Polityka
- deszczowy
 - Juventino

Qui pro quo. Pewnie niemała część funkcjonariuszy miała swoje ścierwo za uszami, ale rozpędzenie tego i zastąpienie ich harcerzykami i politologami od Antka poskutkowało tym, że wojsko polskie i MON pozostają dziś de facto bez ochrony kontrwywiadowczej. Prowadzi to do takiego absurdu, że w Afganie musieliśmy bardzo często latać z tego typu sprawami do Amerykanów co podważało naszą kompetencję jako wojsk sojuszniczych. Po wtóre, od pewnej całkiem dobrze zorientowanej w temacie osoby wiem, że gen. Skrzypczak, do niedawna osoba nr II w MON mógł być ofiarą rozgrywek wewnętrznych na linii PO-wski mon <=> WSI. Tym sposobem, nielubiany generał, który robił dużo, naprawdę dużo dobrego dla naszej armii został upupiony, bo był kimś "z niewłaściwego nadania". SKWiki się cieszą bo zmietli kogoś, a przy naszej armii zaczęła się znowu kręcić cała masa lobbystów i ludzi o śmierdzących powiązaniach i niezbyt czystych łapach. Ale co tam, grunt, że "KSTAŁCONY W MOSKFIE GINIERAŁ" wypadł z obiegu.Vimes pisze:.deszczowy pisze:Odkładając na bok śmieszne tematy z państewka kościelnego i kandyzację - poczytajcie lepiej TEN TEKST.
W sumie to nie jestem jakoś bardzow zdziwiony, przecież już od dawna krąży niby żart taki jak ten na obrazku, a rewelacje Piskorskiego tylko to potwierdzają. Podobnie jak obrona WSIoków przez prezydenta Komorowskiego. A propos WSI to swoje trzy grosze dorzucił w tym temacie "Masa":
Jednak prezydent Komorowski ich broni, czyli "wasz prezydent, nasz premier" jak powiedziała Merkel do Putina. Jeszcze trochę i się okaże, że tekst Kaczyńskiego o kondominium dobrze oddaje rzeczywistość.- Teraz wielu polityków narzeka, że rozwiązanie WSI było błędem.
- Przecież WSI to była gangrena! Bardzo dobrze, że to rozgoniono. Macierewicz to skrajny oszołom, nie popieram go. Ale to jedno zrobił bardzo słusznie. W działaniach mafii pruszkowskiej, gdzie tylko był jakiś poważny pieniądz, to od razu pojawiali się oni, z wojska. Choć z innych służb też.
- Wielu ekspertów uważa, że złodziejska mafia nie mogłaby się tak rozrosnąć. Była tworzona przez służby PRL? SB, WSI? Ludzie "Pruszkowa", bywali agentami SB.
- Bywali, ale to spiskowe teorie. "Pruszków" i tak by istniał, ale współpraca ze służbami pomogła bardziej wypłynąć. Ludziom z SB i WSI było jednak łatwiej dzięki nam robić lewe biznesy. Odciągaliśmy uwagę, to o nas się mówiło. A oni po cichu...
Źródło
A tak z przekory: pamiętasz, Vimesie, "Operację Samum"? Nie było, co prawda, tak widowiskowo jak u Pasika, ale przeprowadzili ją ludzie z "tych złych" służb. M.in. gen. Czempiński. Było nie było - PRL-owski szpion. I wiesz co? To za te akcję, a nie "ducha-który-odnawiał-oblicze-ziemi-tej-ziemi" Amerykańcy umorzyli nam sporą część długu PRL. Ot, chichot (rechot?) historii....
- Moonk
 - Juventino

- Podziekował: 1 raz
 - Otrzymał podziękowanie: 1 raz

.deszczowy pisze:Odkładając na bok śmieszne tematy z państewka kościelnego i kandyzację - poczytajcie lepiej TEN TEKST.
Z komentarzy do tego artykuły warto również przytoczyć, to:
http://bezdekretu.blogspot.com/2011/10/ ... -jest.html
- Karowiew
 - Juventino

Jak mawiał towarzysz Wiesław "jak wspaniałe dzieją się dziś dzieje" 
. Nasz ukochany premier złożył samokrytykę i odżegnał się od głoszonych onegdaj postulatów:
"Dziś mogę przepraszać za to, że będąc w opozycji, domagałem się niskich podatków. Teraz mam już duże doświadczenie jako premier, jesteśmy w UE".
I dalej:
"Duże grupy społeczne oczekują większej opieki państwa, lepszych usług. Przyznaję, że mamy w Polsce nie najlepszy poziom usług publicznych. Narzekamy na służbę zdrowia, emerytury, ale jednocześnie chcielibyśmy jak najmniej pieniędzy oddawać na te cele. Polacy nie usłyszą ode mnie "tak, będą niższe podatki", ale będziemy dbać, żeby poziom usług coraz wyższy".
Żeby jakość usług była wysoka, muszą być wysokie podatki. Proste jak drut. A tutaj kilka uwag na ten temat, które poczynił Dr Andrzej Sadowski:
http://finanse.wp.pl/kat,1033759,title, ... &_ticrsn=5
Edycja: http://www.fakt.pl/bor-dowozi-sikorskie ... 394,1.html
Jak państwowe pieniądze to kij z nimi.

"Dziś mogę przepraszać za to, że będąc w opozycji, domagałem się niskich podatków. Teraz mam już duże doświadczenie jako premier, jesteśmy w UE".
I dalej:
"Duże grupy społeczne oczekują większej opieki państwa, lepszych usług. Przyznaję, że mamy w Polsce nie najlepszy poziom usług publicznych. Narzekamy na służbę zdrowia, emerytury, ale jednocześnie chcielibyśmy jak najmniej pieniędzy oddawać na te cele. Polacy nie usłyszą ode mnie "tak, będą niższe podatki", ale będziemy dbać, żeby poziom usług coraz wyższy".
Żeby jakość usług była wysoka, muszą być wysokie podatki. Proste jak drut. A tutaj kilka uwag na ten temat, które poczynił Dr Andrzej Sadowski:
http://finanse.wp.pl/kat,1033759,title, ... &_ticrsn=5
Edycja: http://www.fakt.pl/bor-dowozi-sikorskie ... 394,1.html
Jak państwowe pieniądze to kij z nimi.
"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
						- pan Zambrotta
 - Juventino

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... __Nie.html
Komentarz zbędny? Niegdyś idole sportowi, dziś marionetki w cyrku.

- Karowiew
 - Juventino

Z ciekawostek. Mieczysław Wilczek według prokuratury popełnił samobójstwo: http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzeni ... o.html,1,2
Wilczek był ministrem przemysłu w komunistycznym rządzie Mieczysława Rakowskiego. Do historii przeszedł jako twórca tzw. ustawy o wolności gospodarczej z roku 1988.

Wilczek był ministrem przemysłu w komunistycznym rządzie Mieczysława Rakowskiego. Do historii przeszedł jako twórca tzw. ustawy o wolności gospodarczej z roku 1988.
"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
						- Vimes
 - Juventino

Myślisz, że stan wiedzy innych kandydatów jest lepszy? Optymista z Ciebie. Wiadomo, że oni idą tam tylko i wyłącznie po kasę i wygodne życie, a nie po to, żeby pracować. Migalski chyba już się pogodził z tym, że nie będzie reelekcji i napisał książkę "Parlament antyeuropejski" pokazującą troski i zmartwienia "wybrańców narodu" o to jak wydoić możliwie najwięcej kasy do własnej kieszeni: "Marek Migalski odsłania tajemnice Parlamentu Europejskiego. Zobacz, jak europosłowie bawią się za nasze pieniądze!".pan Zambrotta pisze:http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... __Nie.html
Dokładnie: "Luksusowe auta dla ZUS-u". Polska bogaty kraj, a emeryci wyjeżdżają na wczasy pod palmami.Karowiew pisze:Jak państwowe pieniądze to kij z nimi.
- Skibil
 - Redaktor

Wytyczne nie są robione pod jakieś tam beemki czy bentleye, tylko pod Skodę Superb. Taki styl pisania "newsów" to już czepianie się na chama. Nie, żebym w jakimś stopniu popierał działania ZUSu, ale nie podoba mi się jak gra się na emocjach tego typu tekstami.Vimes pisze: Dokładnie: "Luksusowe auta dla ZUS-u". Polska bogaty kraj, a emeryci wyjeżdżają na wczasy pod palmami.
- Vimes
 - Juventino

Z oburzeniem na tekst newsa poczekaj do ogłoszenia wyników przetargu. W międzyczasie przeczytaj sobie ten artykuł: "Na co ZUS wydaje pieniądze?", bo tam jest mowa z jakich samochodów ZUS już korzysta i widać jakie marki tam lubią: "Przyda się, bo w międzyczasie do garaży ZUS wjechały też trzy limuzyny, z potężnymi silnikami, które lubią "wypić". Audi A6, Jaguara XF i Mercedesa klasy E Zakład wypożyczył na okres trzech lat. Wartość umowy to 540 tys. zł.".

- Karowiew
 - Juventino

Marki tych wozów mnie rozbroiły. Tymczasem sporu o pizzę ciąg dalszy. Co prawda to tylko "Fakt", ale można się pośmiać: http://www.fakt.pl/rzad-tlumaczy-sie-z- ... 690,1.html
Niczym w "Rashomon", jedno wydarzenie a tyle wersji opowiedzianych przez trzy osoby:
Sikorski twierdzi, iż nie wysłał oficerów po pizzę: "Jadąc do mnie, odebrali pizzę po drodze".
Z właściwą sobie ironią Tusk rozumuje następująco: "Sprawdźcie to, bo to gigantyczne oskarżenie wobec Sikorskiego, że je pizzę! Bo jeśli tę pizzę jadł BOR, to trzeba odwołać…".
System "rozwala" Kidawa-Błońska: "Rozmawiałam z Sikorskim. To była drużyna, która przyjeżdżała na zmianę i oni kupili dla siebie". :lol:

Niczym w "Rashomon", jedno wydarzenie a tyle wersji opowiedzianych przez trzy osoby:
Sikorski twierdzi, iż nie wysłał oficerów po pizzę: "Jadąc do mnie, odebrali pizzę po drodze".
Z właściwą sobie ironią Tusk rozumuje następująco: "Sprawdźcie to, bo to gigantyczne oskarżenie wobec Sikorskiego, że je pizzę! Bo jeśli tę pizzę jadł BOR, to trzeba odwołać…".
System "rozwala" Kidawa-Błońska: "Rozmawiałam z Sikorskim. To była drużyna, która przyjeżdżała na zmianę i oni kupili dla siebie". :lol:
						- Lucas87
 - Juventino

Zwyczajny temacik zastępczy. U schyłku rządów Pisu- Surmacz (w-ce szef MSWiA) wysłał policjantów po hamburgery dla którejś wiceminister. Media wówczas huczały o tej "aferze" od rana do wieczora. Jeśli chodzi o ministra Wilczka, to artykuł na "niezależnej" z nagłówkiem "Mieczysława Wilczka wypchnięto z okna!?" - został już zablokowany. http://niezalezna.pl/54901-mieczyslawa- ... amobojstwa Niech popiszą o agencie Szczynukowie, który zasnął przy księciu Luksemburga.Karowiew pisze:Tymczasem sporu o pizzę ciąg dalszy.
- @D@$
 - Juventino

Ja zawsze chodziłem i mam takie podejście, że w skrajnym wypadku wolałbym pójść i oddać nieważny głos niż nie pójść w ogóle. Co nie znaczy, że mam jakiegoś kandydata z którym zgadzałbym się w 100%, co jest zdrowe, ale też powoduje, że mam problem.Vimes pisze:Tak przy okazji, coraz większymi krokami zbliżają się wybory do Parlamentu Europejskiego, w związku z czym chciałbym Was zapytać czy w ogóle macie zamiar w nich zagłosować? Z ciekawości sprawdziłem, kto startuje w moim okręgu i trochę się rozczarowałem.
Na Śląsku akurat dużo "znanych twarzy". Jest Buzek, do którego w zasadzie nic nie mam, ale i tak wejdzie, więc czy warto? Jest Kutz, który fajnie że interesuje się sprawami Śląska, ale na partię Palikota głosować nie będę. Okazuje, się, że i Korwin we własnej osobie startuje w moim okręgu, ale o nim to niżej napiszę. Do tego jeszcze Adamek, ale ten to może lepiej niech już boksuje.
Z tego co pamiętam to Korwin jest przeciwko finansowania także "zwykłych" IO, nie wiem tylko, czepił się głównie paraolimpiady.LordJuve pisze:Paraolimpiada to żadna łaska, bo jeśli tak, to za takową trzeba także uznać olimpiadę - nikt nie zorganizowałby takich zawodów, gdyby nie były one dofinansowane z funduszy publicznych.
Z Korwinem to ja mam ogólnie problem. Z jednej strony to inteligentny facet i w wielu sprawach ma niestety rację. Poza tym jest konsekwentny od lat, co może jest łatwe, jak się nie można przebić do sejmu, ale jakoś jest tam wiarygodny, czy skuteczny to inna rzecz. Z drugiej mańki to poglądy ma w wielu sprawach skrajne, z nie wszystkimi się zgadzam.
No i co za tym idzie, problem mam także z wyborami. Z jednej strony nie mogę powiedzieć, że wejście do UE, bo jednak więcej widzę plusów, ale też mam dosyć pieprzenia PO jak to wszystko jest cudownie, bo nie jest. Ogólnie musimy wykorzystać członkostwo jak najlepiej, ale też nie zgadzać się na wszystko jak leci "bo w europie tak jest". Kolejna sprawa to strefa euro, nie tyle trzeba to opóźniać, co zastanowić się czy warto się w to pakować. Jak dla mnie nie. Nie jestem zwolennikiem robienia referendum z każdą rzeczą, jak np. "sześciolatki do szkół", ale w tej sprawie bym referendum zrobił.
Delikatnie mówiąc, dylematy mam. Na pewno nie zagłosuję na PiS i to nie chodzi tylko o Jarosława a bardziej o tych lizusów którzy stoją za nim jak Błaszczak czy Hofman, no nie znoszę typów. Na czerwonych też nie i tych z SLD i tych z TR. sam Palikot to nawet kumaty koleś, ale nie można wygrywać tylko niechęcią do kościoła, z resztą to się gryzie z "tolerancją" a przecież ciągle o tym mówią. Trochę tam oszołomów jest, nie czarujmy się. Poza tym obawiam się, że ideą tej formacji jest, by w ogóle granicy zniknęły, była jedna wielka europa a Polska jakąś tam dzielnicą czy województwem, no nie podoba mi się to.
Może powinienem takie rzeczy wiedzieć, ale jednak się zapytam. Jak to jest z tymi eurowyborami, ważny jest wynik partii, czy np. może wejść europoseł niezrzeszony?
No właśnie, żeby być konsekwentna, to powinna tam wkręcić świetlówkę.Wiking pisze:
Jest o tyle ciekawy, że słowa:
unia europejska, żarówka i wolność
nie pasują do siebie
To mnie też wkurza w UE. Żarówki, wędzenie, a takich głupot pewnie będzie więcej. Nam się kiedyś wydawało, ze to w Polsce są najwięksi idioci a "tam" oświecony zachód. Niestety tam tez są idioci i to nie mniej.
Dajesz, serio, ciekawy jestem.Sila Spokoju pisze: Mam nieco odmienne spojrzenie na religie i nasze życie niż 99,9% ludności na świecie
- Gotti
 - Juventino

Nie idę, bo uważam UE za zło zmierzające do zniszczenia tradycji i cywilizacji europejskiej. Po prostu nie chce mieć z tym nic wspólnego.Tak przy okazji, coraz większymi krokami zbliżają się wybory do Parlamentu Europejskiego, w związku z czym chciałbym Was zapytać czy w ogóle macie zamiar w nich zagłosować? Z ciekawości sprawdziłem, kto startuje w moim okręgu i trochę się rozczarowałem.
Ktoś kto jest inteligentny nie zachowuje się jak Korwin i nie ma poglądów jak Korwin. On się może znać na Brydżu i na czymś tam jeszcze, ale w gruncie rzeczy to świr i błazen.Z Korwinem to ja mam ogólnie problem. Z jednej strony to inteligentny facet i w wielu sprawach ma niestety rację.
- annihilator1988
 - Juventino

A ja tam oddam głos w wyborach. Zagłosuje na jakiegoś celebrytę i będę świetnie się bawił ,  oglądając jak Wątroba czy inna biedota będzie próbować dukać po angielsku. Eh, gdyby tak Sasha mogła kandydować  :roll:  

ktośtam na forum p$g pisze:Odnoszę wrażenie, że Ibra nie jest związany z PSG
- Adrian27th
 - Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 4 razy

http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/w ... 22729.html
Wszystkich zapraszam do obejrzenia (jezeli przeoczyli) autopromocji Adamka w Dndbtvn.
Egzorcyzmy i inne.

Wszystkich zapraszam do obejrzenia (jezeli przeoczyli) autopromocji Adamka w Dndbtvn.
Egzorcyzmy i inne.
"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
						"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.