Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Tacchinardi.

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 maja 2012, 15:48

Po pierwsze cena 15+ mln bierze się nie tylko z umiejętności zawodnika, ale także z wieku. Ramirez ma 21 lat i na pewno mocno się rozwinie w klubie który go kupi. Skoro teraz ma takie umiejętności, to potencjalni nabywcy jak i Bologna wiedzą, że może wystrzelić ostro. Bardzo fajny zawodnik, który pasuje do koncepcji Conte (dużo biega, walczy, ciągnie), ale w tym roku na takie talenty nas po prostu nie stać - za rok.

Póki co skupiamy się na talentach jeszcze nie sprawdzonych - mamy Pogbe, Verattiego (no może on), Gabriela, Bouy'a i Marrone . Bardzo ciekawi mnie jak Conte poradzi sobie z wprowadzeniem młodzieży do składu, ale on ma swoją wizje więc myślę ,że nie będzie problemu.

Obrazek
alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 19 maja 2012, 16:04

SKAr7 pisze:
Castiel pisze: Ramirez byłby całkiem niezłą opcją aczkolwiek to taka nieco ulepszona wersja Pepe.
Oj, to niewiele chyba meczów Bologni widziałeś. Akurat Pepe to taki wyjątkowo jak na skrzydłowego fizyczny zawodnik, od którego zawsze można wymagać solidnego występu z przebłyskami czegoś więcej. Gaston bardziej typowy gracz na tę pozycję- zwinne chucherko
Chucherko 1,83 m?

Ramirez? Jestem na tak. Sporo oglądałem Bologny w minionym sezonie - 15 mln dałbym jak nic.

SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2012, 16:16

alina pisze: Chucherko 1,83 m?
W chucherkowatości bardziej chodzi o wagę, niż wzrost. Niektóre źródła podają 66, inne 80kg, ale faktem jest że przepychać i zastawiać to on się nie umie- szczególnie w porównaniu do Pepe. Nadrabia czym innym.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 maja 2012, 19:19

Castiel pisze:Fakt...niewiele. Często wdaje się w bezsensowne dryblingi po których traci piłkę, całkiem nieźle rozrzuca piłki...ale 15 mln bym za niego nie dał. Skąd kasę? Trzeba by mieć nadzieję, że Turcy wykupią Melo i Zieglera, a to jest bardzo mało prawdopodobne.
Owszem, zdarza mu się czasem kiwać wtedy, kiedy powinien podawać, ale należy pamiętać to co podkreślił Tacchinardi. - facet ma 21 lat, jeszcze zdąży się nauczyć podejmowania optymalnych decyzji. Zwłaszcza u boku takiego Pirlo i pod okiem przywiązującego ogromną wagę do wypełniania założeń taktycznych Conte. Ja wychodzę z założenia że zawodnik w tym wieku ma mieć technikę, dryg, ambicję i choć trochę poukładane w głowie, reszta przyjdzie z czasem jeżeli trafi w dobre ręce. Na moje oko Ramirez spełnia wszystkie te warunku, byłbym bardzo zadowolony gdyby trafił do Juve.

Skoro już powołałem się na wypowiedź Tacchinardi., to przyczepię się tego co mi nie pasuje. A mianowicie - może faktycznie łatwiej będzie wygospodarować pieniądze na Ramireza za rok, tyle że nie wiadomo czy za takie pieniądze będzie można wówczas pytać choćby o połówkę karty. Jeżeli ten gracz utrzyma takie tempo rozwoju, to mogą się o niego bić najwięksi i może być problem.
Dwa - Pogba, Verratti, wszystko fajnie, tylko że nie wiemy czy te młodziaki będą u nas cokolwiek grać, czy podzielą los Marrone, czy też może polecą od razu na wypożyczenie. Natomiast Ramirez praktycznie byłby zawodnikiem do pierwszego składu jeżeli przyszłoby grać w 4-3-3 a gwiazdy szukamy na szpicę.

jareckik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2012, 19:28

Jeżeli miałbym wybierać 15 mln za połowę karty Giovinco i 15mln za Ramireza to wybór jest prosty... Jak dla mnie Gaston ma zdecydowanie większy potencjał niz seba

Obrazek

http://zmieleni.pl/ - postaw na jednomandatowe okręgi wyborcze!
Alexinhio-10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 19 maja 2012, 19:30

Cavani/Dzeko/Higuain plus Jovetic/Ramirez/Rossi(wiem ze kontuzjwany i nie ma gwarancji jak bedzie gral za kilka miesiecy) plus Veratti/Pogba lub Apelt czy Buy do pierwszego zespołu, jakiś środkowy obrońca na rezerwe np Astori lub Ventrogen (swoja drogą coś nie zabiega Marotta o zawodników którym kończą sie kontrakty) i lewy obrońca w postaci Kolarova. Ciekawe czy Marotta pokaże że jednak potrafi.

P.S Mam nadzieje że nei przyjdzie Suarez, gdyzgo bardzo nie lubie. Jest aroganckim człowiekiem, a poza tym nie wiadomo czy zagwarantowałby tyle bramek co w Ajaxie, zresztą potrzebujemy typowej 9 i to powinna być gwiazda, a na prawą strone ataku może przyjśc ktoś o słbszym statusie.

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2012, 19:36

jareckik pisze:Jeżeli miałbym wybierać 15 mln za połowę karty Giovinco i 15mln za Ramireza to wybór jest prosty... Jak dla mnie Gaston ma zdecydowanie większy potencjał niz seba
Czy Gaston ma większy potencjał? Ciężko to stwierdzić. Być może tak, być może nie. Każdy wie, że niezbyt lubię Sebę, ale obiektywnie trzeba przyznać, że obecnie jest piłkarzem zdecydowanie lepszym niż Ramirez.

Martwią mnie trochę plotki odnośnie Paraticiego. Marotta często mi nie pasuje, natomiast Paratici zawsze mi imponował. Wydaje się, że naprawdę wykonuje kawał świetnej roboty. Mam olbrzymią nadzieję, że uda się go zatrzymać w klubie. Będzie bardzo przydatny do projektu sprowadzania młodzieży.

Obrazek
alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 19 maja 2012, 19:51

pumex pisze:
jareckik pisze:Jeżeli miałbym wybierać 15 mln za połowę karty Giovinco i 15mln za Ramireza to wybór jest prosty... Jak dla mnie Gaston ma zdecydowanie większy potencjał niz seba
Czy Gaston ma większy potencjał? Ciężko to stwierdzić. Być może tak, być może nie. Każdy wie, że niezbyt lubię Sebę, ale obiektywnie trzeba przyznać, że obecnie jest piłkarzem zdecydowanie lepszym niż Ramirez.
Ale ile lat ma Gio, a ile Gaston? Albo inaczej - kim był Giovinco w jego wieku? Ramirez jest 4 lata młodszy (3 lata 10 miesięcy).
pumex pisze:Martwią mnie trochę plotki odnośnie Paraticiego. Marotta często mi nie pasuje, natomiast Paratici zawsze mi imponował. Wydaje się, że naprawdę wykonuje kawał świetnej roboty. Mam olbrzymią nadzieję, że uda się go zatrzymać w klubie. Będzie bardzo przydatny do projektu sprowadzania młodzieży.
Miałem właśnie o tym pisać. Mam nadzieję, że Paratici zostanie :pray: Curva ostatnio pisał, że autorskimi pomysłami Paraticiego byli Vidal i Giaccherini. Do tego dochodzi młody Sorensen.

SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2012, 19:56

pumex pisze: ale obiektywnie trzeba przyznać, że obecnie jest piłkarzem zdecydowanie lepszym niż Ramirez.
Giovinco jest typem zawodnika, na którym można oprzeć grę słabszej drużyny i coś wymyśli (dlatego sprawia lepsze wrażenie), Ramirez wpasowuje się w system. Ale to nie czyni tego drugiego gorszym piłkarzem. Nie zgadzam się, że można obiektywnie stwierdzić, że jeden jest zdecydowanie lepszy od drugiego.

Sam żeś napisał, że "obiektywnie" stwierdzasz :P z czym kompletnie się nie zgadzam
Ostatnio zmieniony 19 maja 2012, 20:02 przez SKAr7, łącznie zmieniany 1 raz.

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2012, 19:57

alina pisze:Ale ile lat ma Gio, a ile Gaston? Albo inaczej - kim był Giovinco w jego wieku? Ramirez jest 4 lata młodszy (3 lata 10 miesięcy).
No wszystko się zgadza. Dlatego pisałem, że być może Urugwajczyk jednak potencjał ma większy, ale na razie Giovinco jest bardziej wartościowym piłkarze (Boże, kto to pisze...)
alina pisze:Miałem właśnie o tym pisać. Mam nadzieję, że Paratici zostanie
Ciekawy jestem, na jakim etapie jest w ogóle ta sprawa? :think: Czy to naprawdę coś poważnego, czy na razie tylko luźne plotki. Ciekawe, jakie szanse są na to, że w razie konieczności nasz klub powalczy o pozostanie Paraticiego? :think: Uff, mam nadzieję, że koniec końców zostanie tak, jak jest
SKAr7 pisze:Nie zgadzam się, że można obiektywnie stwierdzić, że jeden jest zdecydowanie lepszy od drugiego.
Podobno obiektywizm nie istnieje :wink:

Obrazek
Tacchinardi.

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 maja 2012, 20:02

No zahor i dlatego to jest ciężki wybór z Ramirezem. W sumie mam coraz więcej wątpliwości ile wydamy w to mercato. Na starcie wykupujemy Caseresa i Giaccheriniego. Nie wiadomo co z Estim i Boriello. Jakby pozbierać do kupy sumy wykupów to robi się więcej niż się mogło wydawać. Ale na tym polega ironia mercato okiem kibica. Bo gdy zaczyna się w wiadomościach pisanie o tym, że Marotta negocjuje 5 mln różnicy jakiegoś ważnego zawodnika, a potem się wycofuje, wszyscy od razu myślimy co byłoby gdybyśmy nie (wy)kupili jakiegoś mniej ważnego.

Wracając do tematu talentów, to wiadomo, że Ramirez ma doświadczenie i mógłby wskoczyć do pierwszego składu. Ale przecież jakich zawodników kupujemy. Mają po 18-19 lat, a Maronne ledwo gra ochłapy w wieku 21/22 lat. Oni są też potrzebni aby zmienić u nas ten trend i przyspieszyć wprowadzanie młodzieży. A kupujemy dużo, bo wiadomo - nie każdy się sprawdzi, a może tylko jeden porządnie wybije. Jednak widzę, że naprawdę zabraliśmy się za to na poważnie. Veratti i Pogba na pewno mają przyszłość. Dlaczego? Ten pierwszy o chyba jeden z największych talentów we Włoszech, a drugi za kilka lat byłbym ważnym lub mniej, ale punktem w United. I choćby Paul się u nas nie sprawdził, byłby żal zobaczyć go kiedyś jako dobrego piłkarza w Manchesterze :wink: O Gabrielu i Bouy'u się nie wypowiadam. Zapomniałem o Lealim, ale on ma duuuużo czasu jako bramkarz.

Ja to widzę tak: sprzedaż/wypożyczenie Padoina, szybki przegląd Conte wśród młodych i wybranie (i tutaj nie mogę zdecydować...) Pogby albo Verattiego. Pierwszy chciałby już grać (motywacja), drugi ma doświadczenie (Pescara). Albo inaczej - przyjdzie Asamoah - niech zostanie Veratti. On ma być vice-Pirlo, a ja widzę Paula bardziej za Marchisio. Reszta primavera albo wypożyczenia (ewentualnie zostawienie Marrone).

Prawda jest taka, że z młodzieżą mamy wiele możliwości. To dobrze. Druga sprawa, to jak zauważyłeś brak doświadczenia. Kurczę no, myślę że Ramirez mógłby u nas wybuchnąć z formą. Musimy dobrze poradzić sobie ze sprzedażą, to będziemy mieli większe pole. Póki co Marotta skupia się na cracku i może pomocy. Ciesze się, że robią to tak wcześnie. Ale nie sądzę, że do ataku (biorąc pod uwagę też skrzydłowych) przyjdzie tylko jeden zawodnik.

Właśnie coś mi naszło na myśl. Jak trudne było wysadzenie z pokładu niektórych zawodników z Juventusu po dwóch 7 miejscach, jak trudne będzie nakłonienie to zmiany kluby, powiedzmy Matriego po mistrzowskim sezonie? Chodzi mi o to, że pomysł na tanie wykupienie Boriello i sprzedanie któregoś z naszych nie przejdzie. Boję się, że jednak go wykupią, tak dla większej ilości alternatywach dla Conte...

Obrazek
rh

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 maja 2012, 21:16

na stronie Napoli udalo mi sie przeczytac, ze Juve ma przygotowana oferte za Cavaniego, ktora opiewa na.....45 baniek + Giovinco. Nie wiem czy cala karta czy polowa. Co by nie mowic baaaaardzo trudno uwierzyc ze nasi wlodarze znani z twardych negocjacji juz teraz porwali sie na takie oferty:) znajac zycie to kolejna plotka przy okazji meczu o final hehe

Dante93

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2012, 21:20

45+Gio? Buehehe. 25+Matri to powiedzmy adekwatna kwota.

rh

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 maja 2012, 21:35

dokladnie. Tyle ze rynek ma to do siebie, ze czasem trzeba troche przeplacic zeby sciagnac do siebie gwiazde. Tym bardziej napastnika z klasa. Nie mowie ze 45+gio to dobra cena ale jestem przekonany, ze jezeli Cavani zmieni klub to za kwote 40-50mln. Kiedys za tyle kupowalo sie zawodnika z top3 na swiecie:) Ciekawe na ile Juventus jest sklonny rozbic bank dla jednego zawodnika.

Cavani>RVP>Higuain

Mate.G

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2012, 21:41

rh pisze: Cavani>RVP>Higuain
Jak dla mnie to nawet
Cavani>RvP+Higuain.
Choć nie mówię oczywiście nie dla tych wyżej ;).
:think:

Cavani jest zdecydowanie najlepszym wyborem pasuje jak ulał do naszego teamu :)

Zablokowany