LaLiga

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2015, 20:36

Vimes pisze:Wiecie co chłopaki, jakby w Juventusie grał piłkarz strzelający tyle goli, co Messi i Ronaldo to nie jestem w stanie powiedzieć jak bardzo gdzieś miałbym fakt czy robi to prawą czy lewą nogą, głową, prąciem czy doopą.
Tak, ale nie o tym jest ta dyskusja. Nikt nie mówi, że Messi daje mniej Barcelonie niż C.Ronaldo Realowi. Ja tylko twierdzę, że CR7 jest piłkarzem kompletnym a Messi nie. Nawet jak fanom Messiego, gdy odejdą na chwilę od WoWa wydaje się, że Argentyńczyk jest kompletny w jakiś inny sposób niż Ronaldo (rozumiem, że ma ukryty talent do gry na bramce i w obronie...) to fakty są takie, że z dystansu Ronaldo lewą nogą strzela lepiej niż Messi lewą nogą, przy czym jak wiemy jest on lewonożny. Z przyczyn naturalnych jest silniejszy, lepiej gra głową (choć trzeba przyznać, że tu oprócz wzrost jest jeszcze skoczność, którą Portugalczyk imponuje). Nie jestem fanem Realu ani tym bardziej Barcelony, więc nie wchodzę w dyskusję, który jest lepszy, stwierdzam to, co da się stwierdzić, Ronaldo jest piłkarzem kompletnym a Messi nie.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2015, 21:24

Messi jeszcze nie ma 28 lat, a już jest najlepszym w historii strzelcem ligi hiszpańskiej i Ligi Mistrzów. Fajnie, że dał radę tego dokonać, pomimo swoich "ułomności" czyniących go niekompletnym piłkarzem :wink:.

Obrazek
Mehehehe

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2015, 21:44

Pewnie gdyby nie był wychowankiem, to by go Enrique nie wystawiał w pierwszym składzie przez te jego ułomności.

Shadow Marshall

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2015, 21:47

Z ciekawości...Ronaldo czasem nie ma w Primera Division więcej goli od rozegranych meczy?

Dtmiu

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2015, 22:05

Makiavel pisze:
Vimes pisze:Wiecie co chłopaki, jakby w Juventusie grał piłkarz strzelający tyle goli, co Messi i Ronaldo to nie jestem w stanie powiedzieć jak bardzo gdzieś miałbym fakt czy robi to prawą czy lewą nogą, głową, prąciem czy doopą.
Tak, ale nie o tym jest ta dyskusja. Nikt nie mówi, że Messi daje mniej Barcelonie niż C.Ronaldo Realowi. Ja tylko twierdzę, że CR7 jest piłkarzem kompletnym a Messi nie. Nawet jak fanom Messiego, gdy odejdą na chwilę od WoWa wydaje się, że Argentyńczyk jest kompletny w jakiś inny sposób niż Ronaldo (rozumiem, że ma ukryty talent do gry na bramce i w obronie...) to fakty są takie, że z dystansu Ronaldo lewą nogą strzela lepiej niż Messi lewą nogą, przy czym jak wiemy jest on lewonożny. Z przyczyn naturalnych jest silniejszy, lepiej gra głową (choć trzeba przyznać, że tu oprócz wzrost jest jeszcze skoczność, którą Portugalczyk imponuje). Nie jestem fanem Realu ani tym bardziej Barcelony, więc nie wchodzę w dyskusję, który jest lepszy, stwierdzam to, co da się stwierdzić, Ronaldo jest piłkarzem kompletnym a Messi nie.
Widzisz, to zależy kto jak pojmuje kompletność piłkarza. Dla Ciebie jest to umiejętność wykonania w stopniu dobrym lub bardzo dobrym każdego elementu piłkarskiego rzemiosła. Takim piłkarzem jest Ronaldo. Tylko powiedz mi co z tego, skoro Messi mimo braku niektórych z wymienionych przez Ciebie atutów potrafi zagrać więcej niż Ronaldo? Cristiano jest w tej chwili odrobinę lepszy od Messiego jako typowy napadzior, ale jako playmaker czy skrzydłowy to nie ma co nawet porównywać, bo Leo wygrywa już na starcie. I dla mnie to jest kompletność tego zawodnika. Potrafi zagrać równie dobrze na każdej pozycji ofensywnej. Drybling Maradony, podania Zidane'a, przegląd pola Xaviego (tylko nie cytujcie tego osobno, chodzi mi wyłącznie o zaznaczenie pewnych cech :prochno:). Gość na każdej pozycji jest niemal równie genialny i to sprawia, że w zależności od przebiegu meczu może wspomagać drużynę w odpowiedni sposób.

Każdy oczywiście może mieć swoje zdanie na temat tego, który punkt widzenia odnośnie kompletności piłkarza jest ważniejszy. Dla mnie jednak zdecydowanie nr 2.

joy

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2015, 22:20

Shadow Marshall pisze:Z ciekawości...Ronaldo czasem nie ma w Primera Division więcej goli od rozegranych meczy?
Zgadza się. W 192 ligowych meczach w Realu ma 212 goli i 300 bramek we wszystkich rozgrywkach (288 meczów). 423 gole w 611 klubowych rozgrywkach (we wszystkich klubach).

Messi od przyjścia Ronaldo ma w 198 meczach 222 gole w lidze i 318 bramek w 307 spotkaniach wszystkich rozgrywek.
Messi ma 398 bramek w 468 meczach we wszystkich klubowych rozgrywkach od 2004 roku.

Więc dość równo to wygląda :)

Oczywiste jest, że Ronaldo ma lepszą średnią w lidze hiszpańskiej bo przyszedł jak ukształtowany piłkarz i zdobywca Balona, a Messiemu liczone są bramki gdy zaczął grywać jako 17latek.
Ostatnio zmieniony 10 kwietnia 2015, 22:41 przez joy, łącznie zmieniany 3 razy.

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2015, 22:33

To ciekawe co piszesz, choć nieprawdziwe. Obaj są graczami ofensywnymi, przy czym obaj mogą grać na skrzydle, Messi lepiej nadaje się na cofniętego napastnika, Ronaldo na wysuniętego. Statystyki z tego sezonu pod względem liczby asyst: Messi (łącznie) 43 mecze 25 asyst, Ronaldo 42 mecze 22 asysty. Absolutnie porównywalne statystyki.

Vimesie Ronaldo ma, jak słusznie zauważył Shadow Marshall, więcej bramek w lidze hiszpańskiej niż występów, zaś w LM Messi swoje 1. miejsce dzieli właśnie z Ronaldo. Jako wytrawny kibic piłkarski powinieneś wiedzieć, że nie trzeba być piłkarzem kompletnym, żeby być świetnym strzelcem - vide Grzesiu Lato, Raul, Gerd Mueller. Twoje ironizowanie nie zmienia faktu, że Messi nie jest obunożny, jak Ronaldo, gra od Ronaldo gorzej w powietrzu, nie dysponuje taką siłą strzału, więc jest piłkarzem mniej kompletnym. Jest piłkarzem genialnym, to nie ulega wątpliwości, ale niekompletnym, tyle.

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 205 razy

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2015, 23:58

Na stronie Barcy pojawił się news odnośnie Dybali...skąd oni te pierdoły mają ? Na siłę robią sobie nadzieję co do Pogby i łudzą się, że przejście Dybali do Juve oznacza odejście Pogby ( oczywiście do Barcelony :rotfl: )...do tego odejście Teveza już tego lata jest przesądzone...mam pomysł jak ich nazwać ale nie będę na karteczkę się narażał... :D

Obrazek
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 kwietnia 2015, 00:30

Makiavel pisze:Vimesie Ronaldo ma, jak słusznie zauważył Shadow Marshall, więcej bramek w lidze hiszpańskiej niż występów, zaś w LM Messi swoje 1. miejsce dzieli właśnie z Ronaldo. Jako wytrawny kibic piłkarski powinieneś wiedzieć, że nie trzeba być piłkarzem kompletnym, żeby być świetnym strzelcem - vide Grzesiu Lato, Raul, Gerd Mueller. Twoje ironizowanie nie zmienia faktu, że Messi nie jest obunożny, jak Ronaldo, gra od Ronaldo gorzej w powietrzu, nie dysponuje taką siłą strzału, więc jest piłkarzem mniej kompletnym. Jest piłkarzem genialnym, to nie ulega wątpliwości, ale niekompletnym, tyle.
Każdy kij ma dwa końce. Ronaldo ma lepszą średnią goli na mecz w lidze hiszpańskiej 1,11 wobec 0,90 Messiego. Natomiast Messi ma lepszą w Lidze Mistrzów 0,82 wobec 0,68 Ronaldo. Dla mnie obaj są równie dobrzy. Dyskutowanie o tym, który jest lepszy jest podobne do sporu o wyższość blondynek nad brunetkami lub na odwrót. Rzecz gustu i tyle.

Obrazek
juvemaroko

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 kwietnia 2015, 11:36

Ronaldo i Messi stanowia 50% wartosc ich druzyny.
Nie man sensu porownywac kto jest lepsze bo oba sa wybitnymi pilkarzami.

Shadow Marshall

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 kwietnia 2015, 07:44

Obejrzyjcie sobie skrót meczu Realu z Eibar i pierwszy gol w meczu (Ronaldo) i analizując to pod kątem psychologicznym, jakiejś balistyki itp itd czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć co zrobił bramkarz?

MCL

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 12 kwietnia 2015, 09:41

Po pierwszej powtórce chciałem napisać, że piłka dostała rotacji wstecznej, kiedy bramkarz myślał, że pójdzie w bok. Ale na drugiej powtórce widać, że golkiper się źle obliczył, piłka poszła prosto, bez rotacji i jeszcze dostała chamskiego kozła tuż przed nim. Ładnie upokorzył golkipera :lol:

Swoją drogą: tak czyści Messiego Krychowiak :bravo:

http://mclpl.blogspot.com <-- Opowiadania, recenzje i inne ciekawe teksty :)
stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 kwietnia 2015, 10:22

Shadow Marshall pisze:Obejrzyjcie sobie skrót meczu Realu z Eibar i pierwszy gol w meczu (Ronaldo) i analizując to pod kątem psychologicznym, jakiejś balistyki itp itd czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć co zrobił bramkarz?
Pod kątem psychologicznym - zamiast patrzeć gdzie uderzy Krysia, założył, że piłka pójdzie na (jego) długi słupek. Dlaczego? Bo bał się, że nie zdąży w innym wypadku, zapewne dlatego, że to uderza CR7. Kiepskie zachowanie bramkarza.

Co ciekawe, był kiedyś artykuł, że '%' oddanych strzałów z wolnych do ilości bramek Krysia ma stosunkowo słaby.

Dtmiu

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2015, 11:14

Gdzies bylo napisane, ze ostatni gol Ronaldo z wolnego mial miejsce jakos rok temu (nie wiem czy ogolnie, czy tylko w lidze). A ze wykonuje prawie wszystkie wolne to ten % jest prawdopodobnie baaaaardzo niski.

joy

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2015, 11:35

Faktycznie chyba przez około rok nie zdobył gola z wolnego (26 marca 14 z Sevilla w lidze a ogólnie to chyba z Bayernem), ale to był chyba pierwszy jego taki zastój generalnie wcześniej lepiej mu to szło. Być może znowu wróci na właściwy tor.

Jeszcze znalazłem coś takiego, chociaż nie wiem z jakiego okresu zostalo to policzone:

Bale scores a free-kick every 9.5 attempts while Ronaldo's ratio is one every 15.6 attempts. Bale also came out ahead of Andrea Pirlo who scores one every 10.5 attempts and Leo Messi who scores every 14 times he takes a free-kick.

ODPOWIEDZ