Mercato (Lato 2017 / Zima 2018) DYSKUSJA
- tom_gru
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
A "club-trained player" is a player who, between the age of 15 (or the start of the season during which he turns 15) and 21 (or the end of the season during which he turns 21), and irrespective of his nationality and age, has been registered with his current club for a period, continuous or not, of three entire seasons (i.e. a period starting with the first official match of the relevant national championship and ending with the last official match of that relevant national championship) or of 36 months.Yaro417 pisze:Z tego co pamiętam, to UEFA wymaga 3 lat gry w danym klubie miedzy 16, a 21 rokiem życia. Także tegoRICTOR pisze:Swoją drogą teraz sprawdzam przebieg dotychczasowej kariery Keana i chyba byłem w błędzie bo skoro od 2010 roku jest w strukturach naszego klubu to już w tym momencie powinien być uznawany za naszego wychowanka nawet w myśl zasad UEFY.Ale dzięki temu może zostać zgłoszony do kadry LM jako gracz U-21. Na SerieA już naszym wychowankiem jest.
Po tym sezonie Kean chyba już na pewno powinien uzyskać status wychowanka w myśl przepisów UEFA. A w tym sezonie bez problemu może być zgłoszony na Listę B LM, czyli zawodników urodzonych przez 1 stycznia 1996 i są w klubie przez co najmniej 2 lata (zawodnicy u-21 nie blokują miejsc w kadrze w Serie A).
A player may be registered on List B if he is born on or after 1 January 1996 and has been eligible to play for the club concerned for any uninterrupted period of two years since his 15th birthday by the time he is registered with UEFA. Players aged 16 may be registered on List B if they have been registered with the participating club for the previous two years without interruption.
http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Dow ... WNLOAD.pdf
"Stara miłość nie rdzewieje... z Juve od ponad 20 lat"
- jakku1
- Juventino
Nie dziwia slowa Marotty o zakonczeniu mercato, w zeszlym roku bylo dokladnie tak samo, a potem wyszło, ze zlozylismy jeszcze ofertę za pomocnika (nie pamietam nazwiska, chodzilo chyba o Baselliego). Wydaje mi sie, ze bedziemy starali sie jeszcze kogos wyciagnac w ostatniej chwili (pewnie Spinazzole i byc moze kogos jeszcze), ale nikt nie przyzna tego otwarcie przed kamerami.
Nie sadze natomiast, zeby te starania skonczyly sie sukcesem. Jesli wiec tak zakonczy sie to mercato, biorac pod uwage caly kontekst (strate pewnego Schika, powtorzenie casusu Witsela z Keitą, fiasko ze sprowadzeniem Spinazzoli), oceniłbym prace Beppe w tym okienku na 6.5 na 10. Jeszcze miesiac temu bylem w stanie dac o jedno oczko więcej, ale za duzo było małych "porażek" tego lata.
Jednoczesnie bardzo jestem zadowolony z transferów do pomocy. Bernardeschi, Matuidi, Bentancur i Costa to spore wzmocnienia, biorac pod uwage, ze w zeszlym roku na lawce mielismy Lemine i Rincona. Howedes to rowniez dobre uzupelnienie skladu za niewielką kwotę, a Szczęsny to utalentowany bramkarz, ktory przy odpowiednim mentorze moze byc rozwiazaniem na pare lat. To wszystko, przy stosunkowo niewielkich nakładach i zbalansowanym budzecie.
Brakuje jednak zdecydowanie przysłowiowej "kropki nad i" i bocznego obroncy. Najgorsze jest to, ze bardzo wiele zrodeł wskazywało, ze kombinowalismy przy bardzo duzym transferze do pomocy albo ataku, ale znów coś nie wyszło. Stąd, nie tylko niedosyt, ale pewne uczucie porazki w tym okienku, nawet mimo tego, ze uwazam, ze mamy mocniejszy sklad niz sezon temu i przy odpowiednich wiatrach, dobrym ustawieniu i wykorzystaniu calego potencjalu tej kadry znow mozemy sie zameldowac w finale LM.
Nie sadze natomiast, zeby te starania skonczyly sie sukcesem. Jesli wiec tak zakonczy sie to mercato, biorac pod uwage caly kontekst (strate pewnego Schika, powtorzenie casusu Witsela z Keitą, fiasko ze sprowadzeniem Spinazzoli), oceniłbym prace Beppe w tym okienku na 6.5 na 10. Jeszcze miesiac temu bylem w stanie dac o jedno oczko więcej, ale za duzo było małych "porażek" tego lata.
Jednoczesnie bardzo jestem zadowolony z transferów do pomocy. Bernardeschi, Matuidi, Bentancur i Costa to spore wzmocnienia, biorac pod uwage, ze w zeszlym roku na lawce mielismy Lemine i Rincona. Howedes to rowniez dobre uzupelnienie skladu za niewielką kwotę, a Szczęsny to utalentowany bramkarz, ktory przy odpowiednim mentorze moze byc rozwiazaniem na pare lat. To wszystko, przy stosunkowo niewielkich nakładach i zbalansowanym budzecie.
Brakuje jednak zdecydowanie przysłowiowej "kropki nad i" i bocznego obroncy. Najgorsze jest to, ze bardzo wiele zrodeł wskazywało, ze kombinowalismy przy bardzo duzym transferze do pomocy albo ataku, ale znów coś nie wyszło. Stąd, nie tylko niedosyt, ale pewne uczucie porazki w tym okienku, nawet mimo tego, ze uwazam, ze mamy mocniejszy sklad niz sezon temu i przy odpowiednich wiatrach, dobrym ustawieniu i wykorzystaniu calego potencjalu tej kadry znow mozemy sie zameldowac w finale LM.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 

- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
"Keita był świetną okazją na rynku transferowym, ale Lazio i jego prezydent mają pewną strategię i mieli trochę szcześcia, że udało im się otrzymać tyle pieniędzy."
"Patrik Schick także był okazją, ale nie koniecznością".
Takto Marotta mówi o wykorzystywaniu okazji...
Już pomijając Schicka i Keite (po których pozostaje duży niesmak), to PO w obecnym stanie to dramat. Już widzę Berne, Coste, czy Dybale, klepiących piłkę z De Sciglio, Lichym, czy Howedesem...
Dodatkowo frajerowi Alvesowi po takim zachowaniu i słowach pozwala się odejść za darmo, a Ase który mimo wszystko trochę dla nas zrobił, nigdy źle się nie zachował i był "maskotką" w szatni blokuje się transfer. Czyli pozwalamy odejść tylko dobrym zawodnikom, kiedy o to poproszą ?
Tony Montana Tak jest. A chyba o wzmocnienia na LM nam chodzi. Cóż sezon wszystko zweryfikuje.

Już pomijając Schicka i Keite (po których pozostaje duży niesmak), to PO w obecnym stanie to dramat. Już widzę Berne, Coste, czy Dybale, klepiących piłkę z De Sciglio, Lichym, czy Howedesem...
Dodatkowo frajerowi Alvesowi po takim zachowaniu i słowach pozwala się odejść za darmo, a Ase który mimo wszystko trochę dla nas zrobił, nigdy źle się nie zachował i był "maskotką" w szatni blokuje się transfer. Czyli pozwalamy odejść tylko dobrym zawodnikom, kiedy o to poproszą ?
Tony Montana Tak jest. A chyba o wzmocnienia na LM nam chodzi. Cóż sezon wszystko zweryfikuje.
Ostatnio zmieniony 30 sierpnia 2017, 20:46 przez Alexinhio-10, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yaro417
- Juventino
tom_gru Dzięki, czyli coś mi się popierniczyło z tym 16 rokiem życia, ale w każdym bądź razie reszta tego co napisałem się zgadza. Kean musi zostać z nami przez ten rok, aby uzyskać status wychowanka, a teraz może być zgłoszony do LM jako tzw. młodzik.
Co do mercato, to moim zdaniem (pokuszę się o ocenę taką przedwstępną) okienko transferowe oceniam na 7,5.
Minusy chyba każdy wie, sprzedaż Bonu plus jego cena i odejście za darmo D. Alvesa.
Plusy - wzmocnione skrzydła, wzmocniony środek pomocy, zastępstwo za Buffona na przyszłość, sprzedaże niechcianych zawodników wreszcie jakoś nam wyszły.
Zakup MDS oceniam póki co neutralnie.
Za co dałbym 10/10. Mianowicie za wymianę kilku piłkarzy z obecnej kadry na inncyh:
Sturaro - Strootman (+ 1 pkt),
Cuadrado - Schick/Balde Keita (+ 0,5 pkt.),
Asamoah/Lichtsteiner - Spinazzola (+ 0,5 pkt.),
Kupno Sidibe zamiast Howedesa na PO (+ 0,5 pkt.).
Oczywiście poruszam się w sferze naszych możliwości, tych finansowych, nie w ramach jakiegoś fantamercato, gdzie kupujemy np. Neymara i Mbappe
Jak oceniam okienka innych drużyn: (wrzucam tutaj, żeby porównać ocenę naszego mercato, tak jak proponowali to co poniektórzy)
Man. City - 9,5/10 - wzmocnili się niesamowicie w porównaniu do poprzedniego sezonu, wydali kupę siana, ale moim zdaniem dobrze rozłożyli proporcje. Minus - brak klasowego DM.
PSG - 9/10 - kupno Neymara i Mbappe (jeśli transfer zostanie potwierdzony) oraz D. Alvesa wzmacnia niesamowicie ich potencjał w ataku. Minus - nie za silna defensywa, a do tego po sprzedaży Matiudiego przewiduję problemy w ich pomocy.
Man. Utd. - 8/10 - wydali kupę siana, tyle samo co Man. City, ale transfery nie urywają pupy, choć Matić i Lukaku to dobrzy zawodnicy, a do tego nikogo nie stracili z ważnych graczy.
Bayern - 7,5/10 - zakontraktowali Tolisso, Jamesa, Sule i Rudego, ale stracili D. Costę, X. Alonso i P. Lahma. Zastąpili dosyć dobrze graczy, którym pokończyły się kontrakty, ale jakiegoś wielkiego skoku jakościowego moim zdaniem nie ma. Okienko oceniam tak jak nasze.
Chelsea - 7.5/10 - kupili Moratę, Bakayoko i Rudigiera, a stracili Maticia. Wzmocnili kadrę, ale sząłu nie ma, zwłaszcza biorąc pod uwagę ich możliwości finansowe.
Real - 6.5/10 - sprzedali Jamesa, Moratę i Danilo, a kupili młodych T. Hernandeza i Cabellosa, czyli się osłabili, ale i tak mają bardzo mocną kadrę, więc mogli sobie na to pozwolić. Za rok pewnie przeprowadzą jakiś gruby transfer. Ale wcześniejsze kupno Vuciniusa za 45 mln :facepalm2:
Barca - wstrzymuje się z oceną - zobaczymy co zrobią w ostatni dzień, ale jak zakontraktują Coutinho, to moim zdaniem na transferze Neymara wyjdą sportwo na plus, choć ceny :facepalm2:, transfer Paulinho za 40 mln :facepalm2:, brak sprzedaży niechcianych grajków :facepalm2:
Co do mercato, to moim zdaniem (pokuszę się o ocenę taką przedwstępną) okienko transferowe oceniam na 7,5.
Minusy chyba każdy wie, sprzedaż Bonu plus jego cena i odejście za darmo D. Alvesa.
Plusy - wzmocnione skrzydła, wzmocniony środek pomocy, zastępstwo za Buffona na przyszłość, sprzedaże niechcianych zawodników wreszcie jakoś nam wyszły.
Zakup MDS oceniam póki co neutralnie.
Za co dałbym 10/10. Mianowicie za wymianę kilku piłkarzy z obecnej kadry na inncyh:
Sturaro - Strootman (+ 1 pkt),
Cuadrado - Schick/Balde Keita (+ 0,5 pkt.),
Asamoah/Lichtsteiner - Spinazzola (+ 0,5 pkt.),
Kupno Sidibe zamiast Howedesa na PO (+ 0,5 pkt.).
Oczywiście poruszam się w sferze naszych możliwości, tych finansowych, nie w ramach jakiegoś fantamercato, gdzie kupujemy np. Neymara i Mbappe

Jak oceniam okienka innych drużyn: (wrzucam tutaj, żeby porównać ocenę naszego mercato, tak jak proponowali to co poniektórzy)
Man. City - 9,5/10 - wzmocnili się niesamowicie w porównaniu do poprzedniego sezonu, wydali kupę siana, ale moim zdaniem dobrze rozłożyli proporcje. Minus - brak klasowego DM.
PSG - 9/10 - kupno Neymara i Mbappe (jeśli transfer zostanie potwierdzony) oraz D. Alvesa wzmacnia niesamowicie ich potencjał w ataku. Minus - nie za silna defensywa, a do tego po sprzedaży Matiudiego przewiduję problemy w ich pomocy.
Man. Utd. - 8/10 - wydali kupę siana, tyle samo co Man. City, ale transfery nie urywają pupy, choć Matić i Lukaku to dobrzy zawodnicy, a do tego nikogo nie stracili z ważnych graczy.
Bayern - 7,5/10 - zakontraktowali Tolisso, Jamesa, Sule i Rudego, ale stracili D. Costę, X. Alonso i P. Lahma. Zastąpili dosyć dobrze graczy, którym pokończyły się kontrakty, ale jakiegoś wielkiego skoku jakościowego moim zdaniem nie ma. Okienko oceniam tak jak nasze.
Chelsea - 7.5/10 - kupili Moratę, Bakayoko i Rudigiera, a stracili Maticia. Wzmocnili kadrę, ale sząłu nie ma, zwłaszcza biorąc pod uwagę ich możliwości finansowe.
Real - 6.5/10 - sprzedali Jamesa, Moratę i Danilo, a kupili młodych T. Hernandeza i Cabellosa, czyli się osłabili, ale i tak mają bardzo mocną kadrę, więc mogli sobie na to pozwolić. Za rok pewnie przeprowadzą jakiś gruby transfer. Ale wcześniejsze kupno Vuciniusa za 45 mln :facepalm2:
Barca - wstrzymuje się z oceną - zobaczymy co zrobią w ostatni dzień, ale jak zakontraktują Coutinho, to moim zdaniem na transferze Neymara wyjdą sportwo na plus, choć ceny :facepalm2:, transfer Paulinho za 40 mln :facepalm2:, brak sprzedaży niechcianych grajków :facepalm2:
Ostatnio zmieniony 30 sierpnia 2017, 21:13 przez Yaro417, łącznie zmieniany 2 razy.
- Tony Montana
- Juventino
- Podziekował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Niestety widzę wiele implikacji, które niosą nasze przetasowania w obronie, ale wstrzymam się z krytycznymi opiniami przy panującym hurraoptymizmie.Alexinhio-10 pisze:"Keita był świetną okazją na rynku transferowym, ale Lazio i jego prezydent mają pewną strategię i mieli trochę szcześcia, że udało im się otrzymać tyle pieniędzy."
![]()
Czy jesteśmy mocni? Tak. Czy jesteśmy mocni jak rok temu? Tak. Czy szanse na wygranie LM wzrosły? Nie wiem, bo gdzieś dołożyliśmy, skądś zabraliśmy, na pewno mamy szerszy wachlarz opcji i lepszą ławkę.
- kawek
- Juventino
Więc tym bardziej dziwi upór Atalanty po co płacić gościowi którego nikt nie chce w klubie i on sam nie chce w nim być ?.Dla zasady?Osgiliath pisze:Agresti twierdzi, że dalej trwają kontakty w sprawie Spinazzoli. Chłopak chce do nas natychmiast, wygląda na to, że tam jest spalony kompletnie.
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 70 razy
W styczniu to ja mogę ocenić ich dotychczasową dyspozycję w barwach Juve.Kamex22 pisze:A może jełopy i inne jackopy poczekacie z oceną okienka przynajmniej do stycznia? W tym momencie może być to zarówno 1/10 jak i 10/10.
W trakcie trwania mercato zawsze oceniam sam transfer. Biorę pod uwagę formę transakcji, stosunek cena/jakość zawodnika i dokładam moją wyrobioną opinię. Czego tu nie rozumieć... :roll:
Rok temu dałem Gonzalo 9/10, ale zaznaczyłem, że wolałbym Lacazetta za połowę wartości Argentyńczyka i kogoś ekstra na skrzydło. Też byłoby 9/10.
Analogicznie; Coscie mogę dać 7,5/10 na zachętę, Bernardeschi to jakieś 6,5/10, ale wolałbym jednego Sancheza 10/10, albo duet Costa-Eriksen 10/10.
Co do Schicka, Keity to nie mam pojęcia czemu kierowane są w moją stronę jakieś uwagi. Ani razu nie wyraziłem własnego zdania na ich temat

Wystarczyło przeprowadzić 2 rozmowy:panlider pisze:Rozumiem, że Ty na miejscu Marotty załatwiłbyś to jak należy?
- przedstawić Milanowi ofertę nie do negocjacji, czyli hajs + MDS
- ustalić z Bonuccim, że jeśli nie przekona działaczy Milanu, to może pakować się w samolot do Anglii, albo siedzieć cicho w Turynie.
Okienko Realu na 8/10.
Ostatnio zmieniony 30 sierpnia 2017, 22:02 przez jackop, łącznie zmieniany 4 razy.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- MRN
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 205 razy
Dobra, czas zakończyć mercato bo sprawa Spinazzoli akurat już tak emocjonująca nie jest, co nie ?
Mercato ok, mogło być lepsze jak zawsze i dziury muszą zgodnie z tradycją pozostać ale trudno się mówi, nigdy nie będzie idealnie. Za rok będzie to samo, wzmocnimy to i to a okaże się, że pozostanie dziura pozostawiona przez Sandro...tak, wiem - nie sprzedajemy kluczowych zawodników

Mercato ok, mogło być lepsze jak zawsze i dziury muszą zgodnie z tradycją pozostać ale trudno się mówi, nigdy nie będzie idealnie. Za rok będzie to samo, wzmocnimy to i to a okaże się, że pozostanie dziura pozostawiona przez Sandro...tak, wiem - nie sprzedajemy kluczowych zawodników

- panlider
- Juventino
Co Wy macie z tym Sanchezem? Chłop ma wymagania finansowe, których nie był w stanie spełnić Bayern, to my byśmy dali radę? Bądźcie poważni.
Eriksen raczej nie jest do wyciągnięcia z Tottenhamu, a nawet jeżeli, to kosztowałby znacznie więcej niż Berna.
Moim zdaniem transfery ofensywne są bez zarzutu, niesmak pozostaje w kwestii prawej obrony.
Eriksen raczej nie jest do wyciągnięcia z Tottenhamu, a nawet jeżeli, to kosztowałby znacznie więcej niż Berna.
Moim zdaniem transfery ofensywne są bez zarzutu, niesmak pozostaje w kwestii prawej obrony.
"Vincere Non È Importante È L'Unica Cosa che Conta"
rammstein pisze:dobrze, że nikt nie zakładał tematu "Polskie kluby w rozgrywkach europejskich 2017/2018"
- mibor
- Juventino
jackop pisze:W styczniu to ja mogę ocenić ich dotychczasową dyspozycję w barwach Juve.Kamex22 pisze:A może jełopy i inne jackopy poczekacie z oceną okienka przynajmniej do stycznia? W tym momencie może być to zarówno 1/10 jak i 10/10.
W trakcie trwania mercato zawsze oceniam sam transfer. Biorę pod uwagę formę transakcji, stosunek cena/jakość zawodnika i dokładam moją wyrobioną opinię. Czego tu nie rozumieć... :roll:
Rok temu dałem Gonzalo 9/10, ale zaznaczyłem, że wolałbym Lacazetta za połowę wartości Argentyńczyka i kogoś ekstra na skrzydło. Też byłoby 9/10.
Analogicznie; Coscie mogę dać 7,5/10 na zachętę, Bernardeschi to jakieś 6,5/10, ale wolałbym jednego Sancheza 10/10, albo duet Costa-Eriksen 10/10.
Co do Schicka, Keity to nie mam pojęcia czemu kierowane są w moją stronę jakieś uwagi. Ani razu nie wyraziłem własnego zdania na ich temat
Wystarczyło przeprowadzić 2 rozmowy:panlider pisze:Rozumiem, że Ty na miejscu Marotty załatwiłbyś to jak należy?
- przedstawić Milanowi ofertę nie do negocjacji, czyli hajs + MDS
- ustalić z Bonuccim, że jeśli nie przekona działaczy Milanu, to może pakować się w samolot do Anglii, albo siedzieć cicho w Turynie.
Okienko Realu na 8/10.
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: sorry ale dawno sie tak nie uśmiałem, na zachęte moge Ci napisać, że wystawiam Ci 3+ za Twoją anlizę.... Ja bym wolał subaru niż seicento :lol: jprdl jakie tu są asy na forum...
Juve, storia di un grande amore
- RICTOR
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Christian Travaini twierdzi, że pojawił się umiarkowany optymizm w sprawie powrotu Spinazzoli, ale nie wiem na ile to info jest wiarygodne bo gość jest na tyle nowy, że nie ma jeszcze wyrobionej opinii.
Davide Russo de Cerame: Juve zainteresowane Laxaltem, wypożyczenie z obowiązkiem wykupu za 8 mln., Genoa chce 15 mln. za definitywny transfer już teraz, Urus to klucz do Spinazzoli. - też nie mam wyrobionego zdania co do wiarygodności
Davide Russo de Cerame: Juve zainteresowane Laxaltem, wypożyczenie z obowiązkiem wykupu za 8 mln., Genoa chce 15 mln. za definitywny transfer już teraz, Urus to klucz do Spinazzoli. - też nie mam wyrobionego zdania co do wiarygodności
Ostatnio zmieniony 30 sierpnia 2017, 22:54 przez RICTOR, łącznie zmieniany 1 raz.