Mercato (LATO 2025) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
ODPOWIEDZ
Urbi27

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 18 razy

Nieprzeczytany post 01 września 2025, 14:57

Generalnie to jestem mocno zaskoczony transferem Opendy. Z jednej strony pisałem wyżej ze przy kontuzji Yildiza będzie dramat, a i Conceição to nie jest gracz na ktorym powinniśmy opierać grę, Belg zaś obskoczy i zastępstwo dla Turka i pozycję nr 9. Tylko ze ani tu ani tu w tej taktyce Tudora nie będzie sie czuł w pełni komfortowo, a wydajemy spore pieniądze. Czy nie lepiej byłoby pójść w takiego Sancho który koncepcyjnie idealnie nadaje sie na zmiennika Yildiza, a koszt transferu to połowa kwoty...

Nie zmienia to faktu, ze dodaliśmy do już myślałem zamkniętego składu zawodnika, który ma wysokie umiejętności, nic tylko życzyć aby to jakoś zatrybilo.

mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 01 września 2025, 15:11

Urbi27 pisze: 01 września 2025, 14:57Czy nie lepiej byłoby pójść w takiego Sancho który koncepcyjnie idealnie nadaje sie na zmiennika Yildiza, a koszt transferu to połowa kwoty...
Z tym, że w jego przypadku pamiętajmy o dużo wyższej pensji. Według doniesień Openda miałby dostać ok. 4 mln, w przypadku Sancho pisało się o 6, a nawet i więcej (nie wiem czy to prawda, że rzekomo miał oczekiwać od Turków ok. 10). Tutaj mogłaby też dojść kwestia wysokich prowizji dla agenta/ów, a i duże kluby podejrzanie regularnie omijają tego gracza z daleka. Ktoś słusznie dostrzegł, że naprawdę świetny sezon miał jeszcze za czasów BVB, jedzie głównie na łatce wielkiego talentu, pytanie jak u niego z motywacją. Openda z kolei naprawdę dobre staty, dobre zdrowie. Trochę odetchnąłem z ulgą, że to nie Kolo nas zasili biorąc pod uwagę cenę karty/pensję/bramki/asysty - Belg jest niespodziewaną acz miłą niespodzianką końcówki okna.

Jestem ciekaw Zhegrovy, bo umiejętności ma spore, tylko oby po przejściach dopisywało zdrowie. Jego gra podoba mi się o wiele bardziej niż Nico. Generalnie szybkość i technika łączą moim zdaniem Opendę i Zhegrovę. Inna sprawa jak to ułoży Igor, ale to już niech on się głowi.

Distant Dreamer

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy

Nieprzeczytany post 01 września 2025, 16:11

Urbi27 pisze: 01 września 2025, 14:57 Czy nie lepiej byłoby pójść w takiego Sancho który koncepcyjnie idealnie nadaje sie na zmiennika Yildiza, a koszt transferu to połowa kwoty...
Nie, nie lepiej bo Sancho po pierwsze jest beznadziejny, po drugie kontrakt jak za jakiegoś Topa którym nigdy nie był + mental jak u dziecka lat 12.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 71 razy

Nieprzeczytany post 01 września 2025, 16:14

Do tego inna pozycja, więc nie wiem jakim cudem się nadaje.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 01 września 2025, 16:35

Według ich podstawowych pozycji i taktyki 3-4-2-1, którą gramy, mamy teraz:

J.David/Openda/Vlahović/Milik
Yildiz - Conceicao/Zhegrova

A po bokach wahadła śmierci, czyli Cambiaso/Kostić + J.Mario/Kalulu

...no coś tu ewidentnie nie pykło :prochno:

To ma sens tylko jeśli Tudor będzie chciał próbować 3-4-1-2 z Yildizem za plecami J.Davida i Opendy. Tylko my chyba w żadnym sparingu nawet minuty nie graliśmy jednocześnie na boisku J.Davidem i Vlahovicem, bo Serb zawsze zmieniał Kanadyjczyka.

mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 01 września 2025, 16:41

Milika bym w ogóle nie liczył. Raz, że zdaje się jeszcze nie wrócił, dwa osobiście uważam, że klub raczej nie będzie z niego korzystał, rozwiązanie kontraktu by mnie nie zdziwiło.

Zolo99

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 września 2025, 16:50

Cały czas czytam tutaj, że niezrozumiały ruch, bo przy obecnej formacji nie ma miejsca dla Opendy i Zhegrovy. Jak dla mnie Openda właśnie gra na pozycji Yildiza, David i Vlaho wiadomo, a prawa strona jest dla Coinceicao i Zhegrovy. Skład może i pozwala na rotowanie formacjami 3-5-2, 4-3-3, 4-2-3-1 czy 4-4-2 ale nie wierzę, żeby Tudor takie zmiany wprowadził. Największym problem tej kadry jest brak konkurencji dla Joao Mario, reszta jest obsadzona na różnym poziomie, ale jest, a prawe wahadło to jest bieda totalna.

Marat87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 01 września 2025, 17:35

Zolo99 pisze: 01 września 2025, 16:50 Cały czas czytam tutaj, że niezrozumiały ruch, bo przy obecnej formacji nie ma miejsca dla Opendy i Zhegrovy. Jak dla mnie Openda właśnie gra na pozycji Yildiza, David i Vlaho wiadomo, a prawa strona jest dla Coinceicao i Zhegrovy.
Też tak sądzę, skoro Tudor gra skrzydłowym Conceicao w dwójce, to może też grać za niego Zhegrova, a ten jak nie będzie się nadmiernie łamał, to ma potencjał na startera, bo chyba nie jest takim jeźdźcem bez głowy. Openda natomiast na TM ma podane lewe skrzydło jako drugą pozycję, czyli tak jak Turek i tutaj zapewne w oczach Tudora będą się panowie rotować. Vlaho swoje zagra, stawiam że częściej wystąpi na szpicy niże Openda, a może ostatecznie przedłuży ten kontrakt.
Jestem umiarkowanie zadowolony tą końcówką mercato, nie są to idealne dwa transfery, ale mogło być dużo gorzej. Trochę za drogo za tego Zhegrove z rocznym kontraktem i straconym sezonem, a w przypadku Opendy opcja wykupu byłaby lepsza od łatwego w osiągnięciu obligu. Liczbowo kadra w miarę wygląda, jakościowo są luki. Ciekawe co się ostatecznie stanie z tym Adziciem, jeżeli ma ostatecznie zostać, to wypadałoby, żeby rozegrał chociaż to 1000 minut w sezonie, bo inaczej chłop się nie rozwinie i zakiśnie na tej ławce. Puchar Włoch może być jego domeną, może w końcu Tudor uzna, że warto sprawdzić Conceicao na wahadle i z przodu będzie więcej miejsca.

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 01 września 2025, 17:37

Czy Openda to pozycja Yildiza? Śmiem wątpić...

Porównanie map ciepła obu graczy: https://www.sofascore.com/pl/football/p ... ll,overall
Openda dużo bardziej pokrywa się z J.Davidem: https://www.sofascore.com/pl/football/p ... ll,overall

J.David i Openda to dwóch bardzo podobnych do siebie wszędobylskich napastników i właśnie dlatego ich transfery mi się gryzą.

Openda to dobry grajek, ale te +/-40 mln wolałbym przeznaczyć na R.Veigę (24,5 mln) za Kellego + Zalewskiego (17 mln) jako zmiennika dla Yildiza, jeśli faktycznie zależało nam na zmienniku dla Turka.

ODPOWIEDZ