Finanse Juventusu
- binio
- Juventino
Jest FFP, budżet nie z gumy i jeden mega transfer na koncie. Nie ma miejsca na drugi taki. Pewnie SMS bardziej realny niż Pogba. Pensja niższa o połowę, odstępne też pewnie niższe bo chyba nie wierzycie w 60 baniek za Pogbę?Mate.G pisze:Przy Ronaldo też od razu odrzucali ten transfer rzucając takie solidne argumenty.binio pisze:Pogba dostaje w MU 13 czy 15 baniek netto. Za mniej u nas nie wystąpi więc tematu nie ma. Nikt mu tyle nie da.
Po tegorocznym okienku transferowym jestem w stanie to uwierzyć :hellyes:

- Piti
- Juventino
Po co te kalkulacje :co?: wszyscy dobrze wiemy, że...tak w zasadzie to g... za przeproszeniem wiemy odnośnie tego na co Juventus może sobie pozwolić. Zobaczymy co czas pokaże! jeszcze miesiąc temu każdy się pukał na myśl o Ronaldo, że "transfer z gatunku science-fiction", "transfer rodem z FM-a, nie mający odzwierciedlenia w rzeczywistości", "fantamercato" czy "Cristiano jest za duży na Juventus". Tak że wiesz..na odchodne pozwolę sobie dodać - znany wszystkim i lubiany Carlitos Tevez jakoś zmniejszył dla nas zarobki gdy do nas przechodził z City, tak żebinio pisze:Pogba dostaje w MU 13 czy 15 baniek netto. Za mniej u nas nie wystąpi więc tematu nie ma. Nikt mu tyle nie da.

Naprawdę, nie ma co

/
Wiadomo komuś, czy dzieje sie coś w sprawie Godina? dziś rano na transfermarkt prawdopodobieństwo transferu z 0% wystrzeliło do 45%, jakieś doniesienia są?

- Urbi27
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Tak naprawdę pozostaje nam dobrze sprzedać Sturaro, Pjace i Higuaina i zamykamy okienko. Wielce szkoda mi przede wszystkim Igły, bo uważam że to był transfer zmarnowany na czysto w 100% przez Maxa, no ale cóż budżet musi się spiąć i rozumiem że następnej szansy nie będzie.
Liczę natomiast że uda się utrzymać całą obronę z Ruganim na czele. Zreszta sprzedaż Włocha wydaje mi się być decyzja irracjonalna, bo wychowywanie zawodnika kosztuje i nikt zdrowo myślący nie będzie go sprzedawał przeddzień wejścia na wyższy level.
Dla mnie okienko takie 8.5 gdyby zdarzyło się powyższe. Dałbym 9 gdyby zamiast Igły odszedł Mandzu, ale w to nie wierzę.
Liczę natomiast że uda się utrzymać całą obronę z Ruganim na czele. Zreszta sprzedaż Włocha wydaje mi się być decyzja irracjonalna, bo wychowywanie zawodnika kosztuje i nikt zdrowo myślący nie będzie go sprzedawał przeddzień wejścia na wyższy level.
Dla mnie okienko takie 8.5 gdyby zdarzyło się powyższe. Dałbym 9 gdyby zamiast Igły odszedł Mandzu, ale w to nie wierzę.
- Arbuzini
- Juventino
Trzeba też pomyśleć, co z Mandragorą i Keanem. Za rok lub dwa będziemy musieli odmłodzić atak i pomoc. Dobrze żebyśmy nie musieli szukać za daleko, a na chwilę obecną mamy szanse podreperować budżet.Urbi27 pisze:Tak naprawdę pozostaje nam dobrze sprzedać Sturaro, Pjace i Higuaina i zamykamy okienko.
Kiedy przychodzi Ronaldo na szpicę nie ma nawet co rozpatrywać Higuaina w kontekście tego czy był to udany transfer. Biorąc pod uwagę jak prowadzą się obaj zawodnicy i ich geny to można przyjąć, że ich "okres przydatności" jest na tym samym poziomie. Po prostu dla Gonzalo nie ma już miejsca w drużynie, a odzyskanie z niego 60 mln E przywraca wiarę w sens ekonomiczny jego sprowadzenia do Juve.
Za Mandżukicia tyle nie dostaniemy, pensja też nie jest tu bez znaczenia. Poza tym Chorwat jest bardziej uniwersalny i wydaje się lepiej czuć w Turynie od Igły. Wszystko to składa się w sensowną całość - Higuain odchodzi, Mario zostaje.
BTW. Co by o Mandżukiciu nie mówić to jednak w trudnych momentach potrafi wziąć odpowiedzialność na swoje barki. Finały mu niestraszne.
- ice
- Juventino
- Podziekował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Dyrektorzy nie raz pokazywali, że wiedzą co robić. Od 8 lat świetnie zarządzają klubem, czego przykładem jest transfer Ronaldo. Ktoś wklejał grafikę, że w 2016 klub sprzedał 820 000 koszulek, a w dobę poszło 520 000 Ronaldo. Liczby się niesamowite, co może dać tylko kopa Juve. Myśle, że finansowo jesteśmy super zabezpieczeni. To nie Milan czy Inter, że na ryzyku domyka się transfery.
- szczypek
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
A jeszcze rok temu:towalski pisze:Dyrektorzy nie raz pokazywali, że wiedzą co robić. Od 8 lat świetnie zarządzają klubem, czego przykładem jest transfer Ronaldo. (...) Myśle, że finansowo jesteśmy super zabezpieczeni. To nie Milan czy Inter, że na ryzyku domyka się transfery.
Tak bym to widział:towalski pisze:Cała idea budowania klubu, który na siebie zarabia właśnie legła w gruzach. Juventus nie ma realnej szansy na nawiązanie walki z najlepszymi czyt. najbogatszymi. Transfery pokroju Neymara dopiero się zaczynają. W chwili obecnej przed Juve jest Milan z praktycznie nieograniczonym budżetem. Jeżeli Juve nie pójdzie pod młotek, nie nawiąże walki z innymi klubami. Idea FFP i cała reszta cytując Siarę "poszła w <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>".

Ciekawe jak zawieje za rok...
- ice
- Juventino
Dzięki za przypomnienie, widać Ci się mocno nudzi. Sytuacja się zmieniła w raz z transferem Ronaldo, czego bym w życiu się nie spodziewał. Nadal podtrzymuje, że na dziś nie byłoby nas stać np. na Mbappe czy Neumara, bo raz finansowo 250+ a wartość marketingowa jednego czy drugiego jest dużo niższa. Akcje już się ustabilizowały na 0,83 gdzie przed Ronaldo to 0,63. Bardzo fajnie dla właścicieli. Ale ten jeden genialny ruch zmienił sporo na rynku. Juve dostało niesamowitego kopa, pojawia się szansa o jakiej rok temu nie myślałem. Dlatego ja zajmuję się czymś innym a nie zarządzaniem klubem.
Szczypek, najważniejsze jest to, że jesteś nieomylny. Ja się pomyliłem, ale nie spodziewałem się czegoś takiego, co zmieniło całkowicie układ sił.
Co do FPP - ukarali Milan. A PSG? Śmieje się Uefie w twarz. Czy Uefa tak samo zareaguje na Juve jak na PSG jak coś będzie nie tak? Wątpię.
Poza tym jak na tamte realia - gdzie źle pisałem? Widać, starasz się być na siłę fajnym. Wyjdź z piwnicy.
Szczypek, najważniejsze jest to, że jesteś nieomylny. Ja się pomyliłem, ale nie spodziewałem się czegoś takiego, co zmieniło całkowicie układ sił.
Co do FPP - ukarali Milan. A PSG? Śmieje się Uefie w twarz. Czy Uefa tak samo zareaguje na Juve jak na PSG jak coś będzie nie tak? Wątpię.
Poza tym jak na tamte realia - gdzie źle pisałem? Widać, starasz się być na siłę fajnym. Wyjdź z piwnicy.
- Poulinho
- Juventino
Jak mnie triggeruje takie powielanie mitów...towalski pisze: Co do FPP - ukarali Milan. A PSG? Śmieje się Uefie w twarz. Czy Uefa tak samo zareaguje na Juve jak na PSG jak coś będzie nie tak? Wątpię.
Poza tym jak na tamte realnie - gdzie źle pisałem? Widać, starasz się być na siłę fajnym. Wyjdź z piwnicy.
Milan został ukarany nie dlatego, że wydał ogromne sumy na transfery, a dlatego, że nie potrafił przedstawić porządnego planu naprawczego sytuacji finansowej. Najpierw postanowili wydać krocie na nowych zawodników licząc na odwrócenie sytuacji w trakcie jednego sezonu i odrobienie strat na marketingu. Mocno się przeliczyli i stąd taka a nie inna decyzja UEFA.
PSG cały czas mocno stoi finansowo i mimo wydawanych kroci potrafi to zrekompensować marketingiem. Oczywiście, że jest on sztucznie nadmuchiwany przez Katar, ale Milan nawet takiego marketingu nie miał...
UEFA już kwestionowała umowy marketingowe Paryżan, ale to dalej nie zmieniło sytuacji, bo klub mimo wszystko zarabia. Zarówno na marketingu, wartości sportowej jak i na transferach. Milan nie zarabiał na niczym. Wręcz przeciwnie, prognozy finansowe ma tragikomiczne. Po prostu przeliczyli się i przejechali na tym, że zbyt szybko chcieli, a nie mogli.
- ice
- Juventino
Koniec końców się przeliczyli. Może LM by w jakiś sposób zrekompensowała. Właściciel okazał się golodupcem lub figurantem, co mowia kibice Milanu. A Psg jest po prostu na kroplowce Kataru. Czy ktoś wie, ile Katar dostarcza kasy do Psg pod pretekstem umów sponsorskich? Wtedy może się okazać ze nie jest tak kolorowo.
- dzodzik
- Juventino
Na początku roku była mowa o nowym finansowym fair play 2.0. Wiadomo czy weszło to w życie? Założenia były takie, że podstawową zasadą ma być bilans przychodów oraz wydatków na transfery. Różnica między nimi powinna wynosić 100 milionów. Załóżmy, że PSG latem wyda na wzmocnienia kadry 200 milionów euro. Wtedy musiałoby też sprzedać swoich piłkarzy za minimum 100 milionów euro.
"Szybki jak wiatr, cichy jak las, zażarty jak ogień, niewzruszony jak góra"
- szczypek
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Mylisz przyczynę ze skutkiem. To nie jest tak, że było źle, przyszedł Ronaldo i jest dobrze. Oni świetnie zarządzali i zarządzają (mam nadzieję) klubem także bez transferu Ronaldo. Ten transfer jest właśnie tego kwintesencją (tego świetnego zarządzania). Rok temu to byli ci sami ludzie.towalski pisze:Sytuacja się zmieniła w raz z transferem Ronaldo, czego bym w życiu się nie spodziewał.
Nie jestem nieomylny, skończ te wycieczki, bo to już jest niesmaczne. Dyskusje, kolego, przegrywasz nie przez ilość postów czy poziom fejmu, a merytorycznie, przez ich jakość (a w zasadzie jej brak). Jednym razem piszesz, że nie jesteś ekspertem od FFP, a za chwilę z dużą pewnością wypowiadasz się w tym kontekście o PSG czy Milanie. Chcesz wiedzieć czy nas stać na kolejne transfery, a gdy próbuję Ci powiedzieć, że tej wiedzy nie posiądziesz (bo nikt tutaj jej nie ma), wybuchasz i pajacujesz.towalski pisze:Szczypek, najważniejsze jest to, że jesteś nieomylny.
- Dragon
- Qualità Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
silhouette pisze:Mamy może jakąś aktualna liste, kto ile zarabia rocznie u nas na obecny moment?

Dane przed poprzednim sezonem. Z tego co pamiętam to nikt w trakcie nie przedłużył / nie dostał podwyżki.
Skreśl tych co odeszli i dodaj nowych. Dane są w 1 poście temacie o danym piłkarzu. Nie wszystkie oczywiście 100% pewne. Ronaldo ma zarabiać u nas jakoś między 9-10 mln.
p.s sorry za jakoś zdjęcia. Mam tylko takie, jak coś to pomogę. Zresztą te wszystkie liczby sam wklepałem w tematach o zawodnikach.

- ice
- Juventino
Po pierwsze nigdy nie pisałem, ze Marotta to słaby dyrektor. Zawsze działał najlepiej jak się dało w danym czasie.szczypek pisze:Mylisz przyczynę ze skutkiem. To nie jest tak, że było źle, przyszedł Ronaldo i jest dobrze. Oni świetnie zarządzali i zarządzają (mam nadzieję) klubem także bez transferu Ronaldo. Ten transfer jest właśnie tego kwintesencją (tego świetnego zarządzania). Rok temu to byli ci sami ludzie.towalski pisze:Sytuacja się zmieniła w raz z transferem Ronaldo, czego bym w życiu się nie spodziewał.
Nie jestem nieomylny, skończ te wycieczki, bo to już jest niesmaczne. Dyskusje, kolego, przegrywasz nie przez ilość postów czy poziom fejmu, a merytorycznie, przez ich jakość (a w zasadzie jej brak). Jednym razem piszesz, że nie jesteś ekspertem od FFP, a za chwilę z dużą pewnością wypowiadasz się w tym kontekście o PSG czy Milanie. Chcesz wiedzieć czy nas stać na kolejne transfery, a gdy próbuję Ci powiedzieć, że tej wiedzy nie posiądziesz (bo nikt tutaj jej nie ma), wybuchasz i pajacujesz.towalski pisze:Szczypek, najważniejsze jest to, że jesteś nieomylny.
Jeżeli się mylę w kwesti FFP to możesz mnie poprawić, ale nie zachowuj się jak wszystko wiedzący 25 latek, król buraków. Można normalnie powiedzieć, a nie z pozycji cymbała atakować innych.