F1 - Robert Kubica
- KimiIceman
- Juventino
To najgłupsza rzecz jaką slyszalem. Robert nie umie jeździć w Monako? Blagam cie...To skad 2 miejsce w ubieglorocznym wyscigu i to na deszczu, byl jedynym kierowca z czolowki ktory pojechal absolutnie bezblednie a reszta albo uderza opona w bande a dzieki SC wygrywa wyscig (Hamilton), wypada na pobocze (Massa), nieudolnie probuje wyprzedzic Heidfelda i uderza w niego (Alonso), albo wypada na pobocze, uszkadza przednie skrzydlo i taranuje jadacego po zyciowy sukces Sutila (Raikkonen) . Odnosze wrazenie ze ogladasz F1 od tego roku. Albo dwa lata temu, byl 5-ty, przez koszmarna strategie 1 postoju a mogl stanac na podium, to na łysych oponach po prawie 40 okrazeniach wykrecal najszybsze czasy, jeszcze szybsze od dwojki Alonso-Hamilton ktora wygrala tamten wyscig.figc1898 pisze:Jestem pewny że Robert Kubica nie zdobędzie ani jednego punktu w Monaco. Przecież on tam wogóle nie umie jeździć.
Wyniki GP Monako - Kwalifikacje
1. Jenson Button Brawn GP 647,5 kg
2 Kimi Raikkonen Ferrari 644,0 kg
3. Rubens Barrichello Brawn GP 648,0 kg
4 Sebastian Vettel Red Bull 631,5 kg
5. Felipe Massa Ferrari 643,5 kg
6 Nico Rosberg Williams 642,0 kg
7. Heikki Kovalainen McLaren 644,0 kg
8 Mark Webber Red Bull 646,5 kg
9. Fernando Alonso Renault 654,0 kg
13. Giancarlo Fisichella Force India * 693,0 kg
14 Sebastien Bourdais Toro Rosso * 699,5 kg
15. Adrian Sutil Force India * 670,0 kg
19. Jarno Trulli Toyota * 688,3 kg
20 Timo Glock Toyota * 700,8 kg
* - waga zadeklarowana
Button znow 1-szy, to robi sie juz nudne. Kimi wcale nie jest tak lekko zatankowany, wiec to jest jego wielki powrot :-D i to mnie bardzo cieszy ze moj ulubiony kierowca wreszcie odzyskal forme
i sadze ze bedzie w stanie jutro walczyc nawet o zwyciestwo. Postraszyl niezle Brawny i przedzielil Buttona i dzisiejszego jubilata Barrichello. Hamilton, wielki pech, uwazam ze bylby w stanie obronic sie przed uderzeniem w bande gdyby nie bylo tej barierki z opon, moze by zahaczyl lekko tylnym skrzydlem tak jak Piquet na ostatnim zakrecie ale tam nie bylo tej oponowej bandy i Hamilton prawdopodobnie chce zyskac pare pozycji na starcie, ma kers, dosc lekki bolid i moze walczyc o max. 1 pkt. BMW znow fatalnie, liczylem chyba tak jak my wszyscy na sukces ale przez Glocka (podobno to on obrocil sie na jednej z szykan a zolte flagi kaza zahamowac i to bylo pewnie przyczyna niezakwalifikowania sie do drugiej sesji przed Kubicę i Trullego. Toyota mnie zaszokowala swoja forma, maja naprawde dobry bolid, tak dobry jak rok temu czy tez w 2005 roku kiedy zajeli 4 miejsce w generalce z malutka strata do 3-ciego Ferrari a tu wpadka i to duza...Od czego moze byc ten skrot "BMW"? "Bardzo możliwa wpadka"?
3. Rubens Barrichello Brawn GP 648,0 kg
4 Sebastian Vettel Red Bull 631,5 kg
5. Felipe Massa Ferrari 643,5 kg
6 Nico Rosberg Williams 642,0 kg
7. Heikki Kovalainen McLaren 644,0 kg
8 Mark Webber Red Bull 646,5 kg
9. Fernando Alonso Renault 654,0 kg
13. Giancarlo Fisichella Force India * 693,0 kg
14 Sebastien Bourdais Toro Rosso * 699,5 kg
15. Adrian Sutil Force India * 670,0 kg
19. Jarno Trulli Toyota * 688,3 kg
20 Timo Glock Toyota * 700,8 kg
* - waga zadeklarowana
Button znow 1-szy, to robi sie juz nudne. Kimi wcale nie jest tak lekko zatankowany, wiec to jest jego wielki powrot :-D i to mnie bardzo cieszy ze moj ulubiony kierowca wreszcie odzyskal forme

Po raz kolejny źle pojechał Robert Kubica. Może to i dlatego, że okoliczności na torze akurat w momencie wyjechania na tor nie były sprzyjające. Wiadomo już, że w ulicznym wyścigu Monako Robert Kubica nie zdobędzie punktów. Szkoda, bo w tym sezonie ma ich łączną liczbę zaledwie 0. (słownie: zero).
- KimiIceman
- Juventino
WYNIKI GP Monako - Wyścig
Poz. Kierowca Zespół Czas Pkt.
1 Jenson Button Brawn GP 1:40:44.282 10
2 Rubens Barrichello Brawn GP + 7.6 8
3 Kimi Raikkonen Ferrari + 13.4 6
4 Felipe Massa Ferrari + 15.1 5
5 Mark Webber Red Bull + 15.7 4
6 Nico Rosberg Williams + 33.5 3
7 Fernando Alonso Renault + 37.8 2
8 Sebastien Bourdais Toro Rosso +1:03.1 1
9 Giancarlo Fisichella Force India + 1:05.0
10 Timo Glock Toyota + 1 okr.
11 Nick Heidfeld BMW Sauber + 1 okr.
12 Lewis Hamilton McLaren + 1 okr.
13 Jarno Trulli Toyota + 1 okr.
14 Adrian Sutil Force India + 1 okr.
15 Kazuki Nakajima Williams + 2 okr.
16 Heikki Kovalainen McLaren + 27 okr.
17 Robert Kubica BMW Sauber + 50 okr.
18 Sebastian Vettel Red Bull + 63 okr.
19 Nelson Piquet Renault + 68 okr.
20 Sebastien Buemi Toro Rosso + 68 okr.
Brawny znow poza zasiegiem, to naprawde jest juz nudne, zupelnie jak dominacja Ferrari w 2004 roku. Kimi wreszcie podium bo 5 wyscigowej absencji w podium po raz czwarty z rzedu na 3 miejscu (od GP Japonii 2008 do GP Monako br., chodzi o statystyki podiow Kimiego). Ferrari obudzilo sie, ma juz bardzo dobry bolid i beda jeszcze lepsi w Turcji bo oni uwielbiaja ten tor. W 2006 zwyciestwo Massy i 3 miejsce Schumachera, rok pozniej znow Massa pierwszy, Raikkonen drugi a rok temu znow Massa najlepszy a Kimi trzeci. Zreszta Kimi i Felipe sa jedynymi triumfatorami wyscigu o GP Turcji. Kimi raz (2005) oraz Felipe trzy (od 2006). BMW, no comment co do Bardzo Marnego Wozu. Piquet chyba pierwszy raz w swojej karierze odpadl nie przez swoj blad, tym razem Buemi zmalowal i skasowal go. Mialem duze nadzieje zwiazane wobec Roberta w tym wyscigu, zreszta jak chyba my wszyscy, ale znow wielki zawod, 1 stop juz na poczatku wyscigu, nigdy tak Robert jeszcze nie mial i staje sie powoli przecietnej klasy kierowca.
1 Jenson Button Brawn GP 1:40:44.282 10
2 Rubens Barrichello Brawn GP + 7.6 8
3 Kimi Raikkonen Ferrari + 13.4 6
4 Felipe Massa Ferrari + 15.1 5
5 Mark Webber Red Bull + 15.7 4
6 Nico Rosberg Williams + 33.5 3
7 Fernando Alonso Renault + 37.8 2
8 Sebastien Bourdais Toro Rosso +1:03.1 1
9 Giancarlo Fisichella Force India + 1:05.0
10 Timo Glock Toyota + 1 okr.
11 Nick Heidfeld BMW Sauber + 1 okr.
12 Lewis Hamilton McLaren + 1 okr.
13 Jarno Trulli Toyota + 1 okr.
14 Adrian Sutil Force India + 1 okr.
15 Kazuki Nakajima Williams + 2 okr.
16 Heikki Kovalainen McLaren + 27 okr.
17 Robert Kubica BMW Sauber + 50 okr.
18 Sebastian Vettel Red Bull + 63 okr.
19 Nelson Piquet Renault + 68 okr.
20 Sebastien Buemi Toro Rosso + 68 okr.
Brawny znow poza zasiegiem, to naprawde jest juz nudne, zupelnie jak dominacja Ferrari w 2004 roku. Kimi wreszcie podium bo 5 wyscigowej absencji w podium po raz czwarty z rzedu na 3 miejscu (od GP Japonii 2008 do GP Monako br., chodzi o statystyki podiow Kimiego). Ferrari obudzilo sie, ma juz bardzo dobry bolid i beda jeszcze lepsi w Turcji bo oni uwielbiaja ten tor. W 2006 zwyciestwo Massy i 3 miejsce Schumachera, rok pozniej znow Massa pierwszy, Raikkonen drugi a rok temu znow Massa najlepszy a Kimi trzeci. Zreszta Kimi i Felipe sa jedynymi triumfatorami wyscigu o GP Turcji. Kimi raz (2005) oraz Felipe trzy (od 2006). BMW, no comment co do Bardzo Marnego Wozu. Piquet chyba pierwszy raz w swojej karierze odpadl nie przez swoj blad, tym razem Buemi zmalowal i skasowal go. Mialem duze nadzieje zwiazane wobec Roberta w tym wyscigu, zreszta jak chyba my wszyscy, ale znow wielki zawod, 1 stop juz na poczatku wyscigu, nigdy tak Robert jeszcze nie mial i staje sie powoli przecietnej klasy kierowca.
@ KimiFerrari jednak moje słowa się potwierdziły i co więcej mogę dodać to ten sezon dla Kubicy jest już stracony. A ja tam także mogę się cieszyć nie tylko z wygranej Juve ale też z punktów obu kierowców Ferrari, którzy zajęli odpowiednio 3 i 4 miejsce. Najlepiej w tym sezonie :!: Widzę, że nie ma mocnych dalej na Brawn GP i Buttona. Nie wiem czy dobrze napisze ale czy możliwa jest taka historia z sezonowymi kierowcami
Rok temu Hamilton a teraz Button
Czyli nie ma następnego Schumachera
Szkoda.

- KimiIceman
- Juventino
Wlasnie ze sie nie potwierdzily. To nie nieumiejetnosc Kubicy zakonczyla mu wyscig tylko zlom jaki mu dalo BMW. Prawda ten sezon jest juz stracony a wlasnie ten mial byc jego najlepszym. Robert odrabial do Glocka po 2-3 sekundy na jednym okrazeniu i tak ciezkim bolidem mial nawet 5 czas pojedynczego okrazenia przez jakis czas, wiec nie zgodze sie z tym ze Robert nie umie jezdzic w Monako, to wina tylko i wylacznie BMW bo mu dali taki zlom, nie dosc ze wolny to jeszcze awaryjny. Niedlugo to ich i Force India przegoni.figc1898 pisze:@ KimiFerrari jednak moje słowa się potwierdziły i co więcej mogę dodać to ten sezon dla Kubicy jest już stracony.
No nie jestem taki pewien czy nie ma nastepnego Schumachera. Button jest obecnie poza zasiegiem, wygrywa caly czas i to juz robi sie nudne jak dominacja niemca w 2002 czy 2004 roku kiedy to wygrywal po 11 i 13 wyscigow w sezonie czyli prawie 4/5 calego sezonu a tu Button ulegl tylko w jednym wyscigu. Choc tez uwazam ze to jednosezonowy blysk formy, a moze nawet na niecaly sezon Brawn bedzie rzadzil, bo Ferrari juz jest blisko i jest wedlug mnie juz 3 sila to Toyota zaprezentowala sie po prostu N/C a RedBulle rozczarowaly i tylko 5 miejsce Webbera uratowalo im pkt a Vettel wylecial z toru wiec tym bardziej nie zgadzam sie ze Kubica nie umie jezdzic w Monako, bo Vettel nie potrafil opanowac bolidu a Buemi staranowal Piqueta wiec to Vettel i Buemi raczej nie umia tu jezdzic, nie wspominajac juz o kraksie Hamiltona.figc1898 pisze: Czyli nie ma następnego SchumacheraSzkoda.
Tutaj trzeba zauważyć jedną chyba najistotniejszą rzecz: jak ważny jest dla kierowcy F1 bolid. Kiedy Schumacher wygrywał, czy to w Benetonie (wtedy szefem był Brawn) czy w Ferrari (tutaj również szefem był Brawn) zawsze miał samochód, jeden z najlepszych, a nawet można powiedzieć że najlepszy. Gdyby wtedy jeździł w jakimś w przeciętnym teamie, mistrzostwa raczej by nie zdobył... Oczywiście mógłby w wyścigach pokazywać klasę, ale bez szybkiego samochodu zwycięstwa przychodziły by baardzo trudno. Praktycznie w słabym bolidzie nawet Schumacher zwycięstwo odnieść by mógł mając wiele szczęscia w trakcie wyścigu.figc1898 pisze:Czyli nie ma następnego SchumacheraSzkoda.
Zobaczcie jaka jest różnica w osiągnięciach Buttona, kiedy jeździł słabą Hondą, a kiedy jeździ wręcz perfekcyjnym Brawn GP. Ale trzeba też dodać, że Jensonowi talentu nie brakuje. Co pokazuje np. tym, że Barichello mając taki sam samochód, jest jednak za nim. W wcześniejszych sezonach już pokazywał że potrafi dobrze jeździć. W sezonie 2004 był w ścisłej czołówce.
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości.
Gianni Agnelli
Gianni Agnelli
- Majos
- Juventino
Szkoda, że po raz kolejny Robert Kubica nie doczekał się punktów. Po raz kolejny, źle sprawował się jego bolid, musiał się wycofać. szkoda tak fatalnego początku Roberta w tym sezonie Formuły 1., wiadomo, że już nic większego nie ugra.
- KimiIceman
- Juventino
Druga sesja treningowa napawa optymizmem i lepiej zeby Robert zdobyl w koncu jakies punkty bo ten sezon i tak jest juz stracony i warto zostawic na koniec lepsze wrazenie i jesli nie bedzie punktow to kibice sie wsciekna na ten Bardzo Marny Wóz. BMW jest wciaz daleko z tylu do czego kibice nie przywykli, nawet jako poczatkujacy team w 2006 roku bardzo czesto byl gdzies na miejscach 6-8 a nawet dwa razy stanal na podium (3 miejsce Heidfelda na Wegrze i rowniez 3 miejsce Kubicy we Wloszech) i wtedy mozna ich bylo od razu uznac za odkrycie roku. Rok 2007 tylko za McLarenem i Ferrari, jednak Robert spisywal sie nierowno i tez troche rozczarowujaco, tylko dwa podia Nicka a Robert mogl sie pochwalic 3-krotnie 4 miejscem i kilka razy zespol zawalil ale 101 pkt na koniec sezonu i 2 miejsce po dyskwalifikacji McLarena. Rok 2008 byl fantastyczny ale apogeum formy siegnelo pierwszej czesci sezonu bo BMW skupilo sie jak okazalo sie z marnym skutkiem nad tegorocznym modelem bolidu i pozbawili Roberta szans na tytul, ktore mial naprawde duze. Bylo wtedy znakomicie. 2 miejsce w Malezji i Monako, 3-cie w Bahrajnie gdzie startowal z 1-szego pola w Hiszpanii i Turcji byl 4-ty tylko w Australii przez Nakajime nie ukonczyl wyscigu. Pozniej troche szczesliwa victoria w Kanadzie i w zasadzie na tym sie skonczylo bo potem bylo tylko gorzej. 5 miejsce we Francji, 7-me w Niemczech, 8-me na Wegrzech a 3 miejsce w Valencii bylo ostatnim dzieki osiagom BMW bo we Wloszech byl na podium dzieki taktyce jednego postoju bo tempo mial dosc slabe a w Japonii prawie wygral tylko dzieki zamieszaniu na starcie wywolanemu przez Hamiltona. W Chinach brak zespolowej wspolpracy i w Brazylii w rezultacie utrata 3 miejsca na rzecz Kimiego Raikkonena, najwiekszego rozczarowania sezonu a jego jazde mozna delikatnie okreslic niegodna mistrza świata. A ten sezon jest fatalny, punkty Nicka to fartem w Malezji i raz zasluzenie bo dzieki osiagom w Hiszpanii a Robert wciaz nic dlatego Turcja musi byc punktem zwrotnym w tym sezonie bo kibice straca do zespolu cierpliwosc.
- Majos
- Juventino
Też jak Ty czekam z zniecierpliwieniem na pierwsze punkty Roberta w tym sezonie, mam nadzieję że dobrze pojedzie w jutrzejszych kwalifikacjach. Mechanicy BMW po raz kolejny mieli dosyć dużo czasu, by nanieść korekty, mam nadzieję, że po raz kolejny nie dają plamy.
- KimiIceman
- Juventino
Jest dobrze a zwlaszcza ze Robert pojechal to jedno bardzo szybkie kolko bo przedtem byl daleko. 5 miejsce w 3-ciej sesji, najbardziej miarodajnej przed kwalifikacjami, wiec jest dobrze. Na Masse nie ma mocnych, to jego tor, wygral tu ostatnie 3 wyscigi, to dobra wiadomosc dla mnie i kibicow Ferrari i zla dla Brawna oraz ich kierowcow bo Ferrari zlapalo drugi oddech. Trulli wysoko, na ktorego bardzo licze, troche gorzej Kimi ale to tylko trening i mysle ze kwalifikacjach bedzie jednym z glownych faworytow do PP obok Massy, Trullego, Barrichello i Buttona bo na ten moment to oni sa najszybsi a RedBulle zgubily forme i wg mnie nie beda walczyc o wieksza zdobycz punktowa. Rosberg nieoczekiwanie slabo, bo to mistrz sesji treningowych, nie zaprzecze ze Nico jest utalentowany, ale jest przereklamowany, ma slawne nazwisko po ojcu ktory byl mistrzem świata w 1982 roku a Nico jak narazie wiekszego potencjalu nie pokazal a podia w Australii i Singapurze to tylko dzieki fartowi, bo Safety Car mu sprzyjal a tak to nic poza tym. Najlepiej Rosberg zaprezentowal sie w swoim debiucie w Bahrajnie 3 lata temu. Kolizja na starcie, pit-stop na samym poczatku wyscigu a ukonczyl ten goracy i emocjonujacy wyscig przez rywalizacje o zwyciestwo miedzy Alonso a Schumacherem na 7 miejscu gdzie wyprzedzil dwa RedBulle pod sam koniec wyscigu. Sezon 2007 calkiem niezly, wtedy on naprawde mi sie podobal, widzialem w nim przyszlego mistrza ale on jest mistrzem sesji treningowych a w kwalifikacjach i wyscigach jest tylko cieniem kierowcy, ktory wygrywa prawie kazdy trening.
- KimiIceman
- Juventino
Wyniki GP Turcji - kwalifikacje
poz. kierowca zespół waga
1 Sebastian Vettel Red Bull 649,5 kg
2 Jenson Button Brawn GP 655,5 kg
3 Rubens Barrichello Brawn GP 652,5 kg
4 Mark Webber Red Bull 656,0 kg
5 Jarno Trulli Toyota 652,0 kg
6 Kimi Raikkonen Ferrari 658,0 kg
7 Felipe Massa Ferrari 654,0 kg
8 Fernando Alonso Renault 644,5 kg
9 Nico Rosberg Williams 660,0 kg
10 Robert Kubica BMW Sauber 664,0 kg
11 Nick Heidfeld BMW Sauber * 681,5 kg
12 Kazuki Nakajima Williams * 680,4 kg
13 Timo Glock Toyota * 689,0 kg
14 Heikki Kovalainen McLaren * 665,0 kg
15 Adrian Sutil Force India * 668,5 kg
16 Lewis Hamilton McLaren * 696,5 kg
17 Nelson Piquet Renault * 689,6 kg
18 Sebastien Buemi Toro Rosso * 686,5 kg
19 Giancarlo Fisichella Force India * 688,5 kg
20 Sebastien Bourdais Toro Rosso * 701,0 kg
* - waga zadeklarowana
Zaskoczyly mnie RedBulle, spodziewalem sie lepszej formy Ferrari, do Raikkonena nie mam zadnych pretensji, po prostu wiecej nie dalo sie wyciagnac z tej rozczarowujacej patrzac z perspektywy oczekiwan konstrukcji. Robert 10-ty, co mnie cieszy i sa bardzo duze szanse na punkty, zwlaszcza ze on tu dobrze rusza z miejsca (dwa lata temu awansowal z 5-tej na 4-ta a rok temu z 5-tej na 3-cia wymijajac walczacych ze soba Raikkonena i Kovalainena) wiec sa duze nadzieje zwiazane z tym wyscigiem. Massa mnie rozczarowal po raz nie pamietam ktory, ma lzejszy bolid od Kimiego a jest nizej i to dopiero na 7 miejscu. Massa mnie bardzo rozczarowal
swoja postawa i tym bardziej nie rozumiem dlaczego jest tyle plot na temat rzekomego odejscia Kimiego z Ferrari, ktory przeciez spisuje sie o niebo lepiej od latynoskiego placzusia.
2 Jenson Button Brawn GP 655,5 kg
3 Rubens Barrichello Brawn GP 652,5 kg
4 Mark Webber Red Bull 656,0 kg
5 Jarno Trulli Toyota 652,0 kg
6 Kimi Raikkonen Ferrari 658,0 kg
7 Felipe Massa Ferrari 654,0 kg
8 Fernando Alonso Renault 644,5 kg
9 Nico Rosberg Williams 660,0 kg
10 Robert Kubica BMW Sauber 664,0 kg
11 Nick Heidfeld BMW Sauber * 681,5 kg
12 Kazuki Nakajima Williams * 680,4 kg
13 Timo Glock Toyota * 689,0 kg
14 Heikki Kovalainen McLaren * 665,0 kg
15 Adrian Sutil Force India * 668,5 kg
16 Lewis Hamilton McLaren * 696,5 kg
17 Nelson Piquet Renault * 689,6 kg
18 Sebastien Buemi Toro Rosso * 686,5 kg
19 Giancarlo Fisichella Force India * 688,5 kg
20 Sebastien Bourdais Toro Rosso * 701,0 kg
* - waga zadeklarowana
Zaskoczyly mnie RedBulle, spodziewalem sie lepszej formy Ferrari, do Raikkonena nie mam zadnych pretensji, po prostu wiecej nie dalo sie wyciagnac z tej rozczarowujacej patrzac z perspektywy oczekiwan konstrukcji. Robert 10-ty, co mnie cieszy i sa bardzo duze szanse na punkty, zwlaszcza ze on tu dobrze rusza z miejsca (dwa lata temu awansowal z 5-tej na 4-ta a rok temu z 5-tej na 3-cia wymijajac walczacych ze soba Raikkonena i Kovalainena) wiec sa duze nadzieje zwiazane z tym wyscigiem. Massa mnie rozczarowal po raz nie pamietam ktory, ma lzejszy bolid od Kimiego a jest nizej i to dopiero na 7 miejscu. Massa mnie bardzo rozczarowal

Panowie, wszyscy na to czekają, z każdym wyścigiemMajosJuventino pisze:Też jak Ty czekam z zniecierpliwieniem na pierwsze punkty Roberta w tym sezonie
ciekawe ustawienie na starcie. Vettel będzie musiał odpierać ataki bolidów Browna, chociaż z pomocą może mu przyjść Barrichello, który zapowiedział, że ustawienie po lepszej stronie toru, będzie chciał wykorzystać do wyprzedzenia kolegi z teamu. za Robertem same ciężkie bolidy aż do miejsca 14. więc powinien im z każdym okrążeniem uciekać.
co ciekawe, od roku 2005 (pierwsze GP Turcji) kierowcy, którzy startowali z 10. pola startowego, na mecie nie przyjeżdzali na miejscu dalszym niż 10., więc jest mała nadzieja na punkty. oby.