Finanse Juventusu

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
ice

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Nieprzeczytany post 12 lipca 2018, 07:37

RICTOR
Wiesz przecież, że ta grafika nic nie znaczy. Rugani nie zyskał zaufania trenera - wolał stawiać na wolnego, niezwrotnego Barzagliego niż ogrywać i dawać szansę Ruganiemu. Czemu? To tylko wie Allegri i Rugani.
OT: Juve store działa, zamówiłem dwie koszulki. W tym dla kibica "Ronaldo" - niech to będzie 20,30,40% ceny koszulki - jest to zawsze kwota, jaka trafi do naszego klubu, a nie Realu czy innego. A czy to będzie sezonowiec? A co mi to przeszkadza. Przynajmniej przez najbliższy czas rodzina Juve urośnie, część odejdzie, ale część już zostanie. Ja widzę na własnych oczach, jak ten transfer daje kopa drużynie, przynajmniej finansowego i marketingowego.

CinO

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 lipca 2018, 15:46

Wojtek pisze:
D-Rose pisze:Ronaldo dostanie dodatkowe 10,000,000 za wygranie Ligi Mistrzów.
Złe podejście, dlaczego tylko on? Źle to wygląda względem innych graczy..
Podejrzewam, że nie tylko on, bo każdy ma w kontrakcie jakieś bonusy, w tym za wygranie LM. A, że on dostanie najwięcej to dlatego, że będzie najwięcej zarabiał.

Tak z innej beczki, to śmieszą mnie te wyliczeni póki co że Ronaldo to 60 mln rocznie, skoro nie znamy ani żadnych szczegółów kontraktu (chyba że coś przeoczyłem), a po za tym o ile kiedyś sprawdzałem maksymalny podatek we Włoszech to chyba 43% a nie 51% jak w Hiszpanii, więc nie wiem jak z rzekomych 30 mln netto wychodzi 60mln brutto :co?:

gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 lipca 2018, 08:15

CavAllano pisze:Być może wcale nie zmienili swoich celów transferowych, mimo pozyskania Ronaldo. Pójdą za ciosem? Wglądu w finanse nie mamy. Nie jest rozwiązana kwestia lewego obrońcy, ale pisze się przede wszystkim o porządnym wzmocnieniu środka pola.
Wczoraj, na juventuz przeczytałem, że podpisując umowę z adidasem, wynegocjowaliśmy wyższy % od sprzedaży koszulek, kosztem niższej kwoty rocznie.
Dostajemy 23 zamiast 29 mln na sezon, ale z koszulek mamy 40%. Jeśli to prawdziwe liczby, to był to przemyślany ruch naszych. Skoro już poszło 0,5mln koszulek to gołym okiem widać, że nam się to opłaciło.

Co do niespodzianki, wierzę i chcę by był to Pogba. Dla mnie to brakujący element naszej układanki. Jeśli do tego jeszcze po finale udałoby się pozbyć Blaise po cenie zakupu, to byłaby baja.

Profesor

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 14 lipca 2018, 08:51

Tu jest więcej:

oczywiście fajnie jakby ktoś z klubu potwierdził niebawem ile zarobili na koszulkach :)

z ciekawych wpisów:

i guess its thanks to online sales, all europe want his shirt
Real Madrid
Java_Beans
12 points
·
Europe? Half my friends here in Dubai are ordering it and they aren't even Juventus fans!

i odnośnie sprzedaży:

I read the calciofinanza.it article on how the adidas & Juve deal is structured; So we signed a 6 year deal for 23.25 million that would allow us to use Adidas for making our merchandising equipments starting from the 2015/16 season up until 2020/21 season. Adidas also offered us 6 million per year fixed for selling our merchandising and licensing, Juve rejected the 6 million saying we would sell our own stuff. So Adidas said you would have to buy merchandises from us, we agreed

At the end of 2015//16 season, we made 15 million euros selling the merchandise but 3.15 million euros went towards purchasing merchandises from Adidas. so basically we made an excess of 6 million than what they were offering. So factor in the costs to sales, the cost to adidas is roughly 21%, we make 79% of the merchandises sold.

So jump to Ronaldo shirt sales. 520k shirts keep an average of 100 Euros that means we made 52 million. Also now use the above values. 79% of 52 million is 41 million roughly. So we made 41 million net profit on day 1 alone. This is amazing for us.

Jak dobrze wyliczone to 41mln w 1 dzień zarobiliśmy na koszulkach.

gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 lipca 2018, 09:00

To by się zgadzało, Tanu pisał, że przeszliśmy na sprzedaż bezpośrednią, te 40% podał ktoś inny.

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 lipca 2018, 09:08

Panowie wszystko fajnie, ale 40% od zysku. No i nie uwzględniacie podatku. Mit o zwracających sie transferach z koszulek wiecznie żywy. Na pewno nie zarobiliśmy 42 milionów, chłodzcie głowy, nie szampany.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Peter

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 lipca 2018, 09:14

Jak dobrze pamiętam to ostatnio Juventus miał 551 mln przychodów na 30.06.17. To był skok w porównaniu z poprzednim rokiem o ponad 100 mln. Zakończony rok fiskalny 30 czerwca 2018 powinien być jeszcze lepszy, może około 600 mln.
A transfer Ronaldo biorąc pod uwagę wartość marketingową pewnie niedługo całkowicie się "spłaci".
Także na jeszcze jakieś transfery pewnie kasa się znajdzie, a dodatkowo pewnie sprzedaż zawodników z klubu jakaś jednak będzie.
Ostatnio zmieniony 14 lipca 2018, 09:18 przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.

Kiedy znowu zobaczę zwycięstwo Juve w LM?

"Tutaj trzeba bez przerwy walczyć, a kiedy wydaje się, że wszystko jest już stracone, trzeba wierzyć nadal, bo Juve nigdy się nie poddaje."
Omar Enrique Sivori
Shadow Marshall

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 lipca 2018, 09:18

pan Zambrotta pisze:Panowie wszystko fajnie, ale 40% od zysku. No i nie uwzględniacie podatku. Mit o zwracających sie transferach z koszulek wiecznie żywy. Na pewno nie zarobiliśmy 42 milionów, chłodzcie głowy, nie szampany.
A zysk to nie jest już ostateczna liczba po podatkach?

Peter

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 lipca 2018, 09:20

Shadow Marshall pisze:
pan Zambrotta pisze:Panowie wszystko fajnie, ale 40% od zysku. No i nie uwzględniacie podatku. Mit o zwracających sie transferach z koszulek wiecznie żywy. Na pewno nie zarobiliśmy 42 milionów, chłodzcie głowy, nie szampany.
A zysk to nie jest już ostateczna liczba po podatkach?
Zysk netto minus wszystkie koszty w tym podatek.

Kiedy znowu zobaczę zwycięstwo Juve w LM?

"Tutaj trzeba bez przerwy walczyć, a kiedy wydaje się, że wszystko jest już stracone, trzeba wierzyć nadal, bo Juve nigdy się nie poddaje."
Omar Enrique Sivori
jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 lipca 2018, 09:41

Jestem januszem ksiegowosci, ale przeciez zysk to chyba jest juz dochod po opodatkowaniu oraz uwzglednieniu kosztow. A koszty bysmy poniesli tak czy siak, bo bez wzgledu na to czy sprzedajmy koszulki czy nie, trzeba zaplacic pracownikom, trzeba zaplacic za prad czy logistyke. Poza tym koszty raczej rozlicza sie w odniesieniu do dochodu ze sprzedazy wszystkich produktow w sklepie, a nie tylko jednego. To tak samo jakby biedronka podawala dochod ze sprzedazy bananow, a po chwilei zweryfikowala go wliczajac koszty prowadzenia calego sklepu. To nie ma sensu.

Ale, tak jak wspomnialem, jestem januszem ksiegowosci, wiec mam nadzieje, ze ktos zweryfikuje to, co napisalem ;).

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 ;)
Adrian27th

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Nieprzeczytany post 14 lipca 2018, 10:29

Ale kumasz bazę, że w tym przypadku mamy dziurę podatkową w kwocie 120 milionów, czyli cały zysk który wygenerujemy nie wymaga opodatkowania, bo nasz zysk brutto na dzień dzisiejszy nie wskakuje powyżej zera? Co Ty chcesz opodatkować?

"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
4d1k

Juventino
Juventino
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy

Nieprzeczytany post 14 lipca 2018, 10:32

Jakku, występują koszty stałe, które jak sama nazwa wskazuje są niezmienne bez względu na wszystko, natomiast są jeszcze koszty zmienne wynikające z wielkości produkcji- koszty zmienne wraz z kosztami stałymi stanowią koszty całkowite.
Nie wierze w zwracanie się transferu z koszulek, nie chce mi się szukać na tą chwile przykładów transferów innych zawodników, ale za już za okolo pół roku będziemy mogli przyjrzeć się rachunkowi zysków i strat Juventusu w którym zawarty będzie wynik ze sprzedaży koszulek po przyjściu Ronaldo... Jako spółka notowana na giełdzie musimy wszystkie raporty finansowe przekazywać do wglądu dla inwestorów. Na stronie juventus.com w zakładce investors jest pozycja "statements, reports and historical data" i dla najswiezszego raportu finansowego za z 28 lutego 2018 za pierwsze półrocze roku finansowego 2017/2018 (dla nas jest to od 1 lipca do 31 grudnia) można na stronie 18 w income statement zobaczyć jaki mamy przychód z roku 2016/2017 (jest to 19,198,979 euro) oraz porównać pierwsze półrocze sezonu 17/18 (14,657,176) z sezonem 16/17 (9,208,343)- zarobiliśmy o 5,448,833 euro więcej w pierwszej połowie minionego sezonu niż w analogicznym okresie sezonu poprzedniego.

ADR

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 lipca 2018, 11:18

Powiem Wam mniej-więcej, jak to wygląda od zaplecza ze swojego doświadczenia. Pracuję z innymi drużynami, ale model często jest podobny.

Przy normalnej umowie prowizyjnej klub od producenta dostaje około 10-15% od wartości hurtowej produktu. Wtedy klub wydaje zgodę na użycie logo/herbu w ramach założonego zakresu i konkretnego produktu. Producent, czy dystrybutor odpowiadają za kanały sprzedaży i odprowadza prowizję licencyjną do budżetu klubu. Tutaj, jak się mówi - jest inaczej, ale to dla porównania.

Co do samych narzutów w branży odzieżowej, oscylują one standardowo w zakresie 2.5 do 3.0 od ceny hurtowej netto. Oznacza to, że jeżeli koszulka kosztuje kibica około 140 euro, sklep płaci za nią niecałe 45 euro netto. Tutaj mamy inny układ, ponieważ klub ma deal i musi mieć jeszcze większe przestrzenie. Stawiam, że klub za najdroższą koszulkę nie płaci więcej niż 35-40 euro.

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 205 razy

Nieprzeczytany post 14 lipca 2018, 11:33

To jest wątek o transferach A czytamy o finansach, zrobicie coś z tym ?

Ja tam nie żałuję Ruganiego bo przedstawiają go jak pachołka. Chłopak nie poczynił żadnych postępów A uczyć miał się od kogo.

Obrazek
nanana

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 lipca 2018, 12:03

Przychód - ile wpłynęło do kasy
Zysk brutto - ile bez uwzględnienia podatków jest zarobku, ale już po odjęciu kosztów.
Zysk netto - ile wychodzi na czysto

ODPOWIEDZ