Mercato (LATO 2024) DYSKUSJA
- Oldfan
- Juventino
- Podziekował: 103 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Ja o młodych pisałem, jak byli warci po bańce. Mówiłem jakiej klasy talenty mamy. Wystarczy sobie przypomnieć, wtedy mnie te Siły spokoju i inne mordeczki wyśmiewały ..Viking pisze: ↑21 lipca 2024, 12:09Po czym Ty widziaz w nim Pique ? Przeciez on zagrał 500 minut w Serie A.Oldfan pisze: ↑21 lipca 2024, 11:42 Huijsen to nie jedzie z ekipą chyba, więc już praktycznie poza klubem. Psg go bardzo chce, ale coś za mało daje bo jeśli pamiętam, to 20 + bonusy. Super piłkarz, trochę taki Pique, ale jego celem nie jets Juve i i tak by tu długo nie został. Postarać się za niego wziąć z 30-40 min
Młody Holender nabył wyszkolenie w Hiszpanii, lubi grać podaniami, dobry balans ma, umie wykonać podanie pod presją, podanie pomijające jedną linię. Jego jednym z atutów jest też to, że potrafi strzelać gole po stałych fragmentach i chyba w Romie miał kilka. Pamiętam, że raz mu wycofali, bo niby faul. Ma też ttaka lekkość w poruszaniu, a przecież chłopak prawie 2 metry
Skąd go znam? Interesuje się Juve jak szalony, mam gości na fb pododawanych Włochów, co obserwują treningi i Juve na codzień. W tych czasach można sobie przetłumaczyć. Przez sezonem np było turnee i tam też młodziak grał i wcale nie było widać, że odstawał poziomem, a ile mial 18?
Tak czy siak czytałem o nim sporo i on traktuje nas jako trampolinę pewnie do jakiegoś Realu czy coś. Potencjał olbrzymi i ciężko wyszukać kilku równie zdolnych młodych obrońców i to na całym Świecie. Mam nadzieję, że nie puścimy go za jakieś drobne jak 20 baniek ...
Wszystkich tych co tak np po Mirettim jadą, to też przestrzegam. Chłopak to podobny talent do Yildiza,Huijsena i może musi trochę zmienić sylwetkę, nabrać lepszej sprawności fizycznej, bo czasem jakby brakowało szybkości i dynamiki.
A i masz rację pisząc na czacie, że Adzic bedzie kot. Może być, bo to wielka perełka, którą obserwowało mnóstwo skautów od dawna
- vitoo
- Juventino
- Podziekował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Żeby nie zaśmiecać tematu z przewidywaniami na nowy sezon, dodam post tutaj.

Przyjrzyj się jej i jeszcze raz przeanalizuj tę szeroką kadrę, o której piszesz. Na razie to dwunastu zawodników z kadry Allegriego jest do odpalenia albo już odeszło. Do tego dodaj czwórkę młodych graczy, którzy grali na wypożyczeniach i których też lada moment w Turynie nie będzie (dwóch z nich już nie ma).
Giuntoli na razie sprowadził pięciu piłkarzy (licząc Adzicia), więc nie wiem, na jakiej podstawie twierdzisz, że Motta będzie miał do dyspozycji szerszą kadrę.
A czy będzie ona lepsza, to się okaże. Dużo wskazuje na to, że Motta faktycznie będzie miał do dyspozycji silniejszy środek pola, natomiast bramka, skrzydła czy nawet środek obrony to już są znaki zapytania. Na koniec dodam jeszcze tylko, że w pewnej mierze jakość kadry w ostatnich latach zależała też od decyzji Allegriego i gdyby pozostał na stanowisku, to dzisiaj pewnie Rabiot, De Sciglio czy Rugani szykowaliby się do kolejnego sezonu w Juve.
Nie chcę się wdawać w kolejną bezsensowną dyskusję, ale skoro @BlackJacky wrzucił tę tabelkę na czat, to pozwolę sobie z niej skorzystać.
Przyjrzyj się jej i jeszcze raz przeanalizuj tę szeroką kadrę, o której piszesz. Na razie to dwunastu zawodników z kadry Allegriego jest do odpalenia albo już odeszło. Do tego dodaj czwórkę młodych graczy, którzy grali na wypożyczeniach i których też lada moment w Turynie nie będzie (dwóch z nich już nie ma).
Giuntoli na razie sprowadził pięciu piłkarzy (licząc Adzicia), więc nie wiem, na jakiej podstawie twierdzisz, że Motta będzie miał do dyspozycji szerszą kadrę.
A czy będzie ona lepsza, to się okaże. Dużo wskazuje na to, że Motta faktycznie będzie miał do dyspozycji silniejszy środek pola, natomiast bramka, skrzydła czy nawet środek obrony to już są znaki zapytania. Na koniec dodam jeszcze tylko, że w pewnej mierze jakość kadry w ostatnich latach zależała też od decyzji Allegriego i gdyby pozostał na stanowisku, to dzisiaj pewnie Rabiot, De Sciglio czy Rugani szykowaliby się do kolejnego sezonu w Juve.
- Oldfan
- Juventino
- Podziekował: 103 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Zobaczysz pod koniec okienka, jaką będzie dysponował Motta, a jak dysponował Max, który musiał chłopaczków z młodzieżówki brać nie raz, mimo że nie gralismy w Europie.
Jakość kadry od decyzji Allegriego? Ty tak na serio? Nie widziałeś tego wszystkiego co było? Przecież nawet była mowa o sprzedażach gwiazd, bo w takim tyłku byliśmy. Allegri chciał wzmocnień to ich nie dostawał... Rozumiem niechęć, ale starajmy się chociaż zachowywać jakiś minimalny poziom faktów . Jeszcze niedawno Chiesy,Bremery,Vlaho mieli być przedawani, bo takie problemy były finansowe .. Inne ekipy chciały nas upupić ponownie i nie wiadomo było co będzie dalej z Juve i czy nie będzie mega chudych lat.
Jakość kadry od decyzji Allegriego? Ty tak na serio? Nie widziałeś tego wszystkiego co było? Przecież nawet była mowa o sprzedażach gwiazd, bo w takim tyłku byliśmy. Allegri chciał wzmocnień to ich nie dostawał... Rozumiem niechęć, ale starajmy się chociaż zachowywać jakiś minimalny poziom faktów . Jeszcze niedawno Chiesy,Bremery,Vlaho mieli być przedawani, bo takie problemy były finansowe .. Inne ekipy chciały nas upupić ponownie i nie wiadomo było co będzie dalej z Juve i czy nie będzie mega chudych lat.
- Marat87
- Juventino
- Podziekował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Jak tak patrzę na ta dalszą część mercato, to dochodzę do wniosku, że lepiej by było powoli je zamykać. Popychać tego Huijsena i zainwestować tą kasę w Todibo ( mam nadzieję, że to nastąpi do końca miesiąca ). Do tego przydałby się prawy obrońca, ale może się mylę i Motta będzie rotował w całej obronie. Gatti na prawej, czasem Danilo i Cambiaso. Na lewej Włoch i ten Cabal. Na środku, oprócz podstawowej dwójki, Gatti, Danilo i Cabal. 6 na 4 pozycje, każdy by dużo pograł, ale to jednak ciągle minimum o jednego za mało ( ja już bym wolał zostawić tego Ruganiego ). No chyba, że ten Facundo Gonzalez zostanie.
W pomocy juz nic nie potrzeba, szkoda wydawać kasy na Koopmeinersa. Można postawić na Mirettiego, może Yildiz tam pograć, albo nawet Fagioli. Może Adżić dostanie swoje szanse, tak jak Urbański w Bolonii?
W ataku bez sprzedaży, bo do zyskania tylko trochę na plusvalenzie, ale spadek jakości ( czysty zastrzyk 30 milionów za Soule, a w zamian jakiś łach za 30 baniek, ale rozłożone na 4-5 lat w kosztach rocznych ). Od biedy zastanowiłbym się nad tą wymianą Chiesa-Raspadori. Nie to żeby mnie młodszy Włoch aż tak bardzo przekonywał, ale i tak wygląda to najsensowniej z tych wszystkich plot jakie się pojawiały. Przy okazji pasuje do gry za Vlahoviciem w 4-3-2-1. Zostawiłbym też Milika, bo i tak by musiał odejść za darmo, albo za grosze, a alternatywy nie przekonują i pewnie trzeba by więcej wydać.
Jak dla mnie, dwa transfery do klubu, środkowy i boczny obrońca + ew. wymiana za Chiese. A w sierpniu skupić się na opyleniu jak największej ilości szrotu jaki zalega na magazynach.
W pomocy juz nic nie potrzeba, szkoda wydawać kasy na Koopmeinersa. Można postawić na Mirettiego, może Yildiz tam pograć, albo nawet Fagioli. Może Adżić dostanie swoje szanse, tak jak Urbański w Bolonii?
W ataku bez sprzedaży, bo do zyskania tylko trochę na plusvalenzie, ale spadek jakości ( czysty zastrzyk 30 milionów za Soule, a w zamian jakiś łach za 30 baniek, ale rozłożone na 4-5 lat w kosztach rocznych ). Od biedy zastanowiłbym się nad tą wymianą Chiesa-Raspadori. Nie to żeby mnie młodszy Włoch aż tak bardzo przekonywał, ale i tak wygląda to najsensowniej z tych wszystkich plot jakie się pojawiały. Przy okazji pasuje do gry za Vlahoviciem w 4-3-2-1. Zostawiłbym też Milika, bo i tak by musiał odejść za darmo, albo za grosze, a alternatywy nie przekonują i pewnie trzeba by więcej wydać.
Jak dla mnie, dwa transfery do klubu, środkowy i boczny obrońca + ew. wymiana za Chiese. A w sierpniu skupić się na opyleniu jak największej ilości szrotu jaki zalega na magazynach.
- Michael_M
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Mnie mercato już cieszy bo widać że nie kupujemy typów w wieku przed emerytalnym tylko albo gości w sile wieku 25-27 lub młodszych 19-23. To jest progres w porównaniu do tego szamba jakie było w tym klubie od dobrych 10 lat.
- tom_gru
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
aż chciałoby się żeby Juventus powtórzył historię jak z Pirlo.. co z tego że młodzi skoro nigdy może nie osiągną poziomu Pirlo. Wolałbym żeby drużyna była konkurencyjna wobec Interu a nie młoda i wszystko przegrywająca.. to nie Bologna, że 4 miejsce w lidze to sukces. No i w czasie tego "szamba" jednak mieliśmy 9 scudetto... a obecne wzmocnienia nie gwarantują nawet top4.
"Stara miłość nie rdzewieje... z Juve od ponad 20 lat"
- Michael_M
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Taaa tylko kupowanie gościa za 40-50 mln który na 29 lat źle się kończy i finansowo się nie spina. Na dłuższą metę to nie ma prawa działać co idealnie pokazała historia naszego klubu. Można kupić kilka gwiazd w ciągu kilku lat ale trzeba to uzupełniać chłopakami na dorobku. U nas zawsze wszystko było na już i na teraz i mieliśmy też farta że tak się to wszystko złożyło i że zawodnicy którzy stanowili monolit w obronie mieli możliwość grania razem tak długo.
W Realu wydano ponad 120 mln na Camavinge i Tchouameni'ego i nikomu nie przyszło do głowy by posadzić na ławce lub sprzedać Kroosa a sami zawodnicy również nie narzekali. Klasa. Idealne przejście z jednego pokolenia na drugie. U nas co chwila coś się wymienia by na koniec okienka i tak skończyć z jedną lub dwiema dziurami w pierwszej 11.
W Realu wydano ponad 120 mln na Camavinge i Tchouameni'ego i nikomu nie przyszło do głowy by posadzić na ławce lub sprzedać Kroosa a sami zawodnicy również nie narzekali. Klasa. Idealne przejście z jednego pokolenia na drugie. U nas co chwila coś się wymienia by na koniec okienka i tak skończyć z jedną lub dwiema dziurami w pierwszej 11.
- dawid1897
- Juventino
Kupujemy takich, bo nie mamy kasy na już ułożonych piłkarzy. Sorry, ale samymi mlodziakami nic nie zwojujemy. Tutaj powinna być budowana mieszanka doświadczenia z młodością.
@tom_gru -

FORZA JUVE!!!
- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Ja jestem usatysfakcjonowany, że budujemy młode Juve, mówimy tu też jednak o graczach z pewnym doświadczeniem. Takich koło 30 już przerabialiśmy i nieraz średnio zdawało to egzamin. Wolę młodych, głodnych gry, spragnionych sukcesów, pełnych ambicji.
- tom_gru
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
a Juventus zacznie osiągać sukcesy dopiero za 5-8 lat... jak ci zawodnicy będą wieku 27-30 lat, bo może dopiero wtedy dorosną do poziomu mistrzowskiego. Gorzej jak nie udźwigną presji i już na zawsze pozostaną średnimi piłkarzami z przylepioną łatką nieudaczników, którzy nie dźwignęli presji dużego klubu.
"Stara miłość nie rdzewieje... z Juve od ponad 20 lat"
- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Moim zdaniem kadra jaką budujemy ma potencjał na walkę o Scudetto. Może jeszcze nie w tym sezonie, zależnie od tego jak długo potrwa proces scalania tych elementów w jedną całość - 1. nowy trener przy krótszym niż zazwyczaj okresie przygotowawczym (Euro) + 2. wielu nowych graczy. Wzmocnienia jakich dokonaliśmy na papierze są imponujące + jest powracający Fagioli.
- Volto
- Juventino
- Podziekował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Nie