Tego w Polsce jeszcze nie było...

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 stycznia 2007, 00:38

Przepraszam, że ten post będzie trochę chaotyczny, ale tak szybko piszecie... :twisted:

Dionizos pisze: Czy to ma swiadczyc o mojej niechecie do zachodu, ksenofobii czy Bóg wie czym jeszcze? Nie wiem na jakiej podstawie uznales, ze jestem kims kto najchetniej zniszczyl by wszytko co nie polskie.
O tym ile Michnik mial wspolnego z UB my raczej nie ustalimy. Martwi mnie jednak to, ze dla Ciebie zachod to tylko kilka lewackich organizacji.
Znów to samo. Doszukujesz się dziury w całym. Najpierw piszesz, że nie znasz tych wszystkich organizacji, a za chwilkę już wiesz, że wszystkie one są lewackie :naughty:
Dionizos pisze: "Dobrze by bylo nie odsadzac kogos od czci i wiary, porownywac do jednych z najgorszych zbrodniarzy historii tylko na podstawie skojarzen..."
Rozumiem, że gddybym przy Tobie wykonał taki gest to stwierdziłbyś, że kultywuję ONR?
Dionizos pisze: Ja nie ma zamiaru zabierac mu wszystkiego, bo mam nadzieje, ze wszystko co w posiada nie pochodzi z emetytury ojca przestepcy. Chodzi mi o odebranie tego, w czego posiadanie jego rodzina weszla dzieki krzywdzie innych ludzi.
Ciekawe, że to samo mówi Światowy Kongres Żydowski. Może oddamy im te kamieniczki, których się domagają. Polacy weszli w ich posiadanie także poprzez ich krzywdę.
YoUri` pisze:
A myślisz, że bez KOMPROMISU coś byśmy osiągnęli? To jest właśnie to przerażające mnie myślenie. Że wszystko musi być albo 100% nasze albo 100% czyjeś. Że wszystko trzeba komuś wydrzeć siłą i to w całości.
To jest właśnie myślenie zdroworozsądkowe, którego niestety brakuje polskim politykom dzisiaj. Na wielu płaszczyznach - od stosunków mn właśnie po lustrację. Ten wszechobecny polonocentryzm zatraca poczucie rzeczywistość. Po co myśleć o swoich błędach skoro w wyjątkowy sposób można się usprawiedliwić czyimiś.
YoUri` pisze: Tak poza tym to mam wrażenie, że Dionizosowi jakoś nie specjalnie może cokolwiek krytycznego przejść przez gardło na temat Polski i Polaków ( rzecz jasna oprócz tych "lewaków" czy jak kto woli ubeckich i esbeckich kanalii, których to on wykrywa najlepiej ).
Nie tylko jemu. Pan Kaczyński potrafi całe swoje życie wytłumaczyć układem i knowaniem. Polska stała się zupełnie niepotrzebnie krajem stanu wyjątkowego. Pójdźmy tą drogą ciut dalej a ludzie będą się bali głośno rozmawiać na ulicy.
herr_braun pisze: My przede wszystkim straciliśmy ogromną szansę zbudowania nowego, zdrowego organizmu państwowego od podstaw. III RP została zbudowana na fundamentach komunistycznych i to nam się będzie odbijać czkawką jeszcze przez długie lata (jeśli oczywiście nikt się za to nie weźmie).
Nie sądze żeby na drodze "pokojowej" było to możliwe do zrealizowania. Jak w miesiąc zmienić coś co powstawało 40 lat? Popatrzmy na sąsiadów. KPZR zlikwidowana w 91, mija roczek a Szenin i Zjuganow ją reaktywują. Taka jest rzeczywistość. Zmienić całego państwa ( za Twoją radą) nie potrafił w miesiąc nawet Lenin.
Dionizos pisze: "Problem polega na tym, ze komunisci zyskali wszystko co mogli w tej sytuacji zyskac."
Zdanie wyżej - przykład Rosji.
Venomik pisze: "I, co pamiętam dokładnie, jeśli PiS nie będzie szkodziło naszej gospodarce to będzie się ona dobrze rozwijała, bo jest w bardzo dobrym położeniu wyjściowym."
Które nie jest ich zasługą, a które sobie beszczelnie przypisują :evil: Ale najłatwiej jest powiedzieć, że bezrobocie maleje, ktoś na pewno się skusi, i uzna to za sukces PIS-u.

Michal17

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 10 stycznia 2007, 11:59

Nie chcę wchodzić w tą dyskusję, padło już wiele, często nieprzemyślanych i niepotrzebnych słów, ale jedna sprawa:
YoUri` pisze:
herr_braun pisze:Wytłumacz mi to łaskawie, dlaczego babcie słuchające RM są jednym z największych naszych problemów, bo wybacz, ale brzmi to śmiesznie.
A już tłumaczę. Otóż te babcie nie tylko zachowują się w sposób żenujący i przynoszą wstyd nam, jako narodowi ( to jest sprawa mniej ważna ), ale przede wszystkim te miliony, a przynajmniej setki tysięcy mocherów dają się niezwykle łatwo manipulować choremu człowiekowi, jakim jest Rydzyk i w naszym ustroju zwanym demokracją to ONE, a nie ludzie, którzy świadomie i faktycznie analizując wszelkie za i przeciw ( niezależnie od poglądów ) mogą decydować o tym, kto będzie nami rządził. Wybacz, ale ja bym wolał żeby tak nie było. Żeby była jasność - nie odmawiam tym paniom prawa głosu - chodzi o to, że one są po prostu w sposób bezwzględny wykorzystywane przez szuję Rydzyka, który moim zdaniem stanowi największą zarazę życia publicznego III ( czy jak kto woli IV ) RP. Są mamione i jako jedna wielka nienawidząca wszystko inne niż one masa pędzą do urn po porannej mszy i decydują o naszym państwie. Moim zdaniem to JEST PROBLEM.
YoUri`ma oczywiście rację ale chciałem dodać fragment dzisiejszego artykułu z pierwszej strony "Dziennika", autorstwa Macieja Rybińskiego ("Koniec Polski Kiszczaka i Michnika"):
"Najgorliwszymi zwolennikami kościoła antylustracyjnego, gotowymi poprzebijać parasolami Żydów i masonów ośmielających się grzebać w teczkach, są ci, przeciwko którym całą tę ideologię budowano. Ciemnogród, tłum dewotek i dewotów, niektórzy w kontuszach, uosabiając to, co w polskiej tradycji najgorsze: lęk przed prawdą, złamanie charakterów. Po 17 latach wielkiej manipulacji, jedynymi sojusznikami Kiszczaka, Michnika i "Gazety" pozostali ksiądz Rydzyk z "Naszym Dziennikiem" i Roman Giertych na czele Młodzieży Wszechpolskiej."
DLATEGO "babcie słuchające RM są jednym z największych naszych problemów"!

Poza tym polecam cały tekst artykułu.

herr_braun

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 stycznia 2007, 16:46

YoUri` pisze:A już tłumaczę. Otóż te babcie nie tylko zachowują się w sposób żenujący i przynoszą wstyd nam, jako narodowi ( to jest sprawa mniej ważna ), ale przede wszystkim te miliony, a przynajmniej setki tysięcy mocherów dają się niezwykle łatwo manipulować choremu człowiekowi, jakim jest Rydzyk i w naszym ustroju zwanym demokracją to ONE, a nie ludzie, którzy świadomie i faktycznie analizując wszelkie za i przeciw ( niezależnie od poglądów ) mogą decydować o tym, kto będzie nami rządził. Wybacz, ale ja bym wolał żeby tak nie było. Żeby była jasność - nie odmawiam tym paniom prawa głosu - chodzi o to, że one są po prostu w sposób bezwzględny wykorzystywane przez szuję Rydzyka, który moim zdaniem stanowi największą zarazę życia publicznego III ( czy jak kto woli IV ) RP. Są mamione i jako jedna wielka nienawidząca wszystko inne niż one masa pędzą do urn po porannej mszy i decydują o naszym państwie. Moim zdaniem to JEST PROBLEM.
W pewnym sensie to jest problem. (pomijam już kwestie, ze osobiście wcale nad tym nie ubolewam, bo z wieloma rzeczami które głosi RM po prostu się zgadzam). Ale to są uroki demokracji - systemu w którym rządzą demagodzy. To samo mogę powiedzieć o Wyborczej i TVNie - dla mnie te media również manipulują, nie na mniejszą skalę, acz subtelniej. I to jest według mnie większe zagrożenie.

Supersonic pisze:Nie sądze żeby na drodze "pokojowej" było to możliwe do zrealizowania. Jak w miesiąc zmienić coś co powstawało 40 lat? Popatrzmy na sąsiadów. KPZR zlikwidowana w 91, mija roczek a Szenin i Zjuganow ją reaktywują. Taka jest rzeczywistość. Zmienić całego państwa ( za Twoją radą) nie potrafił w miesiąc nawet Lenin.
Co to znaczy ""pokojowej""? Poza tym niejeden za prawdziwie wolną Polskę był gotów zejść z pokojowej ścieżki. I słusznie. Co do KPZR to nie zrozumiałem Twojej myśli.

Venomik pisze:Eksperci związani z PO?
No wybacz, ale trochę zabawnie to brzmi.
Ekspertów związanych z PO jest niewielu, ciężko na nich nawet było w TV trafić.
najczęściej widywało się kogoś z centrum Adama Smitha - chyba nie sugerujesz, że większość z nich ma powiązania z PO?
Ok, być moze zapędziłem się trochę. W każdym razie część platformersów snuła takie wizje, faktycznie nie musieli to być eksperci, raczej manipulatorzy ;)

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 10 stycznia 2007, 17:52

Po pierwsze, gdyby ten abp. Wielgus nie przyjął tej nominacji, to nie było by takiej afery :!: Po drugie, nie rozumiem dlaczego Glemp postanowił go tak uparcie i moim zdaniem nie słusznie bronić :? Po trzecie, co do ingerencji naszych władz państwowych (rzekomy telefon Prezydenta do Papieża), to nie widzę w tym nic złego. Polska to specyficzny kraj, gdzie kościół jest ogromnie ważny, więc nie ma co się temu dziwić. Zresztą, podobno prawo Stolicy Apostolskiej dopuszcza do tego typu ingerencji :idea: Po czwarte, podsumowując, to jestem za lustracją, również w kościele. I nie podoba mi się podejście niektórych z władz Polskiego kościoła w tej sprawie. M.in. chodzi tu o sprawę ks. Zalewskiego (chyba tak brzmi jego nazwisko), któremu dosłownie zamyka się usta :roll: Chyba to by było na tyle z mojej strony...

Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 stycznia 2007, 18:17

Po trzecie, co do ingerencji naszych władz państwowych (rzekomy telefon Prezydenta do Papieża), to nie widzę w tym nic złego. Polska to specyficzny kraj, gdzie kościół jest ogromnie ważny, więc nie ma co się temu dziwić.
Nie podoba mi się argumentacja.
A Chiny to specyficzny kraj, gdzie zabija się ludzi - i miałotoby tłumaczyć cokolwiek? Nic.
Polska podobno jest krajem świeckim, więc tak silne powiązania Kościoła z polityką nie powinny mieć miejsca. Ale na to teoretycznie władza wpływu nie ma.
Kiedy jednak widze jak władza momentami szuka poklasku wśród kościoła, tłumaczy kwestie prawne względami religijnymi - mnie to irytuje. Państwo świeckie ma być państwem świeckim naprawde, a nie tylko w założeniach.
Choć odbiegamy od tematu :)

Dirty mind
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 stycznia 2007, 19:16

DamKam pisze:Po pierwsze, gdyby ten abp. Wielgus nie przyjął tej nominacji, to nie było by takiej afery :!:
Wyrażaj się z szacunkiem do osoby duchownej. Zresztą nie tylko do osób duchownych.
DamKam pisze:Zresztą, podobno prawo Stolicy Apostolskiej dopuszcza do tego typu ingerencji :idea:
Papież wyraźnie skrytykował upolitycznienie mediów katolickich w Polsce, mówiąc, że powinny zachować polityczną neutralność i skupiać się raczej na "zbliżaniu wiernych do Chrystusa". - Niech głoszą Bożą prawdę, uwrażliwiając współczesny świat na dziedzictwo wartości chrześcijańskich, niech ich głównym celem będzie budowanie wspólnoty Kościoła w duchu poszukiwania prawdy, miłości, sprawiedliwości i pokoju oraz zachowania autonomii sfery politycznej - powiedział Benedykt XVI.

Sprawa głośna sprzed kilku miesięcy (listopad?), kiedy to Watykan upominał Radio Maryja.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 stycznia 2007, 21:23

pan Zambrotta:
Ale DamKam mówił o zaangażowaniu Państwa w sprawy kościelne ("co do ingerencji naszych władz państwowych"), a nie odwrotnie - zaangażowaniu Koscioła w politykę!

Dirty mind
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 stycznia 2007, 21:47

Venomik pisze:pan Zambrotta:
Ale DamKam mówił o zaangażowaniu Państwa w sprawy kościelne ("co do ingerencji naszych władz państwowych"), a nie odwrotnie - zaangażowaniu Koscioła w politykę!
......

:prochno:

przepraszam, niedoczytałem. Zwracam honor.

na swoją obronę powiem tylko tyle, że:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 stycznia 2007, 21:53 przez pan Zambrotta, łącznie zmieniany 1 raz.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 stycznia 2007, 21:51

Ja przeczytałem Twoją odpowiedź, zastanawiałem się co odpisać, jak wyrazić moje zdanie. Wróciłem do wcześniejszej wiadomości.
I dopiero po kilku chwilach zauważyłem, że coś jest nie tak :)
Dobrze to zakamuflowałeś ;)

Dirty mind
Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 stycznia 2007, 22:06

Dionizos pisze:Rozumiem, że gddybym przy Tobie wykonał taki gest to stwierdziłbyś, że kultywuję ONR?
Dzialacze MW sa czlonkami organizacji politycznej i dobrze by bylo dac im prawo do obrony. W kontekscie programu politycznego LPR i MW, odwolujacego sie do narodowych organizacji przedwojennych, "salut rzymski" jest uzasadniony.
Ciekawe, że to samo mówi Światowy Kongres Żydowski. Może oddamy im te kamieniczki, których się domagają. Polacy weszli w ich posiadanie także poprzez ich krzywdę.
A co ma jedno wspolnego z drugim? Chyba sam dobrze wiesz w jakis sposob weszli w posiadanie po żydowskich kamienic, a w jakis sposob ubecy dostali swoje emerytury. Nie mow wiec, ze obydwie te sytuacje maja ze soba cos wspolnego.

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 stycznia 2007, 17:34

pan Zambrotta pisze:
Venomik pisze:pan Zambrotta:
......

:prochno:

przepraszam, niedoczytałem. Zwracam honor.

na swoją obronę powiem tylko tyle, że:

Obrazek
... i zapewniam Cię- panie Zambrotta, że mam szacunek do wszystkich osób, tym bardziej duchownych :!:
Co do Radia Maryja, to moim zdaniem powinno się je jakoś zlikwidować :whistle: Ale to już jest zupełnie inny temat :wink:

ODPOWIEDZ