Kontuzje
- eslk
- Juventino
Też tak uważałem, do wczoraj.fallweiss pisze:Moim zdaniem za kontuzję odpowiada sztab do wyszkolenia fizycznego
, lekarze nic nie mają do tego, oni kontuzji nie powodują, a że leczenie trwa tak długo-to wszystko zależy od urazu. Zauważcie, że większość przyyadków zdarza się na treningu-to co za to też są winni lekarze ??. Żle dobrane ćwiczenia, zbyt duże obciążenia- to działka trenerów zajmujących się przygotowaniem atletycznym.
Ktoś w komentarzu pod jednym z newsów na JP zwrócił uwagę na mały, ale bardzo istotny szkopuł. Otóż, byc moze jest tak, że bardzo miękka (ze względu na wilgotnosc) murawa w Vinovo wpływa destrukcyjnie na mięśnie Naszych piłkarzy. I to by się nawet zgadzało, ponieważ:
a) Ranieriego - po przejsciu z Juventusu do Romy - nie trapią żadne większe kontuzje w drużynie, co wyklucza wine trenera.
b) Vinovo zostało oddane do uzytku w sierpniu 2006 roku - i mniej więcej od tego okresu, co rok, mamy problem z kontuzjami.
c) Na poczatku tego sezonu wymienilismy sztab medyczny - nic to nie dało, jest nawet więcej kontuzji, niż było.
d) Wszyscy sprowadzeni gracze prezentują się lepiej na początku - tuż po transferze, potem gdzieś zaczynają sie gubic, tracic dynamike, swoje umiejetności (Melo, Diego, Canna, w ogóle mało który z ostatnio sprowadzonych graczy, dobrze się w Turynie zaaklimatyzował).
Czy nie jest więc tak, że murawa w Vinovo ma po prostu fatalny wpływ na Naszych graczy?
- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Ciekawa teoria i możliwe że słuszna. Dodatkowo złe przygotowanie fizyczne i kontuzja goni kontuzje, ale zanim nasi "geniusze" dotrą do przyczyny takiego stanu rzeczy( o ile wogóle szukają) to troche czasu minie.eslk pisze:Też tak uważałem, do wczoraj.fallweiss pisze:Moim zdaniem za kontuzję odpowiada sztab do wyszkolenia fizycznego
, lekarze nic nie mają do tego, oni kontuzji nie powodują, a że leczenie trwa tak długo-to wszystko zależy od urazu. Zauważcie, że większość przyyadków zdarza się na treningu-to co za to też są winni lekarze ??. Żle dobrane ćwiczenia, zbyt duże obciążenia- to działka trenerów zajmujących się przygotowaniem atletycznym.
Ktoś w komentarzu pod jednym z newsów na JP zwrócił uwagę na mały, ale bardzo istotny szkopuł. Otóż, byc moze jest tak, że bardzo miękka (ze względu na wilgotnosc) murawa w Vinovo wpływa destrukcyjnie na mięśnie Naszych piłkarzy. I to by się nawet zgadzało, ponieważ:
a) Ranieriego - po przejsciu z Juventusu do Romy - nie trapią żadne większe kontuzje w drużynie, co wyklucza wine trenera.
b) Vinovo zostało oddane do uzytku w sierpniu 2006 roku - i mniej więcej od tego okresu, co rok, mamy problem z kontuzjami.
c) Na poczatku tego sezonu wymienilismy sztab medyczny - nic to nie dało, jest nawet więcej kontuzji, niż było.
d) Wszyscy sprowadzeni gracze prezentują się lepiej na początku - tuż po transferze, potem gdzieś zaczynają sie gubic, tracic dynamike, swoje umiejetności (Melo, Diego, Canna, w ogóle mało który z ostatnio sprowadzonych graczy, dobrze się w Turynie zaaklimatyzował).
Czy nie jest więc tak, że murawa w Vinovo ma po prostu fatalny wpływ na Naszych graczy?
- K.
- Juventino
http://www.goal.com/en/news/11/transfer ... to-players
Goal.com za tuttosport: Ośrodek Vinovo główną przyczyną kontuzji w tym sezonie.
=====
Taka teoria już padała na JP. Pora zmienić miejsce treningów.
Goal.com za tuttosport: Ośrodek Vinovo główną przyczyną kontuzji w tym sezonie.
=====
Taka teoria już padała na JP. Pora zmienić miejsce treningów.

- eslk
- Juventino
I nie tylko w tym sezonie zapewne.
No coz, miejmy nadzieje, ze zarzad jak najszybciej "coś" z tym zrobi. Moze po prostu czas wrócic do Turynu (jesli to mozliwe)? Jesli uporamy się z kontuzjami, to i "forma" może zaskakująco szybko wrócic. To w tym momencie klucz.
No coz, miejmy nadzieje, ze zarzad jak najszybciej "coś" z tym zrobi. Moze po prostu czas wrócic do Turynu (jesli to mozliwe)? Jesli uporamy się z kontuzjami, to i "forma" może zaskakująco szybko wrócic. To w tym momencie klucz.
- eslk
- Juventino
Jest tez taka mozliwosc, ze po prostu coś nie tak jest z murawą (przeciez pilkarze trenuja w roznych warunkach, w roznych krajach, na roznych kontynentach). Wtedy wystarczyłoby wymienic nawierzchnie na wiekszosci boisk.Arbuzini pisze:W takim razie sytuacja jest fatalna, bo to chyba całkiem nowoczesny ośrodek, w który poszło sporo kasy. Chociaż przyznam szczerze, że nie do końca mnie ta teoria przekonuje.
Druga opcja - należałoby wszystkie boiska w Vinovo przykryc jakąs konstrukcją (z tego, co wiem, to są takie osrodki na swiecie, pod "namiotami"), ktora pozwolilaby na regulowanie temperatury.
Tak czy inaczej, trzeba sie na cos zdecydowac.
Przy okazji, czy to prawda, ze Capello mial mozliwosc trenowania Juventusu w Vinovo a zdecydował, ze jego zajecia beda sie odbywaly gdzies indziej? Tak przeczytalem w jednym z komentarzy do tego artykulu na goal.com.
Ostatnio zmieniony 03 lutego 2010, 15:53 przez eslk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vincitore
- Juventino
Pamięta ktoś może nazwę tego ośrodka w którym trenowaliśmy za Capello?eslk pisze: Przy okazji, czy to prawda, ze Capello mial mozliwosc trenowania Juventusu w Vinovo a zdecydował, ze jego zajecia beda sie odbywaly gdzies indziej? Tak przeczytalem w jednym z komentarzy do tego artykulu na goal.com.
- fallweiss
- Juventino
Np w sławnym już filmie o super skuteczności widać, że jakieś hale i osłonięte boiska są.... Szczerze mówiąc zaskoczyła mnie ta informacja bo to centrum uchodziło w moich oczach za niezwykle nowoczesne, sam klub przecież szczycił się tym projektem. Myślę ,że tak w dalszym ciągu jest ale być może są pewne warunki mikroklimatyczne, które mogą mieć wpływ na urazy. Z medycznego punktu widzenia wydaje mi się, że jest to dość trudne jednak do udowodnienia.
- K.
- Juventino
http://goal.com/en/news/10/italy/2010/0 ... ajax-clash
Sissoko ma jakieś "zaburzenia żołądkowo-jelitowe".
Powinniśmy sobie poradzić bez Momo. Swoją drogą, czytając tego newsa byłem prawie pewien, że znowu mięśnie...
Sissoko ma jakieś "zaburzenia żołądkowo-jelitowe".
Powinniśmy sobie poradzić bez Momo. Swoją drogą, czytając tego newsa byłem prawie pewien, że znowu mięśnie...

- Tharp
kac-kupa nie chce wyjsckyle666 pisze: Sissoko ma jakieś "zaburzenia żołądkowo-jelitowe".
Dokladnie. Dzieki Bogu. Tak to sobie posiedzi na kibelku, i na palermo bedzie juz zwarty i gotowy.kyle666 pisze:
- Dybala 4ever
- Juventino
Na gazetta.it pisze, że Caceres i Iaquinta będą gotowi na Palermo. Być może Vicek nadrabiał zaległości treningowe i kawalątek meczu zagra w niedziele, a Caceres zapewne też zagra nareszcie
, a Poulsen na początku marca ma powrócić. Chcę, żebyśmy chociaż 1 raz w tym sezobie mieli do dyspozycji kadrę wszystkich 23 zawodników :!:
- Lypsky
- Juventino
http://www.tuttosport.com/calcio/serie_ ... +muscolare
łolaboga, Treze ma problem z mięśniami, jego obecność w czwartek jest bardzo wątpliwa. Powoli czas żegnać Francuza, nie stać nas na zawodnika, który 3/4 sezonu nie gra.
Sissoko powinien być gotowy.
łolaboga, Treze ma problem z mięśniami, jego obecność w czwartek jest bardzo wątpliwa. Powoli czas żegnać Francuza, nie stać nas na zawodnika, który 3/4 sezonu nie gra.
a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
- Monte Cristo
- Juventino
Tak w teorii to powinnismy wogole zwolnic wszystkich zawodnikow... bo kazdy u nas bedzie przez 3/4 sezonu miec kontuzje miesni. To naprawde nie jest normalne. Pamieta ktos czy zanim zaczelismy trenowac w Vinovo to mielismy az taki problem z miesniami?Lypsky pisze:http://www.tuttosport.com/calcio/serie_ ... +muscolare
EDIT: JuveR: Dzieki za poprawke, juz zmienione

Stahoo: No tak, nie pomyslalem o tym. Ale i tak kazdy co miesiac bedzie mial dwa tygodnie przerwy przez miesnie, moglby nawet grac za friko.
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2010, 21:04 przez Monte Cristo, łącznie zmieniany 1 raz.
Od ponad 20 lat nie mieszkam w Polsce i z jezykiem mam malo kontaktu, wiec w razie bledu ortograficznego daruj sobie poprawianie mnie.
- JuveR
- Juventino
Z jakim Vinovo?Monte Cristo pisze:Tak w teorii to powinnismy wogole zwolnic wszystkich zawodnikow... bo kazdy u nas bedzie przez 3/4 sezonu miec kontuzje miesni. To naprawde nie jest normalne. Pamieta ktos czy zanim zaczelismy trenowac z Vinovo to mielismy az taki problem z miesniami?Lypsky pisze:http://www.tuttosport.com/calcio/serie_ ... +muscolare

Rzeczywiście Francuz się nam sypie, podobnie jak Camoranesi. Del Piero już swoje lata ma, zostanie nam już tylko Gigi ze "starej generacji"