Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 maja 2012, 14:47

Paulo liznął bardzo ciekawego tematu. Ciągle nie wiemy, jakie ustawienie będzie tym podstawowym w przyszłym sezonie i co za tym idzie, trudniej jest nam wytypować potencjalne wzmocnienia, które pasowałyby do preferowanego systemu.

4-3-3
Zalety:
- dwóch dobrych środkowych obrońców już mamy, trzeciego na zastępstwo również
- Lichtsteiner w tej taktyce spisuje się dobrze, dużo, dużo lepiej niż w 3-5-2
- trio środkowych pomocników bardzo dobrze radziło sobie w tym systemie
- Vucinic lepiej prezentuje się na lewym ataku w 4-3-3, niż jako cofnięty napastnik w 3-5-2
- Środkowy napastnik też jakby lepiej sobie radził w 3-osobowym bloku ofensywnym
Wady:
- Nie mamy do tej taktyki lewego obrońcy (chyba, że kombinować z Chiellinim na lewej). De Ceglie lepiej gra w 3-5-2, przynajmniej mam takie wrażenie.
- Nie posiadamy również klasowego prawego napastnika, bo umówmy się... Pepe jest za słaby na odgrywanie kluczowej roli w zespole.

3-5-2
Tutaj, jeśli chodzi o zalety czysto personalne, widzę tylko to, że Cegła gra w tym systemie lepiej niż w 4-3-3, chociaż przyznaję, że gra ustawieniem 3-5-2 w końcówce sezonu wyglądała imponująco. Może warto byłoby kontynuować w owej taktyce następny sezon :think: Jednak jak się spojrzy na braki przy grze 3-5-2... nie jest różowo
- brak 4-go ogarniętego obrońcy
- brak prawego wingera (co z lewym? Jest Cegła i Estigarribia, czyli bogactwa nie ma)
- brak cofniętego napastnika, gdyż Mirko w tej roli wygląda słabo

Zarówno do 3-5-2, jak i do 4-3-3 nie mamy klasowego snajpera oraz 4-go bardzo dobrego środkowego pomocnika

Sam nie wiem, która taktyka byłaby rozsądniejsza w przyszłym sezonie i pod którą łatwiej byłoby skompletować drużynę :doh: Teoretycznie chyba łatwiej do 4-3-3... :think:

Obrazek
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 maja 2012, 15:19

pumex pisze:- trio środkowych pomocników bardzo dobrze radziło sobie w tym systemie
Ich akurat zmiany 4-3-3/3-5-2 niewiele dotyczą bo praktycznie ciągle grają to samo.
pumex pisze:- Środkowy napastnik też jakby lepiej sobie radził w 3-osobowym bloku ofensywnym
No właśnie nie. Według mnie środkowy lepiej czuje się kiedy Vucinic jest bliżej niego i głównie stara się zagrać z nim jakąś klepkę. Kiedy gramy trójką to Matri najczęściej dostawał ze dwie piłki na 45 minut. Kiedy Vucinic grał na szpicy kilka razy na początku to Marchisio musiał wchodzić w pole karne, żeby miał z kim zagrać na jeden kontakt.
pumex pisze:- brak cofniętego napastnika, gdyż Mirko w tej roli wygląda słabo
Tu już nie będę wchodził w polemikę bo znów będzie 10 stron dyskusji o tym, na ile Vucinic przydaje się Juventusowi. Piłkarzy, którzy są takimi 10tkami jak Alex ze świecą szukać. I najlepiej 30-40 mln euro.

Zgadzam się, że nieco łatwiej będzie uporządkować kadrę pod 4-3-3 ale wydaje mi się, że Conte jest wniebowzięty 3-5-2 i pod to ustawienie będą przygotowania.

Paulo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 maja 2012, 15:41

No właśnie Pumex sam nie wiem co o tym myśleć. Wydaje mi się, że do 4-3-3 zdecydowanie łatwiej byłoby dopasować zawodników którzy są w zasięgu ręki naszego klubu, ale Conte jest tak uparty, że jestem na 99 % pewien iż zaczniemy przyszły sezon od 3-5-2 chyba, że coś nieoczekiwanego się zdarzy w trakcie przygotowań. Nie wiemy tak naprawdę jak Conte to wszystko widzi. Boję się tylko, że te transfery o których my tutaj mówimy są w sferze naszych marzeń a nie realiów. :roll: i nie chodzi o kwestie finansowe, ale samo podejście zarządu. W tym roku powiedzmy sobie szczerze, że obciążenie nie było tak dużo, mogliśmy grać bez takiej spiny, bo mistrzem mogliśmy być, a nie musieliśmy. W przyszłym roku presja będzie o wiele większa. Argument, że Juventus nigdy nie sprowadzał gwiazd, poza kilkoma wyjątkami chyba już jest trochę utarty i należy włożyć go między bajki, bo od czasów wielkiego Juve lat 90-tych zmieniło się bardzo wiele. Przede wszystkim pojawiła się znacznie większa kasa na rynku piłkarskim i wygrywają zazwyczaj ci, którzy mają w swoich drużynach gwiazdy. Oczywiście zaraz ktoś powie żeby spojrzeć na Ligue 1 czy Bundesligę, bo tam wygrały drużyny które gwiazd nie mają, ale tylko teoretycznie. Sama Borussia ma już tyle gwiazd, że przypisywanie im zwycięstw dzięki młodym, gniewnym jest niepotrzebne. Raczej nie łudźmy się, że opierając pomoc na MVP, a atak na Mirasie i kimś kto będzie obok zajedziemy do finału na Wembley, wygramy Scudetto w cuglach i jeszcze zaliczymy udany występ w pucharze krajowym. Teoretycznie i praktycznie niemożliwe.

jaqb

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 maja 2012, 15:41

Ouh_yeah pisze:
pumex pisze:- Środkowy napastnik też jakby lepiej sobie radził w 3-osobowym bloku ofensywnym
No właśnie nie. Według mnie środkowy lepiej czuje się kiedy Vucinic jest bliżej niego i głównie stara się zagrać z nim jakąś klepkę. Kiedy gramy trójką to Matri najczęściej dostawał ze dwie piłki na 45 minut. Kiedy Vucinic grał na szpicy kilka razy na początku to Marchisio musiał wchodzić w pole karne, żeby miał z kim zagrać na jeden kontakt.
Tutaj ciężko akurat tak wyrokować, bo matri radził sobie dobrze zarówno grając w dwójce u alojza, jak i w tym sezonie gdzieś tak do grudnia, a poza samym początkiem i kombinowaniem z 4-2-4 i 4-5-1, to 4-3-3 było wtedy naszym podstawowym ustawieniem
Ouh_yeah pisze:Zgadzam się, że nieco łatwiej będzie uporządkować kadrę pod 4-3-3 ale wydaje mi się, że Conte jest wniebowzięty 3-5-2 i pod to ustawienie będą przygotowania.
Czy ja wiem? I tu i tu potrzebny jest obrońca, z tym że do 4-3-3 przydałby się lewy, a do 3-5-2 stoper. W pomocy to bez różnicy. Ktoś na zbliżonym poziomie do mvp jest bezwzględnie potrzebny. W ataku - do obu taktyk niezbędny jest snajper, do tego w 4-3-3 prawy napastnik, a o tego może być ciężko (niby można by zakombinować z suarezem, ale na niego i 9 raczej nas nie stać, a o zainteresowaniu ramirezem nic nie słychać, szkoda, że farfan przedłużył umowę z schalke). Do 3-5-2 może za to wrócić giovincio.

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 maja 2012, 15:44

Widać po ostatnich meczach. Conte męczy cały czas 3-5-2 z dobrym skutkiem. 4-3-3 to pewnie ostatnio graliśmy jak nie było kim. Potrzeba wzmocnień. Napastników mamy beznadziejnych. Z obecnych to powinien zostać tylko Vucinic bo reszta prezentuje poziom średniaka SerieA, a Borriello spadkowicza.

alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 21 maja 2012, 15:59

Ouh_yeah pisze:Zgadzam się, że nieco łatwiej będzie uporządkować kadrę pod 4-3-3 ale wydaje mi się, że Conte jest wniebowzięty 3-5-2 i pod to ustawienie będą przygotowania.
Na jakie ustawienie się nie zdecyduje, to trzeba to drugie trzymać w pogotowiu (albo próbować jeszcze czego innego). Wczoraj aż się prosiło o zmianę na 4-3-3.

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 maja 2012, 16:09

Wczoraj zakończył się sezon Ligue 1 po którym mistrzem została drużyna Montpellier, która obok będącej na 8 miejscu w tabeli Toulouse miała najlepszą obronę w lidze - 34 stracone gole. Ponawiam po raz kolejny sugestie i kupnie Mapou Yanga-Mbiwa z Montpellier. 23 lata, 1,84 wzrostu, kontrakt kończy w 2013r. Generalnie gra na stoperze, ale jak trzeba to i na prawej. Obrońca świetny, szybki i zgarnia górne piłki aż miło. Zachowuje zimną krew i nie odstawia baboli jak Bonucci. Cena? Wydaje się kształtować na poziomie 5-10mln. Jednak bliżej chyba do 5.

pablo1503

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 maja 2012, 16:09

Tottki poza Ligą Mistrzów, więc może warto byłoby pogadać z Ekkoto. Sam się wypowiadał, że prędzej zmieni klub, niż będzie grał w Lidze Europejskiej.

Obrazek
Marian.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 maja 2012, 16:11

Moim zdaniem lepszym wyjściem jest 4-3-3. Do tego ustawienia potrzebujemy mniej wzmocnień, a co za tym idzie więcej zostanie w portfelu. Oczywiście priorytet to "9" - Cavani to chyba najlepszy wybór i mimo wszystko chyba jest w naszym zasięgu. Kiedyś chciałem Higuaina, ale mi przeszło, kiedy dowiedziałem się, że interesujemy się Cavanim.

Na prawe skrzydło widziałbym Ramireza z Bolonii. Nie kosztowałby mało ~15 mln, ale myślę, że warto na niego wydać taką kasę, bo dysponuje wielkim potencjałem. Zaliczył już 2 bardzo dobre sezony w SerieA, mimo, że ma dopiero 21 lat.

Na tym zakończyłbym wzmocnienia do ataku.

Pomoc - tutaj trzeba typowego b2b - idealnym kandydatem jest murzyn z Udinese, Asamoah. 15 mln. Po kupieniu b2b, będzie brakować gracza, który mógłby zastąpić Pirlo w razie kontuzji. Niby Verratti pasowałby do tej roli, ale on woli grać w Pescarze, niż kisić się na ławie w Juve. Może to i dobrze? Przyjdzie za rok, dwa - od razu do pierwszego składu jako naturalny następca Pirlo.

Obrona. Tutaj wzmocnienia wymaga ewidentnie jej lewa strona. De Ceglie mnie nie przekonuje, tym bardziej, że w przyszłym sezonie dochodzi LM. Paolo to niestety nie ten poziom. Powiem szczerze, że nie mam za bardzo kandydata na LO. Kolarov byłby idealny, ale jego transfer mało realny.

Do 4-3-3.

Typowa "9" - Cavani
Prawoskrzydłowy - Ramirez
box-to-box - Asamoah
Lewy obrońca - nie mam do końca kandydata

3-5-2. Tutaj wzmocnień wymaga:
- prawa strona pomocy - ktoś a'la Isla
- lewa strona pomocy - Armero
- potrzeba kolejnego stopera - nie mam kandydata
- typowa "9" - Cavani
- box-to-box - Asamoah

Dlatego ja preferuje 4-3-3.

Obrazek
Paulo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 maja 2012, 16:13

pablo1503 pisze:Tottki poza Ligą Mistrzów, więc może warto byłoby pogadać z Ekkoto. Sam się wypowiadał, że prędzej zmieni klub, niż będzie grał w Lidze Europejskiej.
Jeżeli kogoś z tego klubu fajnie byłoby wyłowić to poza Bale'm oczywiście, Kyle Walker. Pokusiłbym się o stwierdzenie, że lepszy od Foresta i bardziej uniwersalny. W dalszej kolejności Scott Parker. Takich zawodników powitałbym z otwartymi rękoma.

pablo1503

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 maja 2012, 16:18

Paulo pisze:
pablo1503 pisze:Tottki poza Ligą Mistrzów, więc może warto byłoby pogadać z Ekkoto. Sam się wypowiadał, że prędzej zmieni klub, niż będzie grał w Lidze Europejskiej.
Jeżeli kogoś z tego klubu fajnie byłoby wyłowić to poza Bale'm oczywiście, Kyle Walker. Pokusiłbym się o stwierdzenie, że lepszy od Foresta i bardziej uniwersalny. W dalszej kolejności Scott Parker. Takich zawodników powitałbym z otwartymi rękoma.
... no i ma 22 lata.
Gdybym tylko mógł, to osobiście wykupiłby od nich pół składu, ale trzeba pamiętać, że oni nie spadają do niższej ligi, a nie będą grać 'tylko' w Lidze Mistrzów, więc wątpię, żeby sprzedali swoich najlepszych piłkarzy.

Obrazek
Łoles

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 maja 2012, 16:21

Fajnie się to czyta, jeden preferuje 433 inny gracza X/Y/Z.
Ciekaw jestem tylko jak po swoim pierwszym sezonie w juve zapatruje się na Antek i jaki on ma pomysł na Juve sezonu 12/13 :think:

"Prawda jest taka, że ty jesteś słaby, a ja jestem tyranią złych ludzi. Ale staram się Ringo, naprawdę bardzo się staram być pasterzem..."
Dolce Vita

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 maja 2012, 16:51

Castiel pisze:Ponawiam po raz kolejny sugestie i kupnie Mapou Yanga-Mbiwa z Montpellier. 23 lata, 1,84 wzrostu, kontrakt kończy w 2013r. Generalnie gra na stoperze, ale jak trzeba to i na prawej. Obrońca świetny, szybki i zgarnia górne piłki aż miło. Zachowuje zimną krew i nie odstawia baboli jak Bonucci. Cena? Wydaje się kształtować na poziomie 5-10mln. Jednak bliżej chyba do 5.
Popieram. Na pewno wariant ciekawszy aniżeli taki Dede z Vasco da Gamy, który nie ma doświadczenia w Europie. M'Biwa gra w lidze, która pod względem defensywy zjada na śniadanie Ligę Brazylijską. No i Francuz z pewnością byłby tańszy od Brazylijczyka. Czytałem, że już nawet Barca się nim interesuje.

Paulo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 maja 2012, 17:07

@Łoles i @Dolce Vita nie zapominajcie że nowy mistrz Francji może teraz pozyskać dobrego sponsora, albo całą grupę i wcale nie będą chcieli się pozbywać swoich najlepszych graczy. Swoją drogą ja bym miał więcej typów z Ligue 1 o których można podyskutować. Marzeniem jest oczywiście Eden Hazard (jak mówią na Canale Plus "Edę Azar"), potrafi chyba wszystko - strzela gole, świetnie asystuje, potrafi wyprowadzić kontrę, technicznie nienaganny, kilka razy znakomicie wykorzystany jako trailer w akcji. Niestety pewnie nie na nasze możliwości. Tak samo Oliver Giroud. W ogóle liga francuska jest bardzo ciekawa, jak już człowiek się przemoże i zacznie oglądać, tylko Stefan przeszkadza w oglądaniu w trakcie meczu swoimi "aaa", "ojjj", "ą ę". :lol:

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 maja 2012, 17:22

Paulo pisze:Marzeniem jest oczywiście Eden Hazard
Wyskrob plus minus 40 baniek i 170tys. funtów tygodniowo na pensję, bo podobno o takie kwoty się rozchodzi :wink: A jak już znajdziesz ten horrendalnie wysoki hajs, to wiedz, że dnia następnego i tak przebije Cię City :roll:
Paulo pisze:Tak samo Oliver Giroud
Żeby on był te 3 lata młodszy...
...ale nie jest i przez to jakimś bardzo łakomym kąskiem również nie jest.
Paulo pisze:W ogóle liga francuska jest bardzo ciekawa, jak już człowiek się przemoże i zacznie oglądać, tylko Stefan przeszkadza w oglądaniu w trakcie meczu swoimi "aaa", "ojjj", "ą ę". :lol:
Tutaj będę się ostro kłócił. Dla mnie oglądanie Lugue1 to często niezłe męczarnie. Nie chcę uogólniać, ale naprawdę wiele spotkań jest tam toczonych w marnym stylu. Mam wrażenie, że kiedyś liga francuska była o wiele ciekawsza dla kibica niż obecnie.

Wracając troszkę do taktyki na przyszły sezon, niezależnie od niej widziałbym to tak: Cavani/Higuain, Giovinco, Asamoah + młodzi Pogba i Verratti. Reszta w zależności od preferowanego ustawienia

Obrazek
Zablokowany