Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 maja 2012, 15:46

zahor pisze:
Tacchinardi. pisze:Co do Higuaina to myślę, że jest to całkowita zasłona dymna. Na juventuz.com sprawdzone źródło jest pewne ,że te informacje są fałszywe i tyle. Cavani wciąż jest numerem 1 na naszej liście, ale głupio byłoby to rozgłaszać. Dobra taktyka Marotty (już wcześniej robił to z RVP) ! Suarez też pewnie zostanie w Liverpoolu, to jest bardzo specyficzny klub.
Może zbytnio uprościłem swój tok myślenia, ale czy naprawdę uważasz że jak De Laurentiis rano przy kawie otworzy gazetę i przeczyta że ponoć Juventus negocjuje Higauina czy innego RVP, to nagle zejdzie 5 baniek z ceny przy sprzedaży Cavaniego?
Bardzo zacieśniłeś swój tok myślenia. Tachinnardi. pisał raczej o zasłonie dymnej, mającej na celu zmylenie potencjalnych rywali w walce o podpis Edinsona. Nie sądzę, żeby Marotta stosował takie zagrywki w stosunku do De Laurentisa, bo to brzmi głupio, mówiąc delikatnie.

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Tacchinardi.

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 maja 2012, 15:50

zahor pisze:Może zbytnio uprościłem swój tok myślenia, ale czy naprawdę uważasz że jak De Laurentiis rano przy kawie otworzy gazetę i przeczyta że ponoć Juventus negocjuje Higauina czy innego RVP, to nagle zejdzie 5 baniek z ceny przy sprzedaży Cavaniego?
Ja to prędzej widzę tak że po prostu Marotta sondował ile kosztowałoby ewentualne sprowadzenie Argentyńczyka jeżeli nie wypali piłkarz Napoli i kilka innych opcji. I pewnie ustalił że wyszłoby tak drogo, że się nie opłaca, bo taniej wyjdzie już pozyskanie jakiegoś napastnika którego Conte chętniej widziałby w Juve. Na przykład Dżeko.
Tyle, że fałszywość tych informacji polega na tym, że ani Marotta ani Paratici nie wyjechali do Hiszpanii i nie negocjowali. Oczywiście, że nasi sondują kilka możliwości sprowadzania napastnika, ale ploty działają na naszą korzyść. Na pewno De Laurentiis nam nie spuści z ceny, ale widząc wszędzie nagłówki "Cavani do Juventusu" to co wtedy? Negocjacje nie byłby łatwiejsze.

OTM_tuz Mark
about those news on us flying to Spain for certain players...FALSE!...rumor put out by the club to turn attention away from real target.

Edit:
Tak w ogóle o jakimkolwiek zainteresowaniu Cavanim innymi klubami nie słyszałem. Straszy się nas tym City i straszy i straszy, a poda ktoś jakiś artykuł? Nie zakładajmy, że City interesuje się każdym. A co do Chelsea to juuuż dawno pojawiła się ta informacja. Także myślę, że konkurencji wielkiej nie ma.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, 16:00 przez Tacchinardi., łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 maja 2012, 15:53

wojczech7 pisze: Bardzo zacieśniłeś swój tok myślenia. Tachinnardi. pisał raczej o zasłonie dymnej, mającej na celu zmylenie potencjalnych rywali w walce o podpis Edinsona. Nie sądzę, żeby Marotta stosował takie zagrywki w stosunku do De Laurentisa, bo to brzmi głupio, mówiąc delikatnie.
Wybacz, ale dalej nie rozumiem. W tej chwili, jeżeli wierzyć doniesieniom prasowym, najbardziej zainteresowanym Cavanim klubem oprócz Juventusu jest Manchester City, poza tym pamiętam jakieś doniesienia łączące Urugwajczyka z Chelsea. I teraz moje pytanie - jak zasugerowanie tym dwóm klubom że interesujemy się Higuainem czy RVP miałoby nam pomóc w dopięciu transferu Cavaniego?
Tacchinardi. pisze: Tyle, że fałszywość tych informacji polega na tym, że ani Marotta ani Paratici nie wyjechali do Hiszpanii i nie negocjowali. Oczywiście, że nasi sondują kilka możliwości sprowadzania napastnika, ale ploty działają na naszą korzyść. Na pewno De Laurentiis nam nie spuści z ceny, ale widząc wszędzie nagłówki "Cavani do Juventusu" to co wtedy? Negocjacje nie byłby łatwiejsze.
Czyli jednak sugerujesz że cena jaką klub życzy sobie za jakiegoś zawodnika jest uzależniona od tego, na ile prasa łączy którego piłkarza z którym klubem?
Jeden klub chce napastnika, z którego jest skłonny zapłacić tyle i tyle - Marotta nie da za Cavniego 60 milionów choćby nawet każda gazeta zamieszczała codziennie fotomontaż przedstawiający Urugwajczyka w biało-czarnej koszulce.
Z drugiej strony właścicielowi Napoli nie pali się w tyłku, nie musi się rozsprzedawać. Jak dostanie satysfakcjonującą go ofertę, to sprzeda, a jak nie, to nie. Nie wiem dlaczego kwota która go satysfakcjonuje miała być uzależniona od ewentualnego zainteresowania Juventusu Higuainem.
Tacchinardi. pisze: OTM_tuz Mark
about those news on us flying to Spain for certain players...FALSE!...rumor put out by the club to turn attention away from real target.
No widzisz, chodzi o to że to jedno z takich utartych haseł "odwracanie uwagi". O ile rozumiem dlaczego np. negocjując takiego Cavaniego Marotta chciałby dopiąć ten transfer w tajemnicy przed MC, żeby czasem nie włączyli się do gry i nie przebili jego oferty (chociaż to akurat praktycznie niemożliwe, w interesie agenta jest poinformować inne zainteresowane kluby o trwających negocjacjach), o tyle naprawdę nie rozumiem jak ta "zasłona dymna" miałaby pomóc w negocjacji ceny piłkarza.

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 maja 2012, 16:06

zahor pisze:I teraz moje pytanie - jak zasugerowanie tym dwóm klubom że interesujemy się Higuainem czy RVP miałoby nam pomóc w dopięciu transferu Cavaniego?
A może po prostu Cavani powiedział, że chce odejść,a takie City może się skusić na Van Persiego i Napoli kasa przejdzie koło nosa, Cavani chce odejść i jedynym klubem z którym może ubić interes jest - Juventus. Może tak być.

Tacchinardi.

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 maja 2012, 16:07

zahor pisze:Nie wiem dlaczego kwota która go satysfakcjonuje miała być uzależniona od ewentualnego zainteresowania Juventusu Higuainem.
Przecież wiadomo, ze nie chodzi o jakieś duże różnice. Jak dla mnie pokazalibyśmy, że Cavani nie jest jedynym naszym celem, więc nie będziemy zdesperowani. A jakby był ten fotomontaż z Cavanim to jednak myślę, że De Laurentiis to mógłby trochę nie wytrzymać i wziąć sprawę za osobistą. To nie jest zwyczajny prezydent :wink:

Także, zahor - to jest detal, ale ważny dla kibiców. Po prostu według mnie nie powinniśmy myśleć, że Higuain czy Suarez stał się najważniejszym celem. Ostatnie mercato obnażyło prawdziwość doniesień gazet w takich sprawach (Aguero), dlatego ja wierze w inne źródła (te same co jakku).

Jeżeli źle przedstawiłem Ci o co chodzi z tą zasłoną dymną to wybacz. Po prostu podaje informacje, że wyjazdy do Hiszpanii są tylko plotkami,a Cavani pozostaje celem numer 1.

OTM_tuz Bas Dost a player we looked at. Doesn't mean he'll sign. Just that we talked. Cavani still option #1.

Obrazek
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 maja 2012, 16:14

Castiel pisze:A może po prostu Cavani powiedział, że chce odejść,a takie City może się skusić na Van Persiego i Napoli kasa przejdzie koło nosa, Cavani chce odejść i jedynym klubem z którym może ubić interes jest - Juventus. Może tak być.
To znaczy - sugerujesz że w Anglii Marotta traktowany jest jako wyrocznia i jak dyrektor sportowy Chelsea czy Man City czyta że Juventus odpuszcza Cavaniego i leci negocjować Higuaina - to dla niego oznacza że w takim razie Higuain jest bez wątpienia lepszym piłkarzem, wszyscy odpuszczają Urugwajczyka i lecą się zabijać o Argentyńczyka, bo Marotta nie może się mylić? A on sobie w tym czasie sprytnie wykupuje Cavaniego? Bo mi się wydaje że plany transferowy drużyn z Anglii nijak nie zależą od działań Juventusu.
Tacchinardi. pisze: Jeżeli źle przedstawiłem Ci o co chodzi z tą zasłoną dymną to wybacz. Po prostu podaje informacje, że wyjazdy do Hiszpanii są tylko plotkami,a Cavani pozostaje celem numer 1.
To i ja sądzę że Cavani jest dalej opcją numer jeden. Ja tylko twierdzę że wyjazdy do Hiszpanii, o ile miały miejsce, nie były tylko i wyłącznie po to żeby wprowadzać zamęt w szeregach rywali w wyścigu po Urugwajczyka, ale po to żeby szukać alternatyw jeżeli ten transfer nie wypali. A to, że negocjując indywidualny kontrakt z piłkarzem nie mówi mu się wprost "tylko wiesz, to jeszcze nic nie wiadomo, w zasadzie to wolelibyśmy od ciebie Cavaniego, RVP, Suareza i Dżeko - ale jak tamci nie wypalą to jasne, dostaniesz te pięć baniek na sezon" to już inna sprawa.

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 maja 2012, 16:21

Znaczy chodzi mi o to, że...
Sam Cavani może naciskać Napoli by go sprzedali...Van Persi nie przedłuży umowy i chciałby gdzieś odejść...dla Juve jest za drogi, dla City w sam raz. City odpuszcza Cavaniego i pozostaje mu Juve. Moim zdaniem Hiszpania to plota. City zajmuje się sprawa Van Persiego, a Juve dopina Cavaniego i wszyscy są szczęśliwi. Lavezzi z kolei z Napoli nie odejdzie za kwotę niższą niż kwota wykupu dlatego może tam z kolei przeniesie się Dżeko? Nie kosztowałby chyba więcej jak 25 mln. Dla każdego znajduje się miejsce.

wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 maja 2012, 16:29

zahor pisze:
wojczech7 pisze: Bardzo zacieśniłeś swój tok myślenia. Tachinnardi. pisał raczej o zasłonie dymnej, mającej na celu zmylenie potencjalnych rywali w walce o podpis Edinsona. Nie sądzę, żeby Marotta stosował takie zagrywki w stosunku do De Laurentisa, bo to brzmi głupio, mówiąc delikatnie.
Wybacz, ale dalej nie rozumiem. W tej chwili, jeżeli wierzyć doniesieniom prasowym, najbardziej zainteresowanym Cavanim klubem oprócz Juventusu jest Manchester City, poza tym pamiętam jakieś doniesienia łączące Urugwajczyka z Chelsea. I teraz moje pytanie - jak zasugerowanie tym dwóm klubom że interesujemy się Higuainem czy RVP miałoby nam pomóc w dopięciu transferu Cavaniego?
Chodzi bardziej o to, że (być może) po cichu negocjujemy transfer Cavaniego, w międzyczasie rozpuszczając famę o Higuainie, co by odwrócić uwagę Szejków od Urusa. Tak, by myśleli, że nie ma pośpiechu i nie trzeba przepłacać, bo Juventus odpuścił w jego temacie. Oczywiście to wszystko czyste dywagacje, tym niemniej ja tak widzę tego rodzaju zasłony dymne.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, 16:33 przez wojczech7, łącznie zmieniany 1 raz.

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 maja 2012, 16:30

Ja po prostu myślę że zainteresowanie Cavanim trochę osłabło w Europie z kilku powodów :

- po rewelacji jaką było Napoli w CL zostały wspomnienia
- Napoli sezon zakończyło bardzo średnio (mimo iż Cavani strzelał jak na zawołanie)
- W tym okienku będzie dużo napastników klasowych którzy zmienią lub mogą zmienić barwy klubowe ( Falcao, RVP, Dzeko, Jovetic, Higuain, Pato )
- działa na korzyść transfery też że Edinson nie gra oczywiście na EURO a tam wiele klubów będzie szukać też jakiś wzmocnień.
- dla wielu klubów Cavani jest 2-3 raczej opcją co działa na naszą korzyść.

Co prawda De Laurentis chętnie zatrzymałby Cavaniego, ale ten raczej chce grać w LM, dodatkowo chyba w Neapolu przestało mu się podobać (wypowiedź po jednym meczu że może odejść w przypadku braku CL, teraz ta o igrzyskach olimpijskich) a my możemy mu dużo zagwarantować
- długi lukratywny kontrakt (podobno podwójna podwyżka)
- status jednej z głównych gwiazd, jeżeli nie gwiazdy numer jeden ( w Realu, City, Chelsea byłby jednym z wielu)
- walkę o LM, Scudetto itd
- nowy stadion, infrastrukturę itd.

Dlatego myślę że to może być transfer do przeprowadzenia. Tym bardziej, że sam De Laurentis głupi nie jest i widzi że musi przebudować Napoli aby było konkurencyjne ( wszystkich nie zatrzyma) a od nas może dostać też piłkarzy, którzy mogą go interesować.
Zresztą mamy trochę piłkarzy, których można sprzedać/wymienić a nie są szrotem jak Iaquinta czy Grosso.

Co do reszty wzmocnień optymalne chyba by była ściągnięcie taniego obrońcy (Zapata), lewego obrońcy (Armero, Koralov), pomocnika (Asmoah) + Cavani :pray: + ewentualnie Giovinco. Takie mercato zrobiłoby z nas chyba najsilniejsza ekipę i dało solidne podstawy do udanej walki w Europie. Finansowo też moglibyśmy to udźwignąć biorąc pod uwagę możliwość włączenia naszych piłkarzy i sprzedaże.

Tylko co z tym Verattim i Pogbą + w mniejszym stopniu resztą naszej młodzieży do środka pola ? Wypożyczenia ? Bo obawiam się że w 90% meczów nawet na ławce by dla nich nie było miejsca.

Co do Napoli to przecież kupili jakiegoś grajka do ataku z Ameryki za nie małą kasę + może skuszą się na Rossiego (bo będzie za bezcen) + możliwe że wyciągną od nas Giovinco w transakcji z Cavanim. Mogę też pewnie od nas dostać np. Matriego. Nawet jak odejdą i Lavezzi i Cavani to dostaną nie dość że piłkarzy to jeszcze furę kasy.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, 16:34 przez Virgil, łącznie zmieniany 1 raz.

Tacchinardi.

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 maja 2012, 16:30

zahor pisze:Ja tylko twierdzę że wyjazdy do Hiszpanii, o ile miały miejsce, nie były tylko i wyłącznie po to żeby wprowadzać zamęt w szeregach rywali w wyścigu po Urugwajczyka, ale po to żeby szukać alternatyw jeżeli ten transfer nie wypali.
Oczywiście. Ja twierdziłem, że te wyjazdy nie miały miejsca. Ale gdyby Marotta tam pojechał, to wiadomo, że robiłby swoją pracę na poważnie i sondował możliwość transferów. Chyba już pełna zgoda co do tematu, co zahor?

Co do Napoli, to chyba jednak muszą kogoś sprzedać jak się nie dostali do LM. Zobaczymy co z Lavezzim, bo o sprzedaży jednej gwiazdy jestem prawie pewny (oczywiście za godziwe pieniądze), to żeby Neapolitańczycy sprzedali 2 kluczowych graczy - nie sądzę. Ale wiadomo, pieniądze grają tu największą role. Tak w ogóle to chyba bardziej opłaca się im (w sensie sportowym) sprzedać do nas Cavaniego niż Lavezziego do interu. Oni będą rywalizowali z nimi o LM, a Napoli nie ma zespołu na mistrzostwo.

I na szybko, chyba jutro dowiemy się gdzie zagra Del Piero;

"Will I go to Qatar? Wait until Monday."

http://www.goal.com/en/news/1036/coppa- ... pa-italia-
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, 16:32 przez Tacchinardi., łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
rh

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 maja 2012, 16:31

Castiel pisze:Znaczy chodzi mi o to, że...
Sam Cavani może naciskać Napoli by go sprzedali...Van Persi nie przedłuży umowy i chciałby gdzieś odejść...dla Juve jest za drogi, dla City w sam raz. City odpuszcza Cavaniego i pozostaje mu Juve. Moim zdaniem Hiszpania to plota. City zajmuje się sprawa Van Persiego, a Juve dopina Cavaniego i wszyscy są szczęśliwi. Lavezzi z kolei z Napoli nie odejdzie za kwotę niższą niż kwota wykupu dlatego może tam z kolei przeniesie się Dżeko? Nie kosztowałby chyba więcej jak 25 mln. Dla każdego znajduje się miejsce.
taaaa ulanska fantazja. gdzie jak gdzie ale w Napoli Dzeko gral nie bedzie. Jakis czas temu jego menedzer powiedzial ze prawdopodobnie nikogo we wloszech na niego nie stac. Nikogo z wielkiej trojki a co mowic o Napoli? litosci.

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 maja 2012, 16:37

rh pisze: taaaa ulanska fantazja. gdzie jak gdzie ale w Napoli Dzeko gral nie bedzie. Jakis czas temu jego menedzer powiedzial ze prawdopodobnie nikogo we wloszech na niego nie stac. Nikogo z wielkiej trojki a co mowic o Napoli? litosci.
Sorry mój błąd. Nie dokończyłem. Dżeko miałby przenieść się do jakiegoś klubu z premier legue lub do PSG.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 maja 2012, 16:49

wojczech7 pisze: Chodzi bardziej o to, że (być może) po cichu negocjujemy transfer Cavaniego, w międzyczasie rozpuszczając famę o Higuainie, co by odwrócić uwagę Szejków od Urusa. Tak, by myśleli, że nie ma pośpiechu i nie trzeba przepłacać, bo Juventus odpuścił w jego temacie. Oczywiście to wszystko czyste dywagacje, tym niemniej ja tak widzę tego rodzaju zasłony dymne.
To, tak jak pisałem, miałoby sens, ale agent Cavaniego musiałby być albo durniem, albo świadomie działać na szkodę swojego klienta żeby nie powiadomić o negocjacjach pozostałych zainteresowanych klubów, zwłaszcza jeżeli mają one tyle forsy. Juventus chce dać pięć baniek na rok? Zaraz zadzwonię do Manchesteru, przyjadą na drugi dzień z kontraktem na dziesięć baniek i Juventus z miejsca będzie bardziej skory dać sześć czy siedem itd.
Tacchinardi. pisze: Oczywiście. Ja twierdziłem, że te wyjazdy nie miały miejsca. Ale gdyby Marotta tam pojechał, to wiadomo, że robiłby swoją pracę na poważnie i sondował możliwość transferów. Chyba już pełna zgoda co do tematu, co zahor?
Tak, tutaj się zgadzamy. Marotta chyba na tyle zna się na swoim fachu żeby wiedzieć że jego główny cel to wybadanie kogo i za ile można kupić, a wszelkiej maści robienie zasłony dymnej to już przy okazji, a nie na odwrót.
Virgil pisze:Ja po prostu myślę że zainteresowanie Cavanim trochę osłabło w Europie z kilku powodów
A mi się wydaje że tak naprawdę ono nigdy nie było aż tak wielkie jak to by się mogło zdawać. Cavani to ciekawa opcja dla wielu klubów, ale z pewnością nie najgorętsze nazwisko w kontekście transferów w Europie tego lata. Co oczywiście nie oznacza że o jego kupno będzie łatwo - co najwyżej oznacza że zachowane są realne szanse pozyskania go. Bo gdyby Chelsea czy Real były na niego napalone tak jak my, to praktycznie trzeba by o tym graczu zapomnieć.
Castiel pisze:Znaczy chodzi mi o to, że...
No ok, ale jak się do tego ma latanie Marotty do Hiszpanii, ew. rozsiewanie plotek o takich podróżach? Jak City dogada się z RVP, to co ich będą obchodzić negocjacje Marotty z Higuainem?

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 maja 2012, 17:07

zahor pisze: No ok, ale jak się do tego ma latanie Marotty do Hiszpanii, ew. rozsiewanie plotek o takich podróżach? Jak City dogada się z RVP, to co ich będą obchodzić negocjacje Marotty z Higuainem?
Nic. Grunt, że oni już będą mieli napastnika, a Cavani pozostanie wolny dla Juve :lol:

Tacchinardi.

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 maja 2012, 17:09

L'idea della Juve su Dost è quella di prelevarlo e di girarlo in Bundesliga. Con il Wofsburg il contatto è stato avviato in un noto hotel di Torino tra Paratici ed esponenti tedeschi. Quest'operazione è uscita da pochi giorni, ma la Vecchia Signora ci lavora da mesi. In quanto vorrebbe valutare questo elemento in un contesto più competitivo e, visto che tra club esteri non esiste la formula della comproprietà, la Juve si sta muovendo in prima persona per "piazzarlo".

E su Dost rilancio. Se andrà al Wolfsburg avverrà attraverso la Juve. Visto che in Galfer hanno deciso di acquistarlo.

Mógłby ktoś przetłumaczyć ten tekst? Curva napisał to dziś i nie wiem o co chodzi. Coś się dzieje z Bas Dostem i ma to związek z Wolfsburgiem i nami, ale nie wiem w jaki sposób... Jest tu ktoś taki?

Ale żeby nie było tylko o prośbę, to Bas Dost jest po prostu wymiataczem w Eredivisien. W Heerenveen strzelił 45 goli w 66 meczach, w tym sezonie 32 gole w 34 meczach (król strzelców). Ma tylko 22 lata. Czyżby pomysł na młodego napastnika, jak wcześniej celowaliśmy w Destro? Byłoby świetnie.

Obrazek
Zablokowany