Cristiano Ronaldo

Dyskutuj o legendarnych piłkarzach Juventusu, wielkich wydarzeniach z przeszłości i historycznych meczach.
ODPOWIEDZ
Gandalf8

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2018, 11:16

B@rt pisze:
Gandalf8 pisze:gra obronna drużyn w Serie A szczególnie w meczach z Juve jest znacznie lepsza niż w La Liga
Z prawie całym Twoim postem się zgadzam, z wyjątkiem tego właśnie fragmentu. Ronaldo to gość, który pakował po dwa, trzy gole w jednym meczu największym firmom na etapie półfinału czy ćwierćfinału Ligi Mistrzów, niekiedy ośmieszają ich topowych obrońców. Także argument, że Chievo jest lepiej zorganizowane w obronie niż Girona czy Granada jest moim zdaniem nietrafiony.
Owszem w LM pakował po 2-3 gole, ale LM to całkiem inne rozgrywki i inne podejście do nich (szczególnie w Realu, który cenił je bardziej niż Mistrzostwo Hiszpanii a u nas LM to raczej dodatek do Mistrzostwa Włoch). CR7 chociażby w ostatnim sezonie był oszczędzany w La Liga, żeby grał na 100% w LM.

Ja oceniałem tylko Serie A vs La Liga. I uważam, że te słabsze zespoły z Serie A są znacznie bardziej zdeterminowane w grze przeciwko Juve niż te Girony i Granady przeciwko Realowi, Barcelonie czy Atletico.

Jeden, by wszystkimi rządzić, Jeden, by wszystkie odnaleźć,
Jeden, by wszystkie zgromadzić i w ciemności związać
W Krainie Mordor, gdzie zaległy cienie.
B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2018, 15:41

Gandalf8 pisze: Owszem w LM pakował po 2-3 gole, ale LM to całkiem inne rozgrywki i inne podejście do nich (szczególnie w Realu, który cenił je bardziej niż Mistrzostwo Hiszpanii a u nas LM to raczej dodatek do Mistrzostwa Włoch).

Polemizowałbym. La Liga to dla Realu pole prestiżowej rywalizacji z Barceloną, a dla samego Ronaldo z Messim. Poza tym, nawet jeśli uznać, że "Królewscy" potrafili sobie odpuścić ligę, to CR7 i tak wykręcał wyniki strzeleckie, którym dorównać mógł tylko inny kosmita Messi, z raz chyba gdzieś tam wtrącił się Suarez.
Gandalf8 pisze:CR7 chociażby w ostatnim sezonie był oszczędzany w La Liga, żeby grał na 100% w LM.
Bo po słabym starcie na wiosnę liczyli się już w zasadzie tylko w tych rozgrywkach ;)
Gandalf8 pisze:Ja oceniałem tylko Serie A vs La Liga. I uważam, że te słabsze zespoły z Serie A są znacznie bardziej zdeterminowane w grze przeciwko Juve niż te Girony i Granady przeciwko Realowi, Barcelonie czy Atletico.
A uważasz tak na jakiej podstawie? :) Bo moim zdaniem piłkarze wspomnianej Girony tak samo powinni sprężyć się na Real, jak Spal na Juventus. I między innymi właśnie dzięki temu Real w ubiegłym sezonie bardzo wcześnie przegrał obronę tytułu w Hiszpanii.

Wojtek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2018, 12:15

Gdyby CR grał dalej w Realu to dziś po dwóch kolejkach miałby już trzy strzelone gole, bo Real miał trzy rzuty karne :laugh:

Wolf05

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2018, 15:16

B@rt pisze:
Gandalf8 pisze:gra obronna drużyn w Serie A szczególnie w meczach z Juve jest znacznie lepsza niż w La Liga
Z prawie całym Twoim postem się zgadzam, z wyjątkiem tego właśnie fragmentu. Ronaldo to gość, który pakował po dwa, trzy gole w jednym meczu największym firmom na etapie półfinału czy ćwierćfinału Ligi Mistrzów, niekiedy ośmieszają ich topowych obrońców. Także argument, że Chievo jest lepiej zorganizowane w obronie niż Girona czy Granada jest moim zdaniem nietrafiony.
Mit, podobnie zresztą jak ten, że w dobra organizacja taktyczna jest we Włoszech a w Hiszpanii nie. Ale przecież zawsze lepiej sie tłumaczy, że "u nas to jest trudniej..."

W aspekcie mniej ilości bramek Ronaldo (na koniec sezonu, nie teraz) nikt nie bierze pod uwagę dwóch podstawowych faktów, że u nas miał lepszych aystentów i że zespół był ustawiony tak, by uwypuklać jego zalety.

Rottweill

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2018, 15:55

Wolf05 pisze:
B@rt pisze:
Mit, podobnie zresztą jak ten, że w dobra organizacja taktyczna jest we Włoszech a w Hiszpanii nie. Ale przecież zawsze lepiej sie tłumaczy, że "u nas to jest trudniej..."

W aspekcie mniej ilości bramek Ronaldo (na koniec sezonu, nie teraz) nikt nie bierze pod uwagę dwóch podstawowych faktów, że u nas miał lepszych aystentów i że zespół był ustawiony tak, by uwypuklać jego zalety.
Na jakiej podstawie stwierdzasz, że to mit? Mnóstwo zawodników po przyjściu do Włoch podkreślało właśnie ową większą dyscyplinę taktyczną jako coś, co uderzało ich już na starcie.

Tony Montana

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2018, 17:14

W następnym spotkaniu Ronaldo na bank coś strzeli ;)

@Wolf05 wiele osób uważa Serie A za najbardziej taktyczną ligę świata i ja również się z tym zgadzam. Nie jest to natomiast żaden sposób do wywyższania, gdyż niesie to ze sobą zarówno pozytywne jak i negatywne cechy na boisku.

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 13 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2018, 17:30

Dopóki Juventus wygrywa, nie przeszkadza mi, że Ronaldo nie strzela. Ja oczekuję od niego, że zrobi różnicę w kluczowych momentach LM. Kompletnie nie nastawiałem się na to, że da nam w Serie A >20 goli. Liczę raczej na kilkanaście trafień. Serie A nawet bez niego wygralibyśmy bez problemu. Chcę Ligi Mistrzów.

Alexinhio-10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2018, 18:28

Crunny pisze:Dopóki Juventus wygrywa, nie przeszkadza mi, że Ronaldo nie strzela. Ja oczekuję od niego, że zrobi różnicę w kluczowych momentach LM. Kompletnie nie nastawiałem się na to, że da nam w Serie A >20 goli. Liczę raczej na kilkanaście trafień. Serie A nawet bez niego wygralibyśmy bez problemu. Chcę Ligi Mistrzów.
Ja spodziewam sie po najlepszym pilkarzu na swiecie kupionym za ponad 100mln swietnej gry, zdecydowanie wiecej bramek niz Higuain, bicia kolejnych rekordow, no i LM. Chociaz sama LM sie zadowole ;)

BlackJacky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2018, 21:23

Tony Montana pisze:
W następnym spotkaniu Ronaldo na bank coś strzeli ;)
Rozwalila mnie ta animacja :prochno: Ale w meczu z Parmą dalbym Crisowi odpoczac.
Na pewno go frustruje to, ze jeszcze nic nie wpadlo, bo to pilkarz, ktory gra po to, zeby srubowac rekordy wszelakie i wszedzie.

Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl

"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 36 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2018, 08:30

Syn Kryśki zaczął treningi z drużyną do lat 9 w Juve.

albertcamus

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2018, 09:02

Poprostu pisze:Syn Kryśki zaczął treningi z drużyną do lat 9 w Juve.
Zaczniesz podawać źródło? Ile razy można o to prosić? Robisz to specjalnie?

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2018, 09:13

jak poda źródło nie będzie jako pierwszy wklejał tylu informacji :)

czyli to dla tego 9-latka wydaliśmy 100mln bo ponoć jest tak dobry jak ojciec...

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 36 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2018, 09:19

albertcamus pisze:
Poprostu pisze:Syn Kryśki zaczął treningi z drużyną do lat 9 w Juve.
Zaczniesz podawać źródło? Ile razy można o to prosić? Robisz to specjalnie?
Giovani Bianconeri spotted Cristiano Jr in training today with the Pulcini 2010 squad reserved for Under-9s at the Vinovo ground.

Vego

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 08:25

Miałem już wcześniej o to zapytać, ale czy uważacie za słuszne, że Cristiano w wykonywaniu rzutów wolnych jest przed Pjanicem czy Dybala? Już na MS pokazał że te wykonuje dość średnio, a w ostatnich meczach ligowych też jakoś nie było cudownych uderzeń.

Maradona10

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 30 sierpnia 2018, 10:06

Vego pisze:Miałem już wcześniej o to zapytać, ale czy uważacie za słuszne, że Cristiano w wykonywaniu rzutów wolnych jest przed Pjanicem czy Dybala? Już na MS pokazał że te wykonuje dość średnio, a w ostatnich meczach ligowych też jakoś nie było cudownych uderzeń.
Masz tutaj statystyki zbierane od początku sezonu 2013/14 do stycznia 2018.
Cristiano Ronaldo (7 goli na 112 prób – 6,25%)
Miralem Pjanić
Gole: 11 Próby: 76 Średnia: 14,47%
Paulo Dybala
Gole: 8 Próby: 38 Średnia: 21,05%
źródło
Dybala drugie miejsce w rankingu, Miralem 12(co ciekawe w Romie miał 1 miejsce w tym rankingu).

Wydaje mi się, że akurat rzuty wolne to coś w czym statystyki nie kłamią. CR powinien wykonywać wolne z daleka. W każdej innej pozycji powinien to być ktoś z pozostałej 2.

ODPOWIEDZ