Serie A - Sezon 2021/22
- Maly
- Juventino
- Podziekował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Takie zestawienie ma sens jeśli porównasz to np do Anglii czy Hiszpanii.
Bo wchodzę sobie w po 3 przypadkowe kluby z La Liga i PL i jest tak:
Valencia - 4 zawodników (w tym 2 ma podwójne obywatelstwo), łącznie 900 minut w 21 meczów
Getafe - 0
Osasuna - 1 zawodnik, 115 minut w 4 meczach
Arsenal - 0
Leeds - 4 zawodników (w tym 1 z podwójnym obywatelstwem), łącznie 784 minuty w 21 meczach
Wolves - 1 zawodnik, 84 minuty w 2 meczach
* za nastolatka uznawałem gracza, który aktualnie w TM ma 19 lat lub mniej.
Oczywiście nie sugeruję, że Włosi nie mają problemu z wprowadzaniem młodych. Bardziej chciałbym mieć porównanie jak robią to inni w mocnych ligach z wysokimi ambicjami wielu klubów.
ps. no i wyszło, że Maks stawia na młodych częściej niż połowa trenerów Serie A
Bo wchodzę sobie w po 3 przypadkowe kluby z La Liga i PL i jest tak:
Valencia - 4 zawodników (w tym 2 ma podwójne obywatelstwo), łącznie 900 minut w 21 meczów
Getafe - 0
Osasuna - 1 zawodnik, 115 minut w 4 meczach
Arsenal - 0
Leeds - 4 zawodników (w tym 1 z podwójnym obywatelstwem), łącznie 784 minuty w 21 meczach
Wolves - 1 zawodnik, 84 minuty w 2 meczach
* za nastolatka uznawałem gracza, który aktualnie w TM ma 19 lat lub mniej.
Oczywiście nie sugeruję, że Włosi nie mają problemu z wprowadzaniem młodych. Bardziej chciałbym mieć porównanie jak robią to inni w mocnych ligach z wysokimi ambicjami wielu klubów.
ps. no i wyszło, że Maks stawia na młodych częściej niż połowa trenerów Serie A

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- Michael_M
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Ze stawianiem na młodych to ja jednej rzeczy nie rozumiem za bardzo. Może to moje romantyczne podejście a'la PSG (jedyny słuszny romantyzm) albo co, ale czy nie powinno być tak, że nie wiem jakiejś takiej tradycji, że jeśli drużyna młodzików osiąga jakiś sukces no np choćby półfinał/finał czy wygrywa turniej - to czy nie powinno być kolejki chętnych po tych chłopaków by włączyć ich od razu do pierwszej drużyny?
Np Fagioli ma takiego kolegę w drużynie który nazywa się Caleb Okoli - chłopak w 2 lata wygrał 3 pucharki w primaverze. W Cremonese gra na stoperze, a wszyscy wiemy jak Włosi podchodzą do młodych obrońców. Na 31 możliwych meczy ma rozegranych 24 - wszystkie po 90 min. Według mnie o czymś to świadczy. Dodatkowo Cremonese ma jedną z najlepszych defensyw w lidze. Obecnie 4, ale różnice nie są wielkie...może nawet to najlepsza obrona biorąc pod uwagę, że podstawowy bramkarz ma 21 lat i na miejscu Arrivabene - (obaj ci zawodnicy są piłkarzami Atalanty) - chcecie zniżkę na Demirala - spoko, ale te ci dwaj goście przechodzą do nas. Moim zdaniem jest w czym wybierać, ale jakoś każdy boi się podjąć to rozyko.
Np Fagioli ma takiego kolegę w drużynie który nazywa się Caleb Okoli - chłopak w 2 lata wygrał 3 pucharki w primaverze. W Cremonese gra na stoperze, a wszyscy wiemy jak Włosi podchodzą do młodych obrońców. Na 31 możliwych meczy ma rozegranych 24 - wszystkie po 90 min. Według mnie o czymś to świadczy. Dodatkowo Cremonese ma jedną z najlepszych defensyw w lidze. Obecnie 4, ale różnice nie są wielkie...może nawet to najlepsza obrona biorąc pod uwagę, że podstawowy bramkarz ma 21 lat i na miejscu Arrivabene - (obaj ci zawodnicy są piłkarzami Atalanty) - chcecie zniżkę na Demirala - spoko, ale te ci dwaj goście przechodzą do nas. Moim zdaniem jest w czym wybierać, ale jakoś każdy boi się podjąć to rozyko.
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 71 razy
Ja to bym przy okazji obczaił "bonus lojalnościowy". Chodzi mi o zawodników, którzy zaczynali mając maks 20 lat, a teraz są graczami 22-24 letnimi.
Jak klub X wypromował sobie młodego zawodnika np. 3 lata temu i wciąż ma go na kontrakcie to istnieje dużo mniejsza szansa, że będzie szukał na tej pozycji następnego piłkarza do wypromowania.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- Maly
- Juventino
Jakoś nie mam przekonania, że tu chodzi o szukanie graczy na daną pozycję. Raczej albo ktoś ma talent albo nie, albo trener coś widzi w zawodniku albo nie. Pedri zaczął grać w Barcelonie, która miała mocno obsadzony środek pomocy, Balotelli gdy Inter miał Ibrę, Cruza, Adriano i Crespo. Przecież ten młodszy może być lepszy niż ten o 2-3 lata starszy więc dlaczego ktoś miałby patrzeć na to w ten sposób. Ogólnie to wszystko i tak rozbija się o talent bo tak jak rozpatrywani Włosi nie mieli dobrego pokolenia kilka lat temu tak teraz jest ten wysyp młodych dających chociaż nadzieję, nie na poziom Pirlo, Del Piero czy Cannavaro ale jednak wyżej niż to co było w pokoleniu, które ma teraz po 30 lat a przecież widać po tej statystyce, że raczej kluby Serie A nie poszły do przodu w temacie szybszego wprowadzania młodych zawodników do pierwszej drużyny.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 71 razy
Chodziło mi raczej o kluby drugiej i trzeciej kategorii, których siłą rzeczy jest więcej niż tych TOPowych. A wtedy ma znaczenie aspekt ekonomiczny.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- Maly
- Juventino
A to nie jest tak, ze tacy już tych 22-23 latków sprzedają wyżej więc jest miejsce dla młodszych? Jak nie sprzedadzą 23 latka to już na nim nie zarobią za wiele.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
SA: Napoli 2:1 Juve
SA: Juve 1:1 Milan
LM: Juve 1:0 Chelsea
SA: Inter 1:1 Juve
LM: Chelsea 4:0 Juve
SA: Juve 0:1 Atalanta
SA: Juve 1:1 Napoli
SA: Milan 0:0 Juve
SA: Atalanta 1:1 Juve
LM: Villarreal 1:1 Juve
LM: Juve 0:3 Villarreal
SA: Juve 0:1 Inter
Bilans 0-5-3 (bramki 5:8) z czołówką we Włoszech, to jedno, ale jeśli do tego dodamy bilans dwumeczów z Chelsea i Villarreal 1-1-2 (bramki 2:8), to sumarycznie wygląda to przerażająco 1-6-5 (bramki 7:16).
Nawet w latach 2009-2011, gdy 2-krotnie zajmowaliśmy 7. miejsca, nie mieliśmy tak beznadziejnego bilansu z wymagającymi rywalami.
SA: Juve 1:1 Milan
LM: Juve 1:0 Chelsea
SA: Inter 1:1 Juve
LM: Chelsea 4:0 Juve
SA: Juve 0:1 Atalanta
SA: Juve 1:1 Napoli
SA: Milan 0:0 Juve
SA: Atalanta 1:1 Juve
LM: Villarreal 1:1 Juve
LM: Juve 0:3 Villarreal
SA: Juve 0:1 Inter
Bilans 0-5-3 (bramki 5:8) z czołówką we Włoszech, to jedno, ale jeśli do tego dodamy bilans dwumeczów z Chelsea i Villarreal 1-1-2 (bramki 2:8), to sumarycznie wygląda to przerażająco 1-6-5 (bramki 7:16).
Nawet w latach 2009-2011, gdy 2-krotnie zajmowaliśmy 7. miejsca, nie mieliśmy tak beznadziejnego bilansu z wymagającymi rywalami.
Rysunki piłkarskie 11vs11.art 
polub na Facebooku
| obserwuj na Instagramie
| obserwuj na Twitterze
| obserwuj na TikToku 
polub na Facebooku
- VVujek
- Interista
- Podziekował: 1 raz
No i miałeś rację, a o klasę prosisz nieodpowiedną osobę bo MRN w obrażaniu rywala jest liderem nie tylko na tej stronie. Ten użytkownik przebija użytkowników wszystkich polskich stron klubów serie a.dimebag11 pisze: ↑21 marca 2022, 19:26 @MRN
To, że z tego co pamiętam, to już parę razy pisałeś o zamykaniu mord kibicom Milanu, o jechaniu ze śmieciarzami z Neapolu itd., a potem to my dawaliśmy ciała. Proszę, nie zniżaj się do poziomu kibiców pewnych znienawidzonych przez nas drużyn, bo oni są żałośni nazywając nas np. Jude. Pokaż im, że jesteśmy lepsi bez względu na to, które miejsce zajmujemy.
Forza Inter