Mercato (LATO 2024) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 11 lipca 2024, 01:34

Nie wierzę, że jeśli zamierzamy jeszcze pójść po Todibo, Koopa i Sancho (nawet wypo z odroczonym wykupem), udałoby się jednocześnie zachować obu Chiesę i Soule. Trzeba szukać środków do dalszego finansowania okna i choć potencjalnych "małych" transakcji trochę mamy to nasuwa się pytanie ile z nich faktycznie udałoby się pomyślnie przeprowadzić. Z doniesień medialnych odczytuję, że z Chiesą może już nie chodzić o pieniądze jak to miało miejsce wcześniej, a o ewentualny brak chęci współpracy z nim ze strony klubu/nadwątlone relacje. Sam piłkarz ponoć chciałby przekonać do siebie zarząd preseasonem, problematyczny jest jak się zdaje brak zainteresowania jego osobą ze strony większych klubów (co daje do myślenia). Jeśli odejście Chiesy i Huijsena pozwoliłoby nam wzmocnić ekipę zestawem Todibo-Koop-Sancho to nie miałbym nic przeciwko. Generalnie póki co jestem bardzo zadowolony z działań Giuntoliego i przynajmniej potencjalnie może być to najlepsze okno od wielu lat.

Nigdzie nie widziałem jakichkolwiek przesłanek odnośnie odejścia Weah. Zawodnikami, którzy wedle moich obserwacji potencjalnie mogą odejść za pieniądze są Wojtek, Rugani, MdS, Kostić, McK, Arthur, Caviglia, Milik. Zobaczymy co z Mirettim i Locatellim, spodziewałbym się jednego z nich do pary na ławkę z Fagiolim (przy podstawie z Luizem-Thuramem-Koopem) przy grze 4-3-3 lub 4-2-3-1.

4d1k

Juventino
Juventino
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy

Nieprzeczytany post 11 lipca 2024, 03:10

mrozzi pisze: 11 lipca 2024, 01:34 Nie wierzę, że jeśli zamierzamy jeszcze pójść po Todibo, Koopa i Sancho (nawet wypo z odroczonym wykupem), udałoby się jednocześnie zachować obu Chiesę i Soule. Trzeba szukać środków do dalszego finansowania okna i choć potencjalnych "małych" transakcji trochę mamy to nasuwa się pytanie ile z nich faktycznie udałoby się pomyślnie przeprowadzić. Z doniesień medialnych odczytuję, że z Chiesą może już nie chodzić o pieniądze jak to miało miejsce wcześniej, a o ewentualny brak chęci współpracy z nim ze strony klubu/nadwątlone relacje. Sam piłkarz ponoć chciałby przekonać do siebie zarząd preseasonem, problematyczny jest jak się zdaje brak zainteresowania jego osobą ze strony większych klubów (co daje do myślenia). Jeśli odejście Chiesy i Huijsena pozwoliłoby nam wzmocnić ekipę zestawem Todibo-Koop-Sancho to nie miałbym nic przeciwko. Generalnie póki co jestem bardzo zadowolony z działań Giuntoliego i przynajmniej potencjalnie może być to najlepsze okno od wielu lat.

Nigdzie nie widziałem jakichkolwiek przesłanek odnośnie odejścia Weah. Zawodnikami, którzy wedle moich obserwacji potencjalnie mogą odejść za pieniądze są Wojtek, Rugani, MdS, Kostić, McK, Arthur, Caviglia, Milik. Zobaczymy co z Mirettim i Locatellim, spodziewałbym się jednego z nich do pary na ławkę z Fagiolim (przy podstawie z Luizem-Thuramem-Koopem) przy grze 4-3-3 lub 4-2-3-1.
Też trudno mi sobie wyobrazić te trzy transfery bez odejścia kogoś z dwójki Soule- Chiesa. Mogłoby się to udać, ale sprzedając wszystkich mniej potrzebnych zawodników. Nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek się ta sztuka nam udała.
Fakt, nie ma co się spodziewać aby odszedł Weah, najpewniej pozostanie u nas. Z dwójki Miretti/Locatelli wolałbym aby odszedł ten pierwszy, a drugi do spółki z Fagiolim byłby rezerwowym dla podstawowej trójki. Czytałem, że Motta chciałby dać szansę świeżo ściągniętemu Adziciowi. Mógłby z doskoku być tym szóstym, a w między czasie grać w nextgen.

Jeżeli chodzi o Chiese, to w jednym z wywiadów z końcówki sezonu mówił, że chciałby pozostać Juventusie. Być może faktycznie nie jest to jego wola, a to klub go nie chce. Tylko czy na pewno warto go poświęcać za wszelką cenę? Nie ma nim wielkiego zainteresowania, więc czy powinniśmy godzić się na to co kto daje? Czy jest sens akceptować ofertę na poziomie 20 mln lub nawet mniej?
Kluczowe jest w jego przypadku podpisanie kontraktu na naszych warunkach, a absurdalne jest stawianie się Chiesy w pozycji osoby dyktującej te warunki.

Jednocześnie nie chciałbym aby Soule został poświęcony, chłopak wykazuje bardzo duży potencjał i nie jest po tak poważnym urazie po jakim jest Chiesa.

Również jestem bardzo zadowolony z działań Giuntoliego. Każdy transfer oceniam pozytywnie, mało tego udaje nam się sprzedawać zawodników. Oby tak dalej!

Marcin890124

Juventino
Juventino
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy

Nieprzeczytany post 11 lipca 2024, 21:26

BlackJacky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 12 lipca 2024, 00:41

mrozzi pisze: 09 lipca 2024, 18:44Ja bym stwierdził, że może wreszcie mamy kogoś na miarę Moggiego.
Grube piguły, milordzie...

Volto pisze: 09 lipca 2024, 21:59Motta może chcieć na siłę wprowadzać swoją taktykę i będzie jedna wielka katastrofa. Sportowa i finansowa, wchodzimy all-in.
Mi sie wlsanie nie podoba, ze znowu "sciagamy zawodnikow pod taktyke trenera"... Trener, jak jest dobrym trenerem, to dobierze takse pod zawodnikow zastanych, a ewentualnie w pozniejszym czasie moze powiedziec, ze potrzebowalby zawodnika X, Y, Z zeby cos tam zmienic/ulepszyc. Tak wiec jak to nie wypali, to znowu wracamy do punktu wyjscia sprzed pierwszego zwolnienia Allegro.
Volto pisze: 09 lipca 2024, 22:15Tym bardziej, gdy nie załatwi rozsądnego zastępstwa za Serba
Ja mam taka niesmiala sugestie, bo Davidkowi z Lille sie za rok konczy kontrakt... :whistle:

Transfer Sancho w takiej formule jak sie podaje, przynajmniej w teorii bardzo mi sie podoba: grajek bardzo zdolny, w pilke kopac potrafi, tylko troche cos po drodze nie poszlo, ale sa szanse ze sie odrodzi. Potestowac na wypozyczeniu i zobaczyc, zdecydowac. Jak sie sprawdzi, to brac, jedynie jakies logiczne warunki wykupu i wyplaty trzeba ustalic.

ED.
@Bart mozliwe masz slusznosc i ja troche przesadzilem. Ale tak to odebralem, ze Motta mowi, Motta chce, Motta dostaje. Z tym, ze przewietrzenie szatni i tak bylo konieczne - jak najbardziej sie zgadzam.
Ostatnio zmieniony 12 lipca 2024, 17:20 przez BlackJacky, łącznie zmieniany 1 raz.

Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl

"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
Oldfan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 103 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Nieprzeczytany post 12 lipca 2024, 09:38

BlackJacky pisze: 12 lipca 2024, 00:41
mrozzi pisze: 09 lipca 2024, 18:44Ja bym stwierdził, że może wreszcie mamy kogoś na miarę Moggiego.
Grube piguły, milordzie...

Volto pisze: 09 lipca 2024, 21:59Motta może chcieć na siłę wprowadzać swoją taktykę i będzie jedna wielka katastrofa. Sportowa i finansowa, wchodzimy all-in.
Mi sie wlsanie nie podoba, ze znowu "sciagamy zawodnikow pod taktyke trenera"... Trener, jak jest dobrym trenerem, to dobierze takse pod zawodnikow zastanych, a ewentualnie w pozniejszym czasie moze powiedziec, ze potrzebowalby zawodnika X, Y, Z zeby cos tam zmienic/ulepszyc. Tak wiec jak to nie wypali, to znowu wracamy do punktu wyjscia sprzed pierwszego zwolnienia Allegro.
Volto pisze: 09 lipca 2024, 22:15Tym bardziej, gdy nie załatwi rozsądnego zastępstwa za Serba
Ja mam taka niesmiala sugestie, bo Davidkowi z Lille sie za rok konczy kontrakt... :whistle:

Transfer Sancho w takiej formule jak sie podaje, przynajmniej w teorii bardzo mi sie podoba: grajek bardzo zdolny, w pilke kopac potrafi, tylko troche cos po drodze nie poszlo, ale sa szanse ze sie odrodzi. Potestowac na wypozyczeniu i zobaczyc, zdecydowac. Jak sie sprawdzi, to brac, jedynie jakies logiczne warunki wykupu i wyplaty trzeba ustalic.

Davidek chce tylko PL i mówił o tym w wywiadach. Będzie wybierał w ofertach, bo od lat prezentuje dobry poziom

B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 12 lipca 2024, 10:38

BlackJacky pisze: 12 lipca 2024, 00:41Mi sie wlsanie nie podoba, ze znowu "sciagamy zawodnikow pod taktyke trenera"... Trener, jak jest dobrym trenerem, to dobierze takse pod zawodnikow zastanych, a ewentualnie w pozniejszym czasie moze powiedziec, ze potrzebowalby zawodnika X, Y, Z zeby cos tam zmienic/ulepszyc. Tak wiec jak to nie wypali, to znowu wracamy do punktu wyjscia sprzed pierwszego zwolnienia Allegro.
To raczej nie jest do końca tak. Według mnie Giuntoli tak czy siak planował przeprowadzić rewolucję kadrową niezależnie od tego, kto by został nowym trenerem. Nie wiem, może rzeczywiście uznał, że dotychczasowy zespół stał się zbieraniną zgnuśniałych przeciętniaków bez charakteru. A czy nowi piłkarze faktycznie bardziej pasują do taktyki Motty? Póki co mowa była jedynie o tym, że chciał Calafioriego i nie chce Chiesy. Cała reszta ruchów transferowych to po prostu wymiana kadr w celu podniesienia poziomu. Lista zawodników przeznaczonych do sprzedaży zadziwiająco pokrywa się z listą szrotu do odstrzelenia, którą prawie każdy forumowicz z jp wymieniłby nawet po pijaku, obudzony w środku nocy strzałem mokrą szmatą po twarzy.

Btw, zdaje się, że na tym filmiku na youtube, gdzie zawarta jest analiza sposobu gry Bolonii Motty, jest mowa o tym, że na początku pracy trenerskiej Motta próbował wszędzie implementować z góry przyjęte założenia, nie bardzo patrząc na charakterystykę drużyny i że właśnie w Bolonii wykazał się większą elastycznością, dostosowując się do piłkarzy, których miał w zespole. Także o ile wyciągnął odpowiednie wnioski, to nie powinna nam grozić sytuacja, w której Giuntoli wszystko stawia na głowie, bo chcemy, żeby Juventus grał jak Bologna.

Mehehehe

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 lipca 2024, 22:29

Zbiorę swoje "słabe źródła" z ostatnich dni (czyli najróżniejsze twitterowe "wysr*wy" dziennikarzy i typów im podobnych):

Bramka:
Nic nowego, Szczęsny obserwowany przez Monzę, ale żadnych konkretów. Nie wiem też czy Wojtek by zdecydował się na taki ruch.
W tym momencie nie zdziwi mnie nawet poświęcenie Perina i podzielenie pensji Wojtka na kilka lat.

Obrona:
Przedwczoraj pojawiły się informacje o dostępności Cancelo na wypożyczenie z wykupem za 20 mln euro. Od tego czasu źródła mówią, że Joao jednak priorytetyzuje Barcelonę, która powinna się zdecydować na ten wykup za 20 mln euro.
Ponoć Motta bardzo dobrze ocenia Facundo Gonzalesa, naszego 21letniego Urusa który spędził ostatni rok w Sampdorii. Dla domorosłych taktyków - jest lewonożny, więc mógłby być lepszą opcją niż Kiwior (w temacie Polaka od dawna nic nie czytałem).
Jeśli chodzi o wzmocnienie środka pola z zewnątrz, to wydaje się, że zamiast Calafiori'ego idziemy po Todibo. Z konkretnym ruchem czekamy na odblokowanie środków.
Natomiast dzisiaj pojawił się kolejny twitterowy zwrot akcji w temacie Kalafiora :prochno: Ponoć plotki o 50 mln euro od Arsenalu były tylko plotkami i Bolonia sama nawiązała ponowny kontakt z Giuntolim :prochno:

Pomoc:
Dołączył do nas Vassilje Adzić. Wg newsa z głównej (i oficjalnego komunikatu) zawodnik jest celowany 50/50 pomiędzy Next Genem, a pierwszą drużyną. Coś może w tym być, gdyż Motta chciał go ściągnąć do Boloni (ale przegrał wyścig z Juve ofc). Odważniejsi użytkownicy mówią, że ma być zmiennikiem Koopa.
W temacie Koopmeinersa jest spora pewność, czekamy tylko na odblokowanie środków.
W tygodni ciszy nt Holendra pojawiły się nieśmiałe przebąkiwania w temacie Samardzicia. Udine miało być zainteresowane wymianą za wspomnianego wcześniej Gonzalesa. Imo temat się pojawił z braku progresu w transferze Teuna, ale nie ma w nim wiele prawdy.

Ofensywa:
Temat Sancho ma być zamrożony do czasu uzyskania $ ze sprzedaży.
A ponadto przydałby się nam jakiś zmiennik (skrzydłowy nr 4 do zestawy Chiesa/Soule, Yildiz, Sancho) i tutaj przewijają się dwa nazwiska: El Shaarawy i Berardi.
Obaj spełniają moje wymagania co do numeru 4: ograni, doświadczeni w lidze, mogą być zmiennikami naszych potencjalnych gwiazd.
Niestety żadnych poważnych plotek w temacie następcy Vlaho nie widziałem (temat Moraty upadł, ktoś wspominał o gościu z Ligue 1, a ja nie zdziwię się jeśli zostaniemy z Milkiem).

Podsumowując obecny stan:
Czekamy na sprzedaż Huijsena i Chiesy/Soule, żeby odblokować środki (nie mówiąc o drobniejszych transakcjach np McKennie czy Arthur).
Po uzyskaniu środków możemy kupić Koopmeinersa i ściągnąć (np w formach wypożyczeń z obowiązkowymi wykopami) Sancho oraz Todibo.

4d1k

Juventino
Juventino
Podziekował: 3 razy

Nieprzeczytany post 13 lipca 2024, 01:49

Dodam jeszcze od siebie:

Jeżeli chodzi o kierunek arabski, to tam okienko się dopiero otwiera 17 lipca i od wtedy może się nasilić zainteresowanie naszymi zawodnikami. O Szczęsnym faktycznie się mówi, że preferuje pozostać we Włoszech (niekoniecznie Monza), ale kierunek arabski też nie jest zamknięty. W Europie mogłaby jeszcze Chelsea być zainteresowana.

W przypadku Cancelo dziś znowu czytałem, że to Juventus chłodno patrzy na tą kandydaturę- podobnież mamy inny priorytet na tą pozycje. Informacje o odrzuceniu nas przez Cancelo podał kataloński dziennik sugerując, że Portugalczyk może wrócić do Barcelony, ale Ci również są niechętni ponownie go ściągnąć.
Też czytałem o tej sytuacji z Calafiorim- Bologna zwróciła się ponownie do nas i wykazała również zainteresowanie Soule. My jednak jesteśmy już zdecydowani na Todibo i nie jest wiadome jak na taki zwrot akcji zareagowaliśmy.
Calafiori przeszedł bardzo cięzki uraz. Nie tylko zerwał wiązadło krzyżowe przednie, ale też i wszystkie inne, zdaje się że doszło do uszkodzenia rzepki i łąkotki. W komunikacie Romy pisano wtedy, że takie kontuzje się nie zdarzają w piłke nożnej a w motocrossie. Od tego czasu raczej nie łapie urazów, ale ryzyko jest stosunkowo duże.
Todibo to faworyt Giuntoliego, natomiast Calafiori Motty.

Ogólnie wszystkie ruchy in są wstrzymane do czasu sprzedaży zawodników. Podobnież Thiago Motta osobiście dzwonił do każdego zawodnika informując go, że nie jest częścią jego projektu.
Jest względne zainteresowanie naszymi zawodnikami, także być może uda się mocno przewietrzyć szatnie.

Z zawodników niekoniecznie niechcianych, ale takich których możemy sprzedać za dobre pieniądze, to Huijsen najpewniej odejdzie do PSG, a Soule do Leicester (miał już się zgodzić na ten kierunek).

Chiesa będzie bodajże za tydzień brał ślub i do tego czasu nie chce decydować o swojej przyszłości. Kilka dni po ślubie ma wrócić do Continassy i wtedy być może się jego przyszłość zadecyduje. Zainteresowanie wykazuje nim Roma, Newcastle. Chcieliśmy wymienić go na Sancho, ale United nie jest przekonany do tej transakcji. Konkretnych ofert brak.

Do grona potencjalnych zmienników Vlahovicia dołączył Broja.

Podobnież treningi Motty są bardzo ciężkie, co niektórzy piłkarze wymiotują z wysiłku.

Alexinhio-10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 13 lipca 2024, 09:49

Nie wyobrazam sobie zeby i Soule i Chiesa odeszli. Chciałbym żeby ten Soule został chociaż sezon i byśmy wiedzieli, czy może być z niego coś więcej. Poleganie tylko na Yldizie i Sancho byłoby trochę ryzykowne. Ten Turek na LO/PO mógłby być fajnym wzmocnieniem. Ma chłop ciąg na bramkę.

unbelievable87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 13 lipca 2024, 12:35

️MIRKO DI NATALE:

Juventus want €40M for Dean Huijsen, PSG have been in contact with the player's entourage. However, several clubs in Germany are also interested such as Bayern Munich, RB Leipzig, Stuttgart, BVB. In England, Aston Villa have requested information on the player. Liverpool & Newcastle are also interested.

De Sciglio is 100% out of Juventus. Daniele Rugani can leave if an offer of around €5/6M were to arrive. From what i've been told, no clubs are ready to close a deal for Rugani.

I can confirm that McKennie is out of Juventus' plans.For the right offer, Juventus want €20/25M or €20M plus bonuses to sell him. At the moment there's no real offers but i know Fenerbahçe are interested but they're also asking about other players i.e Kostic & Arthur Melo.

Juventus will want between €8/10M for Kostic. EPL club Crystal Palace is interested, their coach, Glasner, trained Kostic at Frankfurt and he could convince the player to join the club.

According to the contacts i spoke to they have quashed the rumours about Locatelli leaving Juventus, but i think if a really important offer was to arrive he could leave. But Juventus as of today, have not received any offers for him only interest. I also feel that under Thiago Motta, we will see a different Locatelli, under Allegri he was not the player we saw at Sassuolo.

Regarding Chiesa as of today, the player and the club cannot agree on the economic terms of the contract. There aren't many offers which are exciting for him. Bayern Munich was interested but they bought Olise so they won't renew their interest. Roma doesn't convince him due to the salary they're offering and no champions league football.

Oldfan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 lipca 2024, 13:25

unbelievable87 pisze: 13 lipca 2024, 12:35 ️MIRKO DI NATALE:

Juventus want €40M for Dean Huijsen, PSG have been in contact with the player's entourage. However, several clubs in Germany are also interested such as Bayern Munich, RB Leipzig, Stuttgart, BVB. In England, Aston Villa have requested information on the player. Liverpool & Newcastle are also interested.

De Sciglio is 100% out of Juventus. Daniele Rugani can leave if an offer of around €5/6M were to arrive. From what i've been told, no clubs are ready to close a deal for Rugani.

I can confirm that McKennie is out of Juventus' plans.For the right offer, Juventus want €20/25M or €20M plus bonuses to sell him. At the moment there's no real offers but i know Fenerbahçe are interested but they're also asking about other players i.e Kostic & Arthur Melo.

Juventus will want between €8/10M for Kostic. EPL club Crystal Palace is interested, their coach, Glasner, trained Kostic at Frankfurt and he could convince the player to join the club.

According to the contacts i spoke to they have quashed the rumours about Locatelli leaving Juventus, but i think if a really important offer was to arrive he could leave. But Juventus as of today, have not received any offers for him only interest. I also feel that under Thiago Motta, we will see a different Locatelli, under Allegri he was not the player we saw at Sassuolo.

Regarding Chiesa as of today, the player and the club cannot agree on the economic terms of the contract. There aren't many offers which are exciting for him. Bayern Munich was interested but they bought Olise so they won't renew their interest. Roma doesn't convince him due to the salary they're offering and no champions league football.
Pamiętacie jak przed sezonem pisałem o młodych/zdolnych? Minął rok i nagle mamy takie perełki. A co wtedy było? Wyskakiwał jakiś Siła spokoju patrzył transfermarkt Huijsen 1 milion i co? Naśmiewał się ... Super że kilku się wypromowało i to tak szybko :)

Vanquish

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 13 lipca 2024, 18:46

Oldfan pisze: 13 lipca 2024, 13:25 Pamiętacie jak przed sezonem pisałem o młodych/zdolnych? Minął rok i nagle mamy takie perełki.
Jeśli uważasz De Sciglio i Ruganiego za młode i zdolne perełki to nie dziwi się, że ktoś Cię wyśmiał.

Oldfan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 lipca 2024, 18:57

Vanquish pisze: 13 lipca 2024, 18:46
Oldfan pisze: 13 lipca 2024, 13:25 Pamiętacie jak przed sezonem pisałem o młodych/zdolnych? Minął rok i nagle mamy takie perełki.
Jeśli uważasz De Sciglio i Ruganiego za młode i zdolne perełki to nie dziwi się, że ktoś Cię wyśmiał.
Tak, tak, tak było mordoooo nie ściemniam :ok:

Szkoda, że ten zły Motta nie chce na młodzież stawiać. Myślałem, że tylko Allegri ich nie ceni, a tu proszę ....

Jakoś w połowie sezonu mówiłem, że Dean talent nawet może większy niż Turek i nie dziwi mnie teraz te olbrzymie zainteresowanie i to ze strony największych. Oby wzieli te 30-40 baniek minimum

Viking

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Nieprzeczytany post 13 lipca 2024, 20:08

Myślę że za te 15 min w Juve należy mu się złota piłka.

“But merely being tradition does not make something worthy, Kadash. We can’t just assume that because something is old it is right.”
Dalinar Kholin
Alexinhio-10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 14 lipca 2024, 10:23

Do usunięcia

Zablokowany