Telefony komórkowe

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 04 listopada 2013, 11:12

Jvri pisze: Inna sprawa, że jak ktoś ma w planach pchać się w umowę z operatorem na 2 lata i ma do wyboru to co kolega wyżej to zdecydowanie najlepszą opcją tutaj będzie Xperia SP. Alternatywą może być umowa na 12 m-cy + Lumia 520 z allegro (koszt max. do 500 złotych).
Dlatego polecam mu najlepszą opcję, łącznie z odradzaniem dopłaty 800 zł do HTC One czy Xperia Z1.
Skibil pisze:Nie mam zamiaru z Tobą dyskutować, bo wszystko sprowadzasz do szamba i nie przyjmowania argumentów. Mógłbym Ci napisać, że w Polsce WP ma sporą część rynku, że Android jest dużo lepiej wypromowany i stanowczo dłużej na rynku, w świadomości ludzi kojarzy się ze smartfonem i ludzie łykają to jak młode pelikany, ale wystarczy chwila z jakąkolwiek lumią, żeby poznać jej zalety. Tylko po co, skoro tego dalej będziesz brnąć w swojej głupocie, tak samo jak robisz to w tematach meczowych, politycznych, czy gdzie tam się jeszcze kompromitujesz.
Miałem Nokię Lumię 800, sprzedałem po kilku godzinach ze sporym zyskiem. Fakt, Lumie są unibody, są ładne, nie trzeszczą jak Samsungi, natomiast totalną głupotą jest twierdzić, że Android to system user unfriendly. Nawet jeśli WP jest bardziej prymitywny, bo jest, i z tego wynika jest prostota w obsłudze to nie znaczy, że Pan Mietek powinien zainwestować w sprzęt:
a) Gorszy technologicznie.
b) Minimalnie łatwiejszy w obsłudze.
c) Za podobne pieniądze.

2 dni zabawy z Xperią SP i będzie śmigał na Androidzie + dostanie fajne możliwości, o których właściciele Windows Phone mogą zapomnieć.

Lumie oczywiście mają zalety, ale jeżeli Pan Mietek może mieć w podobnej cenie Xperię SP to nawet bym się nie zastanawiał i brał słuchawkę z Androidem.
Ostatnio zmieniony 04 listopada 2013, 11:19 przez LordJuve, łącznie zmieniany 2 razy.

Jvri

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 04 listopada 2013, 11:57

Oj Panowie. Jałowa ta Wasza dyskusja :)

WP7 był faktycznie porażką. WP8 to jednak inna bajka - brak bzdurnych ograniczeń plus znacznie więcej aplikacji.

Każdy system ma swoje wady i zalety. Kwestia co komu potrzebne i ile chce na to wydać. Nie popadajmy w fanbojstwo ani jednego ani drugiego systemu bezkrytycznie broniąc swoich ulubieńców.
+ dostanie fajne możliwości, o których właściciele Windows Phone mogą zapomnieć.

Tym mnie zaciekawiłeś. Jakież to możliwości? Proszę rozwiń jak masz czas i chęć :wink:

Sila Spokoju

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 51 razy

Nieprzeczytany post 04 listopada 2013, 12:56

Jestem Januszem, kupilem lumie 520 i jestem zadowolony.

Obrazek
Marian.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 listopada 2013, 13:52

Jvri. Nowa formuła Play Unlimited 29zł. Dlatego ten Galaxy Trend jest w cenie 269zł i kusi mnie ta opcja.

Edit: Teraz patrzyłem i ten Galaxy Trend za 239zł w tej ofercie. Jeżeli juz to nie chcę dać więcej za telefon niż 300zł.

Obrazek
Jvri

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 04 listopada 2013, 14:58

Nie chciał bym podważać Twojej decyzji, ale:
-zdajesz sobie sprawę, że przy tym abonamencie masz jedynie nielimitowane do Play? za 100 minut do reszty sieci po 1szym miesiącu trzeba dorzucić 10 złotych co daje już 39,99. A i internetu w tym nie ma (co trochę zabije funkcjonalność smartfona, choć da się przeżyć na wi-fi)
-za galaxy trend (nie najgorsze parametry jak na low-end choć procesor nie obsługuje nawet możliwości nagrywania 720p) musisz dopłacić 239 czyli niemal połowę wartości rynkowej (na allegro po 500-520 bez licytacji chodzą)
-umowa jest na 25 m-cy (dla przedłużających)
-takie same warunki (nielimit.do play+100 minut) bez telefonu masz w umowie na 15 m-cy i w cenie 29,99
-przy samych tylko 15 miesiącach oszczędzasz na abo 150 złotych+239 (cena startowa za Trenda) + 100 złotych (pozostałe 10 m-cy) co daje praktycznie cenę rynkową wspomnianego telefonu 489 złotych
-nie lepiej więc kupić na allegro (nawet w ratach payu) i być uwiązanym krócej?

Jeśli jednak obstajesz przy swoim to obok Trenda (więcej ramu niż konkurencja) ciekawą opcją jest Alcatel one touch Star (nagrywanie 720p) bądź też tańszy ZTE Blade III Pro (159 złotych). Tak czy siak to półka low end, więc musisz być świadomy, że rakietami te telefony nie będą :) Do codziennego użytko jednak powinny wystarczyć.

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 05 listopada 2013, 10:46

Jvri pisze: Tym mnie zaciekawiłeś. Jakież to możliwości? Proszę rozwiń jak masz czas i chęć :wink:
Nie chcę być niegrzeczny i nie odnieść się jakoś do Twojego pytania, dlatego zwyczajnie polecę Ci "Wujka Google" i tysiące tematów czy artykułów, w których porównuje się te systemy. :)

Owszem, WP 8 ma kafelkowy interface (dla wielu lepszy niż ten z Androida), jest lepiej zoptymalizowany, a przez to mniej zasobożerny, natomiast pod względem elastyczności czy możliwości konfiguracji/wykorzystania nie dorasta Androidowi do pięt (co też ma swoje negatywne konsekwencje dla produktu Google --> całkiem sporo niebezpiecznego oprogramowania czy luk).

Jvri

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 05 listopada 2013, 23:34

Nie no myslalem ze mnie czyms zaskoczysz :) argumenty o liczbie aplikacji i mozliwosci konfiguracji znam na pamiec. Mozna by odniesc czasami wrazenie ze to jedyne zalety androida, bo sa powtarzane w kazdej dyskusji niczym mantra. Zupelnie inna kwestia o czym juz pisalem to jakosc tych aplikacji i fakt ze wiekszosc ludzi w temacie konfiguracji zmienia co najwyzej tapete :smile: Android to najbardziej powszechny system, a wiec wszelkie nowosci jak juz sa projektowane to z mysla wlasnie o androidzie i applu. I to jest jak dla mnie jego najwieksza zaleta. Na windowsa jesli wyjdzie apka to zawsze z opoznieniem.

*wybaczcie brak polskich znakow, ale nie pisze z kompa.

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 05 listopada 2013, 23:38

Jvri pisze: Zupelnie inna kwestia o czym juz pisalem to jakosc tych aplikacji i fakt ze wiekszosc ludzi w temacie konfiguracji zmienia co najwyzej tapete :smile:
Co nie oznacza, że bardziej zaawansowani userzy zatrzymują się na tym etapie. Root Andka i możesz robić cuda...na WP co najwyżej poprzestawiać sobie kafelki... :wink:

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 grudnia 2013, 18:55

Zambro i inni szpece, pytanie: Samsung Galaxy Advance vs LG Swift L9 - duża różnica jakościowa pomiędzy nimi? Moglibyście coś więcej napisać o tych modelach jeśli macie o nich jakieś informacje?

Obrazek
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 grudnia 2013, 19:50

z tych dwóch radziłbym LG, bo Samsung Galaxy Advance za 2-3 miechy będzie zupełnie nieopłacalnym wyborem, no i w LG jest lepsza jakość wykonania, lepszy design (moim okiem). LG wygrywa praktycznie wszystkim, jeżeli chodzi o sprawy softowe.
Ale radziłbym coś innego - dorzuć dwie stówki i masz Nexusa 4, a wtedy będziesz miał nieporównywalnie lepszy sprzęt za zbliżone pieniądze. warto obczaić

Tak więc - radziłbym Nexusa 4, a jeżeli 900 zł to maks jakim dysponujesz, bierz lg l9. Sam mam nexusa 4 i jestem strasznie zadowolonym użytkownikiem, pozostałe telefony nawet w ręku nie miałem.
Wady N4 to niewymienialna bateria i brak rozbudowania pamięci SD (mnie to nie dotyczy, 16 GB starcza mi aż nadto).

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 grudnia 2013, 21:50

dzięki Zambro :ok: wiedziałem, że można na Ciebie w tych sprawach liczyć i napiszesz coś sensownego :ok:

Obrazek
Bruce Badura

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 09 grudnia 2013, 14:49

Zamawiał ktoś coś, konkretnie telefon, na aliexpress.com?

blackadder

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 grudnia 2013, 23:45

Poprosiłbym o poradę. Mam do wyboru kilka telefonów od Playa, i modele które zwróciły moją uwagę to:
Samsung Galaxy S3 Lte - 569zł
HTC ONE S - 619zł
i właśnie Nexus 4 - 569zł.

Muszę coś wybrać a ta półka cenowa mi odpowiada, nie chciałbym więcej dopłacać.
Panie Zambrotta, słyszałem kilka opinii o przegrzewającym się Nexusie i małym defekcie głośnika. Prawda to?

Obrazek
LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2013, 00:11

One S odpuść, bo z tej trójki jest najgorszy. Najlepszy wydaje się Nexus 4...sam miałem S3 (ale nie LTE) i nie wspominam najlepiej tego modelu (miał za mało pamięci RAM). Wg mnie telefon LG ma jedną, podstawową wadę: brak slotu na karty SD. Obecnie posiadam Note 2 z 16 GB pamięci i...brakuje. Wystarczy 2,3 większe gry, trochę muzyki we FLAC i zdjęć/filmów...telefon zaczyna wołać o wolne miejsce.

Bruce Badura

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2013, 00:19

Zależy ile kto potrzebuje. Ja nie mogę zapełnić 4 gb, tel sluzy mi do telefonowania i smesowania. W ogole staram sie ograniczyc jego uzycie. Gdy gdzies wychodze zostawiam w domu, aby pewne, ze tak powiem, sluzby bezpieczenstwa mnie nie namierzyly:-)
Do rzeczy. Wybierajac, czy to Samsunga, czy to LG bedzies na pewno zadowolony. Osobiscie bardzo ciezko by mi bylo dokonac wyboru. Powiedzmy, ze 45-55 dla Nexusa.

PS. Tez sie zastanawiam czemu producenci niektorych telefonow nie daja slotu na karte pamieci. Niewazne kto ile potrzebuje, to powinno byc i koniec. Pewnie o kase chodzi. Gdzies czytalem kiedys ze producent jakiegos modelu, nie wiem czy nie chodzilo o nowe LG G2, gdzie tez brakuje slotu, udostepnia nabywcom mozliwosc przechowywania plikow w tzw. chmurze, czyli serwerach. Oczywiscie aby z tego korzystac potrzeba internetu, najczesciej 3g/4g bo zazwyczaj nie ma sie dostepu do wifi, a w Polsce pakiety sa nadal zbyt drogie do takich akcji

ODPOWIEDZ