Polityka
Fakt, że krótko po zamknięciu otwarto go na nowo chyba jednak diametralnie zmienia sytuację, nie? W Twoim linku jakoś nikt się nie zająknął, że Instytut jednak działa dalej, że dalej w Oslo studiuje się taki kierunek. "Komik zniszczył gender studies w Norwegii", bo jednemu z wielu działających (jak sam piszesz, Norwegia to bogaty kraj) ośrodków obcięli budżet? Wolne żarty. Czy gdyby Instytut rzeczywiście potężnie się skompromitował, dziś finansowałoby go 8 krajów, a jego budżet znacząco rósł? 2013 - 1,2 mln DKK; 2014 - 2,7 mln DKK 1, 2.Vimes pisze:Po pierwsze, w swoim poprzednim poście napisałem, że "zamknięto Nordycki Instytut Gender Studies na Uniwersytecie w Oslo". Otwieram Twój pierwszy link i czytam, że: "The Nordic Gender Institute, NIKK, was closed down on 31 December 2011 as an independent institute following a decision by the Nordic ministers for gender equality. NIKK had been located at the University of Oslo since 1995". Pytam więc, gdzie się mijam z prawdą?
Teza o tym, że film komika był powodem zamknięcia instytutu jest dość karkołomna, co przyznaje sam autor:
Harald Eia pisze:Polskie media prawicowe twierdzą, że emisja twojego programu dotyczącego gender doprowadziła do zaciętej dyskusji i w konsekwencji zamknięcia Nordyckiego Instytutu Gender Studies. Czy to prawda?
To spekulacja. Nikt nie zna powodów, jakie stały za nieprzyznaniem wspomnianemu instytutowi kolejnych funduszy. Nordycki Instytut Informacji o Gender działa i moim zdaniem robi dużo dobrej roboty. Gdyby instytuty naukowe zamykano, bo jakiś komik zrobił program w telewizji, to byłoby to moim zdaniem smutne. Naukowcy powinni być niezależni.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,59154,lbid, ... aid=1123ce
					Ostatnio zmieniony 20 lutego 2014, 14:01 przez alina, łącznie zmieniany 1 raz.

- deszczowy
 - Juventino

A co powiesz o głosach dotyczących "wzmocnienia floty czarnomorskiej" na Krymie? Poza tym to zaczyna się rozlewać na cały kraj. Dziś pojawiają się już dezercje wśród sił bezpieczeństwa. Daleki jestem od szalonego hurra-poparcia dla ludzi z Majdanu, ale wolę ich od wysyłającego wojsko na demonstrantów prezydenta.pan Zambrotta pisze:generalnie zgadzam się z tym co napisałeś, bo z dwoja złego lepiej ukrainie po drodze z ue. to nie ulega wątpliwości. ukraina jako największe państwo satelickie rosji wysunięte najdalej na zachód przechodząca do ue to mocne osłabienie putina. po prostu brzydzę się papką medialną wciskaną wszędzie, że ci ludzie na majdanie "walczą o wolność", ostatni raz cos takiego ue nam serwowała uznając bandę kosowskich kozomiłujących terrorystów za niepodległe państwo - tam również "walczono" o ich "wolność". Niedawno minęła 6. rocznica pompowania pieniędzy z naszej wspólnej kasy i okradania Serbii ... Tutaj natomiast na domiar złego Janukowicz i partia narodów została wybrana w demokratycznych wyborach, co podnosi granicę absurdu tej całej sytuacji. tłum najpierw wybierający prorosyjski rząd, a następnie rzucający koktajlami mołotowa w państwowe urzędy urósł do rangi "walczących za wolność", z którymi musimy (propagandowo) się solidaryzować.
- Vimes
 - Juventino

W poprzednim poście wszystko Ci wyjaśniłem. Zamknięto stary skompromitowany instytut w Norwegii wraz z jego błędami i wypaczeniami, a potem otwarto nowy w Szwecji z czystą kartą, to był prosty zabieg PR-owski podobny do tego, który zrobiło PZPR przekształcając się w SdRP, a potem w SLD. Byłbym skłonny uwierzyć, że chodziło tylko o oszczędności tak jak oni tam piszą, gdyby tylko zmienili siedzibę z Norwegii na Szwecję i dalej funkcjonowali pod tą samą nazwą jako kontynuacja, a nie całkowicie nowy byt w innym kraju. Tłumaczenie o oszczędzaniu w Norwegii też za bardzo do mnie nie trafia, bo kto jak kto, ale Norwedzy to na pewno nie muszą oszczędzać: "Norwegia: co zrobić z 800 mld dolarów?", a jednak budżet gender instytutu został zmniejszony o ponad połowę.alina pisze:Fakt, że krótko po zamknięciu otwarto go na nowo chyba jednak diametralnie zmienia sytuację, nie? W Twoim linku jakoś nikt się nie zająknął, że Instytut jednak działa dalej, że dalej w Oslo studiuje się taki kierunek. "Komik zniszczył gender studies w Norwegii", bo jednemu z wielu działających (jak sam piszesz, Norwegia to bogaty kraj) ośrodków obcięli budżet? Wolne żarty. Czy gdyby Instytut rzeczywiście potężnie się skompromitował, dziś finansowałoby go 8 krajów, a jego budżet znacząco rósł? 2013 - 1,2 mln DKK; 2014 - 2,7 mln DKK 1, 2.
1 korona duńska to około 56 groszy, czyli jednak do końca nie zwariowali i kroci na to nie wywalają. 2,7 mln DKK to około 1,5 mln PLN. Jeżeli podzielimy to na 8 krajów to wyjdzie 187,5 tys. PLN na jeden kraj, czyli w skali budżetu państwa to grosze, dzięki którym politycy mogą sobie kupić święty spokój od ujadania feministek i dżenederystek, bo te zajmą się obgryzaniem rzuconej im kości.
Film cieszył się dużym zainteresowaniem w Norwegii, obejrzało go bodajże 0,5 mln na 5 mln wszystkich obywateli Norwegii i stał się on przyczynkiem do dyskusji o wartości naukowej powstających tam prac, o czym świadczy fakt, że Eia dostał nagrodę za wywołanie jednej z najgorętszych debat na temat nauki w ostatnich czasach. Spekulacje na temat tego, że mógł się on w jakiś sposób przyczynić to nie oryginalny wymysł polskich portali tylko norweskiej (Aftenposten) i szwedzkiej (Svenska Dagbladet) prasy, które pierwsze zaczęły na ten temat spekulować.alina pisze:Teza o tym, że film komika był powodem zamknięcia instytutu jest dość karkołomna, co przyznaje sam autor
Tak poza tym, alino, to co myślisz o samym filmie i absurdach generowanych przez gender opisanych w tym artykule: "Pułapka równouprawnienia w unijnych dotacjach"?
- Gotti
 - Juventino

Mapa pokazuje skąd pochodzili zabici w Kijowie. Jak widać większość z zachodu, a dokładniej ze Lwowa, czyli serca ukraińskich faszystów i ksenofobów. W sumie byłem tego pewien nie wiedząc o istnieniu tej mapy, ale fajnie, że coś takiego zrobili.
Osobiście popieram Janukowycza tak jak połowa Ukrainy. Popieram nie, dlatego, że go lubię, bo tak na prawdę nie wiele o nim wiem, ale ma u mnie ogromnego plusa za usunięcie tytułu bohatera Ukrainy dla Bandery i Szuchewycza, które nadał neobanderowiec Juszczenko.
- Vimes
 - Juventino

"Francuscy muzułmanie wysyłają swoje dzieci do katolickich szkół! „Tam nie wyśmiewa się wiary i rodziny i nie wciska się ideologii gender”". Przepraszam, że bez komentarza, ale wciąż próbuję podnieść opadniętą szczękę z podłogi. Aczkolwiek muzułmanie ponoć najbardziej pogardzają nie wyznawcami innych religii tylko ateistami.

- deszczowy
 - Juventino

Czyli pochwalasz bicie, tortury, niewyjaśnione morderstwa, strzelanie do demonstrantów i wyprowadzanie wojska z koszar? Bo Janukowycz firmuje to swoją twarzą.Gotti pisze: Osobiście popieram Janukowycza tak jak połowa Ukrainy. Popieram nie, dlatego, że go lubię, bo tak na prawdę nie wiele o nim wiem, ale ma u mnie ogromnego plusa za usunięcie tytułu bohatera Ukrainy dla Bandery i Szuchewycza, które nadał neobanderowiec Juszczenko.
A wy nadal o dżęder, chlopacy? :roll:
- Smok-u
 - Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Tak słyszałem ,że jeszcze pożera noworodki i pije krew dziewic. Wczoraj przez przypadek słuchałem wiadomości gdzie wszystkie informacje, które się pojawiły o tym co robi "podobno" prezydent lub jakie są jego decyzje brano jako informacje pewne i potwierdzone. Większość z nich oczywiście opierała się tylko na wypowiedzi takiego czy owakiego demonstranta i to wystarczyło by przez 20 minut pierdzielić farmazony. Jak ja nienawidzę tych wszystkich pożal się Boże mediów, dlatego nigdy nie oglądam wiadomości na TVN-ach, jedynkach, dwójkach etc. Tam nie uświadczysz jakiegoś realizmu i obiektywizmu tam od razu ktoś jest dobry a ktoś zły. Zapalanie świeczek w oknach, cóż za poświęcenie! Cóż za determinacja i chart ducha! Brawo Polacy! Ciekawe czy w rocznice rzezi Wołyńskiej też mieli takie pomysły? Zrobili pomarańczową rewolucję Mezo pośpiewał i było źle, wybrali  Janukowicza i też im nie pasuje, teraz niech wybiorą Banderowców, będzie ciekawie.

- Castiel
 - Juventino

Mnie osobiście wali to co się dzieje na Ukrainie i nasz rząd nie powinien się tam wtrącać bo może dostać po łapach. Niech się wytłuką i będzie spokój.
P.S Nie chciałem zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj - czy ktoś z was brał DMT? Jak tak to napiszcie mi na PW swoje wrażenia.

P.S Nie chciałem zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj - czy ktoś z was brał DMT? Jak tak to napiszcie mi na PW swoje wrażenia.
- Gotti
 - Juventino

Popieram. Ma jaja, bo nie ustąpił. Każdy polski prezydent na jego miejscu ustąpił by po tygodni i uciekł na Bahamy. Przypominam, że Janukowycza popiera połowa Ukrainy. Zabici zostali głównie neobanderowcy, czyli ludzie ubóstwiający Bandere, albo potomkowie zbrodniarzy. Nie, nie jest mi ich szkoda. Pojechali robić dym i dostali to co chcieli.deszczowy pisze:Czyli pochwalasz bicie, tortury, niewyjaśnione morderstwa, strzelanie do demonstrantów i wyprowadzanie wojska z koszar? Bo Janukowycz firmuje to swoją twarzą.Gotti pisze: Osobiście popieram Janukowycza tak jak połowa Ukrainy. Popieram nie, dlatego, że go lubię, bo tak na prawdę nie wiele o nim wiem, ale ma u mnie ogromnego plusa za usunięcie tytułu bohatera Ukrainy dla Bandery i Szuchewycza, które nadał neobanderowiec Juszczenko.
A wy nadal o dżęder, chlopacy? :roll:
- Cabrini_idol
 - Juventino

Jak lubisz LSD to polecam, z ta roznicą ze po LSD masz halucynacje odnosnie swiata rzeczywistego a po DMT masz kompletny odlot w inny swiat. Jak lubisz psychodeliki to polecam. Ja sie zwieszam i mam lęki dlatego wolę zwykly chillout ziołowy. Ale warto sprobować, wg mnie warto sprobować kazdego srodka narkotyzującego ;pCastiel pisze:Mnie osobiście wali to co się dzieje na Ukrainie i nasz rząd nie powinien się tam wtrącać bo może dostać po łapach. Niech się wytłuką i będzie spokój.

- Lucas87
 - Juventino

A Tuska POpiera już najwyżej 1/5 naszego kraju, co nie przeszkadza mu w dalszym ciągu POzować na nauczyciela demokracji, razem ze Szczynukowem i Zdradkiem (tym samym na którego widok Janukowycz, POdobno zbladł :rotfl: ).Gotti pisze: Przypominam, że Janukowycza popiera połowa Ukrainy.
Tego karła nie interesuje, że Polacy będą zdychać pod szpitalami, albo w domach z braku pieniędzy na leki, ale POkazówkę miłosierdzia zrobić dla obcych oczywiście zawsze jest gotów.
Banderowcy czy nie, za ich śmierć winę ponoszą zarówno Janukowycz jak również podżegacze do wojny. Nie interesuję mnie w najmniejszym stopniu zdanie "dziennikarzy" TVNu.
Herę w struny też warto nieCabrini_idol pisze:Ale warto sprobować, wg mnie warto sprobować kazdego srodka narkotyzującego ;p
SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
						- Cabrini_idol
 - Juventino

Heroina to jest odlot, oczywiście raz ,dwa razy. Totalny orgazm x100. Lucasie nie kazdy kto probowal hery jest cpunemLucas87 pisze:
Herę w struny też warto nieCabrini_idol pisze:Ale warto sprobować, wg mnie warto sprobować kazdego srodka narkotyzującego ;p:doh: :rotfl:

- Vimes
 - Juventino

Warto zapoznać się ze zdaniem Polaków mieszkających przy granicy z Ukrainą:

Zatem pozostałbym ostrożny z tym jaraniem się Ukrainą i "wielkimi" gestami poparcia w stylu doklejania sobie ukraińskich flag do fotek na Twitterze.(...) Prezydent [Stalowej Woli] odniósł się do obecnej sytuacji na Ukrainie określając, że Majdan: „pachnie nazizmem (...) nazizm, ideologia OUN-UPA rośnie na Majdanie w siłę, a ich ideologia nie zmieniła się od drugiej wojny światowej..." Dodał też: "jasno trzeba sobie powiedzieć, że dopóki na Majdanie króluje nazizm, nie możemy im ułatwiać życia. Nie możemy też mieszać się w wewnętrzne sprawy Ukrainy. Niech oni sami zdecydują o swoim losie w drodze wolnych wyborów". Prezydent Szlęzak podkreślił, że nie widzi powodu, aby wspierać banderowski nazizm realizowany przez „Swobodę" i inne radykalne środowiska, których celem jest przejęcie władzy nawet przy użyciu siły. (...)
Następnie Prezes WSDS [Wspólnota Samorządowa Doliny Sanu] poinformowała o liście, jaki Wspólnota wystosowała do wszystkich klubów parlamentarnych w sprawie potrzeby rzeczowej debaty dotyczącej izolowania ukraińskiej „Swobody". Projekt takiej uchwały wniósł do laski marszałkowskiej klub parlamentarny SLD. W liście przemyscy działacze pisali m.in. „ (...) pozostawiając kwestie Ukrainy, Wam politykom należy zwrócić uwagę, że kultywowanie przez ukraińską „Swobodę" banderowskich i faszystowskich tradycji OUN i UPA nie ma wymiaru wyłącznie historycznego polegającego na tzw. „pielęgnowaniu pamięci". Dawna ideologia OUN wprowadzana jest do bieżącej polityki przez działaczy „Swobody", którzy mniej czy bardziej oficjalnie w zależności od potrzeb i taktyki odwołują się do niej. Dzieje się to przy milczącej, aprobacie większości polskich elit politycznych i opinii publicznej, którzy naiwnie wierzą, że przyczyni się to do zbudowania przez Ukraińców państwa przyjaznego Polsce. Niektórzy politycy „Swobody" wykorzystując tę polską naiwność jawnie głoszą wzorem swych bohaterów z OUN, potrzebę budowy wielkiej Ukrainy obejmującej również ziemie obecnej RP. Do budowy tej nowej ojczyzny gotowi są użyć siły. (...)
M. Dachnowicz przytoczyła też przykład wpisywania się polityki Związku Ukraińców w Polsce w działania i taktykę ukraińskiej Swobody zapoznając uczestników konferencji z wnioskiem przemyskich samorządowców PO, będących zarazem działaczami przemyskiego koła ZUwP. Rada Miasta głosami tychże radnych i dwojga radnych SLD przegłosowała nadanie imienia jednej z ulic nazwy błogosławionego grekokatolickiego biskupa Jozafata Kocyłowskiego. Nie byłoby w tym nic zdrożnego gdyby nie fakt, że tenże biskup przez cały okres swej działalności działał na szkodę państwa polskiego, wspierając działania ukraińskich organizacji na rzecz budowy ukraińskiego państwa, które ni mniej ni więcej obejmować miało teren obecnego Przemyśla, a nawet znacznej części obecnego Podkarpacia. Działo się to przez cały okres II Rzeczypospolitej i spotykało się z reakcjami ówczesnych polskich władz. Apogeum działalności biskupa przypada na okres II Wojny Światowej, gdy nacjonalistyczne organizacje ukraińskie liczą na budowę własnego państwa u boku hitlerowskich Niemiec. Działania te wspiera przemyski hierarcha. Znamienne jest jego błogosławieństwo ochotników SS Galizien w Przemyślu i udział w innych uroczystościach organizowanych przez ukraińskie organizacje nacjonalistyczne. Jak podkreśliła Prezes WSDS tego rodzaju działanie wpisuje się w taktykę działań „Swobody", która wzorem OUN instrumentalnie wykorzystuje ukraińską mniejszość w Polsce i ZUwP do rozszerzania swoich nacjonalistycznych wpływów na terenie Polski. Celem „Swobody", podobnie jak niegdyś OUN i jej zbrojnego ramienia jest budowa wielkiej Ukrainy jednolitej etnicznie i obejmującej ziemie obecnego Podkarpacia, ich zdaniem etnicznie ruskie.
Źródło
- jakku1
 - Juventino

Od tego momentu przestalem czytac.Vimes pisze:Warto zapoznać się ze zdaniem Polaków mieszkających przy granicy z Ukrainą:
(...) Prezydent [Stalowej Woli] odniósł się do obecnej sytuacji na Ukrainie określając, że Majdan: „pachnie nazizmem (...) nazizm, ideologia OUN-UPA rośnie na Majdanie w siłę, a ich ideologia nie zmieniła się od drugiej wojny światowej..."
Owszem, poparcie dla Swobody zwlaszcza na zachodzie jest wysokie (chociaz partia ta w skali calego kraju uzyskala okolo 10% poparcia) a Bandera dla wielu ludzi z obwodow lwowskiego, wolynskiego czy stanislawowskiego to bohater i jego poglady sa im bliskie. Ale jednoczesnie gigantyczna wiekszosc ludnosci mieszkajaca na zachodzie bardzo sympatyzuje z Polska, czesto Ci ludzie mowia po polsku i maja polskie korzenie. Jak to pogodzic? Paradoks? Zupelnie nie. Oni po prostu postrzegaja Bandera inaczej od nas, czesto nie majac pojecia o jego zbrodniczej dzialalnosci wzgledem Polakow. To jest dla nas wazne, dla nich - kompletnie nie (taka jest brutalna prawda). Malo kto na tym zachodzie Ukrainy w ogole zdaje sobie sprawe z tego, ze z reki UPA zginelo - czesto w bestialski sposob - tyle tysiecy cywili. Nieliczni, ktorym cos sie obilo o uszy uwazaja, ze ofiary byly skutkiem prowadzonej wojny.
Dla nich Bandera to przede wszystkim czlowiek, ktory walczyl o niepodleglosc Ukrainy z komunistami i zginal smierca bohatera - zamordowony przez oficera KGB. Dlatego Janukowycz go zrzucil z piedestalu (Partia Regionow nawet byla w koalicji z Partia Komunistyczna) - dla rosyjskojezycznej czesci ludnosci ukrainskiej, dla tych, ktorych kontakty z Rosja sa wciaz bliskie (czyli dla kilkunastu-kilkudziesieciu procent obywateli) Bandera to zaden bohater, to zwykly opryszek i gangster.
A Swoboda jest przede wszystkim partia uderzajaca w rosyjska mniejszosc na wschodzie Ukrainy. Jej program dotyka w bardzo brutalny sposob praw Rosjan i rosyjskojezycznych Ukraincow. Prawy Sektor z kolei to formacja o marginalnym zasiegu (0,5%-1,5%) - zobaczymy jak pojdzie im w wyborach (podobno maja startowac oddzielnie). Moim zdaniem, nic nie ugraja. Swoboda lekko moze powiekszyc swoj elektorat do 12-15%. Najwiekszym beneficjentem ostatnich zmian bedzie jednak Kliczko i jego Udar (Cios). Widac to bylo po wczorajszych reakcjach na majdanie. Najwieksze brawa oprocz polskich przedstawicieli - eurodeputowanych otrzymal wlasnie Kliczko. Tymoszenko zostala przyjeta z dystansem.
Z 14% zdobytych przez Udar w ostatnich wyborach spokojnie moga podjechac do 20%-25%. Zwlaszcza, ze Kliczko w ostatnim sondazu prezydenckim zrobionym jeszcze przed wydarzeniami ostatniego tygodnia mial okolo 30% poparcia i wygrywal z Janukowczem, ktory byl drugi. Tiahnybok (lider Swobody) otrzymal 3,8%.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 
						- Gotti
 - Juventino

Polskie korzenie ma tam może z 2% ludności.czesto Ci ludzie mowia po polsku i maja polskie korzenie.
Otóż mają pojęcie i to świetne. Wystarczy przeczytać wywiad z Suchewyczem, synem jednego z głownych zbrodniarzy UPA. On doskonale wie co UPA robiła, ale nigdy nie potępił ojca i nie potępi, bo to jednak jego ojciec. Mnie śmierć neobanderowców na Majdanie cieszy, bo czemu ma mnie nie cieszyć śmierć ludzi, którzy bez wahania nawet teraz mordowali by Polaków, bo mają zbrodnie we krwi wyssaną z mlekiem matki?Oni po prostu postrzegaja Bandera inaczej od nas, czesto nie majac pojecia o jego zbrodniczej dzialalnosci wzgledem Polakow.
Ukraina to dzicz i mam nadzieję, że nigdy do Unii nie wejdą, bo miejsce dziczy jest poza Europą. Po cichu liczę, ze Putin tam zainterweniuje i zaprowadzi porządek w tym dzikim kraju.