Mercato (Lato 2016)
- Arbuzini
- Juventino
W lecie za Berardiego dostaliśmy 10 mln E od Sassuolo. 25 mln E za odkupienie ogranego zawodnika to nie są jakieś szałowe warunki, ale nie przesadzajmy w drugą stronę. Chcemy ogrywać młodych zawodników, nie mamy drużyny rezerw i kosztów związanych z jej utrzymywaniem to trzeba kombinować na inne sposoby i niestety za to płacić. Dobrze wiemy jak często kończą się darmowe wypożyczenia młodych zawodników bez profitów dla drugiej drużyny.
- rufi8
- Juventino
Jakoś nie widzę jednocześnie transferów Cuadrado i Berardiego w lecie. Pomijając aspekt ekonomiczny, należy zauważyć, że obaj śmigają po prawej stronie. Do tego Cuadrado może grać też w 3-5-2, Włoch do tego ustawienia nijak nie pasuje. Natomiast w 4-3-3 miejsce jest tylko dla jednego. Ja stawiam na to, że będzie jednak Cuadrado, a utalentowany Włoch trafi gdzie indziej. Szkoda, bo od czasu Alexa na żadnego włoskiego napastnika tak nie liczyłem jak na Domenico.
- Cabrini_idol
- Juventino
Też mi się wydaje, że wybraliśmy Cuadrado kosztem Berardiego. Nie ma miejsca dla nich 2 w podstawowej 11 a tylko takie obydwu interesuje.

- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Nikt z Was nie pomyślał, że być może będziemy chcieli przerzucić Cuadrado na lewą stronę? Byłby tam w stanie grać - jest jednym z bardziej uniwersalnych zawodników i choć trudno przewidzieć, jak by to wyglądało od strony wrzutek, to mógłby częściej oddawać strzały. Berardiego nie odpuścimy, jestem pewien 100%. Niebawem się przekonamy, czy miałem rację. 

- pablo1503
- Juventino
Nie wierzę, że porzucimy ot tak Berardiego. Nie wierzę, że nie odbędzie z zespołem przyszłorocznego obozu przygotowawczego. Pamiętajcie, że Allegri też ma coś do powiedzenia, a młody Włoch prawdopodobnie śni mu się do dziś po nocach.
Zresztą jak to w ogóle brzmi?! Wybraliśmy Cuadrado ponad Berardiego? Toż to niedorzeczne. Cuadrado to dobry piłkarz, ale nie TOP i nic na to nie wskazuje, że zostanie Nim w najbliższym czasie. Berardi ma - jak na razie - wszystko, aby zostać gwiazdą. Zresztą przypomnijcie sobie, jak doszło do transferu Kolumbijczyka. Zgarnęliśmy go, bo była wielka okazja ku temu. To nie było tak, że potrzebowaliśmy prawo-skrzydłowego, rzuciliśmy monetą i wybraliśmy Juana.
Mrozzi też dobrze gada. Dlaczegoby nie spróbować go na lewej. Wiecie ile mógłby wywalczyć rzutów karnych tymi szybkimi nogami? :spiteful:

Mrozzi też dobrze gada. Dlaczegoby nie spróbować go na lewej. Wiecie ile mógłby wywalczyć rzutów karnych tymi szybkimi nogami? :spiteful:

- Urbi27
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Odpuszczenie Berardiego byłoby gigantycznym błędem, to chyba jedyny ofensywny włoski talent, który może wejść na poziom topowy w tym momencie. Rozumiem wszystkie argumenty mówiące o braku drużyny rezerw i tak dalej, ale dla mnie to skandal, że za zawodnika, którego wyszperaliśmy gdy był jeszcze nikim musimy teraz płacić taką kasę.
- Łukasz
- Juventino
Tylko że strzelać to Cuadrado potrafi wszędzie, ale niekoniecznie w bramkę, schodzić woli do linii, a lewej nogi nie ma - więc z tymi wrzutkami byłoby gorzej. Fajnie, jakby się udało, ale raczej nierealne.CavAllano pisze:Nikt z Was nie pomyślał, że być może będziemy chcieli przerzucić Cuadrado na lewą stronę? Byłby tam w stanie grać - jest jednym z bardziej uniwersalnych zawodników i choć trudno przewidzieć, jak by to wyglądało od strony wrzutek, to mógłby częściej oddawać strzały.
- rufi8
- Juventino
Trochę za duży tłok nam się zrobi w ataku. Nic nie wskazuje na tą chwilę żeby ktoś z czwórki Zaza, Mandzu, Dybala, Morata miał nas opuścić. Może i transfer Cuadrado był typową okazją w stylu zezowatego, ale jednak chłop się sprawdził na tej prawej stronie i na lewej Allegri prędzej widziałby Morate niż Kolumbijczyka. Ale te wszystkie dywagacje są i tak zbyt przedwczesne, Zobaczymy co ostatecznie przyniesie sezon.
- Juvefanatp
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
Przecież Cuadrado grał u Montelli na lewym skrzydle i to wcale nie epizodycznie. Żeby było ciekawiej, to grał on lewoskrzydłowego w swojej najlepszej rundzie w życiu, podczas wiosny sezonu 13/14! Ani wcześniej, ani później aż tak świetnie nie grał. Nawet tutaj na forum ktoś wtedy opisywał niezwykłą uniwersalność Kolombijczyka, opisując jaką to ścieżkę przebył, od prawego obrońcy w Lecce po lewego skrzydłowego w 4-3-3 Montelli.
- Cabrini_idol
- Juventino
No to się rozczarujeszpablo1503 pisze:Nie wierzę, że porzucimy ot tak Berardiego. Nie wierzę, że nie odbędzie z zespołem przyszłorocznego obozu przygotowawczego. Pamiętajcie, że Allegri też ma coś do powiedzenia, a młody Włoch prawdopodobnie śni mu się do dziś po nocach.Zresztą jak to w ogóle brzmi?! Wybraliśmy Cuadrado ponad Berardiego?

W momencie kiedy wykupimy Cuadrado za 20-25mln Berardiego nie wykupimy w lecie, jestem pewny w 90 % , bo pozostanie nam cała prawa obrona i lewe skrzydło do uzupełnienia. A w styczniu jestem pewny na 100%, że Marotta nie wyda 20-25 mln, to brzmi jak si-fc.
Berardi wyląduje nie w Juve, wiem, że to boli, mnie też ogromnie ale już się z tym pogodziłem w momencie kiedy wiem, że na Cuadrado wydamy 25 mln w lecie

- rufi8
- Juventino
Niestety ale Marotta znów da ciała jak z Verrattim. Przykre to, ale w tym konkretnym przypadku jestem zmuszony przyznać mu rację. Skoro już przygotowuje ofertę wykupu Kolumbijczyka to wyklucza to tym samym transfer Berardiego. Jedyna "nadzieja" w tym, że Chelsea zmieni zdanie, kto wie może na Stamford nie będzie już Mourinho, po kiepskim sezonie Londyńczyków, albo Jose stwierdzi że Cuadrado jednak jest super hiper skrzydłowym.
- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Byłem pewny, bo prawda jest taka, że mieliśmy go dogranego. Trener Schalke sam po wszystkim przyznał, że Draxler chciał tylko do nas i mocno na ten transfer naciskał. W pewnym momencie jednak, gdy zintensyfikowaliśmy działania, Niemiec zaczął mieć obawy przed nową przygodą we Włoszech i stwierdził, że nie jest gotowy do przenosin do innego kraju - mówiąc kolokwialnie wymiękł i nie okazał się graczem dojrzałym.rufi8 pisze:Oby mrozzi, oby, ale Draxlera też byłeś pewny

Jeszcze słowo odnośnie sytuacji Berardiego. Zauważcie, że Cuadrado miał być, już zresztą w założeniach, okazją, z której po prostu musieliśmy skorzystać. W normalnych warunkach nie byłby do wyciągnięcia za mniej 30 mln, ale jego dramatyczna sytuacja w Chelsea sprawiła, że nagle transfer ten okazał się być możliwy do przeprowadzenia. Z jednej strony nie wierzę, że odpuścimy tak grającego Kolumbijczyka (mając go już u siebie; on sam też pewnie nie odpuści, mając na uwadze zaufanie Juventusu i fakt, że liga włoska po prostu mu leży), a z drugiej absolutnie nie wierzę w to, że pozwolimy odejść gdzie indziej takiej perełce, jaką jest niewątpliwie Włoch. Do dziś pamiętam słowa Nedveda, który w stanowczym tonie wypowiadał się o Berardim jako o naszej przyszłości. Nie wiem, co w zaistniałej sytuacji ma zamiar zrobić nasz zarząd, bo być może sam nie spodziewał się tak dobrej formy Cuadrado, ale pewnie coś wykombinuje. Żaden z nich nie zgodziłby się na ławkę, więc przerzucenie Cuadrado na lewą stronę jest jakimś scenariuszem.
Verrattiego już odpuściliśmy i do dzisiaj plujemy sobie w brodę - z Berardim tego błędu nie popełnimy.
- Cabrini_idol
- Juventino
mrozzi proszę Cie nie opieraj się na słowach Nedveda z przed 5-6 miesięcy. Przecież wiesz, że to czcze gadanie
. Jeśli Berardi dostanie 3-4 letni kontrakt na poziomie 2-2,5 mln euro od Juve a takie sam od np Liverpoolu, Bayernu, Manu na poziomie 4-5 mln to Ty i ja wiesz co wybierze Włoch
Tym bardziej, że jakiejś super miłosći nie przejawia do Juve z tego co wiemy. Nie mówię, że nie chcę do Juve czy nie lubi tego klubu ale KASA TO KASA. A on za rok będzie już miał 22 lata !