Quiz 2 (Juventus)
- kedzier
- Juventino
Szwajcaria - 55 razy.Johnny777 pisze:Z jaką reprezentacją Włosi grali najczęściej do tej pory?
Również Szwajcarii - 105 bramek.Której reprezentacji Włosi nastrzelali najwięcej bramek (ilość proszę podać)
... Szwajcariaktóra reprezentacja najczęściej dziurawiła włoską bramkę (również poproszę ilość bramek)?

Pytanie:
Prawdziwy gentelman. Podczas swoich występów w Juve nigdy nie został ukarany nawet żółtą kartką. Prawdziwie legendarny piłkarz. Kto to?
Martin: Masz rację, oczywiście

Ostatnio zmieniony 25 marca 2006, 17:43 przez kedzier, łącznie zmieniany 1 raz.
- kedzier
- Juventino
Zabawa troszkę stanęła w miejscu, Martin odstąpił mi jednak prawo do zadania pytanie, z którego w tym momencie korzystam. Oto i one:
Jak pierwotnie nazywało się Stadio Comunale?
Czyżby Quiz stracił popularność? :roll:
Jak pierwotnie nazywało się Stadio Comunale?
Czyżby Quiz stracił popularność? :roll:
Czyżby tak? 8)forza bianco-neri pisze:czyżby "Stadio Mussolini" ?
Ostatnio zmieniony 03 kwietnia 2006, 23:45 przez kedzier, łącznie zmieniany 1 raz.
- forza bianco-neri
- Juventino
czyżby "Stadio Mussolini" ?
edycja:
Który Polak, bądź piłkarz z udokumentowanymi korzeniami polskimi (ojciec, matka) był pierwszym "polskim" przeciwnikiem Juventusu w Serie A. W jakim klubie grał i w jakim to było sezonie. Jako ułatwienie dodam, że był on pierwszym w ogóle "Polakiem", który grał w Serie A...
edycja 2
jako, że nikt nie odpowiada a zbliża sie 24h to daję kolejną podpowiedź:
w owym sezonie Juventus poległ z jego drużyną na wyjeździe, natomiast to i tak nie uchroniło jego zespół od spadku do Serie B
fragment artykułu z Piłki Nożnej (nie podam numeru):
"Kto był pierwszym Polakiem w Serie A? Nasuwa się oczywista odpowiedź, że Zbigniew Boniek. Jednak artykuł w jednym z ostatnich numerów tygodnika "Xxxxxx Xxxxxxxx" rzuca na tę sprawę nowe światło.
******* ********** brał udział w kampanii wrześniowej w 1939 roku jako kawalerzysta Brygady Pomorskiej. Po kapitulacji o niepodległość Polski walczył za granicą. Brał między innymi udział w bitwie pod Monte Cassino, za co został odznaczony. We Włoszech, w miejscowości Civitanova Marche, poznał kobietę o imieniu Liliana.
Po wojnie pan ******** zdecydował się osiedlić w Mediolanie, a w 1946 roku z jego związku z Lilianą na świecie pojawił się ******* **********. i właśnie on jest prawdziwym bohaterem tej opowieści.
Od najmłodszych lat interesował się futbolem. Treningi zaczynał w Civitanovese, w 19xx roku trafił do drugoligowej ****, następnie grał w ******* (Serie C), by w 19xx roku znaleźć się w pierwszoligowym ***. W barwach tej drużyny w sezonie 19xx-19xx rozegrał xx meczów w Serie A. *** spadło do Serie B. ********** uprawiał futbol jeszcze przez sezon, ażpostawił na naukę. Być może właśnie równoczesna chęć kształcenia się i studiowania, przeszkodziły mu w zrobieniu większej kaiery sportowej. Dzisiaj ******* ********** ma xx lat i jest docentem w katedrze wydziału psychologii na uniwersytecie w ********."
Nazwy miast i nazwisk oraz klubów specjalnie zagwiazdkowałem/ wyiksowałem, odkoduję je po poprawnej odpowiedzi. pozdrawiam
edycja:
Który Polak, bądź piłkarz z udokumentowanymi korzeniami polskimi (ojciec, matka) był pierwszym "polskim" przeciwnikiem Juventusu w Serie A. W jakim klubie grał i w jakim to było sezonie. Jako ułatwienie dodam, że był on pierwszym w ogóle "Polakiem", który grał w Serie A...
edycja 2
jako, że nikt nie odpowiada a zbliża sie 24h to daję kolejną podpowiedź:
w owym sezonie Juventus poległ z jego drużyną na wyjeździe, natomiast to i tak nie uchroniło jego zespół od spadku do Serie B
Żeby nie mieszać to podpowiem, że należy zwrócić uwagę na zdanie które teraz specjalnie pogrubiłem w akapicie edycja 1, ponieważ nie jestem pewien czy miał On polskie obywatelstwo. w ramach kolejnej podpowiedzi daję krótką notkę biograiczną:kedzier pisze:Władysław Żmuda, Cremonese, 83/84? Nie był on co prawda pierwszym Polakiem, który zagral w Serie A, gdyż był nim Boniek... Trafili oni do Włoch w tym samym roku. Ale przeciw Juve on oczywiście nie mógł wtedy zagrać
fragment artykułu z Piłki Nożnej (nie podam numeru):
"Kto był pierwszym Polakiem w Serie A? Nasuwa się oczywista odpowiedź, że Zbigniew Boniek. Jednak artykuł w jednym z ostatnich numerów tygodnika "Xxxxxx Xxxxxxxx" rzuca na tę sprawę nowe światło.
******* ********** brał udział w kampanii wrześniowej w 1939 roku jako kawalerzysta Brygady Pomorskiej. Po kapitulacji o niepodległość Polski walczył za granicą. Brał między innymi udział w bitwie pod Monte Cassino, za co został odznaczony. We Włoszech, w miejscowości Civitanova Marche, poznał kobietę o imieniu Liliana.
Po wojnie pan ******** zdecydował się osiedlić w Mediolanie, a w 1946 roku z jego związku z Lilianą na świecie pojawił się ******* **********. i właśnie on jest prawdziwym bohaterem tej opowieści.
Od najmłodszych lat interesował się futbolem. Treningi zaczynał w Civitanovese, w 19xx roku trafił do drugoligowej ****, następnie grał w ******* (Serie C), by w 19xx roku znaleźć się w pierwszoligowym ***. W barwach tej drużyny w sezonie 19xx-19xx rozegrał xx meczów w Serie A. *** spadło do Serie B. ********** uprawiał futbol jeszcze przez sezon, ażpostawił na naukę. Być może właśnie równoczesna chęć kształcenia się i studiowania, przeszkodziły mu w zrobieniu większej kaiery sportowej. Dzisiaj ******* ********** ma xx lat i jest docentem w katedrze wydziału psychologii na uniwersytecie w ********."
Nazwy miast i nazwisk oraz klubów specjalnie zagwiazdkowałem/ wyiksowałem, odkoduję je po poprawnej odpowiedzi. pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 kwietnia 2006, 23:40 przez forza bianco-neri, łącznie zmieniany 2 razy.
Juve per Sempre
- kedzier
- Juventino
Władysław Żmuda, Cremonese, 83/84? Nie był on co prawda pierwszym Polakiem, który zagral w Serie A, gdyż był nim Boniek... Trafili oni do Włoch w tym samym roku. Ale przeciw Juve on oczywiście nie mógł wtedy zagrać 
- forza bianco-neri
- Juventino
Jako, że minęły ponad 3 tygodnie a w tym czasie nikt nie podał poprawnej odpowiedzi, odnawiam temat.
I od razu daję moim zdaniem WIELKĄ podpowiedz: podaję nazwy klubów (miast), w których grał piłkarz o którego pytam.
"Kto był pierwszym Polakiem w Serie A? Nasuwa się oczywista odpowiedź, że Zbigniew Boniek. Jednak artykuł w jednym z ostatnich numerów tygodnika "Guerin Sportivo" rzuca na tę sprawę nowe światło.
Od najmłodszych lat interesował się futbolem. Treningi zaczynał w Civitanovese, w 19xx roku trafił do drugoligowej Pisy, następnie grał w Rapallo (Serie C), by w 19xx roku znaleźć się w pierwszoligowym AS Bari. W barwach tej drużyny w sezonie 19xx-19xx rozegrał dziesięć meczów w Serie A. AS Bari spadło do Serie B. ********** uprawiał futbol jeszcze przez sezon, aż postawił na naukę. Być może właśnie równoczesna chęć kształcenia się i studiowania, przeszkodziły mu w zrobieniu większej kaiery sportowej. Dzisiaj ******* ********** ma xx lat i jest docentem w katedrze wydziału psychologii na uniwersytecie w Macerata."
Nazwiska oraz daty oczywiście pozostawiłem zagwiazdkowane/ wyiksowane. Mam nadzieję, że ta podpowiedź da wam więcej sił do szukania poprawnej odpowiedzi a zapewniam, że w internecie ją znajdziecie.
P.S. Jako, że podałem już w jakim klubie grał w Serie A, to jako odpowiedź pozostaje podać tylko jego nazwisko.[/quote]
I od razu daję moim zdaniem WIELKĄ podpowiedz: podaję nazwy klubów (miast), w których grał piłkarz o którego pytam.
"Kto był pierwszym Polakiem w Serie A? Nasuwa się oczywista odpowiedź, że Zbigniew Boniek. Jednak artykuł w jednym z ostatnich numerów tygodnika "Guerin Sportivo" rzuca na tę sprawę nowe światło.
Od najmłodszych lat interesował się futbolem. Treningi zaczynał w Civitanovese, w 19xx roku trafił do drugoligowej Pisy, następnie grał w Rapallo (Serie C), by w 19xx roku znaleźć się w pierwszoligowym AS Bari. W barwach tej drużyny w sezonie 19xx-19xx rozegrał dziesięć meczów w Serie A. AS Bari spadło do Serie B. ********** uprawiał futbol jeszcze przez sezon, aż postawił na naukę. Być może właśnie równoczesna chęć kształcenia się i studiowania, przeszkodziły mu w zrobieniu większej kaiery sportowej. Dzisiaj ******* ********** ma xx lat i jest docentem w katedrze wydziału psychologii na uniwersytecie w Macerata."
Nazwiska oraz daty oczywiście pozostawiłem zagwiazdkowane/ wyiksowane. Mam nadzieję, że ta podpowiedź da wam więcej sił do szukania poprawnej odpowiedzi a zapewniam, że w internecie ją znajdziecie.
P.S. Jako, że podałem już w jakim klubie grał w Serie A, to jako odpowiedź pozostaje podać tylko jego nazwisko.[/quote]
Juve per Sempre
- Włodar
- Juventino
Okej ale mam nadzieje, że dobrze odpowiedziałem na poprzednie pytanie 
Moje pytanie:
W bogatej historii turyńskich derby zdarzył się mecz, w którym wszystkie gole (cztery) zdobyli piłkarze Torino jednak ich klub nie wygrał tego spotkania. Proszę podać datę i wynik spotkania oraz strzelców bramek.

No dobrze to może mała podpowiedź:
Mecz ten odbył się przed II wojną światową

Moje pytanie:
W bogatej historii turyńskich derby zdarzył się mecz, w którym wszystkie gole (cztery) zdobyli piłkarze Torino jednak ich klub nie wygrał tego spotkania. Proszę podać datę i wynik spotkania oraz strzelców bramek.
Niestety to nie ten mecz, ten o który mi chodzi odbył się...dużo wczesniejDiego pisze:Dałbym sobie uciąć głowę, że chodzi o mecz z 19 marca 2000 roku, ale wtedy Juventus wygrał 3:2 (Brambilla 23 sam., Lentini 67 sam., Del Piero 73 k. - Ferrante 33 k. i 89 k.), no ale w tym meczu padło 5 bramek, a nie cztery, jak pisałeś.
No dobrze to może mała podpowiedź:
Mecz ten odbył się przed II wojną światową
Oj odbył się odbył, tylko ze po waszych odpowiedziach i braku pomyslow postanowilem sprawdzic w innych zrodlach (mysle ze mniej wiarygodnych ale dostepnych w internecie) czy zgadzaja sie strzelcy bramek no i niestety sa rozne wersje wiec jesli jeszcze przez powiedzmy 48h nikt nie poda poprawnej odpowiedzi to wyjasnie o jaki mecz mi chodzilo:)Johnny777 pisze:A ja dałbym sobie głowę uciąć ze nie było takiego meczu
Ostatnio zmieniony 21 lutego 2007, 22:18 przez Włodar, łącznie zmieniany 3 razy.
- M.
- Juventino
Dałbym sobie uciąć głowę, że chodzi o mecz z 19 marca 2000 roku, ale wtedy Juventus wygrał 3:2 (Brambilla 23 sam., Lentini 67 sam., Del Piero 73 k. - Ferrante 33 k. i 89 k.), no ale w tym meczu padło 5 bramek, a nie cztery, jak pisałeś.
:roll:
- Włodar
- Juventino
No dobrze, więc chodziło mi o mecz z 24 października 1920 roku kiedy to padł wynik remisowy (2:2) a bramki zdobyli: dla Toro - Calvi (dwie), a dla Juve - Morando i Peruzzi (oba samobójcze)
Dane te pochodzą z oficjalnej strony Juventusu (kiedys byla taka rubryczka Happened Today)
Spotkałem się tez z innymi danymi co do strzelców bramek, podaja one, ze jedna z bramek dla Juve zdobył Sereno, wiec to moglo Was zmylic.
No to sie wytłumaczyłem teraz nowe pytanie:
Obecny trener Juve rozegrał w tym zespole wiele wspaniałych meczy (:D) podajcie kiedy (data, mecz, wynik, strzelcy bramek) rozegrał swój setny mecz w barwach Juve (chodzi o Serie A)
moge powiedzieć, że w sezonie, o który chodzi Juventus zajął nienajlepsze miejsce w lidze, mecz, o którym mowa zakończył się remisem a jedną z bramek strzelił ktoś kto bardzo rzadko strzela gole (taki joke
)
Dane te pochodzą z oficjalnej strony Juventusu (kiedys byla taka rubryczka Happened Today)
Spotkałem się tez z innymi danymi co do strzelców bramek, podaja one, ze jedna z bramek dla Juve zdobył Sereno, wiec to moglo Was zmylic.
No to sie wytłumaczyłem teraz nowe pytanie:
Obecny trener Juve rozegrał w tym zespole wiele wspaniałych meczy (:D) podajcie kiedy (data, mecz, wynik, strzelcy bramek) rozegrał swój setny mecz w barwach Juve (chodzi o Serie A)
No niech będziepizmak pisze:Jakas podpowiedz ?

Ostatnio zmieniony 09 marca 2007, 20:22 przez Włodar, łącznie zmieniany 1 raz.
- MediapuntA
- Juventino
Jakas podpowiedz ? 

- Johnny
- Juventino
aa!! chyba zrozumiałem "joke".1998-10-18 Vicenza Calcio - Juventus FC 1 : 1
1998-11-08 Udinese Calcio - Juventus FC 2 : 2
To jeden z tych 2 meczy. Ale nie moge znaleźć strzelców
To ten pierwszy mecz:
1998-10-18
Vicenza 1-1 Juventus
V: 37' Lamberto Zauli