Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2014, 15:06

Wrócę jeszcze raz do tematu taśm prawdy o Platformie i Tusku. Pamiętacie ten spot wyborczy Platformy z 2005 roku: http://www.youtube.com/watch?v=Bj5fz7a-Q9c? Donald Tusk mówi w nim:
Moja mama po 42 latach pracy w szpitalu dostała 1600 zł odprawy, a prezes kontrolowanej przez państwo spółki po 19 dniach miał dostać 700 tysięcy. Wtedy powiedziałem „dość tego!”. Napatrzyłem się na ludzi władzy, którzy myślą, że wszystko im wolno. Których pazerność nie zna granic. Ale dziś mówię z całą powagą: koniec z ich przywilejami. Weźmiemy za to odpowiedzialność.
Teraz zestawmy wypowiedź Tuska z fragmentem rozmowy Pawła Grasia z Jackiem Krawcem (prezes PKN Orlen) na temat Krzysztofa Kiliana (były prezes PGE), przyjaciela Donalda Tuska jeszcze z lat 90 kiedy byli razem w KLD:
Jacek Krawiec: On ma Donalda za kolegę od dwudziestu lat, po prostu miał wszystkich w d...

Paweł Graś: Donald po to wsadził tam na chwilę Kiliana, żeby ten wziął odprawę.
Kilian i jego dwaj zastępcy zgarnęli prawie 7 mln złotych z tytułu odpraw.

Zastanawiam się czy w Donaldzie Tusku jest w ogóle coś prawdziwego, czy ten człowiek ma jakieś poglądy, czy któreś ze swoich obietnic rzeczywiście traktuje serio? Czy może to wszystko to hipokryzja, granie roli dostosowanej do wyników ostatnich sondaży, po prostu fałsz w czystej postaci? Jak ten człowiek może wciskać ludziom taki kit i nawet nie drgnie mu powieka?

Obrazek
Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2014, 09:30

Prezydent Wrocławia połączył siły z PO. Dutkiewicz twierdzi, iż jego sojusz z partią rządzącą wzmocni Platformę: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019397,tit ... omosc.html

Jak widać środowiska UDeckie łączą siły. Sprawie wykładu Baumana się nie przyglądałem, ale z tego co tu można poczytać (http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title, ... omosc.html) to z tego Dutkiewicza niezły filut :wink: .

Zaprasza do Wrocławia stalinistę Baumana, który montował w powojennej Polsce ustrój komunistyczny, ale cytując słowa z linka "nacjonalistycznej hołoty w swoim mieście nie będzie tolerował". Bo przecież nie może być tak, że jacyś tam narodowcy będą zakłócali wykład dziadkowi z KBW. Czyli używając negritude, komunista-stalinowiec dobry, nacjonalista-antykomunista zły.

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2014, 19:44

Kiedyś Rafał Ziemkiewicz napisał, że Platforma jest jak mafia, a PiS jak sekta. Cezary Kaźmierczak, prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, postanowił zakwestionować porównanie Platformy do mafii w liście otwartym do premiera Tuska: "Z naszego punktu widzenia jesteście gorsi od mafii. Mafia żąda płatności od dziś. Wy od dziś i 5 lat wstecz", komentując w ten sposób kolejny pomysł rządu, który zamierza jeszcze bardziej pognębić średnich i małych przedsiębiorców, którzy przypomnijmy wytwarzają 2/3 polskiego PKB. Dobrze, że klapki z oczu spadają kolejnym grupom społecznym i to tym, które wydawały się stanowić elektorat Platformy.
Karowiew pisze:Zaprasza do Wrocławia stalinistę Baumana, który montował w powojennej Polsce ustrój komunistyczny, ale cytując słowa z linka "nacjonalistycznej hołoty w swoim mieście nie będzie tolerował". Bo przecież nie może być tak, że jacyś tam narodowcy będą zakłócali wykład dziadkowi z KBW. Czyli używając negritude, komunista-stalinowiec dobry, nacjonalista-antykomunista zły.
A propos tej sprawy. Ludzie, którzy zakłócili wykład komunistycznego politruka dostali dość surowe wyroki, a przypomnijmy, że ograniczyli się tylko i wyłącznie do wznoszenia okrzyków. Natomiast lewacy, którzy zakłócili wykład księdza prof. Bortkiewicza urządzając cyrk z przebierankami i wskakiwaniem na biurko zostali uniewinnieni, co potwierdza jak bardzo głęboko wymiar sprawiedliwości III RP jest zakorzeniony w PRL i zaangażowany w obronę czerwonych dawnych i obecnych. III RP jest wszakże państwem lewa, a nie prawa.

Obrazek
Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2014, 09:11

Z wrześniem tradycyjnie spory polityczne ruszają pełną parą. Środowiska szeroko pojętej prawicy chcą zbudowania łuku upamiętniającego Bitwę Warszawską z roku 1920. Ciekawe co na to druga strona sceny politycznej? :wink:

http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/poli ... nego/qt06y

EDIT: ciekawy wywiad ze Skrzypczakiem: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... go.html#MT

http://www.wprost.pl/ar/464715/Gen-Skrz ... odza/?pg=0

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... go.html#MT

To mi się najbardziej podobało: "Przez ostatnie trzy lata na terenie Wielkiej Brytanii złapano 300 agentów rosyjskich. W Polsce nie złapano żadnego, mimo że jest ich u nas pięć razy więcej".

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2014, 10:47

Nowe polskie przeboje nagraniowe, tym razem nie od kelnerów, ale pokazują ciekawą cechę polskich partii politycznych, mianowicie do negocjacji w sprawie stanowisk lub jak kto woli podziału łupów wyborczych liczy się mocna głowa:
"Sławek (Kopyść &#8211; przyp. red.) pojechał z Agatką na koncert Lady Gagi do Gdańska, a ja musiałam <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> mać z tymi facetami pić! Wiecie, ile mnie to kosztowało? Ale jak ja się z nimi kłóciłam! Był premier Donald i premier Pawlak. A ja mówię: &#8222;nie wyjdę, jak nie będziemy mieli członka zarządu&#8221;. A wtedy Burski był przed II turą wyborów na prezydenta, bo on był wojewodą. &#8222;No dobra, ale to wojewoda musi być z PSL&#8221;. &#8222;Ale wtedy trzeba byłoby dla nas drugiego członka zarządu&#8221;. I wywalczyłam! Było tak, Sławciu? Było tak..." &#8211; mówi na nagraniu Kopaczewska.

Źródło
Jak widać wulgarne moczymordy w polityce to nie tylko faceci. Zapanowała równość :prochno:.
Karowiew pisze:ciekawy wywiad ze Skrzypczakiem
Dziwi Cię w ogóle? Bo ja uważam, że w razie wojny nasza generalicja będzie w te pędy dokonywać bohaterskiego manewru odwrotu na z góry upatrzone pozycje. Najlepiej w Rumunii za przykładem swojego poprzednika. Podobnie politycy, założę się 90% z nich nie będzie w kraju już w momencie gdy pierwszy obcy żołnierz przekroczy nasze granice. Ruszą na wyścigi zakładać kolejny rząd na uchodźstwie. Przy okazji inny temat. Polska leżąca pomiędzy dwoma prawdopodobnie najbardziej agresywnymi państwami w historii kompletnie rozbroiła swoich obywateli. Takie porównanie:

USA 88,8 sztuk broni na 100 mieszkańców
.
.
.
Niemcy 30,3 sztuki broni na 100 mieszkańców
Łotwa 19 sztuk broni na 100 mieszkańców
Czechy 16,3 sztuki broni na 100 mieszkańców
Słowenia 13,5 sztuki na 100 mieszkańców
Ukraina 6,6 sztuki na 100 mieszkańców
Węgry 5,5 sztuki na 100 mieszkańców
.
.
.
Polska 1,3 sztuki broni na 100 mieszkańców

Podobno nawet w magazynach nie mamy tyle, żeby uzbroić wszystkich mężczyzn teoretycznie zdolnych do walki. Butelki z benzyną i kamienie będą polskim orężem :wink:.

Obrazek
Azrael

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2014, 11:14

Vimes pisze:Dziwi Cię w ogóle? Bo ja uważam, że w razie wojny nasza generalicja będzie w te pędy dokonywać bohaterskiego manewru odwrotu na z góry upatrzone pozycje. Najlepiej w Rumunii za przykładem swojego poprzednika.
Ja zaklepuję miejscówkę na uchodźstwie w Turynie! Będę miał blisko na mecze Juve... :dance:

Pozdrawiam!
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2014, 11:37

Z tego co widziałem na mapie wydatków publicznych z 2011 roku, obrona narodowa to 20 mld złotych, teraz jest nieco ponad 30, kiedy kulejąca edukacja pochłania więcej (chyba nawet na pomoc społeczną wydaje się więcej). Ale nie mam tego za złe politykom, znaczy mam, ale się nie dziwię. W końcu po co utrzymywać jakiekolwiek rozsądne wojsko, kiedy wszystkie państwa wokół żerują na nas jak tylko chcą, a jedyny potencjalny wróg jest wewnątrz (dlatego policja i wymiar sprawiedliwości mają więcej kasy niż wojsko i jest ustawowe zezwolenie na interwencje zbrojną obcych wojsk na terenie RP, jakby przyszło co do czego).

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2014, 12:51

Azrael pisze:Ja zaklepuję miejscówkę na uchodźstwie w Turynie! Będę miał blisko na mecze Juve... :dance:
Z Rzeszowa masz chyba jednak bliżej do Rumunii :wink:.

Obrazek

Angela ponoć sprzeciwia się stałym bazom NATO w Polsce, żeby dotrzymać umowy z Władimirem. Nieważne, że Władimir ma tę umowę w głębokim poważaniu, bo złamał jej postanowienia. Pamiętacie słowa o Polsce jako rosyjsko-niemieckim kondominium? Angela bardziej troszczy się Władimira niż o Polskę, z którą Niemcy są w UE i w NATO. Zresztą wcześniej też nas wystawiła przy okazji rurociągu bałtyckiego omijającego Polskę, ale co tam, pośmiejmy się z kondominium.

Obrazek
Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2014, 11:09

Vimes pisze:
Karowiew pisze:ciekawy wywiad ze Skrzypczakiem
Dziwi Cię w ogóle?
Mnie nic już nie zdziwi :wink:, nawet to, iż człowiek tak skompromitowany jak Chlebowski, odbudowuje wpływy
: http://wiadomosci.onet.pl/kraj/chlebows ... niem/mwxk3

Azrael

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2014, 09:49

Ja jestem ciekaw kim są ludzie, którzy niemal pod każdym internetowym newsem (nie chodzi mi o żadne kontrowersyjne wiadomości, tylko takie które powtarzane są zarówno na przez GW czy Frondę) dotyczącym wojny ukraińsko-rosyjskiej, w którym w złym świetle przedstawia się Rosję czy Putina, wypisują prorosyjskie komentarze. Jak mniemam są to Polacy, bo komentarze owe są pisane poprawną polszczyzną.

Pozdrawiam!
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2014, 10:51

Azrael, najbardziej prorosyjski był przez całe lata polski rząd, który non stop oburzał się na stawianie Putina w złym świetle i zapewniał, jacy to Rosjanie są oświeceni, przyjaźnie nastawieni i nie ma sensu wszczynać konfliktów o cokolwiek :think:

Azrael

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2014, 12:00

Ouh_yeah pisze:Azrael, najbardziej prorosyjski był przez całe lata polski rząd, który non stop oburzał się na stawianie Putina w złym świetle i zapewniał, jacy to Rosjanie są oświeceni, przyjaźnie nastawieni i nie ma sensu wszczynać konfliktów o cokolwiek :think:
Jeśli chodzi o politykę wobec Putina, to jakakolwiek by nie była i tak nie przyniosła by nam żadnych wymiernych korzyści (ewentualnie mogłaby nam bardziej zaszkodzić). Błąd polega raczej w naszej polityce wobec tzw. Zachodu, który okazał się bardziej prorosyjski od naszych Tusków czy innych "Komoruskich". Niestety wszyscy znaleźli się teraz "z ręką w nocniku" i każdy próbuje ratować interesy. Przede wszystkim własne interesy, a te są różne dla Polski, Niemiec, Francji, Włoch czy Węgier. No i to pokazuje słabość UE. Niestety innej alternatywy poza UE w tej chwili nie widać. Sami w Europie nie znaczymy nic (ewentualnie możemy stosować manewr Orbana i dryfowanie pod strefę wpływów Rosji) lub walczyć o swoje na europejskich salonach, bo tam jeszcze muszą się z nami od czasu do czasu spotykać, przynajmniej z grzeczności.

Zaznaczam od razu, że zwolennikiem PO nie jestem i nigdy nie głosowałem ani nie zamierzam głosować na tą partię, ale polityka ocieplania wobec Niemiec i Rosji miała dużo sensu w "czasie pokoju". Polityka konfrontacji, którą proponuje PiS, prawdopodobnie postawiłaby nas teraz w sytuacji zbliżonej (bądź jeszcze gorszej) do obecnej, no może poza tym, że można byłoby powiedzieć z poczuciem tryumfalnej satysfakcji "A NIE MÓWIŁEM?!" A nie na tym polega chyba dyplomacja...?
Póki USA nie zaproponuje nam przyłączenia do Federacji jako 51. stan bądź nie otworzymy własnego programu budowy bomby atomowej, nasza sytuacja geopolityczna i manewry w związku z nią dalej będą polegały maksymalnie na grożeniu palcem, z którym mało kto się liczy. Obym się mylił...

Pozdrawiam!
Krystek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2014, 13:46

Odnośnie aktualnej sytuacji bardzo polecam ten tekst.

Forza Juve!
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2014, 19:49

Uch, czuję, że kilku z nas będzie dziś mocno piekło to i owo.

Brawo PDT! :3

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2014, 20:12

Da nam tyle, co polskiej piłce finał LE na narodowym, albo i nawet mniej, bo mecz trwa jednak 90 minut :prochno: albo tyle, co Lewandowski strzelający dla Niemca.

I nikt nie zwrócił uwagi na to, że NIk ogłosił, że system emerytalny upadnie, a premjero pochwalił się, że będzie rewaloryzował emerytury pomimo deflacji? To w końcu som te piniondze, czy ich ni ma?

ODPOWIEDZ