Mercato (Lato 2015)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 205 razy

Nieprzeczytany post 24 lipca 2014, 19:44

SKAr7 pisze:
Jest jeszcze jeden problem- demony przeszłości. Almiron z Jorgem Martinezem
:angry: ...na sama myśl o nich krew mnie zalewa...to prawda, były to poważne wtopy zarządów...na Almironie myślę ciążyła zbyt duża presja...miał być głównym reżyserem gry tamtego Juve a porównania do Verona dodatkowo go chyba przytłaczały...inna sprawa była z Martinezem bo tego transferu to w ogóle nie jestem w stanie zrozumieć...jeden z tych, którzy mieli podnieść dołujące Juve...

Po Romulo nikt cudów nie oczekuje ale ma po prostu jak to ująłeś grać to co potrafi najlepiej...
Murzin pisze:Bez przesady ;) Gacek był dobrym rezerwowym ale nic ponadto. Praktycznie nie odczuliśmy jego straty.
Myślę, że solidny stał się dopiero w Juve..."dobry rezerwowy" - po to został sprowadzony i nigdy nie schodził poniżej swojego solidnego poziomu a zdobył też kilka ważnych bramek...
Teraz weź pod uwagę takiego Islę...

Obrazek
Gotti

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 24 lipca 2014, 19:47

Zmienia się mentalność, bo zmieniają się realia. Z całym szacunkiem ale w ciągu tych 10 lat wydarzyło się tak wiele, tak wiele złego dla Juve i calcio, że nie sposób wciąż żyć tym co było dekadę temu.
Moja mentalność się nie zmieniła i nie zmieni. Nie akceptuje obecnej polityki transferowej Juve. Nie akceptuje Marotty i przede wszystkim haniebnego transferu Moraty. Nie chodzi o to, że jest słaby, ale o same warunki transferu, które w mojej ocenie są po prostu haniebne.

@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 lipca 2014, 20:00

alessandro1977 pisze:Naprawdę nie przywykliście do tego, że Juve za panowania Marotty raczej nie zbliży się do wspomnianych wyżej zespołów ?
Patrząc na całość, to jednak się zbliżyliśmy, co by nie mówić na każdej pozycji mamy klasowych zawodników, czego nie było w momencie przyjścia Marotty, a jak już to byli to emeryci i Buffon.
Można powiedzieć, że nie jesteśmy już 2-3 klasy niżej od najlepszych o góra o klasę gorsi :D a może i mniej
Basiek pisze:Romulo nie mieścił się w Violi, a w Hellasie nie wyróżniał. Chyba już wolę, żebyśmy zostawili Mauricio.
Problem z Islą jest taki, że może i posiada umiejętności czysto piłkarskie, niestety lubi zawodzić w ważnych momentach, mi tam niepotrzebny taki gość w Juve, może odejść, bez żalu.
Bardziej ciekawi mnie to, że szukamy kogoś w zamian, choć w zasadzie do gry z czwórką z tyłu nie potrzebujemy RWB => wniosek? może wcale nie porzucamy 3-5-2? Wcale bym się nie zdziwił.
kamil-8853 pisze:Gazety wypisują że nadal szukamy zawodnika mogącego z powodzeniem grać za dwoma napadziorami - nie odkryje Ameryki mówiąc że na horyzoncie pojawiają się następujące nazwiska : Ezequiel Lavezzi (PSG) Nani (Manchester United), poprzez Jovetic (Fiorentina), Ljajic (Rzym), Shaqiri (Bayern Monaco) oraz Douglas Costa (Shakhtar Donetsk)
I właśnie te nazwiska nie podchodzą pod 4-3-1-2. Tego Costy to nie znam, ale reszta to skrzydłowi do 4-3-3, ew. Jovetic może grać, ale jako "10" a nie trequartista. Coś mi to wszystko pachnie 3-5-2 z luźnym przechodzeniem na 4-3-3 (nawet jeśli nie będzie symetryczne).
szczypek pisze:Właśnie dlatego Real puścił go za 20 milionów, zostawiając sobie możliwość sprowadzenia go za jakiś czas, a Vucinic i Quagliarella odeszli za 6,3 i 3,5 mln. Rzeczywiście, ma to sens.
Ale wiesz, Mirko i Fabio są troszkę na innym etapie kariery niż Morata. Na razie nie można w ciemno powiedzieć, Hiszpan będzie od nich zawodnikiem lepszym.
blackadder pisze:Prawda taka że ten zespół, który zdobył 102 punkty, składa się z zawodników których średnia cena transferu(nie licząc Buffona), to mniej niż 10mln, ale nie zajdziemy tym na szczyt.
To chyba brawa dla Marotty, nie?

Eto'o? Ogólnie jestem sceptycznie nastawiony na zawodników grubo po 30-stce (dlatego mam też mieszane uczucia do Evry), ale jeśli ma być to wersja awaryjna, bo nie wiadomo kiedy i w jakiej formie wróci Morata, to może nie jest to zła opcja. Tak czy inaczej powinien przyjść jeszcze kreatywny napastnik skoro odszedł Vucinic a z Iturbe wyszła kiszka.

Don Paolo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 24 lipca 2014, 20:02

SKAr7 pisze:
alessandro1977 pisze: Nie przekonasz ich bo problem polega na tym, że on nazywa się Romulo a więc nazwisko nie zwala z nóg...
Jest jeszcze jeden problem- demony przeszłości. Almiron z Jorgem Martinezem też byli po "naprawdę dobrych sezonach" kiedy trafiali za niemałe pieniądze do Juventusu więc pewnie tutaj leży powszechna nieufność. No tylko waga ich transferu była kompletnie inna, oni mieli wskoczyć na wyższy poziom i stać się decydującymi graczami, tak jak to zrobił Vidal. Od Romulo nikt tego nie wymaga, on ma po prostu grać to co grał w Hellasie- pracowity, dojrzały futbol. Być Davidem Westem, a nie Shaqiem.
No dokładnie.

On ma przyjść jako udogodnienie dla Allegriego. Romulo to ma być człowiek od zadań specjalnych, nieprzewidziany do pierwszego składu.

Zapchajdziura to raz. Rezerwowy grający na odpowiednim poziomie to dwa:
- zmiennik Lichtsteinera.
- odciążenie dla środkowych pomocników
- z tego co widać na kompilacjach może on stanowić nawet alternatywę na lewą obronę (a to ważne w perspektywie PNA na który wybiera się Asamoah)

Ze względu na swoją uniwersalność może grać w wielu systemach gry. W każdym który preferował Conte i w każdym który preferuje Allegri. W każdym schemacie taktycznym może pełnić wiele ról:
a) prawa obrona
b) prawe wahadło
c) prawa pomoc
d) środek pomocy:
- defensywny pomocnik
- b2b

Rocznik 1987 (ten sam co Vidal), także ma już jakieś doświadczenie i jeszcze dobre kilka lat grania na przyzwoitym poziomie;

Reprezentant Włoch (choć jeszcze oficjalnie debiutu nie zaliczył ;) )

- ma fajne dośrodkowanie
- jest dobry technicznie
- nie przeszkadza mu gra w tłoku, wymiana piłek na małej przestrzeni, potrafi wyjść spod pressingu
- jest dość szybki
- ma odbiór
- dobrze czuje się w kontratakach
- umie znaleźć się w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie (zobaczcie jego bramki dla Hellasu)

Można tak pisać, pisać i pisać. Walorów ten gracz ma naprawdę sporo.

Piszecie, że ostatni sezon miał lepszy od poprzednich, ale to chyba dobrze, znaczy się, że jest w gazie :smile: Ma tendencję zwyżkową. Tymczasem Isla od dwóch przeżywa jak nie regres to zastój.

Jeśli prawdą jest ta oferta wypożyczenia z prawem pierwokupu za 8 milionów to naprawdę nie ma się co zastanawiać, tylko trzeba brać.

Różnica między nim, a Islą jest taka, że Chilijczyk gdy jest już na wysokości pola karnego to te jego dośrodkowania są takie... na pałę. Na alibi. Coś a'la jeździec bez głowy. Romulo w takich samych sytuacjach zachowuje się zgoła inaczej. Dużo jego zagrań jest przemyślanych, mających jakiś sens.
Ostatnio zmieniony 24 lipca 2014, 20:05 przez Don Paolo, łącznie zmieniany 1 raz.

Robaku

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 lipca 2014, 20:04

gdzieś na tt mignęła mi informacja, w której Vidal powiedział - nie ide do Manchasteru.

A czyzby Sorensen bał sie przejsc do Udine z powodu transferu Polaka Bochniewicza z Regginy. Dziwne to. Strama raczej stawia na młodych, a Federik odmawia.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 24 lipca 2014, 20:11

Co do Romulo, po co on w Juve? Pytam szczerze? Jest lepszy od Lichego czy Caceresa? Jest lepszy od Markiza? Odpowiedź brzmi nie, więc po co wywalać na niego blisko 10mln? Dużo lepszy od Isli czy Rossiego/Marrone tez nie jest.
Prawa obrona: Lichy,Caceres,Isla, dobrze obsadzone, Islę można nawet sprzedać i nie ma problemu.
Środek pomocy: Vidal,Pogba,Pirlo,Markiz,Asa,Pereyra,Marrone,Rossi,Padoin, wiadomo ktoś odejdzie, ale po kiego wpychać tam na siłę gościa za blisko 10mln, który może być 3/4 do wejścia z ławki?
Owszem przydałby się jakiś obrońca w razie odejścia Sorensena, ale najlepiej ktoś kto ogarnie kilka pozycji łącznie z lewą obroną bo jeżeli potrzebujemy gracza na bok to prędzej lewy niż prawy i tutaj zniósłbym wszechstronnego Darmiana, który w razie czego zagra od prawego wing backa, przez każdą pozycję w czwórce z tyłu po lewego wing-backa.
Robaku pisze:gdzieś na tt mignęła mi informacja, w której Vidal powiedział - nie ide do Manchasteru.

A czyzby Sorensen bał sie przejsc do Udine z powodu transferu Polaka Bochniewicza z Regginy. Dziwne to. Strama raczej stawia na młodych, a Federik odmawia.
Może popatrzył na Ogbonne i sobie pomyślał,ze on wcale słabszy ie jest i będzie walczył o skład:)

Don Paolo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 24 lipca 2014, 20:19

Darmian poza tym, że jest z rocznika 1989 oraz, że może grać na lewej i prawej obronie to mnie osobiście nie przekonuje.

A jeden udany mecz z Anglią (choć i tu opinie jego występu po meczu w Manaus były różne) to dla mnie za mało.

Ostatni sezon w Torino przeciętny lub przyzwoity. Tak czy siak nic rewelacyjnego.

W defensywie i ofensywie tak samo - średnio.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 24 lipca 2014, 20:20

Jeżeli chodzi o transfer Romulo, to jestem zasadniczo na nie, chociaż niewykluczone że moja ocena wynika po części z niewiedzy. Nie wiem wszak czy Juventus definitywnie i nieodwołalnie zrezygnował z prób wskoczenia na wyższy poziom i zaprezentowana w Europie czegoś, co znajduje się poza zasięgiem drużyn z Portugalii czy Ukrainy. Te 10 wydane w ten sposób w żaden, nawet najmniejszy sposób podniosą jakości drużyny i nie pozwolą marzyć o wskoczeniu na wyższy poziom. Jeżeli natomiast aż tak ambitnych planów nie mamy, planujemy okopać się w obecnym położeniu i nabić tyle scudetti ile się da póki liga włoska jest przesłaba, to transfer bardzo na plus.
Don Paolo pisze:Darmian poza tym, że jest z rocznika 1989 oraz, że może grać na lewej i prawej obronie to mnie osobiście nie przekonuje.

A jeden udany mecz z Anglią (choć i tu opinie jego występu po meczu w Manaus były różne) to dla mnie za mało.
To jest jedna z tych rzeczy, których nie rozumiem i chyba już nigdy nie zrozumiem. Darmian jak zagrał naprawdę przyzwoity sezon, to nikt się nim nie interesował, nikt nie przymierzał go do Juve, dziwiono się wręcz że gość jedzie na mundial. A jak w Brazylii najpierw zagrał przeciętny mecz z Anglią (zawalona bramka + kilka niezłych akcji ofensywnych), a potem było jeszcze gorzej, to nagle znalazł się na szczycie niejednej listy życzeń. :think:

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 lipca 2014, 20:26

zahor pisze:Jeżeli chodzi o transfer Romulo, to jestem zasadniczo na nie, chociaż niewykluczone że moja ocena wynika po części z niewiedzy. Nie wiem wszak czy Juventus definitywnie i nieodwołalnie zrezygnował z prób wskoczenia na wyższy poziom i zaprezentowana w Europie czegoś, co znajduje się poza zasięgiem drużyn z Portugalii czy Ukrainy. Te 10 wydane w ten sposób w żaden, nawet najmniejszy sposób podniosą jakości drużyny i nie pozwolą marzyć o wskoczeniu na wyższy poziom. Jeżeli natomiast aż tak ambitnych planów nie mamy, planujemy okopać się w obecnym położeniu i nabić tyle scudetti ile się da póki liga włoska jest przesłaba, to transfer bardzo na plus.
Don Paolo pisze:Darmian poza tym, że jest z rocznika 1989 oraz, że może grać na lewej i prawej obronie to mnie osobiście nie przekonuje.

To jest jedna z tych rzeczy, których nie rozumiem i chyba już nigdy nie zrozumiem. Darmian jak zagrał naprawdę przyzwoity sezon, to nikt się nim nie interesował, nikt nie przymierzał go do Juve, dziwiono się wręcz że gość jedzie na mundial. A jak w Brazylii najpierw zagrał przeciętny mecz z Anglią (zawalona bramka + kilka niezłych akcji ofensywnych), a potem było jeszcze gorzej, to nagle znalazł się na szczycie niejednej listy życzeń. :think:
Zgadzam się w 100%, nie dość,ze okienko delikatnie mówiąc średnie to jeszcze 10mln an grajka, który tak naprawdę jest zbędny, bo ni to klasowy grajek ni młody ograny ale jeszcze perspektywiczny zawodnik. Tak spojrzałem to większość meczy zagrał na środku pomocy, tylko gdzie go w Juve upchnąć, bo kupować grajka za 10mln by był 3 do wejścia z ławki jest po prostu głupotą.
A co do Darmiana czytajcie uważnie z Don Paolo bo widzę,ze się odnosicie do mojej wypowiedzi nie napisałem,ze to jakiś super grajek, który by nas wprowadził na wyższy poziom i wygryzł którego z podstawowych tylko,że w razie czego mógłby łatać dziury w całej obronie i grałby na prawej zapewne lepiej niż Motta a na lewej lepiej niż De Ceglie, do tego ew. środek i oba skrzydła. Żaden szczyt listy, ale jeżeli już ściągać gracza na ławkę za blisko 10 baniek to lepiej wziąć takiego,który w razie czego zagra na kilku pozycjach i nie będzie bardzo odstawał, do tego 25 lat na obrońcę to wcale nie dużo, ale zaznaczyłem,że tylko w razie odejścia Sorensena. Bo dalej twierdzę,ze przydałby się jeszcze 1 klasyczny lewy obrońca na zmiennika Evry, wtedy Asa do środka i naprawdę mamy mocny środek pomocy:)
Ostatnio zmieniony 24 lipca 2014, 20:33 przez AdiJuve, łącznie zmieniany 1 raz.

Osgiliath

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 lipca 2014, 20:30

AdiJuve pisze:Środek pomocy: Vidal,Pogba,Pirlo,Markiz,Asa,Pereyra,Marrone,Rossi,Padoin
Liczę, ze Rossi, Marrone i Padoin zrobią papa w ten czy inny sposób. Asa będzie musiał zastępować Evre, wiec w przypadku kontuzji, tfu!, i ogólnego zmęczenia zostanie Markiz i Pereyra, który chyba będzie ogarniać i SPO, wiec sensu transferu Romulo bym nie podważał. Do tego wcale nie wiadomo, czy kupimy kogoś lepszego do gry za napastnikami.

Przy Darmianie liczyłem może na jakiś deal z Toro przy okazji Q no ale nic, natomiast kwestia czy Romulo to tylko dobre uzupełnienie ławki, czy jakiś choćby skok to inna sprawa, która poruszona jest na tym forum ;)

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 lipca 2014, 20:36

Osgiliath pisze:
AdiJuve pisze:Środek pomocy: Vidal,Pogba,Pirlo,Markiz,Asa,Pereyra,Marrone,Rossi,Padoin
Liczę, ze Rossi, Marrone i Padoin zrobią papa w ten czy inny sposób. Asa będzie musiał zastępować Evre, wiec w przypadku kontuzji, tfu!, i ogólnego zmęczenia zostanie Markiz i Pereyra, który chyba będzie ogarniać i SPO, wiec sensu transferu Romulo bym nie podważał. Do tego wcale nie wiadomo, czy kupimy kogoś lepszego do gry za napastnikami.

Przy Darmianie liczyłem może na jakiś deal z Toro przy okazji Q no ale nic, natomiast kwestia czy Romulo to tylko dobre uzupełnienie ławki, czy jakiś choćby skok to inna sprawa, która poruszona jest na tym forum ;)
Nawet nie ma co rozważać Romulo jako skoku jakościowego bo takowego jego transferem po prostu nie osiągniemy. Co do środkowych których podałeś, na razie poza niewielkimi wzmiankami o Rossim, nie ma żadnych głosów by ktoś inny odszedł, co do Asy to będzie tylko w razie czego za Evrę, który do Juve na ławkę nie przychodzi, bo to jeden z tych graczy, którzy chcą grać zawsze, także póki nie pozbędziemy się 3 środkowych pomocników transfer Romulo jest bezsensowny.

Osgiliath

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 lipca 2014, 21:11

AdiJuve pisze:
Osgiliath pisze:

Nawet nie ma co rozważać Romulo jako skoku jakościowego bo takowego jego transferem po prostu nie osiągniemy. Co do środkowych których podałeś, na razie poza niewielkimi wzmiankami o Rossim, nie ma żadnych głosów by ktoś inny odszedł, co do Asy to będzie tylko w razie czego za Evrę, który do Juve na ławkę nie przychodzi, bo to jeden z tych graczy, którzy chcą grać zawsze, także póki nie pozbędziemy się 3 środkowych pomocników transfer Romulo jest bezsensowny.
Fakt, jako skoku jakościowego poza Serie A nie rozpatruję Romulo, natomiast na samą ligę... czemu nie? Sensu trzymania Padoina i Marrone w klubie nie widzę, mając taką pomoc, zaś Rossi po całkiem dobrym sezonie w Hiszpanii mógłby się przydać w przyszłości.
A Asa przypadkiem nie leci w zimę na puchar dorodnych mudżynów? Romulo mógłby więc ogarnąć LO w razie czego :D

-
Cóż, hajs, który miał iść na Iturbe leży nie wydany. Lavezzi/Candreva raczej nie są do wyciągnięcia za hajs, który nie oznaczałby wydojenia z Juve tyle ile można a nawet więcej. Pozostaje liczyć, że ktoś wpadnie mimo wszystko na TQ spoza ligi albo/i Shaqiri.

---
Mimo wszystko jakieś minorowe nastroje Was dopadły patrząc na nasze transfery. Dla mnie - zważywszy na ligę - wzmacniamy ławkę i (mam nadzieję) zatrzymamy Vidala-Pogbę co dla mnie oznacza progres patrząc na to, że żadna inna drużyna skoku jakościowego do tej pory nie wykonała.

O ile jednak Juve powinno się koncentrować na LM, to tutaj też nie widzę jakiś powodów do narzekania. Owszem, na jej wygranie liczą chyba skrajni optymiści, ale tez znowu nie mamy takiego lichego składu, by nie dać tyłka jak to było w ostatnim sezonie. Nawet jak odpadniemy w 1/8 to i tak dużo hajsu zgarniemy... :)

mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 24 lipca 2014, 21:33

Odnośnie wywiadu Vidala dla Sky (wrzuconego na główną) - ktoś w ogóle bierze pod uwagę, że najzwyczajniej sam piłkarz nie wie, na czym stoi? Być może pojawiły się głosy, że klub planuje go sprzedać albo przynajmniej bierze taką możliwość pod uwagę. Wyraźnie podkreślił, że jest u nas szczęśliwy i nie przenosi się do United.

Mam nadzieję, że go nie oddamy, bo to będzie kolejny cios dla kibiców.

EDIT:
Z drugiej strony widziałem właśnie ten wywiad i rzeczywiście Vidal za wszelką cenę stara się uniknąć pytań dziennikarza.. :think:
Ostatnio zmieniony 24 lipca 2014, 21:39 przez mrozzi, łącznie zmieniany 1 raz.

SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 lipca 2014, 21:37

AdiJuve pisze:Co do Romulo, po co on w Juve? Pytam szczerze?
Bo jest zdecydowanie lepszy od Caceresa, Isli i Padoina. Ciężko go porównać z Lichym, bo to skrajnie różni zawodnicy. Jeden bazuje na dynamice i szybkości, za to z piłką przy nodze wystaje mu koszulka reprezentacji Polski, drugi ma na odwrót.
Na pomocy są, według mediów, cztery pozycje. Podwieszonego ma grać Pereyra, cofniętego Pirlo. Na półbokach Pogba z Vidalem. I zostaje jeden Marchisio, który ma być zmiennikiem całej czwórki? Bo reszta wymienionych zawodników to niezły żart. Marrone jest na wylocie. Rossi nigdy w składzie nie był. Padoin to zawodnik bardzo specyficzny, na specyficzne mecze i momenty, nie powinien być pierwszym zmiennikiem nikogo. Asa w środku pomocy, jeśli robimy 4-3-1-2 to też zagranie na miarę Kurta Cobaina.

blackadder

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 lipca 2014, 22:12

Trochę uspokoił mnie ten wywiad Vidala, Premier League chyba nie do końca mu leży, takie odnoszę wrażenie, bo zawsze dobrze wypowiadał się o Realu i jeśli oni poważnie by się nim interesowali, byłby problem żeby go zatrzymać. Póki co jednak cicho zainteresowaniu z Madrytu, zresztą ich transfery do tej pory oraz obecny wygląd środka pola raczej wykluczają taką możliwość w tym okienku.

Obrazek
Zablokowany