Quiz - piłkarze

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2012, 13:31

Sebastian Frey?

Obrazek
strong return

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2012, 13:41

Ray Parlour?

Zagadka:
1.Grał w wielu klubach, czasem nieco egzotycznych.
2. Na pewnym bardzo ważnym turnieju doprowadził, praktycznie w duecie swoją drużynę wraz z zawodnikiem "takim, a owakim" do dużego sukcesu, choć mógł być on nawet większy.
3. Grał w kilku ekipach z kraju, który łatwo można skojarzyć z jego nazwiskiem, choć nie pochodzi z tego kraju.
4. Jak na ilość czasu, który przedzielił jego debiut w kadrze i ostatni mecz, to zanotował relatywnie mało występów w niej.
Podpowiedż:
5.Wszystko to o czym mowa w punkcie 2 działo się dawno, dawno temu.
Pewna drużyna narodowa broniła wtedy tytułu, zdobytego cztery lata wcześniej. Jej częścią był bohater zagadki. Oczywiście chodzi o ten sam bardzo ważny turniej, co w punkcie 2 Zawodnik grał w ofensywie.
Vimes pisze: Rivaldo?
Nie. Piłkarz, o którego mi chodzi chodzi jest już dość dawno na emeryturze
Supersonic pisze: Cannigia?
No raczej, nie inaczej. :ok:
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2012, 15:53 przez strong return, łącznie zmieniany 11 razy.

Dzięki Beppe za Teveza!
I believe in Fernando GoLLente!
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2012, 15:06

strong_return, walisz takie ogólniki że odechciewa się zabawy :| następna podpowiedź to: "piłkarz ma dwie nogi" , a w jednym sezonie zagrał poniżej 10 meczów.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2012, 15:10

pan Zambrotta pisze:strong_return, walisz takie ogólniki że odechciewa się zabawy :|
Przykro mi, ale popieram :? Dziś mam luz w pracy więc siedzę i szukam piłkarzy, ale przy takich ogólnych wskazówkach, które na dodatek różnie można interpretować trudno znaleźć jakiś punkt zaczepienia.

Kilka strzałów w ciemno: Henri Camara? Lee Chun-soo? Jay-Jay Okocha? Pierun go wie...

Obrazek
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2012, 15:23

strong return pisze:5. Wszystko to o czym mowa w punkcie 2 działo się dawno, dawno temu.
Pewna drużyna narodowa broniła wtedy tytułu, zdobytego cztery lata wcześniej.
no co Ty ? pewna drużyna na turnieju broniła tytułu ? :shock: :lol:

dajesz z następną "podpowiedzią" :ok:

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2012, 15:38

Rivaldo?

Obrazek
Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2012, 15:43

Cannigia?

Bułka z masłem :twisted:

No to tak:
1. Kochają go w Palestynie.
2. Ma dyplom ze sztuki. Ma dyplom z filozofii. Ma bliźniaki.
3. Zajmuje się walką z głodem, ubóstwem.

to nie jest balotelli.
Vimes pisze:Frederic Kanoute?
nope.
pan Zambrotta pisze:John Pentsil ?
nope.
pumex pisze:Ali Daei?
Nwankwo Kanu?
nope 'n' nope.
pumex pisze: Ostatni strzał: Quinton Fortune?[/b]
nope.
Vimes pisze:Mohamed Aboutrika?
:ok:
Wszystkim polecam angielską wiki. Człowiek - złoto.

Vimesie masz całkowitą rację co do wykształcenia. Później się zreflektowałem i chciałem zmieniać ale była już Twoja odp. tym bardziej gratuluje!
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2012, 17:04 przez Supersonic, łącznie zmieniany 7 razy.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2012, 15:58

Muszę przyznać, że ta zagadka mocno zryła mi łeb. Pogubiłem się w tej konstrukcji pewnego piłkarza, który grał w kilku klubach w pewnym kraju i z pewną reprą na pewnym turnieju odniósł pewien sukces (a pomógł mu w tym inny pewien piłkarz) :prochno:

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2012, 16:06

Frederic Kanoute?

Punkty 1 i 3 pasowały, więc optymistycznie założyłem, że Murzyn też może być wykształcony :prochno:.
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2012, 16:14 przez Vimes, łącznie zmieniany 3 razy.

Obrazek
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2012, 16:13

John Pentsil ?

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2012, 16:19

Ali Daei?
Nwankwo Kanu?

Ostatni strzał: Quinton Fortune?

Dobra, naprawdę ostatni strzał: Ryan Giggs? - ma dyplom ze sztuki i angażuje się społecznie, tylko ta Palestyna... :/

Obrazek
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2012, 16:41

Mohamed Aboutrika? Trochę pokreciłeś, bo on ma jeden dyplom. "Bachelor of arts degree in Philosophy" to licencjat z filozofii. Nie ma dyplomu ze sztuki, bo "bachelor of arts in (nazwa dziedziny)" to po prostu "licencjat z (nazwa dziedziny)".

Obrazek
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2012, 17:14

Panowie, nie macie wrażenia, że ten póki co fajny Quiz zmierza w złą stronę? Moim skromnym zdaniem ta zabawa powinna być lajtową odskocznią od chociażby nieraz ciężkich i frustrujących forumowych dyskusji. Powinna mieć na celu przypomnienie sobie często już zapomnianych piłkarzy poprzez ciekawe wskazówki lub np. zaprezentowanie jakichś ciekawostek z życia zawodnika właśnie poprzez quiz, ot taka frajda. Tymczasem coraz częściej walone są tutaj zagadki z kosmosu. Ich autorzy chyba chcą udowodnić całemu światu, jaką to oni mogą dać zagmatwaną zagadkę i nikt, ale to przenikt jej nie zgadnie. Każdy może pierdzielnąć takie kryteria wyboru, że nawet wszechwiedzący Jacek Gmoch nie ogarnie systemu. Przykładowo również mogę wyciągnąć jakiegoś podrzędnego grajka z Somalii, wyłożyć kilka hitów z jego bogatego życiorysu i pewnie temat stałby w miejscu przez pół roku, ale po co? Czy o to w tym wszystkim chodzi? Czy ten Quiz ma na celu tylko i wyłącznie sprawdzać umiejętności szperania po necie? Ja sądzę, że nie, ale oczywiście nie wiem, jaki był zamysł autora.
Jeśli większość ma inne odczucia niż ja, trudno. Jeśli jednak podzielacie moje zdanie, to błagam, zastanówcie się, zanim zadacie zagadkę o jakimś nołnejmie lub zrobicie z podpowiedzi masło maślane.

Obrazek
Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2012, 17:25

Skoro czas na podsumowanie to ja też chce :P

Zgadam się z Tobą Pumexie generalnie. Im zagadka mniej polega na - nie możesz tego wiedzieć, musisz przekopywać net- tym lepiej. Ale jak to osiągnąć?

Mnie np. denerwują zagadki: piłkarz grał w 4 ligach, ma mniej niż 10 spotkań w reprezentacji, grał na ważnej imprezie i w dobrym klubie, grał w u-19, kiedyś strzelił ważnego gola.
Na dzień dobry pasuje 50 000 grajków. Takich zagadek nie da się rozwiązać bez spędzenia 5 godzin w necie i naprawdę nie świadczy to o tym, że ktoś pocisnął wszystkich.

To kwestia zadających- jak się przyłożą i czy chce im się poszukać czegoś ciekawego. Zadać wskazówki jakoś inaczej.

Co do somalijskich no name'ów to mam nadzieję, że nie chodziło Ci akurat o Aboutreikę gdyż to jest piłkarz symbol Egiptu. Ok Egipt nie znaczy wiele na arenie międzynarodowej, natomiast gość został nawet wybrany najpopularniejszym piłkarzem świata przez IFFHS ( pomijając <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> tej organizacji) więc akurat wyróżnia się na tle innych grajków.

raz jeszcze sorry za jego dyplomy.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2012, 17:32

Zagadka:

1. Piłkarz ma IQ na poziomie kwalifikującym go do Mensy.
2. Cieszy się końskim zdrowiem, o czmym świadczy jeden z jego rekordów.
3. "I'm forever blowing bubbles,/Pretty bubbles in the air./They fly so high,/Nearly reach the sky,/Then like my dreams,/They fade and die./Fortune's always hiding,/I've looked everywhere,/I'm forever blowing bubbles,/Pretty bubbles in the air". Chociaż piłkarz-zagadka puszcza bańki już w innym klubie.
Łukasz pisze:Lampard?
Tak :ok:.
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2012, 17:39 przez Vimes, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
ODPOWIEDZ