Serie A (3): Lazio 0-2 JUVENTUS

Przedmeczowe przewidywania, gorące pomeczowe dyskusje, wasze oceny gry Juve i poszczególnych zawodników.
Zablokowany
Alexxxxx

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 września 2009, 19:47

pan Zambrotta pisze:
Alexxxxx pisze:
pan Zambrotta pisze: Iaquinta, Amauri, Del Piero, Treze - taka na chwilę obecną jest klasyfikacja naszych napastników.
tak... na pewno Iaquinta jest pewniakiem w miejsce Amauriego, radze obejrzeć jakiś mecz.
Jeden nie wyklucza drugiego, obaj są słusznie naszymi podstawowymi napastnikami.
Jak już rzucasz złote rady, to ja też poradzę, by w czasie oglądania meczu gapić się w telewizor, by nie przeoczyć że Iaquinta jedną bramkę juz strzelił, a przy drugiej bramce Diego miał swój udział.
W dzisiejszym futbolu umiejętność strzelania bramek przez napastnika to nie wszystko, niedługo Amauri też na pewno trafi do siatki (sytuacji seryjnie nie marnuje, nie ma szczęścia tylko), a jego gry nie ma co porównywać z Iaquintą, bo stoi na wyższym poziomie. Rozumiem, że chodzi Ci, ze Vincenzo pod koniec sezonu 08/09 i teraz jest skuteczny, ale to dopiero dwa mecze. Fajnie, że Iaquinta strzela, ale taka jego rola, jeśli się gra najbardziej wysuniętego zawodnika, Amauri ma trochę inne zadania, jak widać po tym, gdy schodzi na skrzydła, odbiera, drybluje, stwarza sytuacje i przewagę wygranym dryblingiem, Iaquinta na skrzydłach jest tylko wtedy gdy ktoś akurat mu poda piłkę z pola i musi wbiec w tą strefę.

Juve jest miłością całego mojego życia.
Gianni Agnelli
fallweiss

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 września 2009, 19:55

Nie wiem drugi sezon to samo... Ranieri miał w jednym rację ,uważam osobiście- zauważył ,że duet Iaq-Amauri po prostu nie współgra zbytnio ze sobą -teraz tego tak nie widać bo mamy niezwykle mocną 2 linie ,która teraz daje nam wielką przewagę. Obydwu brakuje trochę precyzji w grze bo ich największą stroną nie są świetne podania w okolicach pola karnego , czy też gra na zamknięte oczy między sobą (co potrafi duet Treze-Del Piero).

Michal87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 września 2009, 20:14

fallweiss pisze:Obydwu brakuje trochę precyzji w grze bo ich największą stroną nie są świetne podania w okolicach pola karnego , czy też gra na zamknięte oczy między sobą (co potrafi duet Treze-Del Piero).
Duet Alex-Treze to nuta przeszłości, można o tym śmiało zapomnieć. Obaj raczej karierę mają już za sobą. Oczywiście nie skreślam ich, ale razem na boisku będą okazjonalnie. Treze jest totalnie bez formy, podobnie jak Alex. Tyle, że ten drugi za każdym razem wychodził z dołka formy i mam nadzieję, że tym razem będzie podobnie.

Obrazek
Madara

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 02 września 2009, 20:27

Moim zdaniem duet Amauri - Iaquinta współpracuje tak jakby mieli ze sobą do czynienia po raz pierwszy w życiu.
Kompletnie się nie rozumieją.
Jak z którymś z nich gra Del Piero to jeszcze to jakoś wygląda, z kolei Amauri lepiej rozumie się moim zdaniem z Giovinco, nie wiem.
Moje zdanie.
W końcu nie można mieć wszystkiego.

Majos

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 02 września 2009, 21:33

Do meczu z Lazio jeszcze jest dużo czasu, mimo to Ci gracze, którzy nie wyjeżdżają na reprezentację już przygotowują się do tego meczu. Po Romie, następny rywal z Rzymu i to on będzie nas gościł u siebie. jeśli to będą 3. punkty, to będę się bardzo cieszył, bo wtedy nas to poruszy bardzie do przodu i nada rozpędu zespołowi.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 września 2009, 00:45

Coby-Shaddix69 pisze:z kolei Amauri lepiej rozumie się moim zdaniem z Giovinco, nie wiem.
I mam nadzieję, że taką mieszankę będzie nam dane w tym sezonie obejrzeć przynajmniej parę razy. Jeśli się sprawdzi to super, jeśli nie - trudno, nic na tym nie tracimy.

kamiloo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2009, 16:39

Myślę, że mecz z Lazio może byc trudniejszy niż spotkanie z Romą. Lazio dobrze rozpoczęło sezon, tak jak my mają komplet punktów. Grając na swoim stadionie będą pewnie chcieli podtrzymac swoją serię.
Mam jednak nadzieję, że wygramy i znowu pokażemy ładna grę, tak jak w meczu z Romą. Dwa mecze z rzędu wygrane na tak trudnym terenie jak Stadio Olimpico na pewno pozytywnie wpłyną na morale naszej drużyny.
Oby tylko wszyscy zawodnicy którzy są na zgrupowaniach reprezentacji wrócili bez kontuzji.

Co do zestawienia linii ataku, to moim zdaniem narazie więcej drużynie daje Amauri niż Iaquinta. W meczu z Lazio chciałbym zobaczyc Amauriego w parze z Giovinco lub Del Piero.
Jeśli Zebina nie będzie mógł jeszcze zagrac to na prawej obronie widziałbym Caceresa.

PS. tabo, mecz jest 12 czyli w sobotę a nie niedzielę :wink:

Ivory

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2009, 19:57

kamil190 pisze:Co do zestawienia linii ataku, to moim zdaniem narazie więcej drużynie daje Amauri niż Iaquinta. W meczu z Lazio chciałbym zobaczyc Amauriego w parze z Giovinco lub Del Piero.
Amuri robi naprawdę robi dużo zamieszania, szczególnie schodząc do boku i dryblując nieopodal pola karnego rywali.
Iaquinta ma natomiast lepszą skuteczność, ale w przekroju całego meczu nie kreuje sobie sytuacji, ktoś musi mu dograć do nogi. Ostatnie ładne przepuszczenie piłki do Diego, po którym padła bramka.

Ustawienie wyjściowe z Chievo:
Buffon - Grygera, Cannavaro ,Chiellini, Salihamidzic - Poulsen, Marchisio, Tiago, Diego - Amauri , Iaquinta

Ustawienie wyjściowe z Romą:
Buffon - Grygera, Cannavaro , Chiellini , De Ceglie - Felipe Melo, Tiago, Marchisio , Diego - Amauri , Iaquinta

Mój typ wyjściowej 11stki na Lazio:
Buffon - Grygera, Cannavaro , Chiellini, Grosso - Melo, Tiago, Camoranesi, Diego - Amauri, Iaquinta

Taktyka Ciro jest na razie ostrożna, szczególnie chodzi mi o zestawienie linii pomocy. Jestem ogromnie ciekaw na jakich pozycjach ustawi Del Piero i Giovinco.
Myślę, że DP będzie grał na pozycji napastnika i nie będzie zmiennikiem Diego. Jeżeli Diego zejdzie z boiska to za niego powinien wejść Giovinco lub Camor z ławki. Tyle tylko, że jak Diego schodzi to najczęściej wygrywamy i bronimy wyniku a umiejętności Giovinco jeśli chodzi o walory defensywne są takie sobie.
Choć nie zdziwię się, że ze względów defensywnych zamiast Camora pojawi się w wyjściowej 11stce "sprinter" Poulsen.
Moim zdaniem Cirro wpuści Del Piero na całą drugą połowę meczu.

piotrinho1234...

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2009, 20:08

Ivory pisze:
kamil190 pisze:Co do zestawienia linii ataku, to moim zdaniem narazie więcej drużynie daje Amauri niż Iaquinta. W meczu z Lazio chciałbym zobaczyc Amauriego w parze z Giovinco lub Del Piero.
Amuri robi naprawdę robi dużo zamieszania, szczególnie schodząc do boku i dryblując nieopodal pola karnego rywali.
Iaquinta ma natomiast lepszą skuteczność, ale w przekroju całego meczu nie kreuje sobie sytuacji, ktoś musi mu dograć do nogi. Ostatnie ładne przepuszczenie piłki do Diego, po którym padła bramka.

Ustawienie wyjściowe z Chievo:
Buffon - Grygera, Cannavaro ,Chiellini, Salihamidzic - Poulsen, Marchisio, Tiago, Diego - Amauri , Iaquinta

Ustawienie wyjściowe z Romą:
Buffon - Grygera, Cannavaro , Chiellini , De Ceglie - Felipe Melo, Tiago, Marchisio , Diego - Amauri , Iaquinta

Mój typ wyjściowej 11stki na Lazio:
Buffon - Grygera, Cannavaro , Chiellini, Grosso - Melo, Tiago, Camoranesi, Diego - Amauri, Iaquinta

Taktyka Ciro jest na razie ostrożna, szczególnie chodzi mi o zestawienie linii pomocy. Jestem ogromnie ciekaw na jakich pozycjach ustawi Del Piero i Giovinco.
Myślę, że DP będzie grał na pozycji napastnika i nie będzie zmiennikiem Diego. Jeżeli Diego zejdzie z boiska to za niego powinien wejść Giovinco lub Camor z ławki. Tyle tylko, że jak Diego schodzi to najczęściej wygrywamy i bronimy wyniku a umiejętności Giovinco jeśli chodzi o walory defensywne są takie sobie.
Choć nie zdziwię się, że ze względów defensywnych zamiast Camora pojawi się w wyjściowej 11stce "sprinter" Poulsen.
Moim zdaniem Cirro wpuści Del Piero na całą drugą połowę meczu.
Ten sezon będzie mniej udany dla Mrówki niż ten ubiegły z tego względu że na pozycji 3/4 ma małe szanse konkurować z Diego i Camorem,a w napadzie nie jest tak dobry jak na skrzydle,więc jeśli Ciro nie znajdzie dla niego miejsca to możemy go powoli żegnać,chyba że Ferrara w niektórych meczach będzie grać 4-4-2 z Sebą na skrzydle.

jsduga

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2009, 20:11

Chciałbym zobaczyć w końcu Caceresa.Przecież nie mamy go tylko po to,by siedział na trybunie.A nóż się sprawdzi :) Według mnie mecz z Lazio,będzie porównywalny z meczem z Romą,aczkolwiek jak już ktoś wspomniał,Rzymianie będą chcieli podtrzymać serię.Chciałbym w ataku od pierwszych minut zobaczyć Alexa,bo na razie atak Amauri i Iaquinta nie sprawdza się.Jestem ciekaw,czy Ciro będzie dawał szansę Treze,który już zadeklarował odejście.Oczywiście liczę na zwycięstwo.Bardzo bym się cieszył,gdyby ono było w ładnym stylu 8)

JuveLethal

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2009, 20:12

tuttosport.com pisze:Del Piero gioca con Diego. Zebina vicino al rientro

Seduta mattutina per la Juve. Nella partitella Alex in coppia con il brasiliano. Il francese dalla prossima settimana torna a lavorare con il gruppo
:happy:

Oby byla taka wyjsciowa jedenastka

Buffon - Zebina, Cannavaro , Chiellini, Grosso - Melo, Tiago, Camoranesi, Diego - Amauri, Iaquinta

Ale cos czuje ze Alex dostanie szanse i sie pojawi.

W przyszlosci tylko za Tiago Sissoko i mamy pelna jedenastke :)

iero10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2009, 20:18

widzę, że okresie przerwy na reprezentację wielu się nudzi.
kłócicie się o to kto ma grać w meczu, który się odbędzie teraz już za 9 dni.
skład poznamy na parę godzin przed meczem i większego sensu nie mają te wszystkie Wasze prognozy.

w swoich poprzednich postach mówiłem o braku porozumienia między Vickiem a Amaurim. O ile indywidualnie faktycznie stworzyli jakieś sytuacje (jakieś słupki itp) lub jak w przypadku VI potrafili dokończyć dzieła (dośrodkowanie Diego), to razem jakoś siebie na boisku nie szukają i nie współpracują.

Dobro drużyny przede wszystkim, dlatego też uważam że paru piłkarzy w meczu z Lazio powinno dostać taryfę ulgową (mniej min na boisku lub poza 11) przed zbliżającą się inauguracją LM, a przy okazji poznalibyśmy formę zmienników.

Ktoś napisał, że skoro dobrze mechanizm działa to po co go zmieniać.
Dla mnie niekoniecznie dobrze działa mechanizm linii ataku, skoro na 4 strzelone bramki - 3 strzelili pomocnicy.

Ivory

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2009, 20:39

iero10 pisze:Dla mnie niekoniecznie dobrze działa mechanizm linii ataku, skoro na 4 strzelone bramki - 3 strzelili pomocnicy.
Niektórzy kwestionują nasz obecny skład ataku Amauri - Iaquinta.
Na razie DP nie gra, bo jest po kontuzji. Treze jest bez formy.
Mamy 3 napastników nadających się na wpuszczenie do 11stki.

Pomocników jest drugie tyle co naszych napadziorów i nie ma co się dziwić, że strzelają skoro trójka: Diego, Camoranesi i Giovinco to bardzo ofensywni zawodnicy predystynowani do zdobywania sporej ilości bramek.

W poprzednim sezonie martwiliśmy się beznadziejną grą naszych pomocników - było zero kreatywności.
Teraz psioczymy na współpracę duetu z przodu - mając w podświadomości zamierzchłe wyczyny duetu DP-Treze. Nie łudźmy się - ten duet będzie występował bardzo rzadko - chyba tylko w rozgrywkach Coppa Italia.

Diego jest prawie jak napastnik (porównać go mozna do roli Kaki w Milanie) i do jego współpracy z jakimkolwiek napastnikiem, który pojawi się na boisku nie ma żadnych zastrzeżeń.

iero10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2009, 20:53

ja nie kwestionuje składu, tylko kwestionuje stwierdzenie które padło o dobrym ataku.
nie mówię, że zmieniony atak będzie lepszy, ale jak się tego nie sprawdzi to nie będziemy wiedzieć jakie mamy zaplecze.

Co do duetu DP-Treze to ja się wcale nie łudzę, że Oni zagrają jeszcze razem w I jedenastce. W jakiej dyspozycji jest DP nie wiadomo, kontuzja pleców mogła wpłynąć na poprawę jego formy. natomiast Treze w okresie przygotowawczym nie pokazał nic. Po wypowiedzi, że chce odejść po tym sezonie, już wiem czym był zajęty, rozmyślał czy odejść.
Ivory - trochę kiepsko podałeś tych 3 pomocników, o ile Diego gra dobrze (choć może być jeszcze lepiej), to Camor w tych końcówkach na które wchodził grał nerwowo i czegoś brakowało w jego grze.
a Giovinco w Serie A jeszcze nie zagrał.

Ivory

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 września 2009, 21:14

iero10 pisze:nie mówię, że zmieniony atak będzie lepszy, ale jak się tego nie sprawdzi to nie będziemy wiedzieć jakie mamy zaplecze.
No Cirro ma pewne ciśnienie związane z presją mediów, które dopytują się dlaczego nie gra Del Piero. W meczu z Lazio zapewne zobaczymy DP, bo podobnie jak Raul z Realu, ikony grać będą, pomimo że naciskają ich młodsi koledzy.
iero10 pisze: Ivory - trochę kiepsko podałeś tych 3 pomocników, o ile Diego gra dobrze (choć może być jeszcze lepiej), to Camor w tych końcówkach na które wchodził grał nerwowo i czegoś brakowało w jego grze.
a Giovinco w Serie A jeszcze nie zagrał.
Jeśli chodzi o to: "na 4 strzelone bramki - 3 strzelili pomocnicy"
Tych trzech pomocników, których wymieniłem - to są bez mała napastnicy (Giovinco grał u Ranieriego w napadzie, Camor w reprezentacji też zdarzało się, Diego - wiadomo jest stworzony do gry ofensywnej).
Poza tym nikt nie miał w Milanie pretensji do Kaki, że wyręcza napastników, tak Diego u nas.

Zablokowany