LaLiga

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 09 kwietnia 2015, 13:29

300 goli Ronaldo dla Realu
Obrazek
ciekawe jak wyglądałby na takiej grafice Messi...

ps. w niecałe 6 sezonów strzelił więcej niż przykładowy Del Piero przez całą karierę

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 kwietnia 2015, 13:38

Maly pisze:300 goli Ronaldo dla Realu
Obrazek
ciekawe jak wyglądałby na takiej grafice Messi...

ps. w niecałe 6 sezonów strzelił więcej niż przykładowy Del Piero przez całą karierę
Szkoda, że nie ma wyszczególnionych bramek lewą i prawą nogą. Tu by dopiero było wesoło w zestawieniu jego wyników z jednonożnym Messim.

Natomiast porównywanie z Del Piero raczej nie ma sensu: inny typ gracza, inna historia, inne czasy, inna liga.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 09 kwietnia 2015, 14:24

wbrew pozorom chyba nie byłoby tak źle jeśli chodzi o jego prawą nogę:
http://www.independent.co.uk/sport/foot ... 11305.html
chociaż nie wiem jak to możliwe...

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
joy

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 kwietnia 2015, 14:40

Obaj zdobywają słabszą nogą podobną liczbę goli czyli około 20%, więc nie wiem co by miało być w tym wesołego.
Natomiast z ciekawostek to również podobną ilość goli mają spoza 16tki, z czego skuteczność Messiego to 12% a Ronaldo 4% (przeciętny napastnik ma tę średnią na poziomie 3%). Chociaż oczywiście strzały Ronaldo są silniejsze i potrafi on strzelić z większego dystansu (np. >25m).
Obrazek

A jeżeli ktoś jest zainteresowany cyferkami i porównaniami napastników, to ciekawy artykuł znajdzie pod poniższym linkiem. Co prawda artykuł jest opisany w odniesieniu do Messiego. Ale są też uwzględnieni inni napastnicy. Można się dowiedzieć np. że tylko Tevez z Messim zdobywają więcej goli pod indywidualnych akcjach niż asystach. Oczywiście jak do każdej statystyki należy podejść z dystansem :) Co prawa na fcbarca rzadko goszczę, ale to tłumaczenie im się udało.

Statystyki napastników

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 09 kwietnia 2015, 14:58

Ja nie wiem jakiego ten whoscored używa algorytmu do wystawiania tych ocen, ale jeżeli Messi na 30 meczów Barcelony (w samej lidze, bo o Lidze Mistrzów nawet nie mówię - tam jest dopiero kosmos) zostaje 21 razy wybrany najlepszym zawodnikiem meczu, to chyba coś jest nie halo. Mecz z City. Suarez strzela dwie bramki, Barcelona wygrywa 2:1, a Messi nie trafia z rzutu karnego. Man of the match? Messi. Za co?

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 kwietnia 2015, 15:30

akurat w tamtym meczu Messi woził się po graczach city jak po krowich plackach, Hart wtedy zaliczył obronę częstochowy i gdyby nie on, to by Messi hat-tricka ustrzelił.
Ale fakt - whoscored to dla mnie abstrakcja totalna, tam Boenisch był najlepszym Polakiem na Euro 2012 i to sztandarowy przykład na to, jakie kuriozum produkuje. Ale są na tym świecie pewni 'redaktorzy JP' masturbujący się do cyferek z tej strony, więc jakieś poparcie mają 8)

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 kwietnia 2015, 18:51

Maly pisze:wbrew pozorom chyba nie byłoby tak źle jeśli chodzi o jego prawą nogę:
http://www.independent.co.uk/sport/foot ... 11305.html
chociaż nie wiem jak to możliwe...
To możliwie tylko w wypadku, w którym Messi prawą nogą często dobija na pustą bramkę. Ile razy go oglądam to do strzału z odległości większej niż 8-10 metrów szuka lewej nogi. Dobrze, że nie wyszło, że głową grają porównywalnie...

joy

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 kwietnia 2015, 19:05

Makiavel odwracasz kota ogonem, najpierw piszesz że gdyby porównać liczbę goli Ronaldo i Messiego ich słabszymi nogami to to byłoby wesoło, potem mały rzuca linka z którego wynika, że są w tym prawie na równo to dorzucasz że Argentyńczyk często strzela na pustaka. Wiadomo, że prawej nie ma takiej jak lewej ale bez przesady, że służy mu tylko do podpierania.
<--gole prawą nogą z tego sezonu

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 09 kwietnia 2015, 20:09

pan Zambrotta pisze:akurat w tamtym meczu Messi woził się po graczach city jak po krowich plackach, Hart wtedy zaliczył obronę częstochowy i gdyby nie on, to by Messi hat-tricka ustrzelił.
Więc to Hart powinien zostać zawodnikiem meczu.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 09 kwietnia 2015, 21:00

joy pisze:Makiavel odwracasz kota ogonem, najpierw piszesz że gdyby porównać liczbę goli Ronaldo i Messiego ich słabszymi nogami to to byłoby wesoło, potem mały rzuca linka z którego wynika, że są w tym prawie na równo to dorzucasz że Argentyńczyk często strzela na pustaka. Wiadomo, że prawej nie ma takiej jak lewej ale bez przesady, że służy mu tylko do podpierania.
Odpuść sobie to akurat użytkownik tego typu,że jak nawet nie ma racji to i tak ją ma coś jak obecna ekipa rządząca:)
Messi jest momentami niesamowity, wręcz to niewiarygodne co on robi na tym boisku a jednak t robi:)

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 kwietnia 2015, 22:08

joy pisze:Makiavel odwracasz kota ogonem, najpierw piszesz że gdyby porównać liczbę goli Ronaldo i Messiego ich słabszymi nogami to to byłoby wesoło, potem mały rzuca linka z którego wynika, że są w tym prawie na równo to dorzucasz że Argentyńczyk często strzela na pustaka. Wiadomo, że prawej nie ma takiej jak lewej ale bez przesady, że służy mu tylko do podpierania.
Przyznam, że są tu 2-3 strzały, które mnie zdziwiły ale reszta to są sytuacyjne strzały prawą nogą z bliskiej odległości (m.in. do pustej bramki). Tytuł ze słowem "amazing" jest więc przesadzony. "Amazing" to była bramka Del Piero z Lechem, gdzie z ok. 30 metrów strzelił lewą w okienko. Tak, jak ktoś tam w komentarzach napisał, używa prawej nogi tyle wtedy, gdy musi. W jego przypadku zdecydowanie można mówić o "słabszej" nodze. W stosunku do CR7 czy Del Piero takiego określenia bym nie użył, bo to gracze, którzy strzelają tą nogą, na którą akurat mają piłkę. Messi, temu chyba nie zaprzeczysz, wyraźnie szuka dryblingu na lewą nogę kiedy tylko może.

Dtmiu

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2015, 13:45

Prawda jest taka, ze Messi jest od Ronaldo po prostu lepszy, portugalczyk nigdy nie osiagnie poziomu Leo. Najbardziej rozbijaja mnie argumenty, ze Cristiano jest pilkarzem bardziej kompletnym. Kompletnym to Ronaldo jest napastnikiem. Pare lat temu mozna by bylo sie o to spierac, jednak na te chwile to arcygenialny snajper, ale nic ponadto.

Mrówa

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2015, 14:20

Dtmiu pisze:Prawda jest taka, ze Messi jest od Ronaldo po prostu lepszy, portugalczyk nigdy nie osiagnie poziomu Leo.
No, czyli dyskusję można uznać za skończoną :lol:

Obrazek
Dtmiu

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2015, 14:38

Moja racja jest najmojsza wiec tak :D

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 kwietnia 2015, 16:42

Wiecie co chłopaki, jakby w Juventusie grał piłkarz strzelający tyle goli, co Messi i Ronaldo to nie jestem w stanie powiedzieć jak bardzo gdzieś miałbym fakt czy robi to prawą czy lewą nogą, głową, prąciem czy doopą.

Obrazek
ODPOWIEDZ