, więc też pokuszę się o wystawienie swojej opinii, choć oczywiście, może ona ulec w ciągu najbliższych 12 godzin zmianie. Zaś transfery oceniam w stosunku potencjał/umiejętności/cena.

Zakupy

Bentancur - po sparingach widać, że chłopak ma talent, zobaczymy w którą stronę się rozwinie i czy w ogóle. Jeśli szybko się zaaklimatyzuje może być dobrym wzmocnieniem naszej pomocy. Ocena: 8 - zapłaciliśmy 10 mln, niby mało za zawodnika z potencjałem, ale jednak sporo jak za gościa, który jest nieznany szerszej publiczności. Niemniej jako 5-6 pomocnik to dobry transfer.

Szczęsny - bardzo dobry, młody bramkarz, który może wskoczyć nawet nie poziom wyżej ale i dwa. Jestem mega zadowolony z jego transferu. Ocena 10 - wiek, umiejętności, cena - tutaj wszystko pięknie gra.

Costa - wiele od niego oczekuję i mam nadzieję, że nie będzie tylko lepszą wersją Cuadrado. Po dotychczasowych minutach w sparingach i spotkaniach można mieć nadzieję, że będzie dla nas wzmocnieniem. Ocena: 8 - niska cena, spory potencjał i umiejętności już na wysokim poziomie. TOPem jednak jeszcze nie jest, ale myślę, że będzie pasował do układanki Allegriego.

Bernardeschi - piłkarz z naprawdę sporym potencjałem, ograny na włoskich boiskach, robi teraz krok na przód i mam nadzieję, że się przy nim nie zachwieje. Nie zauważyłem w jego grze jakiegoś spięcia czy nerwowości nowym klubem, mam nadzieję, że będzie tak dalej. Ten sezon pewnie nie będzie jeszcze tym w pierwszym składzie Juve, ale powoli może wyrastać na TOPa. Ocena 8 - cena naprawdę przyzwoita jak za młodego zdolnego Włocha. Jego umiejętności też zapewne niejednokrotnie nam pomogą w tym sezonie.

Matiudi - miałem ogromne zastrzeżenia co do jego transferu i nie byłem przekonany. Jednak chyba mocno się myliłem. Mam nadzieję, że Francuz szybko rozwieje moje obawy. Będzie miał do tego okazję już w najbliższych spotkaniach, bo zapewne wyjdzie w duecie z Pjaniciem Ocena 7 - wiek robi jednak swoje mimo niskiej ceny. Niemniej jednak jestem aktualnie zadowolony z tego ruchu.

De Sciglio - mimo wszystko wierzę w chłopaka. Daje mu spory kredyt zaufania. TOPem nie będzie niemniej jednak jest w nim potencjał na naprawdę dobrego grajka i to na kilka lat. Nie skreślałbym go po kilkudziesięciu minutach w naszej koszulce, myślę, że może u nas wskoczyć na wyższy poziom. Choć oczywiście może też zostać drugim Leminą czy Sturaro. Ocena 6 - wiek w porządku, umiejętności na razie słabo, potencjał też według mnie, porównując to do ceny, nie ma tragedii. Nawet w przypadku niewypału kasa może się nam zwrócić

Höwedes - jest to dla mnie naprawdę spory znak zapytania. Gościa widziałem w swoim życiu może z 15 razy i to głównie w reprezentacji. Statystyki jednak ma dobre, opinie kibiców Schalke i Bundesligi również. Pytanie tylko w jakiej roli do nas przychodzi? Jeśli pierwszy skład to jak dla mnie słabo, jeśli "pół rezerwowy" czyli raz na jakiś czas PO lub ŚO to bardzo fajnie. Ocena 8 - wiek zaawansowany, jednak warunki jego przyjścia naprawdę dobre.

Sprzedaże

Dani Alves - poziom gry kosmiczny, poziom zaangażowania fatalny, poziom człowieka poniżej rowu mariańskiego. Gość ani nie potrafił się dostosować do drużyny, ani też nie chciał. Jego gra była przyjemnością, jednak jego oddziaływanie na drużynę dobre na pewno nie było. Cieszę się, że odszedł, nawet za darmo. Dla takich osób nie powinno mieć miejsca w naszym klubie. Ocena 6 - pozbycie się typa na ogromny plus, "cena" - ciężko ją przełknąć, jednak należy także pamiętać, że do nas przyszedł za darmo, więc aż tak nie szczypie w oczy.

Bonucci - nikt nie jest ponad drużyną, nikt nie może być ponad nią, a Leo chciał być na piedestale, marmurowo złotym, z pomnikiem z diamentu. No cóż, w Juventusie takie rzeczy nie przechodzą. Powodzenia w Milanie, mam nadzieję, że doczekasz tam spełnienia swego ego. Ocena 6 - pozbycie się zgniłego jabłka, które ma 30 lat, całkiem ok. Cena? Najdroższy 30 latek w historii, więc wydawałoby się, że też jest w porządku, choć oczekiwałbym może z 5 mln więcej. Należy jeszcze wziąć pod uwagę klub do którego poszedł i pytanie czy jest to Milanu ogromne wzmocnienie, czy jednak kornik wpuszczony w młode drewno. Przekonamy się pewnie za kilka miesięcy.

Lemina, Rincon, Neto - dzięki chłopaki za grę, Wasz czas w Juve dobiegł końca. Ocena 9 - cena w stosunku do ich umiejętności naprawdę bardzo dobre. Pozbyliśmy się piłkarzy, którzy powinni być zmiennikami zmienników, więc naprawdę się cieszę.

Niedoszłe transfery

Najbardziej żałuje Keity, gość jak dla mnie niesamowity. Prawdziwa petarda, która mogłaby odpalić do niewyobrażalnego poziomu. Jednak rozumiem też po części politykę zarządu, że płacimy za piłkarzy tyle ile chcemy, a w szczególności za piłkarzy z rocznym kontraktem. Schicka też mi szkoda, bo facet był już o nas nie jedną, a dwiema nogami. Jednak nie wiem czy nie ciężko byłoby mu u nas się rozwinąć. Dobrze, że poszedł do Romy, bo może jeszcze u nas wyląduje. Dodać także należy brak jeszcze jednego PO, choć tutaj sytuacja jest chyba bardziej skomplikowana, ze względu na Lichtsteinera, mam jednak nadzieję, że Höwedes da radę ogarnąć lub De Sciglio podniesie swój poziom.

Porównanie z innymi zespołami z czołówki Europy.

Bayern - Tolliso i James, naprawdę dobre transfery szczególnie Francuz. Byliśmy na podobnym poziomie i chyba dalej jesteśmy, choć brak zmienników w ataku Niemców dosyć mocno razi, szczególnie, że Robben i Ribery delikatnie mówiąc niezniszczalni nie są. Co prawda jest Coman i Muller, ale to jednak trochę mało.

Real - był ponad wszystkimi i dalej jest. Choć mocno osłabili sobie ławkę sprzedażą Moraty i James. Szczególnie ten pierwszy dalej by im się przydał. Bale/Ronaldo/Benzema mają swoje problemy zdrowotne od czasu do czasu, a w zastępstwie są przecież "tylko" Asensio i Isco. Mayorala i Vazqueza nie liczę, bo to jednak mocne niewiadome. Real podobnie jak Bayern ma piekielnie mocny środek i dobrą podstawową ofensywę, jednak jak dla mnie brakuje tam jednego elementu.

Barcelona - wymiana Neymar - Dembele to mocny krok w tył. Jeśli nie zawita do nich Coutinho to będą musieli mocno liczyć na geniusz Messiego i umiejętności Suaraza. Na La Lige to wystarczy, na Ligę Mistrzów wątpię. Nie załatali to co najmocniej u nich szwankowało - obrona i pomoc. Co prawda przybył Semedo, ale czy będzie zbawieniem? Wątpię. Pomoc "uzbrojona" w Paulinho to jednak nie jest to co powinno być. Może się okazać, że ich najlepszym transferem będzie Deulofeu niech mu tylko szybko zaproponują nowy kontrakt. Do tego dodałbym nowego trenera, mocno powątpiewam, że Valverde ujarzmi szatnię Barcy

PSG - Neymar i Mbappe - cud, miód i orzeszki. Na papierze chyba najmocniejsi. W rzeczywistości? Zobaczymy. Jak dla mnie ten zespół jest mocno niezbilansowany. Ofensywa to jest coś niesamowitego - Cavani, Neymar, Di Maria, Draxler, Mbappe, Pastore, pomoc - Motta, Veratti, Rabbiot widać różnicę? Mocno. DO tego dochodzi jeszcze obrona - Marquinhos i Silva, wspomagani przez Kimpembe (którego w sparingu Kean robiłjak chciał). Rozstrzał niewyobrażalny. Nie mówiąc już o bramce, gdzie nasz drugi bramkarz jest o dwie klasy lepszy niż ich podstawowy. Nie będą dla mnie faworytem w spotkaniu ani z Realem, ani z Bayernem, ani z nami. Z Barceloną (ze względu na Neymara i 6:1) i Manchesterami mogą mocno powalczy i zameldować się w półfinale, nie wyżej.

Manchester City - nakupowali od groma, za ogromne pieniądze. Jednak po za Silvą te transfery mnie nie przekonują. Mendy i Walker to fajne transfery. Ederson to również progres. Jednak dalej dla mnie ten zespół nie jest godzien finału LM. Jeśli dołączy Sanchez to trochę to zmieni moje podejście, bo są jednak trochę bardziej zbilansowani niż PSG.

Manchester United - największe wzmocnienie to Matić, co już pokazuje na boisku. Lukaku to zastępstwo dla Ibry, więc żaden progres, a możliwe, że nawet regres. Lindelof to również nie jest zawodnik, który może zrobić różnicę. Ogólnie okienko na plus, ale są daleko po za TOP4, co dobitnie pokazał Superpuchar Europy.

Chelsea - nie będę się nad nimi znęcał. Nie są w żadnym wypadku zespołem, który może osiągnąć coś szczególnego w LM.

Atletico - mają pecha, bo w momencie, w którym naprawdę są im potrzebne zmiany dostali bana. Niemniej jednak dalej są mocni i mogą trochę namieszać.

Ani czołówka nam nie odleciała w tym okienku, ani nikt kto aspiruje do tego miana według mnie samymi transferami się nie dostał. LM będzie trochę bardziej wyrównana i ciekawsza, jednak dalej finał i zwycięstwo są w naszym zasięgu. Choć trochę szczęścia w losowaniach będzie nam potrzebne.

Regis

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2017, 13:02

Poulinho - podsumowanie super, sam był dał niższą ocenę Bernie i Bentancurowi - takie 7/10.

Poziom (prawdopodobnie) troszkę się wyrównał, trzymam kciuki, żeby $ity znowu dało ciała w Lidze Mistrzów. Podobnie PSG. Jakaś kolejna spektakularna klapa może zniechęcić szejka do zabawki.

Real jest nadal maszyną, może ciut słabszą niż rok temu. A może nie. Bayern - jest nadzieja, że tą żelazną maszynerię dopadnie w tym roku zadyszka - zbyt wiele lat polegania na starzejących się i łamliwych skrzydłowych powinno się wreszcie zemścić.

Osgiliath

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2017, 13:22

Poulinho pisze:...
:bravo: świetne podsumowanie i generalnie w zupełności się zgadzam i okienku daję 7/10, które by uległo zwiększeniu o dwa oczka, gdybyśmy zaklepali, czy to teraz, czy na za rok Schicka i Keitę. Nie moge przeboleć, że odpuściliśmy tych graczy, tym bardziej, że za rok trzeba będzie rozwiązać kwestię Cuadrado i lewego pomocnika, ponieważ uważam, że Mandzu w domyśle ma odciążać Igłę, jako że Kean jeszcze nie jest na to gotowy, zaś Pjaca może robić jako zastępstwo Dybali.

Mimo wszystko uważam, że to solidne okienko, ponieważ wzmocniliśmy braki z zeszłego sezonu zarówno w przodzie, jak i w pomocy, przy czym tutaj mimo wszystko jakiś pomocnik by się przydał zważywszy na braki w zdrowiu Khediry i Marchisio. W obronie straty Bonu nie traktowałbym jako wyrwy, ponieważ mamy 4 graczy, którzy potrafią go zastąpić, byle tylko kontuzje się ich nie mijały. Boli trochę prawa obrona, no ale taka chyba u nas tradycja posiadania jednego braku na kolejne okienko.

Zadowalający był hajs ze sprzedaży, ponieważ za sporą kasę w stosunku do umiejętności odpaliliśmy Leminę. Szkoda, że nie udało się rozwiązać kwestii Asy i Lichta, no ale z różnych względów nie mogło to dojść do skutku.

W 2018 roku przyjdzie Spinazzola i Caldara, wobec czego życzyłbym sobie wtedy kogoś do środka (daj boziu - SMS), na prawą obronę i jak wyżej wspomniałem zastępstwo za Cuadrado i odciążenie dla Costy na lewy bok.

Zgodnie też z naszą tradycją, która niezależnie od środków uzyskanych w LM/TV i w ogóle każe kogoś spieniężyć dla zachowania równowagi finansowej :eh: obstawiam sprzedaż Sandro.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2017, 13:27

ewerthon pisze:Agresti podał, że Juve chce sprowadzić Favillego. Czy ktoś może coś o nim powiedzieć?
Widziałem go na MŚ u 20, trochę klocowaty gracz, dobre ma odegranie, raczej nie typ snajpera,który strzela gola za golem ale taki pracuś,który zrobi miejsce koledze zrobi asystę. Jakbym miał go porównywać do któregoś z napastników SerieA to byłby to zdecydowanie Petagna.

zuravski

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2017, 13:53

Osgiliath pisze:
:bravo: świetne podsumowanie i generalnie w zupełności się zgadzam i okienku daję 7/10, które by uległo zwiększeniu o dwa oczka, gdybyśmy zaklepali, czy to teraz, czy na za rok Schicka i Keitę. Nie moge przeboleć, że odpuściliśmy tych graczy, tym bardziej, że za rok trzeba będzie rozwiązać kwestię Cuadrado i lewego pomocnika, ponieważ uważam, że Mandzu w domyśle ma odciążać Igłę, jako że Kean jeszcze nie jest na to gotowy, zaś Pjaca może robić jako zastępstwo Dybali.

Mimo wszystko uważam, że to solidne okienko, ponieważ wzmocniliśmy braki z zeszłego sezonu zarówno w przodzie, jak i w pomocy, przy czym tutaj mimo wszystko jakiś pomocnik by się przydał zważywszy na braki w zdrowiu Khediry i Marchisio. W obronie straty Bonu nie traktowałbym jako wyrwy, ponieważ mamy 4 graczy, którzy potrafią go zastąpić, byle tylko kontuzje się ich nie mijały. Boli trochę prawa obrona, no ale taka chyba u nas tradycja posiadania jednego braku na kolejne okienko.

Zadowalający był hajs ze sprzedaży, ponieważ za sporą kasę w stosunku do umiejętności odpaliliśmy Leminę. Szkoda, że nie udało się rozwiązać kwestii Asy i Lichta, no ale z różnych względów nie mogło to dojść do skutku.

W 2018 roku przyjdzie Spinazzola i Caldara, wobec czego życzyłbym sobie wtedy kogoś do środka (daj boziu - SMS), na prawą obronę i jak wyżej wspomniałem zastępstwo za Cuadrado i odciążenie dla Costy na lewy bok.

Zgodnie też z naszą tradycją, która niezależnie od środków uzyskanych w LM/TV i w ogóle każe kogoś spieniężyć dla zachowania równowagi finansowej :eh: obstawiam sprzedaż Sandro.
A gdzież ten Sandro miałby pójść poza Realem? Mamy jeszcze Orsoliniego na skrzydło pamiętaj, może tym razem on ma jakąś klauzule wyjęcia wcześniejszego z Atalanty. Kij wie. Myślę, że tych wydatków w przyszłym roku tak dużo nie będzie, a w tym prawdopodbnie budżet transferowy był mniejszy ze względu na otworzenie siedziby?

Ponoć chcemy przeznaczyć 25 milionów na Cana, ale to raczej temat niemożliwy do zrealizowania w ostatni dzień okienka. Chociaż ten Czemberlejn? na skrzydle to on nie pogra raczej przy takiej konkurencji, więc może jakaś minimalna nadzieja jest na ten transfer.

kubinho 10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2017, 14:03

zuravski pisze:
Osgiliath pisze:

A gdzież ten Sandro miałby pójść poza Realem? Mamy jeszcze Orsoliniego na skrzydło pamiętaj, może tym razem on ma jakąś klauzule wyjęcia wcześniejszego z Atalanty. Kij wie. Myślę, że tych wydatków w przyszłym roku tak dużo nie będzie, a w tym prawdopodbnie budżet transferowy był mniejszy ze względu na otworzenie siedziby?

Ponoć chcemy przeznaczyć 25 milionów na Cana, ale to raczej temat niemożliwy do zrealizowania w ostatni dzień okienka. Chociaż ten Czemberlejn? na skrzydle to on nie pogra raczej przy takiej konkurencji, więc może jakaś minimalna nadzieja jest na ten transfer.
Oxlade w Arsenalu grał na boku, a marzyła mu się gra w środku. Z tego tez powodu odrzucił propozycję Chelsea, gdzie jego sytuacja nie uległaby zmianie. Bardzo możliwe, że Klopp przedstawił mu perspektywy gry w środku pola, a co za tym idzie jest jakaś szansa na Cana. Albo przynajmniej większa niż jeszcze kilka dni temu. Niemiec jest w świetnej formie od początku sezonu, więc byłoby to na pewno super posunięcie na koniec mercato.

Grande Juve, Vinci Per Noi
Osgiliath

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2017, 14:04

zuravski pisze:A gdzież ten Sandro miałby pójść poza Realem?
Pamiętaj, że $ity go chciało, a wystarczy, że - zgodnie z filozofią Marotty, której nie trawię - piłkarz wyrazi chęć odejścia i trzeba będzie się liczyć ze sprzedażą. Do realu nie odejdzie ponieważ tam lewa obrona to domena Marcelo. Opcji klubów, które wydadzą na niego spory hajs będzie kilka.

Fajnie jednak by było, gdyby Can wpadł do nas, ale to niewykonalne w tym dniu.

zuravski

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2017, 14:16

Osgiliath pisze:
zuravski pisze:A gdzież ten Sandro miałby pójść poza Realem?
Pamiętaj, że $ity go chciało, a wystarczy, że - zgodnie z filozofią Marotty, której nie trawię - piłkarz wyrazi chęć odejścia i trzeba będzie się liczyć ze sprzedażą. Do realu nie odejdzie ponieważ tam lewa obrona to domena Marcelo. Opcji klubów, które wydadzą na niego spory hajs będzie kilka.

Fajnie jednak by było, gdyby Can wpadł do nas, ale to niewykonalne w tym dniu.
Jeżeli chodzi o kasę okej, jest od groma zespołów, które mogą mu zaoferować większą pensję, natomiast według obserwacji Alex Sandro chyba aż tak łasy na kasę nie jest stąd uważam, że jeśli gdziekolwiek by przeszedł to albo Real albo Bayern, a te dwa zespoły mają obsadzone te pozycje graczami takiej samej klasy (Alaba to jednak sportowo moim zdaniem gorszy zawodnik ale wciąż naprawdę bardzo dobry). Musiałby się stać jakiś sportowy kataklizm w tym roku żeby Sandro chciał gdzieś przejść. Chyba, że będzie szukał nowych wyzwań albo połasi się na kasę to w grę wchodzi City, Chelsea, United może jakieś Psg.

Co do Cana, gdyby ten przyszedł i Sturaro został na szybkości odpalony albo wypożyczony to bezapelacyjnie byśmy mieli skład na finał ligi mistrzów. Niemiec nie miałby problemu z aklimatyzacją, w końcu Khedira i Howedes to jego rodacy.

edit: Ponoć Juventus dogadał się z Galatą w sprawie transferu Kwadwo. Czyżby Spinazzola miał jednak przyjść w to okno?

kacek_

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2017, 14:40

Poulinho pisze:
Bernardeschi - piłkarz z naprawdę sporym potencjałem, ograny na włoskich boiskach, robi teraz krok na przód i mam nadzieję, że się przy nim nie zachwieje. Nie zauważyłem w jego grze jakiegoś spięcia czy nerwowości nowym klubem, mam nadzieję, że będzie tak dalej. Ten sezon pewnie nie będzie jeszcze tym w pierwszym składzie Juve, ale powoli może wyrastać na TOPa. Ocena 8 - cena naprawdę przyzwoita jak za młodego zdolnego Włocha. Jego umiejętności też zapewne niejednokrotnie nam pomogą w tym sezonie.

Matiudi - miałem ogromne zastrzeżenia co do jego transferu i nie byłem przekonany. Jednak chyba mocno się myliłem. Mam nadzieję, że Francuz szybko rozwieje moje obawy. Będzie miał do tego okazję już w najbliższych spotkaniach, bo zapewne wyjdzie w duecie z Pjaniciem Ocena 7 - wiek robi jednak swoje mimo niskiej ceny. Niemniej jednak jestem aktualnie zadowolony z tego ruchu.
Świetne podsumowanie, jednak przy Matuidim i Bernie zamieniłbym oceny, albo nawet dodał jeszcze oczko francuzowi. Młody jeszcze nic pokazał a Blaise widać, że wszedł do zespołu jak do siebie. Widać od razu pewność siebie, dynamikę i doświadczenie. Czuję, że Khedire wywali ekspresem (ups, zapomniałem, że Max będzie go do marca aklimatyzował z drużyną).
Do tego warunki jego pozyskania są super.

Pod resztą się podpisuję :)

Poulinho

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2017, 14:53

kacek_ pisze: Świetne podsumowanie, jednak przy Matuidim i Bernie zamieniłbym oceny, albo nawet dodał jeszcze oczko francuzowi. Młody jeszcze nic pokazał a Blaise widać, że wszedł do zespołu jak do siebie. Widać od razu pewność siebie, dynamikę i doświadczenie. Czuję, że Khedire wywali ekspresem (ups, zapomniałem, że Max będzie go do marca aklimatyzował z drużyną).

Tak jak wspomniałem, Matiudi mnie nie przekonywał przed przyjściem do nas. Jednak teraz choć za dużo nie pograł jeszcze to coś mi się w nim zaczęło podobać. Jednak oceniam też w tej transakcji wiek i przyszłość piłkarza. Francuz ma 30 lat, nie jest medialny, więc nawet połowy pieniędzy za niego nie odzyskamy. Pewnie pomoże nam (mam nadzieję, że wydatnie) w najbliższych dwóch sezonach, a w trzecim będzie dobrze wspomagał, więc wychodzi gdzieś 7-10 mln za sezon. Nie jest źle, a mam nadzieje, że w styczniu będę ten transfer mógł ocenić na 9/10 lub nawet 10/10 ;)

Co do Berny. Gościa po prostu uwielbiam i mocno liczę na jego talent. Niektóre spotkania Fiorentiny oglądałem tylko dla niego. Ten chłopak może za dwa trzy lata stać się naszym nowym liderem razem z Dybalą. Według mnie ma to coś co wyniesie go za sezon dwa na szczyt ;)

Plotki, ploteczki - piszę tutaj bo wiadomo, że deadline transferów i plotek pojawia się od groma:

- Asamoah - wg tureckiej prasy podobno zaakceptowaliśmy ofertę w okolicach 4,5 mln - trochę mało mimo wszystko, ale lepsze to niż nic.

- Spinazzola - sytuacja dziwna, podobno agent Laxalta siedzi w Mediolanie tylko czekając na ruch nasz i Atalanty, więc może coś z tego wyjdzie, biorąc pod uwagę prawdopodobne odejście Asamoaha.

- Mahrez - gość opuścił reprezentację w celu transferu do nowego klubu, ale.... nikt nie wie do jakiego ;) czy w środku okienka nie pojawiło się kilka doniesień o naszym zainteresowaniu nim?

zuravski

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2017, 14:58

Poulinho pisze:
kacek_ pisze: Świetne podsumowanie, jednak przy Matuidim i Bernie zamieniłbym oceny, albo nawet dodał jeszcze oczko francuzowi. Młody jeszcze nic pokazał a Blaise widać, że wszedł do zespołu jak do siebie. Widać od razu pewność siebie, dynamikę i doświadczenie. Czuję, że Khedire wywali ekspresem (ups, zapomniałem, że Max będzie go do marca aklimatyzował z drużyną).

Tak jak wspomniałem, Matiudi mnie nie przekonywał przed przyjściem do nas. Jednak teraz choć za dużo nie pograł jeszcze to coś mi się w nim zaczęło podobać. Jednak oceniam też w tej transakcji wiek i przyszłość piłkarza. Francuz ma 30 lat, nie jest medialny, więc nawet połowy pieniędzy za niego nie odzyskamy. Pewnie pomoże nam (mam nadzieję, że wydatnie) w najbliższych dwóch sezonach, a w trzecim będzie dobrze wspomagał, więc wychodzi gdzieś 7-10 mln za sezon. Nie jest źle, a mam nadzieje, że w styczniu będę ten transfer mógł ocenić na 9/10 lub nawet 10/10 ;)

Co do Berny. Gościa po prostu uwielbiam i mocno liczę na jego talent. Niektóre spotkania Fiorentiny oglądałem tylko dla niego. Ten chłopak może za dwa trzy lata stać się naszym nowym liderem razem z Dybalą. Według mnie ma to coś co wyniesie go za sezon dwa na szczyt ;)

Plotki, ploteczki - piszę tutaj bo wiadomo, że deadline transferów i plotek pojawia się od groma:

- Asamoah - wg tureckiej prasy podobno zaakceptowaliśmy ofertę w okolicach 4,5 mln - trochę mało mimo wszystko, ale lepsze to niż nic.

- Spinazzola - sytuacja dziwna, podobno agent Laxalta siedzi w Mediolanie tylko czekając na ruch nasz i Atalanty, więc może coś z tego wyjdzie, biorąc pod uwagę prawdopodobne odejście Asamoaha.

- Mahrez - gość opuścił reprezentację w celu transferu do nowego klubu, ale.... nikt nie wie do jakiego ;) czy w środku okienka nie pojawiło się kilka doniesień o naszym zainteresowaniu nim?
Pojawiło się. Tylko po co nam kolejny skrzydłowy w dodatku gorszy zarówno od Costy jak i Bernardeschiego?

Poulinho

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2017, 15:06

zuravski pisze:Pojawiło się. Tylko po co nam kolejny skrzydłowy w dodatku gorszy zarówno od Costy jak i Bernardeschiego?
Nie tylko skrzydłowy, Algierczyk również może grać na 10, więc może odciążać Dybale. Według mnie jest to podobny poziom do Costy, a jednak lepszy od Cuadrado. Choć dalej pozostaje problem liczebności kadry. Spinazzola za Asamoah wejdzie, ale za kogo miałby wejść Mahrez? Jedyna opcja to niezgłoszenie któregoś z aktualnych zawodników (znów Lichtsteiner? w końcu przy ewentualnym transferze Spinazzoli będziemy mieć aż 5 zawodników mogących grać na PO) ewentualnie sprzedaż Cuadrado, choć o tym nie ma ani słowa.

Algierczyk to okazja, a takie Marotta lubi. Zresztą skoro miałoby być miejsce dla Keity lub Schicka to i dla Mahreza by się znalazło.

DonPatch

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2017, 15:12

Przecież Lisy odrzuciły ofertę Romy w wysokości 35mln, to gdzie on do Juve.

Obrazek
zuravski

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2017, 15:17

Algierczyk kosztowałby z 40 milionów minimum. Czy jest tego wart to śmiem wątpić, a na 10 mamy Bernardeschiego, który może odciążyć Dybiego. Jeżeli jakiś transfer miałby zostać wykonany to tylko i wyłącznie na środek moim zdaniem. Albo ten Can w tej chwili albo jakiś wafel, o którym w mediach cicho i którego nie chcemy. Obym się mylił, ale z przodu Mahrez jest nam niepotrzebny tym bardziej, że chłop na pewno nie chciałby być rezerwowym.

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 205 razy

Nieprzeczytany post 31 sierpnia 2017, 15:20

Poulinho, to było dobre podsumowanie :hellyes: ha murawy. Nie ma już się czym emocjonować bo jeżeli coś się jeszcze trafi to okruchy. Marotta w ostatni dzień mercato nigdy sensownego transferu nie zrobił chyba, że do takich zaliczyć Quagliarelle.

Obrazek
Zablokowany