Mercato (Lato 2015)
- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 79 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Ja osobiście jestem zwolennikiem przyjścia Samuela Eto'o ze względu na poniższe powody:
+1) występował w silnych ekipach (Barca, Inter i ostatnio w Chelsea) i statystyki miał bardzo dobre - ok. 0,5gola/mecz, a w Barcelonie 0,75gola/mecz,
+2) grał już w Serie A i się sprawdził, więc nie powinien mieć problemów z aklimatyzacją,
+3) doświadczenie w europejskich pucharach, a mając na uwadze kontuzję Moraty, to Eto'o mógłby rywalizować nawet o pierwszy skład, a nie być 4/5 napastnikiem jak piszą niektórzy,
+4) kupiliśmy Moratę za 20 mln € i zapewne nie ma co liczyć, że kupimy jeszcze jednego napastnika za podobne pieniądze mając na uwadze transfery na inne pozycje, a Eto'o jest dostępny za darmo.
Teraz wady:
-1) wiek - jednak np. Chelsea to nie przeszkadzało, a teraz zakontraktowali jeszcze starszego Drogbę, którego też ponoć z nami łączono,
-2) wysokość kontraktu i jego długość - myślę, że jeśli zgodziłby się 3,5 mln €/sezon + ewentualnie jakieś bonusy nie byłoby to złe. Dodatkowo klauzula w kontrakcie umożliwiająca jego przedłużenie po tym sezonie, jeśli np. strzeli określoną liczbę bramek.
Zaczynają pojawiać się głupie plotki o możliwym przyjściu Osvaldo czy też Borriello. Wraz ze zbliżającym się końcem okienka będzie w nich coraz więcej prawdy. Im też trzeba będzie zapłacić i to nie tak mało. Natomiast jakbyśmy mieli kupić jakiegoś średniaka ligowego, to też musielibyśmy z 7 mln € zapłacić nie licząc jego pensji.
+1) występował w silnych ekipach (Barca, Inter i ostatnio w Chelsea) i statystyki miał bardzo dobre - ok. 0,5gola/mecz, a w Barcelonie 0,75gola/mecz,
+2) grał już w Serie A i się sprawdził, więc nie powinien mieć problemów z aklimatyzacją,
+3) doświadczenie w europejskich pucharach, a mając na uwadze kontuzję Moraty, to Eto'o mógłby rywalizować nawet o pierwszy skład, a nie być 4/5 napastnikiem jak piszą niektórzy,
+4) kupiliśmy Moratę za 20 mln € i zapewne nie ma co liczyć, że kupimy jeszcze jednego napastnika za podobne pieniądze mając na uwadze transfery na inne pozycje, a Eto'o jest dostępny za darmo.
Teraz wady:
-1) wiek - jednak np. Chelsea to nie przeszkadzało, a teraz zakontraktowali jeszcze starszego Drogbę, którego też ponoć z nami łączono,
-2) wysokość kontraktu i jego długość - myślę, że jeśli zgodziłby się 3,5 mln €/sezon + ewentualnie jakieś bonusy nie byłoby to złe. Dodatkowo klauzula w kontrakcie umożliwiająca jego przedłużenie po tym sezonie, jeśli np. strzeli określoną liczbę bramek.
Zaczynają pojawiać się głupie plotki o możliwym przyjściu Osvaldo czy też Borriello. Wraz ze zbliżającym się końcem okienka będzie w nich coraz więcej prawdy. Im też trzeba będzie zapłacić i to nie tak mało. Natomiast jakbyśmy mieli kupić jakiegoś średniaka ligowego, to też musielibyśmy z 7 mln € zapłacić nie licząc jego pensji.
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Czytaj uważnie, kolega napisał,że jak się nie odrodzi to wróci do Udine a jak odpali to zostanie w Juve. Ale widzę obrońcy transferu Moraty wszędzie szukają jakiejkolwiek możliwości obrony tej transakcji, która była dla Juve bardzo niekorzystna.Virgil pisze:Super narzekamy na Moratę a co niektórzy użytkownicy chcą traktować Juve jako klub gdzie wysyła się talenty z Udinese aby się "odrodziły"
A co do napastnika to chętnie jako tego 4/5 widziałbym Denisa z Atalanty, który potrafi strzelać. Szkoda,że lekka ręką pozbyliśmy się Quaga, a wcześniej Toniego, ściągając takich asów jak Anelka czy Bendtner ;/
- PlanetJuve
- Juventino
Przecież te asy były za czasów Quaga, a odszedł bo mieli inne zdanie z Conte- było o tym na głównej. A tamci dwaj wyżej wymienieni byli przecież ściągani jako ostatnia opcja do ataku na roczne kontrakty... Już widzę jak Toni godzi się na taką rolę...AdiJuve pisze:Czytaj uważnie, kolega napisał,że jak się nie odrodzi to wróci do Udine a jak odpali to zostanie w Juve. Ale widzę obrońcy transferu Moraty wszędzie szukają jakiejkolwiek możliwości obrony tej transakcji, która była dla Juve bardzo niekorzystna.Virgil pisze:Super narzekamy na Moratę a co niektórzy użytkownicy chcą traktować Juve jako klub gdzie wysyła się talenty z Udinese aby się "odrodziły"
A co do napastnika to chętnie jako tego 4/5 widziałbym Denisa z Atalanty, który potrafi strzelać. Szkoda,że lekka ręką pozbyliśmy się Quaga, a wcześniej Toniego, ściągając takich asów jak Anelka czy Bendtner ;/

- AdiJuve
- Juventino
Przecież Toni siedział pół roku przy Conte i odszedł nie dlatego,ze grał mało tylko,ze nie grał w ogóle a to nie Iaquinta czy Amauri by ciągnąć kasę za nic:)Paweljuve2006 pisze:Przecież te asy były za czasów Quaga, a odszedł bo mieli inne zdanie z Conte- było o tym na głównej. A tamci dwaj wyżej wymienieni byli przecież ściągani jako ostatnia opcja do ataku na roczne kontrakty... Już widzę jak Toni godzi się na taką rolę...AdiJuve pisze:Czytaj uważnie, kolega napisał,że jak się nie odrodzi to wróci do Udine a jak odpali to zostanie w Juve. Ale widzę obrońcy transferu Moraty wszędzie szukają jakiejkolwiek możliwości obrony tej transakcji, która była dla Juve bardzo niekorzystna.Virgil pisze:Super narzekamy na Moratę a co niektórzy użytkownicy chcą traktować Juve jako klub gdzie wysyła się talenty z Udinese aby się "odrodziły"
A co do napastnika to chętnie jako tego 4/5 widziałbym Denisa z Atalanty, który potrafi strzelać. Szkoda,że lekka ręką pozbyliśmy się Quaga, a wcześniej Toniego, ściągając takich asów jak Anelka czy Bendtner ;/Zwłaszcza po tym co porobił w tym sezonie.
- PlanetJuve
- Juventino
No to tym bardziej nie rozumiem Twoich narzekań na to, że się go pozbyliśmy, skoro teraz sam sobie odpowiedziałeś...AdiJuve pisze:Przecież Toni siedział pół roku przy Conte i odszedł nie dlatego,ze grał mało tylko,ze nie grał w ogóle a to nie Iaquinta czy Amauri by ciągnąć kasę za nic:)Paweljuve2006 pisze:Przecież te asy były za czasów Quaga, a odszedł bo mieli inne zdanie z Conte- było o tym na głównej. A tamci dwaj wyżej wymienieni byli przecież ściągani jako ostatnia opcja do ataku na roczne kontrakty... Już widzę jak Toni godzi się na taką rolę...AdiJuve pisze: Czytaj uważnie, kolega napisał,że jak się nie odrodzi to wróci do Udine a jak odpali to zostanie w Juve. Ale widzę obrońcy transferu Moraty wszędzie szukają jakiejkolwiek możliwości obrony tej transakcji, która była dla Juve bardzo niekorzystna.
A co do napastnika to chętnie jako tego 4/5 widziałbym Denisa z Atalanty, który potrafi strzelać. Szkoda,że lekka ręką pozbyliśmy się Quaga, a wcześniej Toniego, ściągając takich asów jak Anelka czy Bendtner ;/Zwłaszcza po tym co porobił w tym sezonie.
Fajnie, że od poniedziałku wróci większość podstawowego składu. W sumie to Włośi powinni już być wcześniej..

- Hypeman
- Juventino
Sądzę że układ z Eto'o byłby bardzo korzystny, przecież obok Pirlo byłby to bodajże jedyny człowiek w zespole który sięgnął po Ligę Mistrzów (no i finalista Buffon) więc na pewno dałby wiele potrzebnego doświadczenia i spokoju w kluczowych momentach. Dodatkowo ciekawi mnie co będzie z piątym napastnikiem - oby nie Boriello/Osvaldo, już wolałbym Comana uczonego do roli napastnika
Poza tym co z tym ofensywnym pomocnikiem w taktyce Allegriego? Pereyra może tam grać, chociaż większość ma go za box2boxa, Giovinco także tyle że akurat jego talentu fanem nigdy nie byłem bo na LM nie możemy sobie pozwolić na kogoś takiego - ani to nie rozgrywa tej piłki jakoś wybitnie jak Sneijder w najlepszym okresie gry w Interze, a na dodatek odbija się od obrońców przeciwnika (Ivanovic
)

Poza tym co z tym ofensywnym pomocnikiem w taktyce Allegriego? Pereyra może tam grać, chociaż większość ma go za box2boxa, Giovinco także tyle że akurat jego talentu fanem nigdy nie byłem bo na LM nie możemy sobie pozwolić na kogoś takiego - ani to nie rozgrywa tej piłki jakoś wybitnie jak Sneijder w najlepszym okresie gry w Interze, a na dodatek odbija się od obrońców przeciwnika (Ivanovic
- Warchoł
- Juventino
Cześć,
Jestem nowym użytkownikiem, ale regularnie przeglądam forum, szczególnie temat Mercato. Będzie mi niezmiernie miło dyskutować czy też dywagować z Wami na temat tego, czy też przyszłych okienek transferowych.
Dzisiaj przeczytałem news odnośnie transferu Griezmanna do Atletico za kwotę bliską 30 baniek. Oczywiście AS nie jest wiarygodnym źródłem ale abstrahując od sytuacji z Conte, zmianą taktyki itp czy nie uważacie, że dziwnym jest brak zainteresowania ze strony Naszego zarządu takim graczem? Mieliśmy podobno oferować podobną sumę za Iturbe, który póki co murawy MŚ nie powąchał.
:doh:
Jestem nowym użytkownikiem, ale regularnie przeglądam forum, szczególnie temat Mercato. Będzie mi niezmiernie miło dyskutować czy też dywagować z Wami na temat tego, czy też przyszłych okienek transferowych.
Dzisiaj przeczytałem news odnośnie transferu Griezmanna do Atletico za kwotę bliską 30 baniek. Oczywiście AS nie jest wiarygodnym źródłem ale abstrahując od sytuacji z Conte, zmianą taktyki itp czy nie uważacie, że dziwnym jest brak zainteresowania ze strony Naszego zarządu takim graczem? Mieliśmy podobno oferować podobną sumę za Iturbe, który póki co murawy MŚ nie powąchał.
- PlanetJuve
- Juventino
WitajWarchoł pisze:Cześć,
- Lucas87
- Juventino
Cześć, Warchoł. Wytrwałości i nerw ze stali życzę :CWarchoł pisze:Cześć, Jestem nowym użytkownikiem,
Należy również przypomnieć, że nie stracili 20 baniek na Moratę plus 5 następnych (może nawet 11 po upływie pewnego czasu) na jakiegoś kolesia przeznaczonego do głębokiej rezerwy itp. Więc w teorii, choćby unikając tychże ruchów, już moglibyśmy mieć Griezmanna w składzie...Paweljuve2006 pisze:Atletico stać na taki wydatek od ręki, bo sprzedali kilku ważnych graczy za konkretny hajs.
Myślę podobnie, ale dla teorii głoszącej, że Bayern z czystym sumieniem puści go za 20 baniek - już ręki nie dam sobie obciąć.Paweljuve2006 pisze:Myślę, że jeżeli jest jeszcze na to szansa to Juve powinno się skupic na Shaqirim, który powinien być te 10 baniek tańszy.
- pumex
- Juventino
Niby dlaczego Udinese miałoby chcieć go wypożyczyć bez wpisania do umowy klauzuli obligatoryjnego wykupu? Pomyślcie trochę.AdiJuve pisze:Czytaj uważnie, kolega napisał,że jak się nie odrodzi to wróci do Udine a jak odpali to zostanie w Juve. Ale widzę obrońcy transferu Moraty wszędzie szukają jakiejkolwiek możliwości obrony tej transakcji, która była dla Juve bardzo niekorzystnaVirgil pisze:Super narzekamy na Moratę a co niektórzy użytkownicy chcą traktować Juve jako klub gdzie wysyła się talenty z Udinese aby się "odrodziły"
Allegri: "Jeśli uda nam się zakontraktować obrońcę i napastnika to będzie to naprawdę udane mercato" - aha, czyli na duet 'solidna zapchajdziura+klasowy kreator' (np Eto'o+Shaqiri) nie ma co liczyć i chcąc grać dwójką cofniętych napastników najpewniej zostaniemy jedynie z Tevezem jako klasowym rozwiązaniem. No to grubo.

- Osgiliath
- Juventino
Ech te Twoje czarnowidztwo Pumi...pumex pisze:Tak, a Ty dalej myśl, że Udinese wypożyczy nam Muriela nie wypisując do umowy klauzuli obligatoryjnego wykupu :lol:AdiJuve pisze:Czytaj uważnie, kolega napisał,że jak się nie odrodzi to wróci do Udine a jak odpali to zostanie w Juve. Ale widzę obrońcy transferu Moraty wszędzie szukają jakiejkolwiek możliwości obrony tej transakcji, która była dla Juve bardzo niekorzystnaVirgil pisze:Super narzekamy na Moratę a co niektórzy użytkownicy chcą traktować Juve jako klub gdzie wysyła się talenty z Udinese aby się "odrodziły"
Allegri: "Jeśli uda nam się zakontraktować obrońcę i napastnika to będzie to naprawdę udane mercato" - aha, czyli na duet 'solidna zapchajdziura+klasowy kreator' (np Eto'o+Shaqiri) nie ma co liczyć i chcąc grać dwójką cofniętych napastników najpewniej zostaniemy jedynie z Tevezem jako klasowym rozwiązaniem. No to grubo.

Co do ataku - Mamy Ll, Apacza, Gio i Moratę (kontuzja). W tym sensie, chyba nawet Marotta się wypowiadał, że będziemy potrzebować 5 napadziora i będzie nim albo Eto'o, albo, gdyby ten się nie zgodził, jakaś nieklasowa zapchajdziura, jak Osvaldo, która będzie grać, kiedy już będzie się naprawdę paliło.
- pumex
- Juventino
1.W temacie klasowych zawodników, brak konkretnych i jednocześnie wiarygodnych informacji o choćby jakiejś próbie wkroczenia w bardziej zaawansowany etap negocjacji niż zwykłe kontakty ze środowiskiem piłkarzaOsgiliath pisze:Ech te Twoje czarnowidztwo Pumi...
2. Wypowiedź trenera, który mówi o dodatkowym napastniku w liczbie pojedynczej
3. Wiele wieści o zaawansowanych rozmowach z Eto'o
Czy w związku z powyższym serio uważasz, że rozsiewam czarnowidztwo? Bo mnie się jednak wydaje, że jest wiele przesłanek ku pozyskaniu jedynie zapchajdziury.

- AdiJuve
- Juventino
A niby dlaczego wypożyczyło tak Pereyre? Pomyślmy trochę:)pumex pisze:Niby dlaczego Udinese miałoby chcieć go wypożyczyć bez wpisania do umowy klauzuli obligatoryjnego wykupu? Pomyślcie trochę.AdiJuve pisze:Czytaj uważnie, kolega napisał,że jak się nie odrodzi to wróci do Udine a jak odpali to zostanie w Juve. Ale widzę obrońcy transferu Moraty wszędzie szukają jakiejkolwiek możliwości obrony tej transakcji, która była dla Juve bardzo niekorzystnaVirgil pisze:Super narzekamy na Moratę a co niektórzy użytkownicy chcą traktować Juve jako klub gdzie wysyła się talenty z Udinese aby się "odrodziły"
Tak marudzisz na wszystko, a najgorszy transfer jaki był popierałeś? Chyba tak z tego co pamiętam, moze nie w całości ale w pewnym stopniu tak, chyba,że coś pomyłem:) Transfer Moraty tak naprawdę spierniczył całe mercato, bo poszło 20 baniek na gracza, który miał być tylko rezerwowym. Marotta spartolił sprawę po całości tą transakcją i dlatego teraz szuka okazji jak najmniejszym kosztem;/ Wydanie tych 20mln to był strzał w kolano, jak się okazało później w dość dosłownym tego słowa znaczeniu. Morata + Sturaro, którego w Juve nie ma to wydatek ok 25mln dodając Marrone mamy już ok 30 baniek, o ile Sturaro jeszcze może wypalić o tyle Marrone swoje lata ma i powinien zostać jako zapchajdziura zamiast znowu wydawać kasę na ligowych średniaków.
Widzisz 30 baniek,które można było spożytkować np. na Shaqiriego czy Firmino i jeszcze by zostało. Ale to jest Marotta style wywalić lwią część budżetu na półśrodki a potem kombinować i za grosze ściągnąć gracza, który po chwili okazuje się strzałem w 10:) Liczę,że nas jeszcze czymś zaskoczy Marotta.
Ostatnio zmieniony 27 lipca 2014, 10:54 przez AdiJuve, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Nikt nie powiedział, że chcemy grać dwójką cofniętych napastników. Max jest dość elastyczny, myślę że będzie często zmieniał ustawienie, a Pereyra, Vidal czy Marchisio to idealni gracze do takiej zabawy, bo mogą grać wszędzie.