Mercato (LATO 2018) DYSKUSJA
- Urbi27
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
My w pomocy mamy problem przede wszystkim z pomysłem taktycznym. Taki Real wygrał 3x LM grając z Kroosem i Modricem czyli dwoma bardzo kreatywnymi zawodnikami, którzy byli odciazani od zadań defensywnych przez trzeciego pomocnika, który operował za ich plecami. U nas Pjanic gra na pozycji tego defensywnego pomocnika, przez co jest zbyt głęboko aby tworzyć grę razem z tercetem ofensywnym. Liczyłem że Max użyje Cana jako typowego defensywnego pomocnika, ale sparingi tego nie zwiastuja. Co za tym idzie uratowalby nas tylko transfer Pogby przy jednoczesnym pozostanie Pjanica i Sandro a to wydaje się niemożliwe.
- RICTOR
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Mała poprawka. Allegri używa Pjanicia jako registy, a nie jest to pozycja defensywnego pomocnika zgodnie z włoskimi definicjami. Grający w tym samym miejscu na boisku, ale z zadaniami stricte defensywnymi piłkarz nazywa się mediano.
https://it.wikipedia.org/wiki/Centrocampista#Calcio
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 70 razy
Widziałeś jak Kroos "biega" w Realu? :-) Ani żelaznej kondycji, ani niesamowitej motoryki Niemiec nie posiada. Modrić przy nim to Usain Bolt.Shadow Marshall pisze:Według mnie Max powinien coś zrobić z Pjaniciem. On gra zdecydowanie za wolno, a to przecież nie jest Pirlo. Facet wykazuje ciągle podejście, że "jeszcze ma czas". Poniekąd uważam, że zamiast od razu wywalić tą piłkę w tym dzisiejszym meczu to ten dał się wyprzedzić Bale'owi i Real wyrównał. Nigdy nie był sprinterem - racja, ale też na litość boską on nie ma nawet 30 lat a rusza się jak Pirlo w swoim ostatnim sezonie u nas.
Tak jak mądrze napisał @Urbi27, za (złe) ustawienie naszej pomocy odpowiada Allegri - w drugiej linii jest problem przede wszystkim personalny i taktyczny. Mocno zachwiany balans i złe przydzielenie ról. Jedynie Khedira fajnie imituje Vidala w grze do przodu, ale podobnie jak Pjanić to nie jest Kante, żeby jeździł po murawie, czy doskakiwał do każdego przeciwnika z prędkością błyskawicy przerywając akcje

Jeśli ktoś miałby uciągnąć grę na regiście pod batutą Maksa to może byłby to Modrić. Chorwat na Mundialu udowodnił, że mimo wieku wciąż posiada żelazną kondycję, ale przy "wsparciu" w tyłach Samiego i Blaise'a nadal nie wyglądałoby to kolorowo.
Ostatnio zmieniony 05 sierpnia 2018, 23:40 przez jackop, łącznie zmieniany 2 razy.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- Urbi27
- Juventino
Raczej chodziło mi o strefę boiska nie rolę taktyczna Pjanica w tej części wypowiedzi.RICTOR pisze:Mała poprawka. Allegri używa Pjanicia jako registy, a nie jest to pozycja defensywnego pomocnika zgodnie z włoskimi definicjami. Grający w tym samym miejscu na boisku, ale z zadaniami stricte defensywnymi piłkarz nazywa się mediano.
Tak prawdę mówiąc to my już mamy świetny i bardzo mocny skład już w tej chwili bo że spokojem moglibyśmy grać Pjanic-Can-Berna a a przed nimi Costa-Ronaldo-Dybala. To dawaloby możliwość gry 4-3-3 i swobodnego przejścia do 4-2-3-1. Uważam że Berna powinien ogarnąć rolę bocznego pomocnika bez problemu. W przodzie tej świetna rotacja pozycjami bo wyjściowo powinno być tak jak napisałem wyżej ale w trakcie meczu możnaby szybko i bezboleśnie zmienić na Ronaldo-Dybala-Costa.
No ale to wszytko przy Maxie wydaje się tylko proste i oczywiste na papierze.
- RICTOR
- Juventino
Mnie za to inna rzecz ostatnio zastanawia. Czemu Max, który w Milanie skreślił Pirlo i postanowił grać z mediano Gattuso lub van Bommelem przed obrońcami po przyjściu do nas zmienił podejście i jak uparł się na registę to co roku z nim gra i nie chce odpuścić. Już na tej pozycji za niego u nas grali Pirlo, Marchisio, Hernanes, Pjanic i Bentancur, ale jak widać nie każdy jest takim maestro jak Andrea.
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 70 razy
Jeszcze jedna kwestia.
Pirlo oprócz Pogby i Vidala grających obok niego miał ten bonus, że jeśli musiał odpocząć to w zasadzie bez straty jakości do składu z automatu wskakiwał Marchisio. Z resztą Claudio łatał każdą pozycję w 3jce. Obecnie Allegri odstawił Włocha na boczny tor, a w najmniej odpowiednich momentach kombinował z Bentancurem (co indywidualnie mogło mu pomóc, bo na Mundialu przeważnie nie wyglądał na obsranego). Ta niekonsekwencja była wałkowana w tematach meczowych przez większą część sezonu.
Miralem, jeśli był zdrowy, to grał przeważnie od dechy do dechy we wszystkich rozgrywkach. Z reguły prezentował się bardzo dobrze, wykręcił fajne liczby, które niejednokrotnie tu przytaczałem. Przyszedł nowy sezon i nagle Bośniak obwiniany jest o prezentowanie zbyt małej jakości z tyłu jak i z przodu (na środku w sumie też)

Pirlo oprócz Pogby i Vidala grających obok niego miał ten bonus, że jeśli musiał odpocząć to w zasadzie bez straty jakości do składu z automatu wskakiwał Marchisio. Z resztą Claudio łatał każdą pozycję w 3jce. Obecnie Allegri odstawił Włocha na boczny tor, a w najmniej odpowiednich momentach kombinował z Bentancurem (co indywidualnie mogło mu pomóc, bo na Mundialu przeważnie nie wyglądał na obsranego). Ta niekonsekwencja była wałkowana w tematach meczowych przez większą część sezonu.
Miralem, jeśli był zdrowy, to grał przeważnie od dechy do dechy we wszystkich rozgrywkach. Z reguły prezentował się bardzo dobrze, wykręcił fajne liczby, które niejednokrotnie tu przytaczałem. Przyszedł nowy sezon i nagle Bośniak obwiniany jest o prezentowanie zbyt małej jakości z tyłu jak i z przodu (na środku w sumie też)

Oho, szykuje nam się Nuovo Regista. Zamiana Pjanicia na Modricia (z Marcelo <-> Sandro w pakiecie) to byłoby już maksymalnie maksymalne pójście all in po Uszatka za rokD-Rose pisze:Allegri wypytywał o dostępnosc Luki Modrica [AS]

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- Profesor
- Juventino
Jeszcze Pogba i Lemina grali na tej pozycji i pewnie jeszcze kogoś próbował.RICTOR pisze:Mnie za to inna rzecz ostatnio zastanawia. Czemu Max, który w Milanie skreślił Pirlo i postanowił grać z mediano Gattuso lub van Bommelem przed obrońcami po przyjściu do nas zmienił podejście i jak uparł się na registę to co roku z nim gra i nie chce odpuścić. Już na tej pozycji za niego u nas grali Pirlo, Marchisio, Hernanes, Pjanic i Bentancur, ale jak widać nie każdy jest takim maestro jak Andrea.
Nie rozumiem tego kompletnie, świat gra z typowym defensywnym pomocnikiem, taki Can byłby idealny. To nie, dać najlepszego pomocnika z tyłu tracą znaczną część jego walorów...
Ciekawe kiedy Ronaldo spróbuje na regiście :C
- Arbuzini
- Juventino
Allegriemu powinni dać jakiegoś sensownego audytora, który oceniłby stan naszej pomocy. Brzmi może śmiesznie, ale wygląda to tak, że nasz Maks zafiksował się na jeden sposób myślenia i nie potrafi się od niego oderwać.
Pamiętam nawet jak Allegri z utęsknieniem czekał aż Marchisio wyleczy kontuzje żeby ustawić pod niego pomoc, a Claudio zaraz po powrocie na nowo się połamał. Niestety poza nim nie mamy składzie zawodnika, który kiedykolwiek grał dobrze jako regista. Taka jest brutalna prawda. Jeśli jest jeszcze co odkurzać to psim obowiązkiem Maksa powinno być wskrzeszenie Marchisio i to obojętnie w jakiej roli.
Jeśli wyznajemy zasadę "wszystkie ręce na pokład w drodze po Ligę Mistrzów" to dla mnie oczywiste jest, że pierwszy do podmianki w pomocy jest Bentancur (Sturaro poza klasyfikacją). Jeśli mający za sobą solidny sezon Mandragora poszedł do Udinese to tym bardziej ogrywać może się Urugwajczyk. Niemniej nie wiem co by się musiało stać żebyśmy w naszych barwach zobaczyli SMSa albo Pogbę. Chyba nic dobrego w ogólnym rozrachunku... Możemy narzekać na Pjanicia, często słusznie i konstruktywnie, ale jest on nam potrzebny... tylko w innej roli.
Pamiętam nawet jak Allegri z utęsknieniem czekał aż Marchisio wyleczy kontuzje żeby ustawić pod niego pomoc, a Claudio zaraz po powrocie na nowo się połamał. Niestety poza nim nie mamy składzie zawodnika, który kiedykolwiek grał dobrze jako regista. Taka jest brutalna prawda. Jeśli jest jeszcze co odkurzać to psim obowiązkiem Maksa powinno być wskrzeszenie Marchisio i to obojętnie w jakiej roli.
Jeśli wyznajemy zasadę "wszystkie ręce na pokład w drodze po Ligę Mistrzów" to dla mnie oczywiste jest, że pierwszy do podmianki w pomocy jest Bentancur (Sturaro poza klasyfikacją). Jeśli mający za sobą solidny sezon Mandragora poszedł do Udinese to tym bardziej ogrywać może się Urugwajczyk. Niemniej nie wiem co by się musiało stać żebyśmy w naszych barwach zobaczyli SMSa albo Pogbę. Chyba nic dobrego w ogólnym rozrachunku... Możemy narzekać na Pjanicia, często słusznie i konstruktywnie, ale jest on nam potrzebny... tylko w innej roli.
- Adrian27th
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Jestem w szoku ze lidzie chca oddawać Benka.
Mrozzi - ktoś musi odejść żeby mógł na jego miejsce wskoczyć Mr X? Tak?
Tzn nie licząc stutaro jeszcze ktoś i nie Marchisio, tak?
"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
- Osgiliath
- Juventino
Jeśli chcemy zachować sobie większą liczbę graczy na LM i Serie A, to Markiz jest nie do ruszenia, więc ofc poza Sturaro pierwszy do zrobienia miejsca powinien być Benta przy fakcie, że raczej Khediry i Matuidiego nie ruszymy, ale też co wydaje się wewnętrznie sprzeczne, skoro wg Maxa Benta powinien dostawać więcej minut w tym sezonie.Adrian27th pisze:Jestem w szoku ze lidzie chca oddawać Benka.
Generalnie mam wrażenie, że z naszą pomocą jest fajnie na papierze, ale ma się nieodparte wrażenie, że jakieś przewietrzenie powinno być potrzebne i to raczej pod kątem Blaise'a i Samiego niż Benty i Markiza, bo niby ta jakość jest, ale tak nie do końca.
W Modricia w ogóle nie wierzę, raz, że to byłaby wciąż spora strata dla Realu a po drugie jego przyjście oznaczałoby, że idziemy all in w kwestii uszatka, ale tak max w tym sezonie i co zostawiłoby nas z fest starzejącą się pomocą w sezonie kolejnym a prościej zrobić korektę wieku w obronie niż w pomocy przy założeniu, że zostaniemy dalej w 4-3-3.
Teraz jeszcze w cyrk wtarabanił się Sturaro, który wzorem DC i dawnej ekipy z Brazylii jest trudny do wywalenia z kadry

- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
4-2-3-1
C.Ronaldo
D.Costa - Dybala - Bernardeschi
Pjanic - E.Can
A.Sandro - Chiellini - Bonucci - Cancelo
Szczęsny
4-3-3
D.Costa - C.Ronaldo - Dybala
Matuidi - Pjanic - E.Can
Szczęsny
3-5-2
C.Ronaldo - Dybala
A.Sandro - Matuidi - Pjanic - E.Can - Cancelo
Chiellini - Bonucci - Benatia
Szczęsny
Pomiędzy tymi wszystkimi 3 taktykami można przełączać się, rotując 3 zawodnikami: Berardeschi w 4-2-3-1, Matuidi w 4-3-3 i Benatia w 3-5-2. Cała reszta, czyli aż 10 piłkarzy może grać we wszystkich ustawieniach.
C.Ronaldo
D.Costa - Dybala - Bernardeschi
Pjanic - E.Can
Szczęsny
4-3-3
D.Costa - C.Ronaldo - Dybala
Matuidi - Pjanic - E.Can
Szczęsny
3-5-2
C.Ronaldo - Dybala
A.Sandro - Matuidi - Pjanic - E.Can - Cancelo
Chiellini - Bonucci - Benatia
Szczęsny
Pomiędzy tymi wszystkimi 3 taktykami można przełączać się, rotując 3 zawodnikami: Berardeschi w 4-2-3-1, Matuidi w 4-3-3 i Benatia w 3-5-2. Cała reszta, czyli aż 10 piłkarzy może grać we wszystkich ustawieniach.
Rysunki piłkarskie 11vs11.art 
polub na Facebooku
| obserwuj na Instagramie
| obserwuj na Twitterze
| obserwuj na TikToku 
polub na Facebooku
- Urbi27
- Juventino
Nie spotkałem się z jakimiś informacjami mowiacymi że to Sturaro nie chce się na jakąś ofertę zgodzić. Po prostu nie jest łatwo sprzedać tak słabego zawodnika za 20-25 mln które chce Juventus. Także nie obwiniałbym specjalnie Włocha o brak transferu.Osgiliath pisze: Teraz jeszcze w cyrk wtarabanił się Sturaro, który wzorem DC i dawnej ekipy z Brazylii jest trudny do wywalenia z kadry