Kolejny faszystowski gest piłkarza Lazio...

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Reggie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 grudnia 2005, 22:24

nookie pisze: Rzekomy atak na świętość rodziny o którym mówisz to co innego niz nazizm i wymordowywanie Żydów, Polaków, Romów i jeszcze innych ludzi w piecach...oni szli jak towar do przerobu..czy Ty naprawde nie zauważasz bestialstwa tych zachowań????nie mam najmniejszego pojęcia jak można wiedzieć co robił hitler i mimo to nie miec nic przeciwko komus kto sie solidaryzuje z jego ideologią... :/
Może rzeczywiscie się mylę. A moze jestem trochę naiwny i wierzę w to że faszyzm nie koniecznie wiąże się z mordowaniem ludzi.
Niestety wiem czym była masowa zagłada. Po wizycie w Oświęcimu w gimnazjum przez jakiś tydzień cały czas o tym myślałem i nie mogłem się otrząsnać. Ale ja staram się spoglądać na sprawę także od drugiej strony.
Prawdopodobnie wszyscy faszyści są przepełnieni nienawiścią, ale myślę że nie każdy byłby zdolny do mordowania i nie każdy pochwala metody Hitlera.
Gest pozdrowienia faszystowskiego wiąże się z holocaustem, ale nie uważam że bezpośrednio namawia do zabijania. Może przypomina ludziom straszną prawdę. Ale tak samo sierp i młot czy inne akcesoria ZSRR i Rosji z czasów rozbiorowych przypominają Polakom, może troche mniej ale także, straszne ludobójstwa jak Katyń czy wywózki na Syberię. A flagi Livorno jakoś nikogo tu nie bulwesuja specjalnie, a napewno nie w takim stopniu jak ów nieszczęsny gest, który prawdopodobnie był zwykłym podniesieniem ręki.

"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
nookie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2005, 00:09

Reggie pisze: Może rzeczywiscie się mylę. A moze jestem trochę naiwny i wierzę w to że faszyzm nie koniecznie wiąże się z mordowaniem ludzi.
Niestety wiem czym była masowa zagłada. Po wizycie w Oświęcimu w gimnazjum przez jakiś tydzień cały czas o tym myślałem i nie mogłem się otrząsnać. Ale ja staram się spoglądać na sprawę także od drugiej strony.
Prawdopodobnie wszyscy faszyści są przepełnieni nienawiścią, ale myślę że nie każdy byłby zdolny do mordowania i nie każdy pochwala metody Hitlera..
Mi się wydaje, że jednak tak i, że każdy kto wykonuje tego typu gesty mniej lub bardziej popiera to co robil Hitler...bo to po prostu przeszłośc nazizmu od której nie da się i często nie chce się uciec...

Reggie pisze: Ale tak samo sierp i młot czy inne akcesoria ZSRR i Rosji z czasów rozbiorowych przypominają Polakom, może troche mniej ale także, straszne ludobójstwa jak Katyń czy wywózki na Syberię..
Oczywiście masz racje ze komunizm i nazizm to właściwie jedno g*****..ale nie o komunizmie teraz mowa tylko o faszystowskim gescie jednego z pilkarzy i zarazem idola kibiców Lazio...
Reggie pisze: A flagi Livorno jakoś nikogo tu nie bulwesuja specjalnie, a napewno nie w takim stopniu jak ów nieszczęsny gest, który prawdopodobnie był zwykłym podniesieniem ręki.
No masz rację, że tu troche smierdzi hipokryzją ale jednak kibice to nie jest postać az tak publiczna jak pilkarz, który po meczu wykonuje faszystowskie gesty...na flagi Livorno nikt w telewizji czy u nas na forum nie zwróciłby uwagi ale na piłkarzy i na to co robia jednak tak..bo sa osobami publicznymi i tak jak powiedzial Thuram swoje ideologie, poglady, przekonania itd. powinni zostawiac poza bosikiem...

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2005, 00:23

Jasiek-x pisze:Np. Lucarelli - komunista, lecz nigdy nie słyszałem, aby demonstrował swoje poglądy na boisku...
Sadze, ze nie slyszales tez o wielu innych rzeczach. Ja pozwole sobie Cie oswiecic. Lucarelli nie krepuje sie w pokazywaniu swoich komunistycznych pogladow. Chociazby przez komunistyczny gest polegajacy na wyciagnieciu lewej reki i zacisnieciu jej w piesc. Lucarelli to smiec i komuch... powinien tak jak Di Canio odpowiedziec za swoje czyny, to sie jednak nie stanie... szkoda.

Edit: Tak mi sie zdaje, ze o Lucarellim, pierwszy raz uslyszales, dopiero z tego tematu... :roll: .
Tutaj zdjecie tego frajera. Patrzcie jak glupio wyglada :lol: .
http://vnexpress.net/Vietnam/The-thao/2 ... arelli.jpg

juvello

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2005, 01:29

I po co się tak bulwersować no podniósł ręke i co z tego. Nie ważne czy to był gest faszystowski czy nie. To już Totti ma gorsze gesty (przykład w pamietnym meczu z Juve) inni też różne rzeczy pokazują i co z tego? A marsze równości to jest wporządku tu to musi być tolerancja to jest bardziej szkodliwe od tych gestów. a tak na marginesie to fakt nie jest lepszy.... www.fakt.lewy.pl :)

FORZA JUVENTUS
Jasiek-x

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2005, 13:32

Dionizos pisze:[Edit: Tak mi sie zdaje, ze o Lucarellim, pierwszy raz uslyszales, dopiero z tego tematu... :roll: .
Tutaj zdjecie tego frajera. Patrzcie jak glupio wyglada :lol: .
http://vnexpress.net/Vietnam/The-thao/2 ... arelli.jpg
Ej no sory. Ale o nim to wiem od kilku lat, zreszta czasami coś nie coś sie o nim mówiło. Lecz wszystko jedno, to dlaczego nikt tego nie nagłaśnie, jeśli taki jest to, to jak sam mówisz jest warty DiCanio. A jego twarz to znam aż za dobrze :wink:

Apollo_83

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2005, 23:05

http://sport.onet.pl/1214541,wiadomosci.html

Nie obyło się bez wybryku Paolo Di Canio, który znów pozdrawiał fanów Lazio faszystowskim gestem
brak mi słów na takie podejscie :/ Może Di Canio ma takie nowe powitanie ,albo pozował do zdjęć jak nie którzy posłowie :twisted: ja osobiście uważam to za chore.

Kali

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2005, 23:22

Mecz oglądałem i ten niby gest też widziałem. Powiem tak, gdyby ten gest wykonał ktokolwiek inny to wątpie czy pisali by o tym w onecie. Ten gest wyglądał tak, że Di Canio podniósł najpierw obie ręce, później opóścił jedną (przez jakąś sekunde albo dwie trzymał w górze) a następnie nią pomachał.
Oczywiście nie popieram takich gestów (ani na boisku ani poza nim), bo boisko to nie jest miejsce na pokazywanie swoich przekonań politycznych ani jakichkolwiek innych.
Myśle że Di Canio ma po prostu problem ale myślę też że mała wyciaczka do Polski, do Oświęcimia lub Majdanku troche dała by mu do myślenia. I następnym razem pomyśli przed pokazaniem takiego gestu.

Ti Amo Juve!
Ultras

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 00:07

Kali pisze:Mecz oglądałem i ten niby gest też widziałem. Powiem tak, gdyby ten gest wykonał ktokolwiek inny to wątpie czy pisali by o tym w onecie. Ten gest wyglądał tak, że Di Canio podniósł najpierw obie ręce, później opóścił jedną (przez jakąś sekunde albo dwie trzymał w górze) a następnie nią pomachał.
no dokładnie... wsumie może wyglądało to z jakiejś perspektywy jak faszystowski gest, ale stwierdzić tego raczej jednoznacznie nie można.

Reggie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 00:08

nookie pisze:
Reggie pisze: Może rzeczywiscie się mylę. A moze jestem trochę naiwny i wierzę w to że faszyzm nie koniecznie wiąże się z mordowaniem ludzi.
Prawdopodobnie wszyscy faszyści są przepełnieni nienawiścią, ale myślę że nie każdy byłby zdolny do mordowania i nie każdy pochwala metody Hitlera..
Mi się wydaje, że jednak tak i, że każdy kto wykonuje tego typu gesty mniej lub bardziej popiera to co robil Hitler...bo to po prostu przeszłośc nazizmu od której nie da się i często nie chce się uciec...
Więc wychodzi na to, że jednak jestem troche naiwny(;) ) i to raczej ty masz rację. Ale mimo to i tak uważam gest(y) Di Canio za mało szkodliwe.
Dzisiaj (a właściwie to już wczoraj) znowu to robił i moim zdaniem teraz już zupełnie na pokaz. Chce pokazać jaki to on jest nie pokorny. Próbował jakoś markowac ten gest machaniem, ale wiedomo o co chodziło. Moim zdaniem nie powinniśmy raczej zwracać uwagi na takie gesty, bo chyba o to głównie chodzi ich autorom.

"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
adir93

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2005, 08:55

sorka ale czy ten skur****** grał kiedyś w Juve ???

adri93
nookie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 grudnia 2005, 22:40

Reggie pisze: Dzisiaj (a właściwie to już wczoraj) znowu to robił i moim zdaniem teraz już zupełnie na pokaz. Chce pokazać jaki to on jest nie pokorny. Próbował jakoś markowac ten gest machaniem, ale wiedomo o co chodziło. Moim zdaniem nie powinniśmy raczej zwracać uwagi na takie gesty, bo chyba o to głównie chodzi ich autorom.

A mi sie tym razem zdawało, że właśnie nie pokazał tego gestu :wink: bo jak dla mnie to wygladalo cos takiego jakby chciał kibicom pomachać...każdy piłkarz przecież macha, ale on doszedł do wniosku ze uniesioną rekę w jego wykonaniu znów wezmą za faszystowski gest i zaczął kręcić dłonią...no nie wiem nie wiem...z pewnościa za te gesty po meczu z JUVE karać go nie mozna..ale za te z poporzedniej kolejki powinno się jak najbardziej...

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
3d_man

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 grudnia 2005, 23:47

nookie pisze:z pewnościa za te gesty po meczu z JUVE karać go nie mozna..ale za te z poporzedniej kolejki powinno się jak najbardziej...
a jednak sedzia sportowy uznal inaczej :)
za ten gest w czasie meczu z Juve 10tys euro kary i zawieszenie na jeden mecz :?

la Lazio é il rifugio di noi sognatori...
di noi innamorati, poeti, cantori...
di noi che incendiamo e spegnamo la sete...
per quell'esplosione all'ennesima rete...
Johnny777

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 grudnia 2005, 00:18

Hmm...a mi tak myśl przyszła, że chyba trochę za dużo hałasu się robi w tej sprawie... Jakby media zmarginalizowały to co wyczynia DiCanio to "problem" sam by się rozwiązał. Mi się zdaje że on to robi bo - pokażą w TV, - bo znów będzie o mnie głośno. To takie moje przemyślenia...

3d_man pisze:
nookie pisze:z pewnościa za te gesty po meczu z JUVE karać go nie mozna..ale za te z poporzedniej kolejki powinno się jak najbardziej...
a jednak sedzia sportowy uznal inaczej :)
za ten gest w czasie meczu z Juve 10tys euro kary i zawieszenie na jeden mecz :?
3d_man!! Gdzieś Ty się podziewał?? ;) "Q" - zobowiązuje - udzielaj się częściej- miło się czyta Twoje posty :)

A to co piszesz... to tak jak napisalem wyżej - jakby federacja "olała" gościa, a TV NIE POKAZAŁA go przy następnej "okazji" - facetowi znudziłoby się i sprawa przyschnęła by sama.
U nas tym gestem pozdrawiają się niektórzy posłowie, a nie zapłacili ani grosza kary..;/

alex_pl

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 grudnia 2005, 19:56

Hmmm jako ciekawostke moge dodac iz kumpel zaskoczyl mnie dzisiaj w szkole mowiac ze zawodnicy Juventusu to faszysci-a jako argument podal jakas gazete w ktorej to wyczytal... heh brak slow ;]

Capitan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 grudnia 2005, 21:48

Według mnie włoska federacja powinna jak najszybciej zareagować. Im dłużej zwlekają, tym wieksze odnosi sie wrażenie, że w Italii jest ciche przyzwolenie na tego typu zachowania.
Oczywiście każdy może mieć swoje poglądy ale po tym wszyskim co odłam faszyzmu i jego zwolennicy zrobili na swiecie, nawiazywanie do tego powinno być rygorystycznie zakazane.

ODPOWIEDZ