Mercato (zima 2011/12)
- Bartek88
- Juventino
W którym miejscu jest on skuteczny jako napastnik na szpicy?Castiel pisze:Moim zdaniem w ogólnym rozrachunku jego transfer się zwraca i mam nadzieję, że dalej będzie taki skuteczny.
Bo jak narazie to tylko ostatnio drze mi nerwy marnujac wiele 90% sytuacji bramkowych, a gole strzela z dobitek :?
Od dwoch lat a jest z nami 5. Dopoki jadl danonki to byl z nami, gral i strzelal piekne goleDeszczowy pisze:Nie wiem, kurde. Dla mnie Vicek jest po prostu niebywale przeciętnym, nudnym piłkarzem bez krzty polotu Piłkarz wart może 6-8 baniek, a kosztował nas 11. Co z tego, że kiedyś potrafił urwać, skoro łamie się nawet podnosząc do ust porcję spaghetti bolognese? Drażni mnie po prostu jego drewnianość i to, że od dwóch lat nie można na liczyć, bo wiecznie jest na L-4?

- blackadder
- Juventino
Akurat Iaquinta na początku ze swej roli wywiązywał się doskonale. Wchodził i strzelał. Statystycznie od brazylijskiego drewna był 2 razy lepszy.
Matri natomiast to średniej klasy snajper, już teraz widać że nawet na ligowe boiska to trochę za mało, choć w ataku to prędzej szukałbym kogoś na lewą stronę. Jeśli szykujemy pieniądze na snajpera, mam nadzieję że będzie to Cavani(, a na lewą Rossi).
Matri natomiast to średniej klasy snajper, już teraz widać że nawet na ligowe boiska to trochę za mało, choć w ataku to prędzej szukałbym kogoś na lewą stronę. Jeśli szykujemy pieniądze na snajpera, mam nadzieję że będzie to Cavani(, a na lewą Rossi).

- mateusz6
- Juventino
Cavaniego nie da się wyrwać za normalną cenę. De Laurentis głupi nie jest i nie puści go do Serie A za psią kasę. Na lewą mamy Vucinicia i to jedna z ostatnich pozycji na jaką powinniśmy szukać piłkarzy. To ja już bym wolał Lewego.blackadder pisze:Akurat Iaquinta na początku ze swej roli wywiązywał się doskonale. Wchodził i strzelał. Statystycznie od brazylijskiego drewna był 2 razy lepszy.
Przeglądałem ostatnio listę zawodników z kończącymi się kontraktami. Wiadomo, że strach Bonucciego wystawiać w składzie, więc może warto go opchnąć gdzieś i sprowadzić za darmo Astoriego lub Douglasa. Ten pierwszy ma dobrą opinię w Serie A i 25 lat, a ten drugi jest jednym z lepszych stoperów Eredivisie. Zaleta to wiek (24 lata), a minus to brak obywatelstwa EU.
Nadal kontraktu nie przedłużył Farfan. Ograny w pucharach zawodnik, który by z pewnością był świetną przeciwwagą dla Vucinicia. Drugi zawodnik z kończącym się kontraktem, który pasuje na prawe skrzydło to Dzagoev. W czerwcu skończy 22 lata, a już ma większe doświadczenie w pucharach niż nie jeden zawodnik Juve. Warto się nim zainteresować. Szkoda, że obaj są non EU.
O Montolivo i De Rossim nie będę się rozpisywał, bo już na tym forum było sporo o nich.
Jeszcze mnie zaciekawiło nazwisko Fucile, który jest wypożyczony do Santosu. Nie wiecie jak u niego z formą? Na mundialu ładnie grał. Cena byłaby za niego raczej niewielka.
- Dante93
- Juventino
Jak dla mnie priorytetem jest nie szpica, a skrzydła ataku. Za Pepe zawsze sie znajdzie 'lepszy model' (Rossi?), a lewa strona w postaci Vucinicia statystycznie ma niewielki wpływ na nasze sukcesy.
Aczkolwiek wiadomo nad rozwiązywaniem akcji bramkowych musi popracować. Co nie zmienia faktu, że obecnie nie mamy lepszego napastnika.
Jeżeli być sprawiedliwym, to jeżeli zarzucamy brak skuteczności Matriemu to trzeba dodać, że Iaq nigdy w całej karierze zdaje sie nie przekroczył 15 bramek w Serie A,a tez warto nadmienić, że to był to chyba stały egzekutor '11'. Obecnie myśle, że poziom jego drewnianości byłby nie do przełknięcia.
Troche sobie zaprzeczyłeś, bo od napastnika na szpicy, wymaga sie w bardzo dużym stopniu, żeby wlaśnie potrafił sie znaleźć w odpowiednim momencie, i strzelić z tej dobitkiBartek88 pisze:W którym miejscu jest on skuteczny jako napastnik na szpicy?
Bo jak narazie to tylko ostatnio drze mi nerwy marnujac wiele 90% sytuacji bramkowych, a gole strzela z dobitek
Vicenzo to zawsze był tylko solidny rezerwowy/zmiennik/joker. Nigdy nie osiągnął jakiegoś urywającego pupy poziomu, a z biegiem lat stawał sie co raz słabszy.Bartek88 pisze:Od dwoch lat a jest z nami 5. Dopoki jadl danonki to byl z nami, gral i strzelal piekne gole
Jeżeli być sprawiedliwym, to jeżeli zarzucamy brak skuteczności Matriemu to trzeba dodać, że Iaq nigdy w całej karierze zdaje sie nie przekroczył 15 bramek w Serie A,a tez warto nadmienić, że to był to chyba stały egzekutor '11'. Obecnie myśle, że poziom jego drewnianości byłby nie do przełknięcia.
- Negri
- Juventino
- Podziekował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
:lol:Dante93 pisze:Za Pepe zawsze sie znajdzie 'lepszy model' (Rossi?), a lewa strona w postaci Vucinicia statystycznie ma niewielki wpływ na nasze sukcesy.
W tym sezonie naszą wielką siłą ofensywną są skrzydła ataku. Pepe, który odnalazł się bardzo dobrze na boku ataku w 4-3-3, strzelił już pięć goli, kilka razy fajnie asystował, pracuje, drepcze, wraca się do obrony. Ogólnie niesamowicie pożyteczny piłkarz, którego ciężką pracę na prawej flance należy docenić. Z drugiej strony Vucinić, o którym piszesz, że ma niewielki wpływ na nasze sukcesy... to pooglądaj sobie bramki Juventusu i zobacz, ile otwierających piłek dograł Mirko, ile akcji zainicjował. Napastnika z takim zmysłem kombinacyjnym dawno nie mieliśmy.
Tak, ale Vincenzo nie grał przy Pirlo, przy Vidalu, przy Marchisio w takiej formie. Tak współpracująca druga linia robi różnicę i wypracowuje napastnikowi setkę za setką. A jak nie oni, to jeszcze Mirek może coś dograć.Dante93 pisze:Jeżeli być sprawiedliwym, to jeżeli zarzucamy brak skuteczności Matriemu to trzeba dodać, że Iaq nigdy w całej karierze zdaje sie nie przekroczył 15 bramek w Serie A
- Dante93
- Juventino
Wszystko to prawdaNegri pisze:. Pepe, który odnalazł się bardzo dobrze na boku ataku w 4-3-3, strzelił już pięć goli, kilka razy fajnie asystował, pracuje, drepcze, wraca się do obrony. Ogólnie niesamowicie pożyteczny piłkarz, którego ciężką pracę na prawej flance należy docenić.
Podkreślam słówko statystycznie niewielkiNegri pisze:którym piszesz, że ma niewielki wpływ na nasze sukcesy...
Teraz to czyste gdybanieNegri pisze:Tak, ale Vincenzo nie grał przy Pirlo, przy Vidalu, przy Marchisio w takiej formie. Tak współpracująca druga linia robi różnicę i wypracowuje napastnikowi setkę za setką.
- Negri
- Juventino
- Podziekował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Nie wiem jak można krytykować zawodnika, który w przodzie robi całą grę, że ma słabe statystykiDante93 pisze:Vucinić fajnie gra w tym sezonie, ale statystyki ma kiepskie, liczyłbym na większą ilość asyst, a i bramek mógłby dołożyć bo licho to na papierze wygląda jak sie patrzy na innych

Nie musi przeskakiwać, oby ustabilizował ten, na którym się znajduje a będzie dla nas bardzo przydatnym i często wykorzystywanym piłkarzem.Dante93 pisze:Nie mam zamiaru umniejszać temu zawodnikowi, ale raczej ciężko sie nie zgodzić, że On pewnego poziomu nie przeskoczy poprostu.
A i owszem, ale obecne Juve jest mocniejsze niż choćby Siwego, śmiem twierdzić, że tak wybiegany koń jak Iaquinta dobrze odnajdowałby się w prostopadłych piłkach od Pirlo czy Mirka.Dante93 pisze:Teraz to czyste gdybanie![]()
- Dante93
- Juventino
Już nie przesadzajmy w drugą stroneNegri pisze:Nie wiem jak można krytykować zawodnika, który w przodzie robi całą grę, że ma słabe statystyki

A właśnie, że musiNegri pisze:Nie musi przeskakiwać
- Nick
- Juventino
Ja troche urwę temat napastników, bo tak naprawde kupić kogoś to obowiązek w lecie. Watpie, że IaQ wróci do Juve nawet jesli bylby w wybornej formie, ale podobno wszystko może sie zdarzyć. W głowie tkwi mi za to Ouasim Bouy, fakt jest perspektywiczny, podobno wielki talent, nie widziałem wiec nie bede sie wypowiadal, ale nie potrafie sobie przypomnieć młodych wielkich u Nas na przeciagu 3-4 lat.. Wczoraj oglądałem mecz BVB, i cholernie podobała mi sie gra młodego Leitnera (Moritz) mimo młodego wieku koleś ma jakąs finezje. Wczoraj zagrał genialną piłke do Piszczka z czego urodziła sie bramka, tak naprawde nie wiem co potrafi Marrone, nie miałem okazji oglądac jego gry przez dłuzszy okres czasu. Ale młody Leitner po raz którys wpisuje mi się w pamięc. Nie jestem wielkim znawcą futbolu, ale zwyczajna logika mówi mi że powinniśmy szukać naszego Pirlo. W końcu ten gośc nie będzie grał wiecznie. Nie bawie się w skauta, ale dla mnie przyjemnie było popatrzec jak młody Leitner gra na pełnym luzie, szuka piłki, pokazuje sie do gry, strasznie waleczny, ganiał tam i z powrotem. taki zadzior z nutą fantazji na miarę wielkiego playmaker'a.
Forza la Juve !
- Vimes
- Juventino
Bardzo lubię Matriego i wciąż liczę, że nie będzie gwiazdką jednego sezonu, ale czasem trzeba spojrzeć na suche fakty:

Dane z ESPN Soccer Stats.
Oczywiście, trzeba wziąć poprawkę na to, że np. Ibrahimović wykonuje rzuty karne. Jednak widać, że Matri ciutkę odstaje - ma najniższy stosunek goli w odniesieniu do oddawanych strzałów. Wiem, że te różnice są niewielkie, ale raczej znaczące. Mam nadzieję, że druga część sezonu będzie bardziej udana dla Matriego.

Oczywiście, trzeba wziąć poprawkę na to, że np. Ibrahimović wykonuje rzuty karne. Jednak widać, że Matri ciutkę odstaje - ma najniższy stosunek goli w odniesieniu do oddawanych strzałów. Wiem, że te różnice są niewielkie, ale raczej znaczące. Mam nadzieję, że druga część sezonu będzie bardziej udana dla Matriego.
- juventussek
- Juventino
To samo Denis, cały czas karne wykonuje.Vimes pisze:Bardzo lubię Matriego i wciąż liczę, że nie będzie gwiazdką jednego sezonu, ale czasem trzeba spojrzeć na suche fakty:
- yanquez
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Argumenty o karnych nie są chyba trafione Panowie... Odpowiedzmy sobie na pytanie: dlaczego Cavani, Ibra i Denis wykonują karne? Bo potrafią...
Przy karnym liczą się pomyślunek, opanowanie i precyzja. Matri kuleje w każdej z tych cech.
Jaki jest sens pisania, że Ibra ma więcej goli, bo strzela z karnych? Odejmijmy mu też bramki strzelone głową, bo jest wyższy... Moim zdaniem tożsame znaczenie przy sumowaniu bramek mają bramki strzelone z karnych, wolnych i po akcjach. Po prostu piłkarze wykorzystują swoje umiejętności i predyspozycje.
Przy karnym liczą się pomyślunek, opanowanie i precyzja. Matri kuleje w każdej z tych cech.
Jaki jest sens pisania, że Ibra ma więcej goli, bo strzela z karnych? Odejmijmy mu też bramki strzelone głową, bo jest wyższy... Moim zdaniem tożsame znaczenie przy sumowaniu bramek mają bramki strzelone z karnych, wolnych i po akcjach. Po prostu piłkarze wykorzystują swoje umiejętności i predyspozycje.
- Dante93
- Juventino
Jak wiele widziałeś karnych w wykonaniu Matriego, że takie osądy wydajesz?yanquez pisze:Argumenty o karnych nie są chyba trafione Panowie... Odpowiedzmy sobie na pytanie: dlaczego Cavani, Ibra i Denis wykonują karne? Bo potrafią...

To raczej kwestia tego, że Milan ma kilka razy więcej karnych od Nas. Co prawda dużą część dostają z kapelusza od sędziów no ale jednak je mają.
- rosomak
- Juventino
Matri jest dobry ale to jest gracz ktory sprawdza sie przez max 3 sezony w wielkim klubie, tak jak Suazo w interze, sa tacy ktorzy na dluzsza mete nie podolaja w top klubach.
On sie rozwija ale nie oczekujmy ze bedzie gral jak Zlatan.
Nam jest potrzebny w napadzie super snajper, ktos musi seryjnie strzelac, Matri moze siedziec na lawie.
Marzeniem jest Torres ale chyba nieosiagalne.
Damiao tez bylby dobry ale tez chlopak bez doswiadczenia:(.
Super transferem bylby Higuain/Benzema/Gomez.
Moze Suarez?
ale raczej nie jako snajper a cos typu Vucinic, ale po co jak juz Mirko mamy?
On sie rozwija ale nie oczekujmy ze bedzie gral jak Zlatan.
Nam jest potrzebny w napadzie super snajper, ktos musi seryjnie strzelac, Matri moze siedziec na lawie.
Marzeniem jest Torres ale chyba nieosiagalne.
Damiao tez bylby dobry ale tez chlopak bez doswiadczenia:(.
Super transferem bylby Higuain/Benzema/Gomez.
Moze Suarez?
ale raczej nie jako snajper a cos typu Vucinic, ale po co jak juz Mirko mamy?