Mercato (2012-2014)
- pan Zambrotta
- Juventino
Za Krasicia lecą oferty chyba wirtualne, a w dodatku sam zawodnik nie chce wracać do ruskich.Ouh_yeah pisze:Jak za Krasicia podobno już lecą oferty po 10-13 mln, za 13 ma pójść Melo...pan Zambrotta pisze:30-35 mln? hohoho. Połowa tej kwoty to będzie realny sukces.Chyba jednak będzie bliżej 30 niż 15.
Melo ostatnio grzeje ławę w Galacie, nie wiedziałeś?
- Marian.
- Juventino
Z większością się zgadzam, ale tutaj to nieźle przesadziłeś:
W lecie gwiazda do ataku, środkowy pomocnik do rotacji i lewy obrońca.
Ja uważam, że Iaquinta odejdzie za darmo, co najwyżej 1-2 mln euro max, ale to bardzo mało prawdopodobne.Azrael pisze: - Iaquinta to także niewiadoma, wszystko będzie zależało głównie od tego ile bramek strzeli do końca tego sezonu. Cieszyłbym się z 6-8 mln;
W lecie gwiazda do ataku, środkowy pomocnik do rotacji i lewy obrońca.

- eXoN
- Juventino
@Azrael
Za chwilę zostaniesz zjedzony przez Pana Zambrottę i Lypskiego
Ogólnie mądrze prawisz, jednak zdecydowanie przesadziłeś z ceną Vicka.
Do tego 1-3mln za leszczyków...Od dawna na tym forum, użytkownicy na czele z Loremasterem upierali się, że za takiego Mottę, Amauriego, Grosso i innych dostaniemy jakieś miliony. Prawda jest taka, że skończy się na rozwiązaniu kontraktów.
Ogólnie mądrze prawisz, jednak zdecydowanie przesadziłeś z ceną Vicka.
Do tego 1-3mln za leszczyków...Od dawna na tym forum, użytkownicy na czele z Loremasterem upierali się, że za takiego Mottę, Amauriego, Grosso i innych dostaniemy jakieś miliony. Prawda jest taka, że skończy się na rozwiązaniu kontraktów.
Dla Juventusu zwycięstwa nie są rzeczą ważną. Dla Juventusu zwycięstwa to jedyne, co się liczy!
Giampiero Boniperti
Giampiero Boniperti
- Azrael
- Juventino
Spokojnie, oni się mnie boją... 8)eXoN pisze:@Azrael
Wszystko jest zależne od tego jak Iaquinta zaprezentuje w dalszej części sezonu. Gdyby jakimś cudem strzelił te - powiedzmy - 8 bramek, to ewentualna cena za jego usługi byłaby kwestią otwartą (no powiedzmy ~5 mln). Jednak jak już wcześniej zaznaczyłem, nie będę się upierał przy żadnej zaproponowanej przeze mnie kwocie, bo do rozpoczęcia mercato jeszcze daleko, a do tego czasu wiele się może wydarzyć.eXoN pisze:Ogólnie mądrze prawisz, jednak zdecydowanie przesadziłeś z ceną Vicka.
Do tego 1-3mln za leszczyków...

Rezerwa w środku pola faktycznie na łopatki nie rozkłada, ale:jaqb pisze:bardzo słabo wygląda niestety rezerwa w środku pola, bo giaccherrini to jednak nie ta pozycja, marrone na dobrą sprawę dopiero wkracza do dorosłej piłki i nie wiemy, na co tak naprawdę na dłuższą metę go stać, a po padoinie cudów spodziewać się nie można. w powrót pazienzy natomiast nie bardzo wierzę - to czyniłoby jego wypchnięcie teraz jeszcze bardziej absurdalnym. dodatkowo pirlo nie młodnieje i musimy brać pod uwagę, że w tej chwili każdy sezon może być jego ostatnim na wysokim poziomie. bez pucharów w tym sezonie dajemy radę, poza tym szczęśliwie unikamy kontuzji (poprawcie mnie jeśli się mylę, ale chyba nie było meczu ligowego, w którym 2/3 naszych podstawowych pomocników było niedostępnych). podsumowując, jakieś konkretne wzmocnienie pomocy mile widziane (nainggolan mógłby być, ale ta cena, o której mówiło się zimą trochę odstrasza)
1) gdyby wrócił Pazienza i gdybyśmy ściągnęli tego Nainggolana, to moim zdaniem dałoby nam pewną stabilność na wypadek wypadnięcia Marchisio bądź Vidala;
2) zastępcy Pirlo chyba w ogóle nie ma sensu szukać, bo dziś na świecie może 5 środkowych pomocników potrafiłoby grać na pozycji Andrei. Zresztą odpowiedzią na ten problem nie jest zastępstwo rozgrywającego tylko przesunięcie siły ciężkości kreowania akcji z trójki pomocników na trójkę napastników. Myślę, że przy Vuciniciu, Lavezzim i Giovinco mogłoby to wypalić i nawet ewentualny brak Pirlo nie byłby tak bardzo dotkliwy.
Ostatnio zmieniony 21 lutego 2012, 16:52 przez Azrael, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!
- sebastian10
- Juventino
Giovinco to se może w Parmie szaleć na juve jest za słaby w słabszym zespole to nawet Amauri błyszczał.
Lazezzi to taka wersja Pepe trochę może lepsza tylko ze on woli z lewej strony atakować wiec nie pisał bym go na prawo, cenna za niego w jego wieku jest zawyżona to że będziemy grac w LM nie oznacza za raz szastanie kasa.
Nie liczył bym na zarobek z odpadków na wypożyczeniach większość skończy sie jak z Tiago czyli nic nie zarobimy albo mało.
Lazezzi to taka wersja Pepe trochę może lepsza tylko ze on woli z lewej strony atakować wiec nie pisał bym go na prawo, cenna za niego w jego wieku jest zawyżona to że będziemy grac w LM nie oznacza za raz szastanie kasa.
Nie liczył bym na zarobek z odpadków na wypożyczeniach większość skończy sie jak z Tiago czyli nic nie zarobimy albo mało.
0 mln. Koniec kontraktu.Azrael pisze:- Manninger - nie mam zielonego pojęcia ile mógłby kosztować ~1-2 mln euro?
Ty się ciesz, jak zgodzi się odejść za darmo w lecie z odprawą 0,5 mln.Azrael pisze:- Iaquinta to także niewiadoma, wszystko będzie zależało głównie od tego ile bramek strzeli do końca tego sezonu. Cieszyłbym się z 6-8 mln;
Kontrakt Grosso wygaśnie sam, a z Martinezem na pewno kontraktu w to lato nie rozwiążemy. Szykuj się na kolejne wypożyczenie.Azrael pisze:- z tego wszystkiego zapomniałem jeszcze o Martinezie i Grosso, których też należałoby się pozbyć (rozwiązanie kontraktu).
- Arbuzini
- Juventino
Trochę myślałem o tym, jakim budżetem będziemy dysponować w lecie i generalnie na tym etapie rozgrywek nie da się chyba niczego przewidzieć, nawet zakładając, że dostaniemy się do LM. Na pewno Marotta będzie w lepszej sytuacji, kiedy drużyna zostanie mistrzem lub wicemistrzem Serie A. Kolejna sprawa to sprzedaże. Będziemy mieli chyba rekordową ilość wytransferowanych zawodników, a przynajmniej przydałoby się. Oby za jakieś normalne pieniądze. Kolejną kwestią jest los zawodników, którzy łapią się do składu, ale nie do końca przekonują. Mam tutaj na myśli szczególnie Bonucciego i być może wybór między Quagiem a Matrim.
Jeśli wszystko ułoży się po naszej myśli to naprawdę będzie można zaszaleć. Oby z głową, bo teraz przez dwa okienka transferowe (lato i zima) mamy bilans ujemny ponad 70 mln E na minusie i duży w tym udział mają kwoty przeznaczone na wykupienie wypożyczonych zawodników. Mamy naprawdę solidne podstawy żeby budować jeden z silniejszych składów na świecie, ale na boba - potrzebujemy naprawdę ogarniętych zawodników, a nie kolejnych Estich, Padoinów, czy nawet Matrich albo Pepów
.
Jeśli wszystko ułoży się po naszej myśli to naprawdę będzie można zaszaleć. Oby z głową, bo teraz przez dwa okienka transferowe (lato i zima) mamy bilans ujemny ponad 70 mln E na minusie i duży w tym udział mają kwoty przeznaczone na wykupienie wypożyczonych zawodników. Mamy naprawdę solidne podstawy żeby budować jeden z silniejszych składów na świecie, ale na boba - potrzebujemy naprawdę ogarniętych zawodników, a nie kolejnych Estich, Padoinów, czy nawet Matrich albo Pepów

- Tony Montana
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Niestety takie rzeczy tylko w grach komputerowych, tam najgorsi nawet gracze są zawsze coś warci i można ich sprzedać, w prawdziwej piłce na słabych nie ma popytu. Nikt nie chce słabeuszy nawet za darmo, bo są przyzwyczajeni do wysokich kontraktów i nie chcą odchodzić - patrz i Martinez nie dość, że nie zarobiliśmy to jeszcze dopłacamy do jego pensjiAzrael pisze: Przy tych 30-35 mln euro upierał się nie będę. No ale jeśli już chcemy to rozkładać na czynniki pierwsze to zastanówmy się:
- Manninger - nie mam zielonego pojęcia ile mógłby kosztować ~1-2 mln euro?
- Motta - po takich występach jak ten ostatni to swojej ceny zbyt wysoko nie wywinduje, no ale znowuż pewną cenę jednak ma... ~1-3 mln euro?
IleAzrael pisze: - Iaquinta to także niewiadoma, wszystko będzie zależało głównie od tego ile bramek strzeli do końca tego sezonu. Cieszyłbym się z 6-8 mln;

- strong return
- Juventino
Jeżeli Elia i Krasic będą wciąż tyle grali ile grają, to za obu zgarniemy max 15 mln. Bonucciego już chyba najwyższy czas opchnąć. Na jego miejsce jakiegoś w miarę dobrego i taniego zmiennika bym brał. Licząc, że Barzagli jeszcze da radę, dając się też wykazać Caceresowi na lewej. Kasę wpakowałbym w dwóch napastników(na tę chwilę Q out) oraz środkowego pomocnika, ponieważ co będzie z Pirlo to nie tak łatwo powiedzieć. Jednak obawiam się, że dla Conte na środku to może grać dosłownie każdy i nikogo nie sprowadzi.(tylko, czy na odpowiednim do LM poziomie?) Skrzydłowy też by się przydał mimo, że Esti to klasa. 
Dzięki Beppe za Teveza!
I believe in Fernando GoLLente!
I believe in Fernando GoLLente!
- Tony Montana
- Juventino
Naprawdę? Amauri był w tamtym sezonie wypożyczony do Parmy, strzelił w 11 spotkaniach 7 bramek, więc wynik przyzwoity i nie znalazł się nikt kto wyłożyłby na niego, chociaż 1,5mln a ty mówisz o 5mlnAzrael pisze: Wszystko jest zależne od tego jak Iaquinta zaprezentuje w dalszej części sezonu. Gdyby jakimś cudem strzelił te - powiedzmy - 8 bramek, to ewentualna cena za jego usługi byłaby kwestią otwartą (no powiedzmy ~5 mln). Jednak jak już wcześniej zaznaczyłem, nie będę się upierał przy żadnej zaproponowanej przeze mnie kwocie, bo do rozpoczęcia mercato jeszcze daleko, a do tego czasu wiele się może wydarzyć.

Już nie wspominam o tym, że Amauri się tak nie łamie jak Iaquinta. Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i zaakceptować to, że nasi niektórzy zawodnicy na rynku transferowym nie są warci funta kłaków.
- pablo1503
- Juventino
Przyzwoity? Ile ja bym dał, żeby ktoś u nas miał taki bilansTony Montana pisze:11 spotkaniach 7 bramek, więc wynik przyzwoity11 spotkaniach 7 bramek, więc wynik przyzwoity

Tu nie chodzi o jego wartość rynkową, tylko o jego strasznie wysokie zarobki. Z jego punktu widzenia nie opłacało się przechodzi do Parmy, która dawała mu 1mln(?) rocznie, skoro u nas, za nic nie robienie dostawał 4.Tony Montana pisze:Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i zaakceptować to, że nasi niektórzy zawodnicy na rynku transferowym nie są warci funta kłaków

- Tony Montana
- Juventino
Zdaję sobie z tego sprawę, pisałem o tym 3 posty wyżej, musiałeś nie doczytać.pablo1503 pisze:Tu nie chodzi o jego wartość rynkową, tylko o jego strasznie wysokie zarobki. Z jego punktu widzenia nie opłacało się przechodzi do Parmy, która dawała mu 1mln(?) rocznie, skoro u nas, za nic nie robienie dostawał 4.Tony Montana pisze:Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i zaakceptować to, że nasi niektórzy zawodnicy na rynku transferowym nie są warci funta kłaków
- jakku1
- Juventino
1. Najpierw podajesz argument, ze Rossi "byl" w MU, a potem sam przyznajesz, ze tam nie gral ("bo nie wygryzl Rooneya" podobno...)Ouh_yeah pisze: Jako 18latek nie wygryzł Rooneya. Fakt - jest do ### [...]
Tak, podanie największej wtopy transferowej Barcy ma być dobrym kontrargumentem? Ferguson kupił Bebe a Mourinho Quareseme - nie znają się na transferach.

2. To, ze ktos sie kims interesowal to nie jest zaden argument w dyskusji. Od zainteresowania do transferu daleka droga, a poza tym nie wiadomo, czy ten spowadzony gracz sprawdzilby sie w danej druzynie (vide wlasnie ten Bebe, etc).
- Kucharius1
- Juventino
To i ja dorzucę swoje trzy grosze do dyskusji ;-)
Oczywiście zakładamy tutaj wszyscy że ustawieniem Juventusu będzie w przyszłym sezonie 4-3-3. Ja również mam taką nadzieję, więc opiszę moje wymarzone mercato ( wiadomo za marzenia nie karzą).
Raczej odejdą :
Manninger ( 0 euro ) - wiadomo koniec kontraktu.
Grosso ( 0 euro ) - to co wyżej.
Melo ( 10-13 mln euro ) - turcy mogą próbowac negocjowac jego klauzule, a my nie będziemy się upierac.
Ziegler ( 4-5 mln euro ) - są chętni, więc nie powinno byc problemu z jego transferem.
Ekdal (1,5-3 mln euro ) - znajdą się chętni , w niemczech dużo się pisze o mlodym szwedzie.
Iaquinta ( 0-1 mln euro ) - jak go sprzedamy to i tak będzie dobrze.
Martinez ( 0-0,5 mln euro ) - albo wypożyczenie kolejne albo jakiś urugwajski klub rzuci jakąś ofertę nie do odrzucenia w wysokości pół miliona ;-)
Motta ( 1-2 mln euro ) - liczę że jednak się sprawdzi w Catanii, bo Montella raczej tam zostanie a chyba lubi Marco.
Krasic ( 9-12 mln euro ) - są chętni którzy wierzą w serba.
Elia ( 6-7 mln euro ) - podobnie jak w przypadku serba.
Del Piro ( 0 mln euro ) - niestety :-((
Oczywiście kwoty są umowne, ale wydaje mi się że to nie Marotta nie umiał sprzedac swoich graczy tylko po prostu nie mieli oni już żadnej większej wartości na co wpływał ich wiek i forma.
Czyli w wersji pesymistycznej 32 mln euro a optymistycznej kwota ta może urosnąc aż do 45 mln euro! Wciąż to tylko teoria ale mimo wszystko daje już jakieś pole do manewru. A dodajmy że odejsc mogą jeszcze inni zawodnicy!
Odejdą w przypadku kilku transferów do klubu, bądź dobrej oferty:
Bonucci ( 9-12 mln euro ) - w przypadku transferu do Juve darmowego Astoriego ( o czym się mówi dośc glośno we włoszech ) , który zbiera coraz to lepsze noty, nasz DS odda go bez mrugnięcia oka ;-)
Pepe ( 8-10 mln euro ) - Spal go ponoc nadal chce. Mówi się coraz głośniej o przyjściu darmowego D. Hoiletta ( bardzo zdolny prawy skrzydłowy z PL, 21 lat ) - oraz E. Lavezziego. W takim wypadku już raczej nie będzie miejsca dla ambitnego włocha, ale chyba tylko w takim wypadku.
Quagliarella ( 8-13 mln euro ) - ciężko przeiwdziec jego cene. W przypadku przyjścia snajpera światowej klasy jeden z napastników odejdzie. Matri póki co ma jednak większe szanse na pozostanie.
Wiadomo akcja reakcja w świecie mercato jest czymś zwyczajnym, ale to nadal tylko hipoteza.
Teraz jak bym widział nasz skład:
Bramka : Buffon / Storari / Nicola Leali ( 4-5 mln euro )
Prawa Obrona : Lichtsteiner / Caceres ( 8 mln euro )
Środek Obrony : Chiellini / Barzagli / Caceres / Astori ( 0 mln euro )
Lewa Obrona : De Ceglie / Chiellini / Kolarov (15 mln euro ??? ) - Cissokho ( 8-12 mln euro )
Pomoc :
Pirlo / Ederson ( 0 mln euro ) - dużo się o tym we włoszech mówi teraz.
Marchisio / Marrone / Vidal / Pogba ( 0 mln euro ) + Jakiś def zamiast Padoina , ale mało w to wierzę.
Lewy Atak: Vucinic / Giovinco ( 8 mln euro )
Prawy Atak : Lavezzi (31 mln euro ) / Hoillet ( 0 mln euro )
Szpica : Matri / Vucinic ( w ostateczności ) / Nie mam zupełnie faworyta do naszego topowego snajpera! ( 30 mln euro minimum)
Tyle mojego bełkotu. Starałem się to zrobic w miarę starannie. Pozdrawiam i czekam na wdeptanie w glebę.
Oczywiście zakładamy tutaj wszyscy że ustawieniem Juventusu będzie w przyszłym sezonie 4-3-3. Ja również mam taką nadzieję, więc opiszę moje wymarzone mercato ( wiadomo za marzenia nie karzą).
Raczej odejdą :
Manninger ( 0 euro ) - wiadomo koniec kontraktu.
Grosso ( 0 euro ) - to co wyżej.
Melo ( 10-13 mln euro ) - turcy mogą próbowac negocjowac jego klauzule, a my nie będziemy się upierac.
Ziegler ( 4-5 mln euro ) - są chętni, więc nie powinno byc problemu z jego transferem.
Ekdal (1,5-3 mln euro ) - znajdą się chętni , w niemczech dużo się pisze o mlodym szwedzie.
Iaquinta ( 0-1 mln euro ) - jak go sprzedamy to i tak będzie dobrze.
Martinez ( 0-0,5 mln euro ) - albo wypożyczenie kolejne albo jakiś urugwajski klub rzuci jakąś ofertę nie do odrzucenia w wysokości pół miliona ;-)
Motta ( 1-2 mln euro ) - liczę że jednak się sprawdzi w Catanii, bo Montella raczej tam zostanie a chyba lubi Marco.
Krasic ( 9-12 mln euro ) - są chętni którzy wierzą w serba.
Elia ( 6-7 mln euro ) - podobnie jak w przypadku serba.
Del Piro ( 0 mln euro ) - niestety :-((
Oczywiście kwoty są umowne, ale wydaje mi się że to nie Marotta nie umiał sprzedac swoich graczy tylko po prostu nie mieli oni już żadnej większej wartości na co wpływał ich wiek i forma.
Czyli w wersji pesymistycznej 32 mln euro a optymistycznej kwota ta może urosnąc aż do 45 mln euro! Wciąż to tylko teoria ale mimo wszystko daje już jakieś pole do manewru. A dodajmy że odejsc mogą jeszcze inni zawodnicy!
Odejdą w przypadku kilku transferów do klubu, bądź dobrej oferty:
Bonucci ( 9-12 mln euro ) - w przypadku transferu do Juve darmowego Astoriego ( o czym się mówi dośc glośno we włoszech ) , który zbiera coraz to lepsze noty, nasz DS odda go bez mrugnięcia oka ;-)
Pepe ( 8-10 mln euro ) - Spal go ponoc nadal chce. Mówi się coraz głośniej o przyjściu darmowego D. Hoiletta ( bardzo zdolny prawy skrzydłowy z PL, 21 lat ) - oraz E. Lavezziego. W takim wypadku już raczej nie będzie miejsca dla ambitnego włocha, ale chyba tylko w takim wypadku.
Quagliarella ( 8-13 mln euro ) - ciężko przeiwdziec jego cene. W przypadku przyjścia snajpera światowej klasy jeden z napastników odejdzie. Matri póki co ma jednak większe szanse na pozostanie.
Wiadomo akcja reakcja w świecie mercato jest czymś zwyczajnym, ale to nadal tylko hipoteza.
Teraz jak bym widział nasz skład:
Bramka : Buffon / Storari / Nicola Leali ( 4-5 mln euro )
Prawa Obrona : Lichtsteiner / Caceres ( 8 mln euro )
Środek Obrony : Chiellini / Barzagli / Caceres / Astori ( 0 mln euro )
Lewa Obrona : De Ceglie / Chiellini / Kolarov (15 mln euro ??? ) - Cissokho ( 8-12 mln euro )
Pomoc :
Pirlo / Ederson ( 0 mln euro ) - dużo się o tym we włoszech mówi teraz.
Marchisio / Marrone / Vidal / Pogba ( 0 mln euro ) + Jakiś def zamiast Padoina , ale mało w to wierzę.
Lewy Atak: Vucinic / Giovinco ( 8 mln euro )
Prawy Atak : Lavezzi (31 mln euro ) / Hoillet ( 0 mln euro )
Szpica : Matri / Vucinic ( w ostateczności ) / Nie mam zupełnie faworyta do naszego topowego snajpera! ( 30 mln euro minimum)
Tyle mojego bełkotu. Starałem się to zrobic w miarę starannie. Pozdrawiam i czekam na wdeptanie w glebę.