Mercato (2012-2014)
- zahor
- Juventino
Dyskusja na ten temat toczy się w temacie o Giovinco, ja na obecny moment nie widzę możliwości żeby dołączył do nas, bo stawia dwa warunki:ewerthon pisze: Najpierw prezydent Parmy powiedział, że Giovinco zagra albo w ich klubie, albo w Juventusie, teraz podobno sam piłkarz to potwierdził. Podejrzewam, że ta opcja jest bardzo mocno rozważana przez Marotte. Wykupienie połowy jego karty będzie tańsze niż sprowadzenie w całości jakiegoś innego zawodnika o takich umiejętnościach.
-ma być piłkarzem do pierwszego składu, a nie do rotacji (ani tym bardziej na ławkę)
-ma grać jako seconda punta, a nie jako skrzydłowy pracujący w destrukcji
Ja osobiście nie widzę możliwości ustawienia zespołu w sensowny sposób, zgodny z myślą Conte tak, żeby zaspokoić jego oczekiwania.
To się okaże - zależy za ile go sprzedadzą. Jak faktycznie uda im się wywindować cenę, tak jak Zampariniemu się udało w przypadku Pastore, to owszem, okażą się cwaniakami. A jak sprzedadzą go za tyle za ile było mówione to wyjdą na głupków.Argonessar pisze: A co do Verrattiego to typowe podbijanie ceny, cwaniaki z nich
Mnie zdumiewa że im lepiej, tym gorzej. Ja marudziłem jak Juventus pałętał się po siódmych miejscach, ale obecnie wygląda na to że idziemy do przodu. Szybciej, wolniej ale w dobrym kierunku. Natomiast zdumiewa mnie jak ludzie, którzy byli swego czasu podjarani Quagliarellą czy Matrim teraz skreślają każdego napastnika który nie jest Cavanim.ewerthon pisze:Czasami mam dosyć już tych wszystkich malkontentów. To im się nie podoba, tamto, ten ma złe nazwisko, tamten brzydką fryzurę itd.
- Pan Mietek
- Juventino
Napędza się ta niechęć w kierunku Giovinco a tak naprawdę to ja nie słyszałem (zaznaczam, że tylko polskie i angielskie strony czytam, włoskich nie) nic takiego co mogłoby go zdyskredytować z oficjalnych wypowiedzi (nie mówię o sugestiach prasy).zahor pisze:Dyskusja na ten temat toczy się w temacie o Giovinco, ja na obecny moment nie widzę możliwości żeby dołączył do nas, bo stawia dwa warunki:
-ma być piłkarzem do pierwszego składu, a nie do rotacji (ani tym bardziej na ławkę)
-ma grać jako seconda punta, a nie jako skrzydłowy pracujący w destrukcji
Ja osobiście nie widzę możliwości ustawienia zespołu w sensowny sposób, zgodny z myślą Conte tak, żeby zaspokoić jego oczekiwania.
To co on ma na myśli, to zapewne fakt, żeby nie był "dyskryminowany" jak za Ciro, Delneriego czy Zaca. Bo nie da się ukryć - był. Możecie mówić, że trzech trenerów go skreśliło więc musiało w tym coś być ale prawda jest taka, że ani Tiago ani inny piłkarz zamiast którego on mógł grać nie grał dobrze. A pamiętajmy, że będąc nastolatkiem był Giovinco uznawany za gracza z dużym potencjałem i jego ostatni sezon w Parmie potwierdza, że ten potencjał ma. My żeśmy go przyhamowali a to naprawdę cenny zawodnik i fakt, że po boisku biegały jakieś patałachy a nie on pewnie doprowadzał go do frustracji i stąd teraz nie jest w 100% przekonany.
Moim zdaniem jako cofnięty napastnik mógłby konkurować z Mirkiem a w 4-3-3 występować z prawej strony.
Nie no, Matri od początku miał pod górkę także ciężko powiedzieć, żeby ktoś tutaj był nim autentycznie podjarany. Mnie zdumiewa nadmierny optymizm niektórych użytkowników. Niektórzy to oczekują, że w nadchodzącym sezonie zajmiemy znowu 1 miejsce i dojdziemy do półfinału CL.zahor pisze:Natomiast zdumiewa mnie jak ludzie, którzy byli swego czasu podjarani Quagliarellą czy Matrim teraz skreślają każdego napastnika który nie jest Cavanim.
- zahor
- Juventino
Nie będę już tutaj kopiować całego wątku z tematu o Giovinco, napiszę tylko że agent tak powiedział. Jak nie wierzysz, możesz tam poszukać.Mietson pisze: Napędza się ta niechęć w kierunku Giovinco a tak naprawdę to ja nie słyszałem (zaznaczam, że tylko polskie i angielskie strony czytam, włoskich nie) nic takiego co mogłoby go zdyskredytować z oficjalnych wypowiedzi (nie mówię o sugestiach prasy).
No i właśnie wszystko rozbija się o to, że jemu ani jedno, ani drugi nie pasje. On chce mieć w wyjściowym składzie miejsce jako seconda punta.Mietson pisze: Moim zdaniem jako cofnięty napastnik mógłby konkurować z Mirkiem a w 4-3-3 występować z prawej strony.
Tak, ale już w lecie byli tacy co pisali że "to zawodnik który gwarantuje minimum 20 goli na sezon", podobnie zresztą jak Quagliarella. Byli i tacy agenci co pisali że ci goście mogą grać obok siebie i każdy z osobna jest gwarancją 20 bramek. Tak ze trzy razy się machnęli w swoich szacunkach.Mietson pisze: Nie no, Matri od początku miał pod górkę także ciężko powiedzieć, żeby ktoś tutaj był nim autentycznie podjarany.
Zająć pierwsze miejsce może i zajmiemy, ale mnie zdumiewa fakt że niektórzy już wychodzą z założenia że my praktycznie nie będziemy mieli żadnej konkurencji. Milan odpada z walki o tytuł, Inter już odpadł, Napoli się rozsprzeda, w marcu świętujemy scudetto.Mietson pisze:Mnie zdumiewa nadmierny optymizm niektórych użytkowników. Niektórzy to oczekują, że w nadchodzącym sezonie zajmiemy znowu 1 miejsce i dojdziemy do półfinału CL.
- Pan Mietek
- Juventino
Jeżeli autentycznie tak właśnie powiedział, tzn. o pewnym miejscu i o koniecznym graniu podwieszonego, to ja nie mam pytań. Pogonić go bo mu się w tej małej główce poprzewracało. Chyba za bardzo uwierzył w siebie po tych słowach o 40 mln euro bo nie będzie nam stawiał warunków.zahor pisze:Nie będę już tutaj kopiować całego wątku z tematu o Giovinco, napiszę tylko że agent tak powiedział. Jak nie wierzysz, możesz tam poszukać
Dawać młodego Winko do składu, może on tez umie grać

Z innej beczki to myślę, że można się zastanowić nad pewnym Kanadyjczykiem - David Hoilett, o którym pisałem jakiś czas temu, jest za free i wciąż nie ma na niego kupca. Myślę, że jako uzupełnienie składu, zamiast Giovinco, mógłby być. A na prawą stronę marzy mi się jakiś porządny skrzydłowy z odpowiednio ułożoną stopą bo Pepe, chociaż go lubię, doprowadzał mnie do szału swoimi mega precyzyjnymi wrzutkami.
- Dante93
- Juventino
:doh: I po co napędzać te forumową nienawiść do Seby? Agent (nie Seba) powiedzial, ze Giovinco wybierze klub w którym REGULARNIE BĘDZIE MÓGŁ POKAZYWAĆ SWOJE UMIEJĘNOŚCI. Czy jest to równoznaczne z 'pójdzie tam gdzie będzie miał 1. skład bez walki? Nie. No chyba, że naciągamy drogi zahorze :oops:zahor pisze:Jak nie wierzysz, możesz tam poszukać.
Hmm nie wiem gdzie coś takiego wyczytałeś.zahor pisze:On chce mieć w wyjściowym składzie miejsce jako seconda punta.
2/3 forum broni sie przed Giovinco rękami i nogami, i widze, że z hejtem lecimy co raz mocniej. Giovinco za 8 mln> Jovetić za 30 mln.
- zahor
- Juventino
Nie chcem, ale muszem.Dante93 pisze::doh: I po co napędzać te forumową nienawiść do Seby? Agent (nie Seba) powiedzial, ze Giovinco wybierze klub w którym REGULARNIE BĘDZIE MÓGŁ POKAZYWAĆ SWOJE UMIEJĘNOŚCI. Czy jest to równoznaczne z 'pójdzie tam gdzie będzie miał 1. skład bez walki? Nie. No chyba, że naciągamy drogi zahorze :oops:zahor pisze:Jak nie wierzysz, możesz tam poszukać.Hmm nie wiem gdzie coś takiego wyczytałeś.zahor pisze:On chce mieć w wyjściowym składzie miejsce jako seconda punta.
2/3 forum broni sie przed Giovinco rękami i nogami, i widze, że z hejtem lecimy co raz mocniej. Giovinco za 8 mln> Jovetić za 30 mln.
Żeby nie było że ja jestem jedyny zły który tak a nie inaczej interpretuje jego słowa (chociaż za wiele do interpretacji tu nie ma). Znalazłem tutaj te słowa, a pod nimi komentarz dziennikarza."Se tu prendi un giocatore così - spiega D'Amico - e non lo usi per quelle che sono le sue qualità, chiedendogli un lavoro eccessivo dal punto di vista tattico come avveniva nella Juventus, allora è meglio non prenderlo proprio. In questa stagione si è affermato da seconda punta ed è in questo ruolo che dovrà giocare anche in futuro. Prima di parlare di soldi vogliamo capire quale sia il progetto tecnico. Giovinco torna se considerato un grande giocatore".
Nic dodać, nic ująć. Albo Giovinco i jego agent zrozumieją czym jest Juventus i na czym polega taktyka Conte, albo nie mają w Turynie czego szukać.Posso anticiparglielo io: correre, correre e sacrificarsi. Questo è il credo di Conte e a quanto pare a Giovinco e al suo agente non sembra molto gradito
- Dante93
- Juventino
Ja odnioslem sie do tego, co wyczytalem w temacie do którego odeslaleś.zahor pisze:Żeby nie było że ja jestem jedyny zły który tak a nie inaczej interpretuje jego słowa (chociaż za wiele do interpretacji tu nie ma). Znalazłem tutaj te słowa, a pod nimi komentarz dziennikarza.
Swoją droga mam wrażenie, że ten Agent robi mu troche złą reklame.
Tu sie zgodze, ale jednak tylko po części. Jeżeli mielibyśmy grać 3:5:2 to wtedy sprawa ich (Seby i agenta) widzimisie apropo gry jako secunda punta wydaje sie być rozwiązana.zahor pisze:Nic dodać, nic ująć. Albo Giovinco i jego agent zrozumieją czym jest Juventus i na czym polega taktyka Conte, albo nie mają w Turynie czego szukać.
Jeżeli za to granie w 4:3:3 miałoby stwarzać jakieś problemy Wlochowi to może i lepiej odpuścić. Chociaż ja nadal jestem zdania, że i w tym ustawieniu spełniałby swoje role dobrze.
- zahor
- Juventino
Za "trochę złą reklamę" można by uznać palnięcie o tym że chce go Barcelona. Natomiast jeżeli gość instruuje Conte na jakiej pozycji ma wystawiać Giovinco i jakie mu przydzielać zadania, to jest to po prostu tupet, arogancja i słoma z butów. Nie wiem jakie motywy kierują Giovinco że ten ani nie dementuje tego, ani nie każe agentowi przyjąć innej linii, ale o samym zawodniku też niezbyt dobrze to świadczy. Najprostsze wytłumaczenie to takie, że to co mówi agent oddaje poglądy samego Giovinco.Dante93 pisze: Ja odnioslem sie do tego, co wyczytalem w temacie do którego odeslaleś.
Swoją droga mam wrażenie, że ten Agent robi mu troche złą reklame.
Natomiast nierozwiązana zostaje sprawa tego kto miałby być podstawowym cofniętym napastnikiem. Sądzisz że Conte z miejsca posadzi na ławce Vucinicia? No bo jeżeli Giovinco ma być considerato un grande giocatore to wypadałoby.Dante93 pisze: Tu sie zgodze, ale jednak tylko po części. Jeżeli mielibyśmy grać 3:5:2 to wtedy sprawa ich (Seby i agenta) widzimisie apropo gry jako secunda punta wydaje sie być rozwiązana.
O ile nie pogniewałby się na Conte że ten każe mu zamiast czekać na piłki na połowie rywala, jak to Seba robił w Parmie, wracać i aktywnie brać udział w bronieniu.Dante93 pisze:Jeżeli za to granie w 4:3:3 miałoby stwarzać jakieś problemy Wlochowi to może i lepiej odpuścić. Chociaż ja nadal jestem zdania, że i w tym ustawieniu spełniałby swoje role dobrze.
Ja wiem, z pięć?De Rossi pisze: Zasadnicze pytanie, ile widziałeś spotkań z Sebą w akcji w tym sezonie? Liczę na szczerą odpowiedź.
Od razu się przyznam, nieco przejaskrawiłem, nie twierdzę że Seba zupełnie nic nie daje w obronie, ale też udziela się tak, jak tego wymaga Conte od skrzydłowych.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2012, 22:03 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.
- De Rossi
- Juventino
Zasadnicze pytanie, ile widziałeś spotkań z Sebą w akcji w tym sezonie? Liczę na szczerą odpowiedź.zahor pisze:O ile nie pogniewałby się na Conte że ten każe mu zamiast czekać na piłki na połowie rywala, jak to Seba robił w Parmie, wracać i aktywnie brać udział w bronieniu.
- Zbyniu
- Juventino
Wiecie tak sobie trochę przeglądałem wyniki dzisiejszych meczy towarzyskich różnych reprezentacji i chciałbym tu napisać o kilku zawodnikach, o których kiedyś pisało się w kontekście zasilenia naszego klubu.
Pierwszym, który w pierwszej chwili wpadł mi w oko był Turek - Burak Yilmaz. Mówiło się coś, że jest do wyciągnięcia za 5 milionów jeśli dobrze pamiętam. Myślę, że mogłaby być to ciekawa alternatywa jako zawodnik na ławkę (w przypadku odejścia zarówno Matriego jak i Quagiarelli). Piszę o nim ponieważ w dzisiejszym meczu Turcji z Finlandią wygranym przez Finów 3:2 zdobył on oba gole dla swojej kadry, więc kolejny raz udowodnił, że zdobywać gole potrafi.
Kolejnego, o którym już chwilę było cicho ale kiedyś podobno interesowaliśmy się nim jest Tranquillo Barnetta. Zawodnik ten w dzisiejszym meczu Szwajcaria - Niemcy (5:3) znacznie przyczynił się do zwycięstwa swojej reprezentacji zaliczając 3 asysty. Warto dodać, że temu zawodnikowi 30 czerwca tego roku wygasa kontrakt z jego obecnym klubem, co sprawia, że jest jeszcze bardziej łakomym kąskiem do uzupełnienia naszej kadry. Warto także wspomnieć, że jednego z goli w tym meczu zdobył Lichsteiner
.
Pisze o tej dwójce ponieważ wiadomo, że na 3 frontach potrzeba nam znacznie szerszej kadry niż ta, którą posiadamy. Fakt, że ta dwójka zawodników kosztowałaby nas grosze sprawia, iż nasz zarząd powinien chyba lepiej przestudiować ich sytuację. Bo licząc sprzedaż wspomnianych przeze mnie Matriego i Quagiarelli za +/- 20-25 milionów i zastąpienie ich Yilmazem, który owszem może się nie sprawdzić ale może także być strzałem w 10, a kosztować nas zaledwie 5 milionów. Oraz pozyskanie alternatywy na skrzydła (szczególnie odpowiedniej gdy przy złym wyniku Conte przestawiałby 3-5-2 na 4-3-3) zupełnie za darmo, powoduje, że wychodzimy bardzo na + finansowo, a wiadomo, że pieniądze nam się przydadzą na inne wzmocnienia.
Pierwszym, który w pierwszej chwili wpadł mi w oko był Turek - Burak Yilmaz. Mówiło się coś, że jest do wyciągnięcia za 5 milionów jeśli dobrze pamiętam. Myślę, że mogłaby być to ciekawa alternatywa jako zawodnik na ławkę (w przypadku odejścia zarówno Matriego jak i Quagiarelli). Piszę o nim ponieważ w dzisiejszym meczu Turcji z Finlandią wygranym przez Finów 3:2 zdobył on oba gole dla swojej kadry, więc kolejny raz udowodnił, że zdobywać gole potrafi.
Kolejnego, o którym już chwilę było cicho ale kiedyś podobno interesowaliśmy się nim jest Tranquillo Barnetta. Zawodnik ten w dzisiejszym meczu Szwajcaria - Niemcy (5:3) znacznie przyczynił się do zwycięstwa swojej reprezentacji zaliczając 3 asysty. Warto dodać, że temu zawodnikowi 30 czerwca tego roku wygasa kontrakt z jego obecnym klubem, co sprawia, że jest jeszcze bardziej łakomym kąskiem do uzupełnienia naszej kadry. Warto także wspomnieć, że jednego z goli w tym meczu zdobył Lichsteiner

Pisze o tej dwójce ponieważ wiadomo, że na 3 frontach potrzeba nam znacznie szerszej kadry niż ta, którą posiadamy. Fakt, że ta dwójka zawodników kosztowałaby nas grosze sprawia, iż nasz zarząd powinien chyba lepiej przestudiować ich sytuację. Bo licząc sprzedaż wspomnianych przeze mnie Matriego i Quagiarelli za +/- 20-25 milionów i zastąpienie ich Yilmazem, który owszem może się nie sprawdzić ale może także być strzałem w 10, a kosztować nas zaledwie 5 milionów. Oraz pozyskanie alternatywy na skrzydła (szczególnie odpowiedniej gdy przy złym wyniku Conte przestawiałby 3-5-2 na 4-3-3) zupełnie za darmo, powoduje, że wychodzimy bardzo na + finansowo, a wiadomo, że pieniądze nam się przydadzą na inne wzmocnienia.
- ewerthon
- Juventino
Pumex Cię zaraz zjęZbyniu pisze:
Pierwszym, który w pierwszej chwili wpadł mi w oko był Turek - Burak Yilmaz. Mówiło się coś, że jest do wyciągnięcia za 5 milionów jeśli dobrze pamiętam.
Ja powiem inaczej - kadrę mamy wystarczająco szeroką, natomiast nie do końca mocną, wieloma zawodnikami którzy w niej są raczej nie postraszymy w LM.Zbyniu pisze: Pisze o tej dwójce ponieważ wiadomo, że na 3 frontach potrzeba nam znacznie szerszej kadry niż ta, którą posiadamy.
- Zbyniu
- Juventino
Drogi Ewrthonie co do pierwszego punktu. Jak chce to niech ryje hahaewerthon pisze:Pumex Cię zaraz zjęZbyniu pisze:
Pierwszym, który w pierwszej chwili wpadł mi w oko był Turek - Burak Yilmaz. Mówiło się coś, że jest do wyciągnięcia za 5 milionów jeśli dobrze pamiętam.
Ja powiem inaczej - kadrę mamy wystarczająco szeroką, natomiast nie do końca mocną, wieloma zawodnikami którzy w niej są raczej nie postraszymy w LM.Zbyniu pisze: Pisze o tej dwójce ponieważ wiadomo, że na 3 frontach potrzeba nam znacznie szerszej kadry niż ta, którą posiadamy.

Zaś jeśli chodzi o twój komentarz co do kadry. Miałem na myśli już kadrę po wyprzedaniu wszelkiego szrotu jak i zawodników, którzy na 99% nie wrócą z wypożyczeń. Po takowych obliczeniach (oczywiście o ile odejdą wszyscy, którzy w moim mniemaniu odejść powinni) wychodzi mi, że nasz kadra będzie liczyć poniżej 20 zawodników co automatycznie sprawia, że jest ona zbyt wąska nawet po pozyskaniu wzmocnień mających na celu grę w 1 składzie czy wzmożenie rywalizacji o nią. Dlatego właśnie uważam, ze tym bardziej powinniśmy się rozglądać za zawodnikami, którzy dostępni są za darmo lub za małe pieniądze a ich postawa mówi o tym, że jednak mogą coś wnieść do zespołu.
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Strzelili 13x więcej goli w lidze niż Pato.zahor pisze:już w lecie byli tacy co pisali że "to zawodnik który gwarantuje minimum 20 goli na sezon", podobnie zresztą jak Quagliarella. Byli i tacy agenci co pisali że ci goście mogą grać obok siebie i każdy z osobna jest gwarancją 20 bramek. Tak ze trzy razy się machnęli w swoich szacunkach.
Huh, równo rok temu Szwajcaria grała z Anglią i Barnetta bodaj miał 2 gole. Widać gra najlepiej po sezonieZbyniu pisze:Kolejnego, o którym już chwilę było cicho ale kiedyś podobno interesowaliśmy się nim jest Tranquillo Barnetta. Zawodnik ten w dzisiejszym meczu Szwajcaria - Niemcy (5:3) znacznie przyczynił się do zwycięstwa swojej reprezentacji zaliczając 3 asysty. Warto dodać, że temu zawodnikowi 30 czerwca tego roku wygasa kontrakt z jego obecnym klubem, co sprawia, że jest jeszcze bardziej łakomym kąskiem do uzupełnienia naszej kadry. Warto także wspomnieć, że jednego z goli w tym meczu zdobył Lichsteiner.