Mercato (LATO 2024) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy

Nieprzeczytany post 02 lipca 2024, 16:54

vitoo pisze: 02 lipca 2024, 14:27 A czy takie trio od razu by pozytywnie zaskoczyło? Ja liczę się z tym, że tak nie musi być, tym bardziej że na papierze styl gry preferowany przez Mottę jest dość specyficzny.
Nawet jak Thiago się nie sprawdzi i za rok poleci to przynajmniej nie zostaniemy z niczym. Cała trójka będzie na długich kontraktach i nadal w dobrym wieku.

Oby w tym tygodniu nastąpiło domknięcie transferu Young Thurama :pray:

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 02 lipca 2024, 17:31

Dlaczego ludzie się tak spuszczają nad tym Tjuramem ? 1g i 1a w zeszłym sezonie to chyba nie jest super wyczyn?

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 193 razy

Nieprzeczytany post 02 lipca 2024, 17:37

Poprostu pisze: 02 lipca 2024, 17:31 Dlaczego ludzie się tak spuszczają nad tym Tjuramem ? 1g i 1a w zeszłym sezonie to chyba nie jest super wyczyn?
Sam nie wiem choć Thuram to chłopak, który ma szeroki margines rozwoju i chce tutaj grać a klimat w naszym klubie zawsze służył Francuzom. Fanem jego nie jestem ale jestem dobrej myśli.
Agresti przebąkiwał, że w czwartek transfer będzie już zamknięty.

Obrazek
Bart985

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 02 lipca 2024, 20:01

No to z tej dwójki jednak wolałbym Moratę, ale który to byłby jego powrót do Juve? 5? 6?

Obrazek
Nicram_93

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Nieprzeczytany post 04 lipca 2024, 07:22

Cieszy transfer Thurama, ale jak widać pojawiają się pierwsze komplikacje w mercato (co w końcu stać się musiało, nie ma się co oszukiwać). Calafiorego raczej mamy z głowy, choć również uważam, że 50 mln to przesada i nie ma co iść w niego na siłę. Facet zagrał jeden dobry sezon, ma za sobą historię z więzadłami, ryzyko też jest spore. Natomiast na przyszłość w drugą stronę też iść z Bologną w zaparte, żadnych promocji. Kiwior zamiast niego? Mnie jakoś jego gra w reprezentacji nie przekonuje, nie wiem dokładnie jak mu idzie w Anglii. W kadrze mimo, że na ten moment to nasz najlepszy środkowy obrońca (poprzeczka zawieszona przez innych jest jednak dość nisko), to jednak popełnia sporo błędów. Czy potrafi wejść na inny poziom? Mam duże wątpliwość, a nawet 30 mln za niego, jak się gdzieś przewija, to również sporo za dużo.

Komplikuje się sytuacja ze Szczęsnym, trochę za długo się to ciągnęło, choć Arabowie sami zachowują się dość śmiesznie, jeśli na olbrzymie pensje ich stać, a liczą, że kluby będą im dawać zawodników za darmo. Jeśli finalnie o to poszło. Teraz jednak zacznie się szukanie na szybko klubu dla Szczęsnego i żeby się nie skończyło tak, że będziemy potem część jego wysokiej pensji pokrywać, bo inaczej się chętny żaden na niego nie znajdzie. Tutaj była bardzo korzystna oferta, skoro już zdecydowaliśmy się na zmianę bramkarza, szkoda że nie zagrało.

No i jak słyszę już teraz o 20 mln za Chiesę, to serio czy warto? To chyba jednak lepiej zaryzykować, dać szansę mu się odbić pod okiem Motty, bo za tyle to my nikogo sensownego za niego nie kupimy. Chyba, że Soule zostanie i odpali. 30 mln jeszcze akceptowalne, ze względu na kontrakt, 20 jakoś do mnie nie przemawia. Jakoś inne kluby nam w drugą stronę takiej promocji nie robią.

Zobaczymy co jeszcze uda się dograć w to okienko, zaczęło się bardzo obiecująco, wiadomo, że wszystkiego nie uda się załatwić w jedno mercato, bo kasą też nie grzeszymy, ale póki co początek jest dobry. Zobaczymy co będzie z Koopem, co finalnie ze skrzydłami (czy coś wymieniamy czy nie), co z obroną (bok obrony i środek), a i pewnie jakiś zmiennik Vlaho będzie potrzebny (jeśli obaj, Kean i Milik mieliby odejść). No i najważniejsze, nawet jak się uda większość tych rzeczy dograć, to jak to zaskoczy na boisku. Nadzieje mam jednak spore, na lepszą przyszłość.

Obrazek
"Prawdziwy dżentelmen nigdy nie opuszcza swojej damy."
Alessandro Del Piero, czerwiec 2006r.
fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 04 lipca 2024, 12:21

Nie będę ukrywał, że potencjalna strata Calafioriego, na którą się zanosi bardzo mnie zaboli. To mógłby być nasz i reprezentacji Włoch stoper na kolejną dekadę, kolejny symbol klubu. Dziwi mnie też postawa klubu, który nie próbował domknąć transakcji przed euro, bo przecież wiadomo było, że jak błyśnie na turnieju, to wszystko się skomplikuje. Aczkolwiek nie zdziwie się, jeśli do nas trafi za rok czy dwa, bo nie zaaklimatyzuje się dobrze w Anglii i będzie chciał wracać, jak to często w przypadku Włochów ma miejsce.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 04 lipca 2024, 12:35

Jeżeli Giuntoli zaoferował max 30 milionów (moim zdaniem słusznie), a Bologna celowała w 50, to trudno się dziwić i mieć do kogokolwiek pretensje o to, że tej transakcji nie udało się zamknąć przed Euro. Bologna swój cel osiągnęła, a dla nas Calafiori okazał się po prostu za drogi, ot cała historia. Jak do tego dorzucimy ich niechęć do sprzedania piłkarza konkretnie nam, to tym bardziej nie widzę powodu do niezadowolenia, nawet cieszę się, że temat zostanie definitywnie zamknięty już na początku mercato.

Warto przy tym zauważyć, że Calafiori miał rzekomo chcieć wyłącznie do Juventusu, natomiast szybkość, z jaką udało się dograć ten transfer do Arsenalu i brak oporu z jego strony sugerują, że ta jego motywacja wcale tak silna nie była.

Jedziemy dalej, mamy w składzie dwóch środkowych obrońców mogących grać jak Calafiori (Huijsen i Djalo), a Motta żadnego z nich jeszcze nie widział na choćby jednym treningu. Może jeszcze ostatecznie na całej historii skorzystamy.

mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 04 lipca 2024, 13:32

Ja myślę, że jeśli byłoby to możliwe to klub domknąłby to przed Euro. Ale Bologna mogła świadomie czekać do końca turnieju i w sumie dobrze może na tym wyjść. Winy naszego zarządu w tym nie ma.

lenor

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 13 razy

Nieprzeczytany post 04 lipca 2024, 13:45

Ponoć Bologna nie chciała wzmacniać nikogo z Serie A, dlatego wstrzymywali do chwili, dopóki nie pojawi się fajniejsza oferta. No cóż, szkoda, mam tylko nadzieję, że z tym Kiwiorem to ploty.

Marcin890124

Juventino
Juventino
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy

Nieprzeczytany post 04 lipca 2024, 21:57

Bart985

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lipca 2024, 00:01

Przerwa w Euro, więc poczytałem sobie plotki i ploteczki transferowe:
- Giuntoli uczepił się tego Koopmeinersa
- mogą oddać nawet Yildiza, 35-40 baniek, jeśli chłopak będzie chciał odejść, podobno Tottenham
- Marco Alonso z wolnego kontraktu podobno rozmawia z Interem, ale Giuntoli miesza szyki
- skoro upadł Calafiori to alternatywą ma być Jonathan Tah, któremu za rok wygasa umowa z Bayerem
- jest temat niejakiego Jorrela Hato z Ajaksu, piszą o nim jako o nowym MdL
- jeszcze inny obrońca, Alessandro Buongiorno z Torino, odrzucił ofertę Juve i podobno wybrał Napoli z Conte
- podobno zapadła ostateczna decyzja o sprzedaży Chiesy :/
- na koniec jakiś poważny deal z PSG odchodzi, bo podobno ekipa JW ma wrócić do finałowej drabinki kobiecej LM

Nie wiem ile w tym prawdy, jakim trenerem okaże się Motta, znaczy czy naprawdę będzie umiał wznieść zawodników na wyższy poziom, ale pozbycie się w jednym oknie Chiesy i Yildiza :?:

Obrazek
lenor

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 13 razy

Nieprzeczytany post 05 lipca 2024, 07:17

Nie wierzę w to, przecież Chiesa i Kenan to na chwilę większość naszego potencjału ofensywnego. Kim chcą to załatać? Sancho?

Nicram_93

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Nieprzeczytany post 05 lipca 2024, 10:20

Nie no, bez przesady. Sprzedaż również Yildiza, to byłaby już gruba przesada. Przypomnę, że mieliśmy zdecydowanie na niego postawić. Wystarczy już tego wysprzedawania młodzieży. Co innego Illing czy Barrenechea, a co innego Yildiz. Ja również chętnie bym dał szansę Soule, ale gdzieś ostatnio się przewijało, że może jednak zostanie, bo Motta chciałby go zobaczyć. Jak już musimy, to opychajmy takich, którzy swoją szansę dostali, a średnio ją wykorzystali (Illing), albo takich, którzy aż tak dobrze nie wróżą. Sprzedaż takiego Yildiza w tym momencie byłaby już głupotą. Dlatego nie bardzo w te doniesienia wierzę.

Obrazek
"Prawdziwy dżentelmen nigdy nie opuszcza swojej damy."
Alessandro Del Piero, czerwiec 2006r.
Alexinhio-10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 05 lipca 2024, 11:26

Szkoda by było tego Calafiorego i Chiesy. Coraz mniej dobrych Włochów. Takie teraz są ceny i 50mln za wielki talent to i tak nie jest dużo, ale jak na nasze możliwości i SerieA to za dużo. Skoro nie chciał do Motty i zostać w SerieA to cóż. Ciekawe kto w takim razie za niego. Sancho kiedyś kozak, ciekawe czy by się odbudował u Motty. Tu raczej mental leży i chęć pracy.

Bart985

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lipca 2024, 18:49

lenor pisze: 05 lipca 2024, 07:17 Nie wierzę w to, przecież Chiesa i Kenan to na chwilę większość naszego potencjału ofensywnego. Kim chcą to załatać? Sancho?
Z ploteczek włoskiej prasy wychodzi, że ma pójść wymiana Chiesa - Sancho. Nie wiadomo czy z jakimiś dopłatami i z której strony. Ogólnie Motta ma być przeciwnikiem wyprzedaży młodzieży, ale najwidoczniej jego założenia np. do środka pola i obrony muszą być z czegoś sfinansowane.

Ale chyba rozwiąże się problem Arthura, chociaż Motta znowu go chce, miał go umieścić na liście do wyjazdów pre-sezonowych, ale gość nie chce czekać na decyzję, bo Conte go skusił.

Kurde, to będzie przeciekawy sezon SA :devil:

Przy okazji świetna fota Guntoliego na avka jak się wszystko uda i zaskoczy
Spoiler
Obrazek
:laugh:

Obrazek
Zablokowany