Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.
- białas
- Juventino
chwila. protestuje :twisted:Dominik10 pisze:Dobrze. Macie po jednym bledzie. W2 bedzie Juventus Zdaje mi sie ze tego pytania nie zrozumial Walo![]()
.A w 4 bedzie Skonto Ryga wygrywali 14 razy z rzedu. Teraz zadaje Walo( czas do 13.06.07 21:10
![]()
)
po pierwsze, jeśli chodzi o Roseborg, to Walo nie podał nazwy klubu.
po drugie, jeśli obaj mamy po jednym błędzie, to w takim razie ja mam źle odpowiedź na pytanie 4., a Walo na pytanie pierwsze, co nie ma większego znaczenia.
po trzecie, Walo źle podał również odpowiedź na pytanie 2, w którym to pytałeś o nazwę włoskiego klubu z barwami podobnymi do klubu - zagadki, co również nie ma większego znaczenia.
po czwarte, pytanie nr 4 niezbyt dobrze sprecyzowane, ale pozostawię to jedynie mojej interpretacji.
PS. klub był już wcześniej w quizie.
tyle ode mnie.
- Supersonic
- Juventino
1. Na pierwszej stronie jest raczej na biezaco aktualizowany spis klubow i naprawde nie robie go dla siebie.
2. Nie uznawajcie nic bialasowi! (nawet mimo tego, ze ma racje) on ostatnio specjalnie nie zadal zagadki, bo chcial zeby zadal ktos inny, zeby on mogl odpowiedziec i znowu nie zadac i odpowiedziec i tylko awansowac w rankingu wszechczasow. Ja go rozgryzlem... 8)
ps. nie dawajcie podpowiedzi w stylu, gosc sie urodzil 21czegostam, bo po takim czyms nic nie mozna wymyslic, a kazda wskazowka ma cos przyblizac.
2. Nie uznawajcie nic bialasowi! (nawet mimo tego, ze ma racje) on ostatnio specjalnie nie zadal zagadki, bo chcial zeby zadal ktos inny, zeby on mogl odpowiedziec i znowu nie zadac i odpowiedziec i tylko awansowac w rankingu wszechczasow. Ja go rozgryzlem... 8)
ps. nie dawajcie podpowiedzi w stylu, gosc sie urodzil 21czegostam, bo po takim czyms nic nie mozna wymyslic, a kazda wskazowka ma cos przyblizac.

- Walo
- Juventino
1. Niegdyś to miasto było ważnym ośrodkiem przemysłowym tego kraju , działało tam ponad 10 kopalni węgla , i 2 żelaza . Ile kopalni zostało do dnia dzisiejszego ?
2. w herbie widnieją 2 kolory , biel i zieleń. Herb jest dosyć nietypowy , bo na jego gorze znajduje sie dziwna budowla. Co to za budowla ?
3. jest wychowankiem tego klubu , jako napastnik zdobył w tym sezonie 3 bramki , a jego obecny klub uplasował sie na 7 pozycji w lidze. W jakim klubie gra obecnie ten napastnik ?
4. Tylko raz w historii zdobył mistrzostwo kraju. W którym roku.
5. w 1997 roku , zespół ten połączył sie z odwiecznym rywalem z tego samego miasta, w 1998 roku po konfliktach zespoły ponownie sie rozłączyły. Z jakim zespołem połączył sie ten klub ?
2. w herbie widnieją 2 kolory , biel i zieleń. Herb jest dosyć nietypowy , bo na jego gorze znajduje sie dziwna budowla. Co to za budowla ?
3. jest wychowankiem tego klubu , jako napastnik zdobył w tym sezonie 3 bramki , a jego obecny klub uplasował sie na 7 pozycji w lidze. W jakim klubie gra obecnie ten napastnik ?
4. Tylko raz w historii zdobył mistrzostwo kraju. W którym roku.
5. w 1997 roku , zespół ten połączył sie z odwiecznym rywalem z tego samego miasta, w 1998 roku po konfliktach zespoły ponownie sie rozłączyły. Z jakim zespołem połączył sie ten klub ?
- białas
- Juventino
wypchaj się sianem, Supersonic :rotfl: nie zadawałem, bo nie miałem pomysłu na zagadkę. a co do rankingu, to pomyślałem o tym dopiero po ostatniej zagadce. w sumie, ostatnim czasem trochę nadrobiłem do Czwartka, ale do Ciebie jeszcze trochę punktów tracę. a Ty, nie obijaj sie, tylko zagadki odgaduj i zadawaj kolejne, bo ostantnio coś same łatweSupersonic pisze:2. Nie uznawajcie nic bialasowi! (nawet mimo tego, ze ma racje) on ostatnio specjalnie nie zadal zagadki, bo chcial zeby zadal ktos inny, zeby on mogl odpowiedziec i znowu nie zadac i odpowiedziec i tylko awansowac w rankingu wszechczasow. Ja go rozgryzlem... 8)

- tabo89
- Juventino
moja zagadeczka:
1. Miasto nasi taką samą nazwę jedna ze 110 prowincji w kraju który niezakwalifikował się do Mistrzostw Świata w 1958 roku. Podaj kod pocztowy miasta.
2. Głównym motywem herbu jest wizerunek mitologicznej bohaterki. W jakie zwierze została później przemieniona owa bohaterka?
3. W barwach tego klubu został królem strzelców swojej ligi z dorobkiem 24 goli. W jakim klubie rozpoczynał kariere?
4. Klub nie odniósł zadnych sukcesów w europejskich pucharach. Ile razy był mistrzem swojego kraju?
5. Głównym sponsorem klubu jest firma SIT-IN SPORT. Kto trenował drużyne w sezonie 1992-93 ?
1. Miasto nasi taką samą nazwę jedna ze 110 prowincji w kraju który niezakwalifikował się do Mistrzostw Świata w 1958 roku. Podaj kod pocztowy miasta.
2. Głównym motywem herbu jest wizerunek mitologicznej bohaterki. W jakie zwierze została później przemieniona owa bohaterka?
3. W barwach tego klubu został królem strzelców swojej ligi z dorobkiem 24 goli. W jakim klubie rozpoczynał kariere?
4. Klub nie odniósł zadnych sukcesów w europejskich pucharach. Ile razy był mistrzem swojego kraju?
5. Głównym sponsorem klubu jest firma SIT-IN SPORT. Kto trenował drużyne w sezonie 1992-93 ?
- Tyranus
- Juventino
Cieszę się niezmiernie:)Tyranus udany debiut udany
No to lecim dalej. Na początek coś chyba niezbyt trudnego:
1.Miasto to jest ośrodkiem przemysłu włókienniczego, maszynowego, samochodowego, maszynowego, chemicznego i skórzanego. Jakie polskie miasto jest znane z produkcji samochodów pewnej niemieckiej marki?
2.Na herbie widnieją cztery granatowe litery tworzące koło (nie mylić z okręgiem!) Oprócz tego herb zawiera także dwie "wstążki" jedną czerowoną i jedną granatową. Jakie litery widinieją na herbie?
3.Obrońca tego klubu odszedł z niego, w trwającym okienku transferowym, na zasadzie wolnego transferu. W jakim klubie grał on przed przyjściem do klubu zagadki?
4.Klub ten został założony w 1874 roku. Wymień przynajmniej trzy europejskie kluby (z kontynentu!), które zostały założone w XIXw.
5.Klub jest silnie związany z pewną marką odzieżową. W którym roku po raz ostatni klub zdobył puchar swojego kraju?
- Tyranus
- Juventino
ZadajeszVenomik pisze:Bolton Wanderers
2. B W F C
3. Maccabi Tel Aviv
5. 1958

Dodam tylko, że w pierwszym chodziło o Gliwice, a w czwartym przykładowo: Espanyol Barcelona, Olympique Marsylia no i oczywiście JUVENTUS TURYN :-D
- Łukasz
- Juventino
Gliwice?Tyranus pisze:1. Jakie polskie miasto jest znane z produkcji samochodów pewnej niemieckiej marki?
O, sorki, nie zauważułem posta powyżej :oops: .
P.S. Moderatorzy, moglibyście usunąć tego posta? Dzięki.