Polityka
- deszczowy
 - Juventino

Niestety, polskie bagienko polityczne od kilku lat funduje opcję "mniejszego zła" jako obowiązującą. Nie chcę się wdawać w kwestie ekonomiczne, bo to zwyczajnie nie jest moja najmocniejsza strona. Oczywiście nie podoba mi się podnoszenie podatków i inne zagrywki. Ale głosuję na nich, bo... patrz wyżej.Smok-u pisze:Ok, ale czemu na nich głosujesz? Co oni przez pięć lat zrobili by przekonać do siebie kogokolwiek? Od katastrofy Smoleńskiej mają władze całkowitą i wykorzystują ją tylko do niszczenia ekonomicznego kraju.
Smok-u pisze:Podpisuję sięOuh_yeah pisze:Deszczu, SLD przestał Ci wystarczać ale przyznaj że stara miłość nie rdzewieje i nie zagłosujesz na PiS bo znowu by się dobrało odpowiednim osobom do tyłków 8)
Np. komu?
Jeszcze się odniosę do poprzedniego posta. To jakie są te obiektywne media?ewerthon pisze:Od 5 lat nie oglądam TV, bo czy jest chociaż jedna, obiektywna? (...) Jeśli chcesz się znać to poszukaj w internecie obiektywnych źródeł (nie śmieciowych serwisów typu TVN24), sprawdź wszystkie za i przeciw, a potem zagłosuj.
To jeden z tych pięknych mitów... PO jest genialne, ale prawicowe media robią na nich nagonkę.K.M. pisze:Co do zaś opisu rządu, który rzekoma ma pasować do każdego po 89' roku to nie chce nic mówić, ale gdy u władzy był PiS to podatki zostały zmniejszone, a bezrobocie spadło. Media wyrobiły im jednak "złą markę" :doh: .
Jak centrowe media krytykowały PIS to była nagonka. Jak 'niezależne' media krytykują PO, to są rzetelne.Lypsky pisze:Czasy rządów pis to afery medialne, w głównej mierze pompowane przez GW i inne TVN-y - do dziś nikomu ze stojących za tym zbrodniczym reżimem nie postawiono żadnych zarzutów, a wniosek o Trybunał Stanu dla Kaczyńskiego i Ziobry kolejny rok jest "już tuż, tuż".
Dlaczego to media są za to odpowiedzialne? Nie ma tu winy PIS? Ostatnio PIS przegoniło PO w sondażach. Ukazał się art o trotylu i Jarek jedną wypowiedzią spaprał parę miesięcy ciężkiej pracy, znów zniechęcił do siebie ludzi. Mediów wina?
Trybunału dla Jarka nie chce Tusk. Po co Platformie męczennik?
http://rydzykfizyk.salon24.pl/112291,cz ... iag-dalszyLypsky pisze:Nie przypominam sobie również by za czasów rządów Kaczorów podatki, ceny i bezrobocie wzrastało.
http://krzysztofleski.salon24.pl/112220 ... -czyli-mit
Była koniunktura, można było obniżać. Dlaczego bezrobocie spadło, to już ewerthon napisał. Gospodarka miała się wtedy świetnie, ale każdy inteligentny sympatyk PIS wie, że to w lwiej części koniunktura. Ceny za PIS też rosły, zawsze zresztą rosną, można sobie zobaczyć wykresy inflacji. Pomijam już <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> fakt wypominania tego konkretnym rządom, skoro za utrzymywanie stabilnych cen odpowiada Narodowy Bank Polski.
Tak jak każdy PO musi kiedyś przejrzeć na oczy i zorientować się, że to nie tylko mohery głosują na PIS, tak każdy sympatyk PISu musi się wreszcie zorientować, że na PO nie głosują tylko zaślepione Janki. Wszystko przed Tobą.Smok-u pisze:Jaki kryzys, przecież byliśmy zieloną wyspą! Deszczowy z całym szacunkiem, ale wydawało mi się że jesteś w miarę ogarniętą osobą i mimo różnic naszych poglądów wiedzę wystarczającą masz by zauważyć ,iż PO i ich rządu to straszna tragedia. Rozumiem ,że jakiś Janek, który ciągle ogląda TVN 24 i się niczym nie interesuje popiera Donka, ale TY :shock: .
To jest takie wygodne i proste intelektualnie - "my światli, oni <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>".
Tzn co konkretnie robią?Smok-u pisze:Od katastrofy Smoleńskiej mają [PO] władze całkowitą i wykorzystują ją tylko do niszczenia ekonomicznego kraju.
- Castiel
 - Juventino

Co do błazna w muszcze to wielka szkoda. Dzięki niemu coś by się zmieniło. Na pewno nie byłby to cud z dnia na dzień, ale widać by było poprawę. Nie ma tutaj co wspominać o stadionie, służbie zdrowia czy posłach (niektózy z nich mają kilkanaście biur :doh: ). Gość w muszcze chce by polityka nie miała takiego wpływu na ludzi jak teraz. Nie tak dawno w UE była debata o gabarytach siedzeń w ciągnikach rolniczych. Ciekawe co będzie u nas...deszczowy pisze:Kanap w rodzaju PJN i błaznów w muszce nie liczę za poważne partie. No to wychodzi mi PO. I tyle.
Wie ktoś ile Polska dziennie wpłaca do UE?
UK daje 50 mln E.
- Pan Mietek
 - Juventino

No bo to jeszcze zależy jak się krytykuje. Jak się rozpuszcza mity typu "Lech Kaczyński hamował pracę platformy" albo, że Jarek siał terror to to jest nagonka.alina pisze:Jak centrowe media krytykowały PIS to była nagonka. Jak 'niezależne' media krytykują PO, to są rzetelne.Lypsky pisze:Czasy rządów pis to afery medialne, w głównej mierze pompowane przez GW i inne TVN-y - do dziś nikomu ze stojących za tym zbrodniczym reżimem nie postawiono żadnych zarzutów, a wniosek o Trybunał Stanu dla Kaczyńskiego i Ziobry kolejny rok jest "już tuż, tuż".
Jednocześnie uważam, że są dziennikarze i portale "prawicowe", które również stosują podobne chwyty, przykładowo wpolityce.pl.
Tutaj się zgadzam absolutnie. Kiedy Smoleńsk schodzi na bok i Jarosław się nie wtrąca to jest lepiej.alina pisze:Dlaczego to media są za to odpowiedzialne? Nie ma tu winy PIS? Ostatnio PIS przegoniło PO w sondażach. Ukazał się art o trotylu i Jarek jedną wypowiedzią spaprał parę miesięcy ciężkiej pracy, znów zniechęcił do siebie ludzi. Mediów wina?
Aczkolwiek popatrz na to z drugiej strony - Cezary Gmyz w swoim tekście o trotylu na wraku nawet nie użył słowa zamach a okazało się ostatecznie, że napisał prawdę. Ale jednocześnie PO spuściła Niesioła ze smyczy, żeby go obszczekał, dziennikarze odsądzali go od czci i wiary i oskarżali o "podpalanie państwa" i nagonka zrobiła swoje. Co z tego, że miał rację? :lol:
Każdy musi zrozumieć, że niechęć do PO nie równa się popieraniu Kaczafiego i vice-versaalina pisze:Tak jak każdy PO musi kiedyś przejrzeć na oczy i zorientować się, że to nie tylko mohery głosują na PIS, tak każdy sympatyk PISu musi się wreszcie zorientować, że na PO nie głosują tylko zaślepione Janki. Wszystko przed Tobą.
To jest takie wygodne i proste intelektualnie - "my światli, oni <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>".
- Smok-u
 - Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nie no rozumiem ,że wszelkiej maści gangsterzy, więźniowie i aferzyści będą głosować na PO. Również zdaję sobie sprawę ,że Ci najbogatsi również, jeżeli ktoś się nie zalicza do żadnej grupy to nie wiem czemu powierza swój głos Donkowi i spółcealina pisze:Tak jak każdy PO musi kiedyś przejrzeć na oczy i zorientować się, że to nie tylko mohery głosują na PIS, tak każdy sympatyk PISu musi się wreszcie zorientować, że na PO nie głosują tylko zaślepione Janki. Wszystko przed Tobą.
Smok-u pisze:Od katastrofy Smoleńskiej mają [PO] władze całkowitą i wykorzystują ją tylko do niszczenia ekonomicznego kraju.
Podwyższenie podatków, wzrost bezrobocia, utrudnianie w założeniu i prowadzeniu własnej firmy, sprzedawanie Polskich ziem zagranicznym inwestorom (np. Zachodnio-Pomorskie), wzrost biurokracji, likwidowanie miejsc pracy, powiększenie dziury budżetowej, dawanie sobie i urzędnikom gigantycznych premii, itp itd.alina pisze:Tzn co konkretnie robią?
Są tragiczni i tyle. I od razu powiem ,że nie głosuje na PiS, więc nie musimy o nich rozmawiać. Bardzo chętnie porozmawiałbym o sukcesach partii rządzącej.
- Lypsky
 - Juventino

Które "centrowe" media masz na myśli? Jeśli pisząc o "niezależnych" mediach masz na myśli np. "Gazetę Polską", to mimo iż czasami zgadzam się z nimi, nie mogę nazwać ich rzetelnymi - ciągły pojazd po PO, cokolwiek by się nie działo i nie ważne z czyjej winy jest nie fair.alina pisze: Jak centrowe media krytykowały PIS to była nagonka. Jak 'niezależne' media krytykują PO, to są rzetelne.
Choćby dlatego, że z przestępców takich jak doktor G. czy Sawicka robili ofiary IV RP.alina pisze: Dlaczego to media są za to odpowiedzialne? Nie ma tu winy PIS?
Czasy rządów PIS przedstawiano jako okres terroru i powszechnej inwigilacji - media straszyły ludzi Kaczyńskimi, CBA, wszystkie wpadki bądź głupotę podnoszono do rangi mega afery.
Gdyby za rządów Kaczyńskiego przytrafiły się afera hazardowa, afera amber gold czy katastrofa smoleńska, media zmiotłyby Kaczyńskiego i jego partię ze sceny politycznej. PO mimo kilku lat fatalnych rządów i kolejnych afer trzyma się całkiem nieźle, z największym poparciem społecznym.
To nie wina mediów, to po prostu Kaczyński - cały on.alina pisze: Ostatnio PIS przegoniło PO w sondażach. Ukazał się art o trotylu i Jarek jedną wypowiedzią spaprał parę miesięcy ciężkiej pracy, znów zniechęcił do siebie ludzi. Mediów wina?
Może i nie chce, ale jego pieski co rusz wyciągają z szuflady "niemal gotowy" wniosek o TS. Wiem, że to tylko kiepski temat zastępczy, ale takie są fakty.alina pisze: Trybunału dla Jarka nie chce Tusk. Po co Platformie męczennik?
Co do spadku bezrobocia i obniżki podatków za rządów Kaczyńskiego - pytałeś o tego typu rządy, więc przypomniałem je, przyczyny to inny temat.
a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
						- ewerthon
 - Juventino

Ja osobiście wolę nie wchodzić w tematy polityczne, dlatego się tak mało tutaj udzielam. Jednak to co tam napisałem, to był po prostu głos szarego, przeciętnego obywatela, który widzi co się wokół niego dzieje. Czy któryś z zarzutów postawionych przeze mnie obecnemu rządowi jest nieprawdą?alina pisze:Jeszcze się odniosę do poprzedniego posta. To jakie są te obiektywne media?ewerthon pisze:Od 5 lat nie oglądam TV, bo czy jest chociaż jedna, obiektywna? (...) Jeśli chcesz się znać to poszukaj w internecie obiektywnych źródeł (nie śmieciowych serwisów typu TVN24), sprawdź wszystkie za i przeciw, a potem zagłosuj.
Wiadomo, że dzisiaj nie ma całkowicie obiektywnych mediów. Każdy w pewnych stopniu jest nawet lekko skierowany w jedną stronę. Dlatego trzeba znaleźć kilka źródeł i je analizować. Z jednej strony mamy TVN i Gazetę Wyborczą, z drugiej natomiast Radio Maryja. Trzeba znaleźć coś pomiędzy tym i używać rozumu przy czytaniu / oglądaniu danego materiału. Nie będę podawał konkretnych źródeł, bo prawda jest taka, że jakimkolwiek tytułem był tutaj nie rzucił, to zaraz znajdą się jacyś przeciwnicy i wydadzą konkretną opinię za kim jest dany dziennikarz, gazeta czy TV. Na youtube jest trochę filmów na temat mediów III RP, polecam obejrzeć i przeanalizować z czym mamy do czynienia na co dzień.
- Pan Mietek
 - Juventino

Jak już wchodzimy w temat mediów - w piątek wychodzi "Do Rzeczy" a więc nowy tygodnik Lisickiego. Ja z chęcią się zapoznam bo powiem szczerze, że "W Sieci", chociaż większych zarzutów do nich nie mam, nie satysfakcjonuje mnie do końca.

- Azazel
 - Juventino

Nie lubię takiego segregowania wypowiedzi za pomocą cytatów, ale chce odpowiedzieć na kilka pytań i problemów postawionych przez poszczególnych użytkowników.
Czemu mimo opóźnionego zapłonu kryzysu w Polsce (rozpoczynaliśmy rozgrywkę jako "zielona wyspa") musimy podwyższać podatki?
 Patrząc na to jednak bardziej zdroworozsądkowo to mimo wszystko ciężko o w pełni obiektywne media, niestety jesteśmy w czasach, w których trzeba się opowiedzieć za jednymi lub drugimi - inaczej jest to rzeczą bezsensu.   
Ale faktem jest, że Kaczyńskiemu zdarzyło się niestety "ostro pojechać po bandzie" - wielu tym zraził, a jako lider partii powinien być ich uśrednionym głosem.
Także czekam, "W Sieci" nazbyt dla mnie jednostronne, choć mam wrażenie, że i oni nabierają ogłady, a każdy kolejny numer jest lepszy. Pożyjemy to zobaczymy, co czytać będziemy.

deszczowy pisze:Pamiętaj, że rządy PiS przypadły na schyłek międzynarodowej hossy. Potem przyszedł kryzys.
W drugiej wypowiedzi łatwo wyczuć kpinę i ironię, ale faktem jest, że miano "zielonej wyspy" - przynajmniej na początku kryzysu - nam przysługiwało. Wdzięczność jednak nie przysługuje PO, a ich poprzednikom, a konkretyzując personalnie to Zycie Gilowskiej. To obniżka podatków pozwoliła przetrwać pierwsze fale kryzysowe. A pomimo sprzyjających do tego warunków - co było jednym z obecnych tu kontrargumentów - nie musiała się na to decydować.Smok-u pisze:Jaki kryzys, przecież byliśmy zieloną wyspą!
Czemu mimo opóźnionego zapłonu kryzysu w Polsce (rozpoczynaliśmy rozgrywkę jako "zielona wyspa") musimy podwyższać podatki?
Pełna zgoda. Zamiast hamować i dmuchać na zimne w sprawie kryzysu, gdy w Polsce jeszcze było dobrze to zignorowano to. Szkoda, bo przysparza to nam teraz problemów, a gospodarczo stajemy się coraz słabsi.Smok-u pisze:Ok, ale czemu na nich głosujesz? Co oni przez pięć lat zrobili by przekonać do siebie kogokolwiek? Od katastrofy Smoleńskiej mają władze całkowitą i wykorzystują ją tylko do niszczenia ekonomicznego kraju.
Można też sprowadzać do absurdu: czemu zdecydowano się powiedzieć o X, a nie o Y? Bo co lub kto może decydować o tym co jest ważne?alina pisze:Jeszcze się odniosę do poprzedniego posta. To jakie są te obiektywne media?
A nie czasem: PiS jest genialne, ale media robią nagonkę? Raczej z takim czymś się spotykałem.alina pisze:To jeden z tych pięknych mitów... PO jest genialne, ale prawicowe media robią na nich nagonkę.
Za afery za czasów PiSu nikogo nie skazano, a mimo to były to według mediów rzeczy ich dyskwalifikujące. Dodatkowo notowano na polu gospodarczym wzrost. Dzisiaj jest inaczej. Dlatego wtedy była to nagonka, a teraz jest to konstruktywna krytyka :roll: .alina pisze:Jak centrowe media krytykowały PIS to była nagonka. Jak 'niezależne' media krytykują PO, to są rzetelne.
Naturalnie ciężko mówić o tym, że wyłącznie media dyktują polityczne trendy. Choć często można odnieść wrażenie, że potknięcie czy nawet drobna zagrywka polityczna urasta w telewizji do czegoś karygodnego. Łatwiej zaś przychodzi obrona polityków PO.alina pisze:Dlaczego to media są za to odpowiedzialne? Nie ma tu winy PIS? Ostatnio PIS przegoniło PO w sondażach. Ukazał się art o trotylu i Jarek jedną wypowiedzią spaprał parę miesięcy ciężkiej pracy, znów zniechęcił do siebie ludzi. Mediów wina?
Ale faktem jest, że Kaczyńskiemu zdarzyło się niestety "ostro pojechać po bandzie" - wielu tym zraził, a jako lider partii powinien być ich uśrednionym głosem.
To odnośnie tego co napisałem powyżej. Każdy zły krok PiSu i ich sympatyków jest "spektakularną porażką", zaś pozytywny "niczym nowym i zagrywką pod publikę".Pan Mietek pisze:Aczkolwiek popatrz na to z drugiej strony - Cezary Gmyz w swoim tekście o trotylu na wraku nawet nie użył słowa zamach a okazało się ostatecznie, że napisał prawdę. Ale jednocześnie PO spuściła Niesioła ze smyczy, żeby go obszczekał, dziennikarze odsądzali go od czci i wiary i oskarżali o "podpalanie państwa" i nagonka zrobiła swoje. Co z tego, że miał rację? :lol:
Pan Mietek pisze:Jak już wchodzimy w temat mediów - w piątek wychodzi "Do Rzeczy" a więc nowy tygodnik Lisickiego. Ja z chęcią się zapoznam bo powiem szczerze, że "W Sieci", chociaż większych zarzutów do nich nie mam, nie satysfakcjonuje mnie do końca.
Także czekam, "W Sieci" nazbyt dla mnie jednostronne, choć mam wrażenie, że i oni nabierają ogłady, a każdy kolejny numer jest lepszy. Pożyjemy to zobaczymy, co czytać będziemy.
- StaryDobryNedved
 - Juventino

Nie obraź się ale jeśli nie jesteś kimś kto po prostu korzysta na rządach tak chaotycznych i destrukcyjnych jak te PO, czy SLD to jesteś po prostu 'pożytecznym idiotą' tego systemu. Skoro jesteś też patriotą to wypadałoby takim nie być.deszczowy pisze:Niestety, polskie bagienko polityczne od kilku lat funduje opcję "mniejszego zła" jako obowiązującą. Nie chcę się wdawać w kwestie ekonomiczne, bo to zwyczajnie nie jest moja najmocniejsza strona. Oczywiście nie podoba mi się podnoszenie podatków i inne zagrywki. Ale głosuję na nich, bo... patrz wyżej.Smok-u pisze:Ok, ale czemu na nich głosujesz? Co oni przez pięć lat zrobili by przekonać do siebie kogokolwiek? Od katastrofy Smoleńskiej mają władze całkowitą i wykorzystują ją tylko do niszczenia ekonomicznego kraju.
Co do mediów to wydaję mi się, że tych obiektywnych działających w Polsce można znaleźć gdzieś głęboko w internetowej niszy - tylko i wyłącznie. Wszystkie media są w jakimś stopniu subiektywne, chociaż w przypadkach takich jak TVN, GW, GP można czasami aż zniesmaczyć poziomem subiektywności połączonej z kłamstwem i manipulacją (to ma miejsce zdecydowanie w większej liczbie u Michnika). Jednak jeśli chodzi o główny nurt to ciekawym zjawiskiem było "Uważam Rze' do czasu kiedy nie zostało zarżnięte przez konwenanse. No ale okupantom takie w dość dużej mierze obiektywne pismo się nie podoba bo przecież obiektywizm - prawda.
- deszczowy
 - Juventino

Generalnie lata mi koło dzbana, czy jestem dla kogoś "pożytecznym idiotą" czy "patriotą". Głosuję w zgodzie (mniejszej lub większej) z własnym sumieniem - i tyle. Nie chce mi się znowu dyskutować dlaczego Doniu a nie Jarek. Jak chcecie szermować słowem - proszę bardzo.StaryDobryNedved pisze: Nie obraź się ale jeśli nie jesteś kimś kto po prostu korzysta na rządach tak chaotycznych i destrukcyjnych jak te PO, czy SLD to jesteś po prostu 'pożytecznym idiotą' tego systemu. Skoro jesteś też patriotą to wypadałoby takim nie być.
- pumex
 - Juventino

Oo, widzę, że wszystkie propozycje projektów ustaw o związkach partnerskich zostały odrzucone, także dzięki głosom frakcji Gowina. Dość ważny temat, a tutaj cisza? Niesamowite.
Tak czy inaczej, dzień dzisiejszy jest kolejnym, który oddala mnie od ponownego głosowania na PO

Tak czy inaczej, dzień dzisiejszy jest kolejnym, który oddala mnie od ponownego głosowania na PO

- pan Zambrotta
 - Juventino

Bardzo ważny temat, widzę sieczka mózgowa dalej działa i ludzie zamiast skupiać się na gospodarce, wolą zajmować się pierdołami typu zboczeńcy i ich prawa. pumex, nie idź tą drogą...

- pumex
 - Juventino

Kurde, Stary, dlaczego? Może nie jest to temat najważniejszy, ale na przykład ja nie jestem z tych, którzy przy związku i ślubie stawiają znak równości, a chciałbym, żeby w przyszłości moja partnerka mogła dowidzieć się w szpitalu o mój stan zdrowia. Niby nic, a jednak chciałbym.pan Zambrotta pisze:Bardzo ważny temat, widzę sieczka mózgowa dalej działa i ludzie zamiast skupiać się na gospodarce, wolą zajmować się pierdołami typu zboczeńcy i ich prawa. pumex, nie idź tą drogą...
..ej, jacy zboczeńcy?