Problem rasizmu(?) i prostactwa wśród kibiców na łamach JP
- Juve Master
- Juventino
Na każdym bazarze w Polsce (vide nasze Bema) odnaleźć można koszulki z sierpem i młotem opcjonalnie Cze Gewarą albo innym syfem. Jakby te symbole były takie złe to by chyba ludzie w tym nie chodzili...juveluck pisze:Przeszkadzają Wam symbole związane z Mussolinim? No to chyba tylko Wam, bo we Włoszech w każdym kiosku i na każdym rogu można kupić zdjęcie, koszulkę, kalendarz, popiersie z Duce, jak by był taki zły to by chyba tego tyle nie było...
A w ogóle we Włoszech wyobraź sobie zdarzyło mi się nie raz, nie dwa być. Jakoś szerokiej gamy gadżetów z jego gębą nie zauważyłem. Może nie szukałem...
Co to za argument, z tym Mussolinim? Sprzedaż bazarowo - detaliczna dla <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> amerykańskich turystów, którzy pewnie myślą, że Mussolini to słynny włoski piłkarz z lat `40..

Pewnie. To fajny chop był. Z pewnością dzisiaj Włosi pozytywnie wspominają (ci żyjący) jego faszystowskie (jakże nieudolne i komiczne) rządy.
EDIT:
Jeszcze raz w sprawie Balotelliego. Ja należę do osób, które zdają sobie sprawę z tego, że stadion to nie jest element jakiejś pieprzonej wyższej kultury, gdzie należy się zachowywać cicho i w skupieniu obserwować mecz. Toleruję wyzwiska w stronę Balotelliego, ale tylko takie które nie odnoszą się do jego koloru skóry. Sam sobie zasłużył na brak sympatii kibiców, ale wyzywanie go od małp etc. to już gruba przesada. I dla mnie śpiewanie `Balotelli Ti Odio` albo `Balotelli pezzo di merda` to nie to samo co, `Balotelli ty $#%*& czarna małpo $@^&5$6$& z boiska`
Tak jestem przeciwny dyskryminacji. Tak podlegam modzie, która nazywa się `walka z dyskryminacją`. I wreszcie po ostatnie; tak nie toleruję wklejania żadnych faszysto-nazistowsko-komunistycznych symboli. Nawet w formie dodania Kaczorka Donalda obok Mein Kampf. Ależ jestem politycznie poprawny. Skandalicznie.
Ostatnio zmieniony 27 listopada 2009, 00:31 przez Juve Master, łącznie zmieniany 2 razy.
- Łukasz
- Juventino
Gucio prawda. Balotelli urodził się i wychował we Włoszech, Rogera z Polską łączy tylko sposób wyrażania niezadowolenia.deszczowy pisze:A Balotelli to taki Włoch, jak Roger- Polak. Amen.
A że jest prymitywny to już inna para kaloszy.
- Vimes
- Juventino
Tharp na litość boską, skoro nie szanujesz Balotelliego, to uszanuj chociaż zasady polskiej ortografii i pisz dużą literą.Tharp pisze:Aha, i jak juz to balotelli, z malej litery. Do poki ktos nie poda przynajmniej jednego dobrego powodu dlaczego barwuah zaslugiwalby na jakikolwiek szacunek.
EDIT
Dziękuję za zwrócenie uwagi i już poprawiam błądJuve Master pisze:Ty też uszanuj zasady ortografii i nie pisz `z dużej` tylko `dużą literą`.
Ostatnio zmieniony 27 listopada 2009, 00:50 przez Vimes, łącznie zmieniany 1 raz.
- belial
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Zrobie wszystko, zeby gowniarze myslacy ze sa bezkarni na forum przestali uzywac symboli promujacych nazizm i komunizm. Sprawe traktuje osobiscie - nie masz pojecia przez co przeszla moja rodzina podczas II WW wiec prosze Cie zachowaj swoje glupkowate komentarze dla siebie.JaPs pisze:rozumiem, że będziesz kultywował tradycję?niech tylko w zycie wejdzie nowelizacja art. 256 KK
- Juve Master
- Juventino
Ty też uszanuj zasady ortografii i nie pisz `z dużej` tylko `dużą literą`.madmo pisze:Tharp na litość boską, skoro nie szanujesz Balotelliego, to uszanuj chociaż zasady polskiej ortografii i pisz z dużej.Tharp pisze:Aha, i jak juz to balotelli, z malej litery. Do poki ktos nie poda przynajmniej jednego dobrego powodu dlaczego barwuah zaslugiwalby na jakikolwiek szacunek.
Azrael: Racja. Nie cierpię tylko tego nadmiernego poprawiania ortografii na forach internetowych. Tak, nazwiska piszemy DUŻĄ/WIELKĄ literą. Brawo za celną uwagę.
Ostatnio zmieniony 27 listopada 2009, 00:51 przez Juve Master, łącznie zmieniany 1 raz.
- Azrael
- Juventino
O rany Koledzy, przestańmy się rozmieniać na drobne, bo pewnie zaraz ktoś wyskoczy z zasadami prawidłowej edycji tekstu...Juve Master pisze:Ty też uszanuj zasady ortografii i nie pisz `z dużej` tylko `dużą literą`.madmo pisze:Tharp na litość boską, skoro nie szanujesz Balotelliego, to uszanuj chociaż zasady polskiej ortografii i pisz z dużej.Tharp pisze:Aha, i jak juz to balotelli, z malej litery. Do poki ktos nie poda przynajmniej jednego dobrego powodu dlaczego barwuah zaslugiwalby na jakikolwiek szacunek.
Dokładnie! Gdyby jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności Balotelli urodził się z białą skórą i mimo iż miałby oczy czarne lub niebieskie, włosy blond lub rude, to podejrzewam, że nikt nawet by się nie zająknął negując jego "włoskość".Łukasz pisze:Gucio prawda. Balotelli urodził się i wychował we Włoszech, Rogera z Polską łączy tylko sposób wyrażania niezadowolenia.deszczowy pisze:A Balotelli to taki Włoch, jak Roger- Polak. Amen.
Dla mnie Roger jest prawdziwym Polakiem!
Pozdrawiam!
- mateo369
- Juventino
dlaczego komentujesz coś czego nie doczytasz do końca? wyjaśnię najprościej jak się tylko da - Rumun z bazaru to dla mnie określenie człowieka, który wygląda tak jak mario na tej fotce z newsa - czarna czapka nike (ew. adidasa) niechlujnie założona i odstająca na głowie + głupi wyraz twarzy - w dzieciństwie wiele razy bywałem na takich bazarach i tam sprzedawali Rumuni tak właśnie ubrani, moja wina że tak ich zapamietałem? czy ja w ten sposób obrażam Rumunów? prosty przykład - mówisz do kogoś "ty świnio", czy w ten sposób obrażasz Bogu ducha winne zwierzę czy tę osobę? Bo ja w swojej wypowiedzi, do czego się przyznaję, wyszydziłem, choć z dużym przymrużeniem oka, wygląd barwuacha, nie miałem zamiaru obraźić jakiegokolwiek Rumuna. Ale jeśli już zacząłeś temat to na Twoje pytanie odpowiem tak - tak jak niektórzy Polacy mają wyrobione zdanie o np. Romach mieszkających w Polsce, tak niektórzy Niemcy mają wyrobione zdanie o Polakach, ze to pijacy, złodzieje i brudasy i szczerze? mam to daleko w nosie. I to tyle na TEN temat z mojej strony, bo chyba nie po to ten topic został założony.Azrael pisze:Kolego, nie pogrążaj się. Czyli jednak nie rasizm tylko głupota? Chyba lepiej byłoby po prostu stwierdzić, że się popełniło błąd. Czy Tobie "rasowemu Polakowi" byłoby miło gdyby Rumuni na swoich forach internetowych obrażając znienawidzonego przez Ciebie czarnoskórego piłkarza z przeciwnej drużyny, pisali "Ty Polaku z bazaru"? Jeśli tak to nie ma sprawy.
Azreal pisze:No jasne, bo kibicowanie to religia, a życie to wieczny dżihad.
Widzisz, niektórzy kibicowanie odbierają tak jak Ty ale inni mają nieco odmienne zdanie, czy to powód aby się z nas w tak "chamski" i "prostacki" sposób, jak to właśnie uczyniłeś, naśmiewać? myślę, że masz kolejny cytat "na główną", pasuje do tematu jak pozostałe
Co do głównego wątku, zachowanie kibiców jest złe, ale dopóki nie będzie rasistowskie (a takie na razie nie jest) będę je akceptował. Nie potrafię tylko zrozumieć jednej rzeczy - jak to jest, że czarnoskóry (a PODOBNO o rasizmu sie tu rozchodzi) piłkarz milanu potrafi zrozumieć zachowanie Ultrasów Juve, a niektórzy kibice tego klubu nie?
Edit
nie wiedziałem, ze za pisanie prawdziwego nazwiska piłkarza z małej litery można dostać ostrzeżenie, bo żeby nie wiem jak naginać regulamin to nic w tej wypowiedzi nie da się podciągnąć pod pkt 3.f)
Ostatnio zmieniony 27 listopada 2009, 13:02 przez mateo369, łącznie zmieniany 1 raz.
"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
- Juve Master
- Juventino
Dwa pytania:mateo369 pisze: Nie potrafię tylko zrozumieć jednej rzeczy - jak to jest, że czarnoskóry (a PODOBNO o rasizmu sie tu rozchodzi) piłkarz milanu potrafi zrozumieć zachowanie Ultrasów Juve, a niektórzy kibice tego klubu nie?
1) Czy Seedorf to jedyna, niezmącona subiektywnością czarnoskóra osoba grająca w piłkę nożną w Serie A i skoro on tak mówi, to pewnie odczucia `niektórych kibiców` są nieuzasadnione?
2) Czy to, że gra dla Milanu (przyp. największy rywal = Inter) nie rzutuje w żaden sposób na jego pogląd?
- Azrael
- Juventino
Moim zdaniem tak. Używanie przykładów konkretnych nacji w kontekście stereotypów może być i często jest dla tych nacji obraźliwe.mateo369 pisze:czy ja w ten sposób obrażam Rumunów?
Przyjąłem jednak Twoją argumentację i chcę wierzyć, że swych słów używałeś w dobrej wierze.
Nie twierdzę, że nigdy nie jestem chamski i prostacki. Pewnie nawet zdarza mi się to często. Ja - zwykły człowiek, błądzę jak każdy, nie czuję się "lepszy". Jeśli Cię uraziłem stwierdzeniem o religii i dżihadzie i czymkolwiek innym, to bardzo Cię przepraszam.mateo369 pisze:Azreal pisze:No jasne, bo kibicowanie to religia, a życie to wieczny dżihad.
Widzisz, niektórzy kibicowanie odbierają tak jak Ty ale inni mają nieco odmienne zdanie, czy to powód aby się z nas w tak "chamski" i "prostacki" sposób, jak to właśnie uczyniłeś, naśmiewać? myślę, że masz kolejny cytat "na główną", pasuje do tematu jak pozostałe
Czy czarnoskóry piłkarz Milanu i ultrasi Juventusu muszą być dla wszystkich wyrocznią?mateo369 pisze:Nie potrafię tylko zrozumieć jednej rzeczy - jak to jest, że czarnoskóry (a PODOBNO o rasizmu sie tu rozchodzi) piłkarz milanu potrafi zrozumieć zachowanie Ultrasów Juve, a niektórzy kibice tego klubu nie?
Pozdrawiam!
- Bukol87
- Juventino
Może problemy ze wzrokiem?Juve Master pisze: A w ogóle we Włoszech wyobraź sobie zdarzyło mi się nie raz, nie dwa być. Jakoś szerokiej gamy gadżetów z jego gębą nie zauważyłem. Może nie szukałem...
Tak samo jak my Polacy wspominamy dyktat Piłsudskiego.Juve Master pisze:
Pewnie. To fajny chop był. Z pewnością dzisiaj Włosi pozytywnie wspominają (ci żyjący) jego faszystowskie (jakże nieudolne i komiczne) rządy.
Chłopie wyluzuj trochę, czy ty w ogóle znasz kontekst tego filmu animowanego, którego screen jest na avatarze Abdula? Ja traktuję to raczej jako wyszydzenie tego systemu, no chyba, że Abdul jest neonazistą, o co raczej bym go nie podejrzewał, mimo tego, że nie znam go osobiście. Rozluźnij się, bo ci żyłka pęknie, zapewniam Cię, że nie jesteś jedynym, którego przodkowie ginęli bądź byli prześladowani przez hitlerowócw bądź komuchów. Przez szacunek dla tych ludzi nie pdonosiłbyś tej kwestii podczas jałowej dyskusji na jakimś tam internetowym forum.belial pisze: Zrobie wszystko, zeby ### myslacy ze sa bezkarni na forum przestali uzywac symboli promujacych nazizm i komunizm. Sprawe traktuje osobiscie - nie masz pojecia przez co przeszla moja rodzina podczas II WW wiec prosze Cie zachowaj swoje glupkowate komentarze dla siebie.
=======================
Barwuah jest sam sobie winien, to nie kibice zaczęli prowokacje to nie kibice sugerowali, że są bardziej włoscy od innych Włochów, to nie kibice zachowywali się jak małpa na boisku i to nie kibice cechowali się bezczelnością i arogancją. Gdyby nasi ultrasi byli rasistami, o co są posądzani, to już dawno mielibyśmy zamknięty stadion, a piłkarze tacy jak Sissoko czy Davids nie spędziliby w Juve więcej niż 2 tygodnie. Azrael i jego ekipa jak zwykle robią zamęt o rzeczy nieistotne, głosząc swoje piękne mainstreamowe idee. Panowie świat mediów stoi przed wami otworem.
ps możecie jeszcze np. zawojować ośrodki badania opinii publicznej, tam potrzebują ludzi, którzy będą nakazywać innym w jakis sposób myśleć.
Ode mnie koniec tematu
Pozdrawiam
Posty na tym forum czytam sporadycznie. Nie wiem kim jesteście i mnie to nie interesuje. Jestem tu, bo każdy z was zasługuje by kiedyś przeczytać coś mądrego na temat piłki nożnej.
#TeamBukol
#TeamBukol
- mateo369
- Juventino
Oczywiście, że nie. Ale w takim razie odpowiedz na inne pytania. Skoro uważasz, że zachowanie naszych Ultrasów jest rasistowskie, to dlaczego w ten sposób nie obrażają innych czarnoskórych piłkarzy? dlaczego nie obrażają Sissoko? przecież jeśli byliby zagorzałymi rasistami to nie miałoby dla nich znaczenia czy Momo jest zawodnikiem Juve czy jakiegokolwiek innego klubu. Dlaczego żaden inny czarnoskóry piłkarz nie staje w obronie mario? Wreszcie dlaczego sam zainteresowany się nie broni? Nie widziałem żadnego wywiadu, w którym mówiłby, że kibice Juve go "nie lubią" za jego kolor skóry. Przyśpiewki pod adresem mario są delikatnie mówiąc niestosowne ale nie mają podłoża rasistowskiego a o to się przecież temat rozchodzi.Azrael pisze:Czy czarnoskóry piłkarz Milanu i ultrasi Juventusu muszą być dla wszystkich wyrocznią?mateo369 pisze:Nie potrafię tylko zrozumieć jednej rzeczy - jak to jest, że czarnoskóry (a PODOBNO o rasizmu sie tu rozchodzi) piłkarz milanu potrafi zrozumieć zachowanie Ultrasów Juve, a niektórzy kibice tego klubu nie?
na Twoje pytanie odpowiedziałem pytaniem wyżejJuve Master pisze:1) Czy Seedorf to jedyna, niezmącona subiektywnością czarnoskóra osoba grająca w piłkę nożną w Serie A i skoro on tak mówi, to pewnie odczucia `niektórych kibiców` są nieuzasadnione?
Na to poniekąd też, bo chyba jedną z niewielu osób ze świata piłkarskiego twierdzących, że to zachowanie jest rasistowskie jest Mourinho, nasz największy wróg, nawiasem mówiąc w szczerość jego intencji wątpię, on nie martwi się o mario a o możliwość stracenia 3 pkt w Turynie.Juve Master pisze:2) Czy to, że gra dla Milanu (przyp. największy rywal = Inter) nie rzutuje w żaden sposób na jego pogląd?
"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
- pan Zambrotta
- Juventino
No jak to jak? wyslemy ich do internetowego wiezienia i odejmiemy 500 postów.belial pisze:Czepialem sie i bede sie czepial tego durnego awatara i antysemickich tekstow. Do tej pory moje monity w tej sprawie byly regularnie olewane przez administratorow, ciekawe jak bedzie sprawa wygladala za niedlugi czas (niech tylko w zycie wejdzie nowelizacja art. 256 KK).
Człowieku, zaproponuję Ci coś takiego jak Adblock - zablokujesz sobie niechciane obrazki które Cię tak wielce frustrują, znikną te wszystkie napiny i będzie po kłopocie.
Ten temat szybko zmierza do nikąd. Brakuje mi tu tylko wynurzeń pewnego wieszcza forumowego, naszego miLorda-Lancii-Juve. On jak w przyszłości spotka się z Avvocato, to nie będzie musiał się wstydzić za nasze forum.
Azraelowi polecam:

Myślałeś, że co osiągniesz zakładając ten temat i poruszając tę dyskusję? Ustalimy, że pogonimy niektórych, źli pójdą do spowiedzi i zatańczymy do jakiejś miłej piosenki? Olej, olej, olej i nie czytaj wypowiedzi tych, co tak Cię drażnią (z wyjątkiem mnie

Nie wiem po co nawet podejrzewałeś niektórych o rasizm. Równie dobrze z tych cytatów mogłeś niektórych posądzać o konfucjanizm.
madmo, szkoda że żadnego linku z frondy.pl nie wkleiłeś

- LordJuve
- Juventino
Niektórym to nie da się nigdy wytłumaczyć, że czarne jest czarne a białe jest białe...
Po co sie spinać? Każdy kiedyś przestanie być rasistą, nazistą czy innym dewiantem gdy trafi na gorszego rasistę, naziste itp. Noo, chyba, że się sobie spodobają. Mua chłopcy, oczko...:*
Sprawa jest prosta: koleś z interu jest wredny to mu się dostaje a że jest czarny to tworzy się nagonka, że to niby na tle rasistowskim. Poza tym, ludzie wiedzą co i jak, przecież najłatwiej urazić niewidomego wołając na niego: "Ślepy!" albo "Kulawy" na kogoś bez nogi, rozumiecie, prawda?
Założe się, że gdyby tak pogadać z tymi "Tifosi" bluzgającymi na naszym stadionie w kierunku Mario to żaden nie okazałby się "rasowym" rasistą.
Niestety, jedynie co mi się w tym nie podoba (pomijając moją edenową wizję świata) to to, że dostaje się klubowi za zachowanie kibiców.
Najlepszym przykładem moich teorii jestem ja. Nikt mnie nie lubi na tym forum.
Moi wrogowie znają moje słabe strony i atakują mnie wołając na mnie "Lancia" albo "parówka"...
Zobaczycie Dinozaury, poskarżę się Gianniemu, on wam pokaże! Odetnie kabelek i skończy się oglądanie House'a - razem z tym skończą się wasze wygłupy.
Po co sie spinać? Każdy kiedyś przestanie być rasistą, nazistą czy innym dewiantem gdy trafi na gorszego rasistę, naziste itp. Noo, chyba, że się sobie spodobają. Mua chłopcy, oczko...:*
Sprawa jest prosta: koleś z interu jest wredny to mu się dostaje a że jest czarny to tworzy się nagonka, że to niby na tle rasistowskim. Poza tym, ludzie wiedzą co i jak, przecież najłatwiej urazić niewidomego wołając na niego: "Ślepy!" albo "Kulawy" na kogoś bez nogi, rozumiecie, prawda?
Założe się, że gdyby tak pogadać z tymi "Tifosi" bluzgającymi na naszym stadionie w kierunku Mario to żaden nie okazałby się "rasowym" rasistą.

Najlepszym przykładem moich teorii jestem ja. Nikt mnie nie lubi na tym forum.
Zobaczycie Dinozaury, poskarżę się Gianniemu, on wam pokaże! Odetnie kabelek i skończy się oglądanie House'a - razem z tym skończą się wasze wygłupy.
- Vimes
- Juventino
Panowie Azrael i Juve Master robią z igły widły. Gdzie są ci straszni rasiści na JP? Czy to są Ci, którzy pod newsami ciągle wypytują kiedy wraca Momo
?
.
.
No co Ty, ja Cię lubięLordJuve pisze:Najlepszym przykładem moich teorii jestem ja. Nikt mnie nie lubi na tym forum.Moi wrogowie znają moje słabe strony i atakują mnie wołając na mnie "Lancia" albo "parówka"...
![]()

Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodziłpan Zambrotta pisze:madmo, szkoda że żadnego linku z frondy.pl nie wkleiłeś