Cristiano Ronaldo

Dyskutuj o legendarnych piłkarzach Juventusu, wielkich wydarzeniach z przeszłości i historycznych meczach.
ODPOWIEDZ
B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 10:08

Vego pisze:Miałem już wcześniej o to zapytać, ale czy uważacie za słuszne, że Cristiano w wykonywaniu rzutów wolnych jest przed Pjanicem czy Dybala? Już na MS pokazał że te wykonuje dość średnio, a w ostatnich meczach ligowych też jakoś nie było cudownych uderzeń.
Zwłaszcza w meczu z Hiszpanią to pokazał ;) Ronaldo w swojej karierze nastrzelał już tyle goli z rzutów wolnych, że kwestionowanie jego umiejętności w tej dziedzinie jest dla mnie cokolwiek niezrozumiałe. Pozostaje nam się tylko cieszyć, że mamy tylu wykonawców do takich okazji.

Gwoli sprawiedliwości, Pjaniciowi czy Dybali też nierzadko zdarza się trafić w mur.

Poulinho

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 10:25

Nie chodzi o to czy Ronlado wykonuje źle rzuty wolne, bo wiadomo, że nie ale czy Dybala i Pjanic nie są od niego lepsi ;)

Nie mam wątpliwości, że w zeszłym sezonie Dybala był TOP3 w wykonywaniu wolnych (strzał na bramkę), Pjanic jakby trochę zmizerniał w tym zakresie.

Dla Ronaldo do rzutów wolnych widzę tylko dwie możliwości: z daleka i gdy jest bardzo nerwowa sytuacja. On takie uwielbia i jestem święcie przekonany, że gdy trzeba to trafi.

wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 10:34

Poulinho pisze:Nie chodzi o to czy Ronlado wykonuje źle rzuty wolne, bo wiadomo, że nie (...)
Właśnie problem w tym, że robi to nie najlepiej; ma nieco ponad 6% skuteczności (Pjanić 14,5%, Dybala 21%)...

Mam szczerą nadzieję, że będzie podchodził jedynie do wolnych z dalszej odległości, a resztę zostawi wspomnianej dwójce.

źródło: https://www.fourfourtwo.com/features/re ... page=0%2C4

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 10:44

Poulinho pisze:Nie chodzi o to czy Ronlado wykonuje źle rzuty wolne, bo wiadomo, że nie ale czy Dybala i Pjanic nie są od niego lepsi ;)

Nie mam wątpliwości, że w zeszłym sezonie Dybala był TOP3 w wykonywaniu wolnych (strzał na bramkę), Pjanic jakby trochę zmizerniał w tym zakresie.

Dla Ronaldo do rzutów wolnych widzę tylko dwie możliwości: z daleka i gdy jest bardzo nerwowa sytuacja. On takie uwielbia i jestem święcie przekonany, że gdy trzeba to trafi.
No ja z kolei nigdzie nikogo nie porównywałem, ale uważam, że pisanie, że wykonuje je średnio, jest przesadą. Natomiast zgadzam się, że chyba większe odległości bardziej mu leżą i właśnie dlatego powinniśmy korzystać z całego kapitału ludzkiego, jakim dysponujemy, tzn. również Pjanić i Dybala.

Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 36 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 10:48

wojczech7 pisze:
Poulinho pisze:Nie chodzi o to czy Ronlado wykonuje źle rzuty wolne, bo wiadomo, że nie (...)
Właśnie problem w tym, że robi to nie najlepiej; ma nieco ponad 6% skuteczności (Pjanić 14,5%, Dybala 21%)...

Mam szczerą nadzieję, że będzie podchodził jedynie do wolnych z dalszej odległości, a resztę zostawi wspomnianej dwójce.

Pjanic sam przyznał, że obecnie wszystkie wolne należą do Ronaldo.

Pjanic: "Cristiano is here now, someone who in the past few years has shown he is best in the world. At first when we trained on free kicks, it would be either me or Dybala to take it. Now, it's 100% him. Obviously: he is a tremendous free kick taker."

rammstein

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 11:06

pytanie jak po 10 wolnych żadnego nie strzeli, odda wykonywanie kolegom? czy do końca sezonu będzie je uderzał?

wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 11:06

Poprostu pisze:
wojczech7 pisze:

Pjanic sam przyznał, że obecnie wszystkie wolne należą do Ronaldo.

Pjanic: "Cristiano is here now, someone who in the past few years has shown he is best in the world. At first when we trained on free kicks, it would be either me or Dybala to take it. Now, it's 100% him. Obviously: he is a tremendous free kick taker."

Skąd wziąłeś ten cytat? Źle to wróży... :facepalm:

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
ddrosiu

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 11:29

The user has left the conversation
Ostatnio zmieniony 20 października 2022, 23:43 przez ddrosiu, łącznie zmieniany 1 raz.

binio

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 11:38

Dybala ok, ale ile tych wolnych strzelił Pjanić ? Pamiętam chyba 1. Sporo pudłował.

Obrazek
jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 68 razy

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 13:09

17/18
Pjanić: Sporting (LM), Bologna, Hellas
Dybala: Lazio (SCI), Sassuolo, SPAL, Udinese
Ronaldo: Gremio (KMŚ)

Niestety Cristiano od kilku sezonów ma problem ze skutecznym wykonywaniem wolnych (od kiedy przerzucił się na "tomahawki"), a w Realu bił praktycznie wszystko.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Vego

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 14:27

B@rt pisze:
Zwłaszcza w meczu z Hiszpanią to pokazał ;) Ronaldo w swojej karierze nastrzelał już tyle goli z rzutów wolnych, że kwestionowanie jego umiejętności w tej dziedzinie jest dla mnie cokolwiek niezrozumiałe. Pozostaje nam się tylko cieszyć, że mamy tylu wykonawców do takich okazji.

Gwoli sprawiedliwości, Pjaniciowi czy Dybali też nierzadko zdarza się trafić w mur.
Ten wolny nie był idealny, był dobry, ale gdyby Buesqets wyskoczył wcześniej i de gea ustawił lepiej mur to by poszła po murze. Gdy Dybala czy Pianic strzelali bramki nic się nie dało zrobić. Ronaldo potrafi nic niesamowite wolne ale gdy jest możliwość ominięcia muru bokiem, strzały nad nie wychodzą mu za dobrze.

Zresztą oddają to wczezniej przytoczone statystyki.

Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 14:46

Vego pisze:
B@rt pisze:

Ten wolny nie był idealny, był dobry, ale gdyby Buesqets wyskoczył wcześniej i de gea ustawił lepiej mur to by poszła po murze. Gdy Dybala czy Pianic strzelali bramki nic się nie dało zrobić. Ronaldo potrafi nic niesamowite wolne ale gdy jest możliwość ominięcia muru bokiem, strzały nad nie wychodzą mu za dobrze.

Type, że jakby Dybala i Pjanic strzelali wolny w finałach MŚ to piłka standardowo by wylądowała na trybunach jak to się ma w przypadku męczy z mocnymi drużynami.
Tak czy siak jeżeli Ronaldo ma monopol na wolne to jest to zwykła głupota.

B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 15:55

Vego pisze: Ten wolny nie był idealny, był dobry, ale gdyby Buesqets wyskoczył wcześniej i de gea ustawił lepiej mur to by poszła po murze. Gdy Dybala czy Pianic strzelali bramki nic się nie dało zrobić. Ronaldo potrafi nic niesamowite wolne ale gdy jest możliwość ominięcia muru bokiem, strzały nad nie wychodzą mu za dobrze.

No wiesz, to już jest takie dywagowanie, czy strzał z wolnego był idealny, czy mur źle ustawiony, czy może ktoś spóźnił wyskok albo bramkarz nawalił.

Kompilka z rzutów wolnych Portugalczyka:

Potwierdza się to, co tutaj już parę osób pisało - im dalej, tym lepiej dla Ronaldo. Może nie kręci rogali jak Dybala ani nie mierzy tak precyzyjnie jak Pjanić, ale piłka po jego strzałach nabiera dziwnej trajektorii, przez którą bramkarze głupieją. Nawet na tym filmiku czasami aż dziw bierze, że to wpadło, bo golkiper powinien to wyłapać.

Powtórzę jeszcze raz - moim zdaniem mamy w drużynie trzech znakomitych fachowców od rzutów wolnych i powinniśmy z tego potencjału w pełni korzystać, w zależności od sytuacji. Natomiast jestem przekonany, że w praktyce Ronaldo nie będzie jedynym wykonawcą rzutów wolnych w drużynie. Byłoby to dziwne i średnio mądre.

wagner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 17:23

Pjanić powinien kopać piłkę stojąca. Dybala, gdy jest na boisku, z prawej strony. Ronaldo? Powinien sobie je odpuścić, karne za to jego.

kd pisze:Milan wyrwał tylko cegiełkę z naszego muru, u nas mur stoi z małą dziurą, oni postawili ta cegłę i myślą że mają mur.
Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 20:51

Dziwne, że nagrodę dostał Modric skoro ona nie ma nic wspólnego z mistrzostwami świata ale no cóż trzeba była ukarać trochę Ronaldo za to, że ośmielił się odejść od Pereza.

ODPOWIEDZ