Wybory Parlamentarne 15 X 2023

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ

Na kogo będziesz głosować w nadchodzących Wyborach Parlamentarnych.

Czas głosowania minął 20 września 2023, 12:20

Koalicja Obywatelska
35
26%
Trzecia Droga
4
3%
Lewica
12
9%
Konfederacja
69
50%
PiS
13
9%
Bezpartyjni Samorządowcy
2
1%
inna
2
1%

Liczba głosów: 137
B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 11:40

Nicram_93 pisze: 15 października 2023, 23:33 Ale i tak największym hitem jest frekwencja referendum. Przecież ten wynik wybitnie świadczy o tym, że ludzie w Polsce kompletnie nie chcą mieć żadnego wpływu na to co się dzieje w kraju. W sumie to dyktatura nie zrobi Wam różnicy skoro nie czujecie potrzeby wyrazić własnego zdania. Nie oddanie swojego głosu w jakimkolwiek referendum, kto by go nie przeprowadzał, to już naprawdę wyraz skrajnej tępoty. Nie żal mi takich ludzi wcale, niech ich dymają jakiekolwiek partie ile wejdzie.
Nie no, żartujesz, prawda? Przecież to była jawna kpina z instytucji referendum. Hasła kampanijne o imigrantach czy wyprzedaży majątku państwowego. Ostatnie sensowne referendum w tym kraju dotyczyło wejścia do UE, to co było wczoraj, to zwykła potwarz i podcieranie się czymś, co w założeniu Konstytucji powinno mieć szczególnie doniosłe znaczenie. Niby co miało dać to referendum? Czego się z niego dowiadujemy? O czym mieliśmy zdecydować jako Naród?

unbelievable87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 11:53

B@rt pisze: 16 października 2023, 11:40
Nicram_93 pisze: 15 października 2023, 23:33 Ale i tak największym hitem jest frekwencja referendum. Przecież ten wynik wybitnie świadczy o tym, że ludzie w Polsce kompletnie nie chcą mieć żadnego wpływu na to co się dzieje w kraju. W sumie to dyktatura nie zrobi Wam różnicy skoro nie czujecie potrzeby wyrazić własnego zdania. Nie oddanie swojego głosu w jakimkolwiek referendum, kto by go nie przeprowadzał, to już naprawdę wyraz skrajnej tępoty. Nie żal mi takich ludzi wcale, niech ich dymają jakiekolwiek partie ile wejdzie.
Nie no, żartujesz, prawda? Przecież to była jawna kpina z instytucji referendum. Hasła kampanijne o imigrantach czy wyprzedaży majątku państwowego. Ostatnie sensowne referendum w tym kraju dotyczyło wejścia do UE, to co było wczoraj, to zwykła potwarz i podcieranie się czymś, co w założeniu Konstytucji powinno mieć szczególnie doniosłe znaczenie. Niby co miało dać to referendum? Czego się z niego dowiadujemy? O czym mieliśmy zdecydować jako Naród?
Nie, On nie żartuje... Przecież On wyraził swoje zdanie w tym referendum, a my jesteśmy dla Niego tępi... i co najgorsze, na prawda nie jest mu nas żal... a tak dobrze zapowiadał się ten poranek...

Nicram_93

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 36 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 12:22

Jak przychodzi co do czego, to jest wielki ból, że władza, czy to PiS czy PO robi co chce bez słuchania zdania ludzi. Jak trafia się okazja się wypowiedzieć, to ludzie mają w tyłku, bo lepiej się unieść honorem. Także nie wiem kto tu jest bardziej śmieszny. Jeśli poza durnym pytaniem o tą białoruską granicę, które było wstawione na siłę, bo inne o imigrantach było zbliżone, sprawa właśnie imigrantów, emerytur, czy wyprzedaży państwowych spółek nie jest dla Was istotną, to jestem ciekaw co jest. Rozumiem w takim razie, że możecie robić do śmierci, mieć drugą Szwecję na ulicach. Jeśli tak, to rzeczywiście w takim razie pytania były nieistotne, spoko😉

Naprawdę to co zrobiło PO z PiSem do spółki z mediami, skłócając cały naród jest przerażające. Zero jakiegoś szerszego i obiektywnego myślenia.

Szkoda z resztą się przekonywać nawzajem i tak się nie przekonamy. Tym bardziej, że to forum klubowe, szkoda sobie nerwy psuć polityką i tutaj.

Obrazek
"Prawdziwy dżentelmen nigdy nie opuszcza swojej damy."
Alessandro Del Piero, czerwiec 2006r.
B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 12:43

Nicram_93 pisze: 16 października 2023, 12:22 Jak przychodzi co do czego, to jest wielki ból, że władza, czy to PiS czy PO robi co chce bez słuchania zdania ludzi. Jak trafia się okazja się wypowiedzieć, to ludzie mają w tyłku, bo lepiej się unieść honorem. Także nie wiem kto tu jest bardziej śmieszny. Jeśli poza durnym pytaniem o tą białoruską granicę, które było wstawione na siłę, bo inne o imigrantach było zbliżone, sprawa właśnie imigrantów, emerytur, czy wyprzedaży państwowych spółek nie jest dla Was istotną, to jestem ciekaw co jest.

Wszystkie cztery pytania były zwyczajnie populistyczne, tendencyjne, nakierowane na polaryzację na zasadzie "Głosujesz na <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> PiS czy na <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> KO?". Nie temu powinno służyć referendum. Pytasz co jest dla mnie kwestią istotną, w domyśle godną referendum, więc już odpowiedziałem poprzednio. Członkostwo np. w UE czy NATO, to były tematy warte poddania pod głosowanie w referendum. Żaden z tematów poruszonych we wczorajszym nie był, zwłaszcza przy takiej konstrukcji pytań. I chyba nie przychodzi mi do głowy jakiś aktualny temat, który byłby tego wart.

Stosunek frekwencji referendalnej do tej z wyborów świadczy o tym, że ludzie, a przynajmniej ich część, odróżnili realny wpływ na cokolwiek od zwykłej wydmuszki, jaką było to referendum.
Nicram_93 pisze: 16 października 2023, 12:22 Szkoda z resztą się przekonywać nawzajem i tak się nie przekonamy. Tym bardziej, że to forum klubowe, szkoda sobie nerwy psuć polityką i tutaj.
Jak na forum klubowe, temat o wyborach ma się tu zadziwiająco dobrze, lepiej niż jakikolwiek temat związany z klubem :whistle:

unbelievable87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 12:54

Tak jak B@rt napisał pytania w referendum były tendencyjne i tak samo żałosne, jak pytania zadawane podczas "debaty" w tvpis. Jeśli tego Nicram nie skumałeś to przykro mi, ale to nie nasza wina. Nazywanie kogoś tępym, bo w nie dał się nabrać nie świadczy zbyt dobrze o Tobie. Jeśli uważasz, że głosowanie na PO świadczy o "zerze jakiegoś szerszego i obiektywnego myślenia" po raz kolejny pokazuje, że się nabrałeś na wydmuszkę zwaną konfederacją.

Distant Dreamer

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 80 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 13:07

Nicram_93 pisze: 15 października 2023, 23:36
Distant Dreamer pisze: 15 października 2023, 23:17 Odnośnie wyborów
Mimo że nie jestem wyborcą tej partii to muszę przyznać że jestem w szoku jak niski wynik osiągnęła konfa
Prognozowałem 10-15 a tutaj 6%
Oczywiście to tylko wyniki sondażowe ale 10 % napewno nie zyskają
Chyba największe zaskoczenie tych wyborów
Wiesz, mają parę ideologii pod którymi podpisałbym się od razu. Ale mimo bycia prawicowcem, mają również kilka takich skrajnych, że niestety z tego powodu na nich nie zagłosuję. I dopóki nic się w tym temacie nie zmieni, to wielkiego sukcesu im nie wróżę.
Tak jak mówisz, frekwencja ich pogrążyła w dużej mierze
Większość społeczeństwa nie ma skrajnych poglądów dlatego przy ta dużej frekwencji, partie skrajne typu lewica i konfa straciły mocno

Bobby X

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 13:14

Primo jest szansa na koniec średniowiecza w Polsce.
Primo ultimo kuce Mentzena jednak nie dojechały. Jest nadzieja w narodzie.

:allegri: na śmietnik
del_aleksander

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 13:21

B@rt pisze: 16 października 2023, 12:43Jak na forum klubowe, temat o wyborach ma się tu zadziwiająco dobrze, lepiej niż jakikolwiek temat związany z klubem :whistle:
Trochę tak jakbyś pisał, że temat o Milanie czy Interze ma sporo wpisów w porównaniu do tematów o Juve. To jeden zbiorczy temat dotyczący wydarzenia, które dzieje się raz na 4 lata vs wiele różnych tematów o klubie + masa wpisów na czacie (z którego od jakiegoś czasu usuwają politykę). Myślę, że zdrowe proporcje.

Volto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 39 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 13:37

MRN pisze: 15 października 2023, 22:38 Nie rozumiem tępoty, która głosuje na pis a później sperdala za granicę. Jak za pisiorów tak cudnie to siedzieć tu...co za ciemny naród z którego nawet sporo za granicą głosowało na te popłuczyny.
Sam jesteś delikatnie opóźniony. Na PiS nie głosowałem nigdy, ale teraz to na pewno nie wrócę. Babrzecie się w gó**ie PO-PiS to się bawcie kałem dalej. Powodzenia. Jak można wybierać jedno albo drugie??? G***o to g***o. :bad:

Wolf

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 13:45

Nicram_93 pisze: 16 października 2023, 12:22 Jeśli poza durnym pytaniem o tą białoruską granicę, które było wstawione na siłę, bo inne o imigrantach było zbliżone, sprawa właśnie imigrantów, emerytur, czy wyprzedaży państwowych spółek nie jest dla Was istotną, to jestem ciekaw co jest. Rozumiem w takim razie, że możecie robić do śmierci, mieć drugą Szwecję na ulicach. Jeśli tak, to rzeczywiście w takim razie pytania były nieistotne, spoko😉
Teraz nagle pisowskie pytanie o imigrantów jest istotne? Jakoś sprzedali pół miliona wiz ludziom z Afryki i bliskiego wschodu, bez ich sprawdzania a niektóre wręcz in blanco to się nie pytali. Analogicznie przy wydawaniu wiz dla rosyjskich informatyków.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 13:54

Widać jak na dłoni, że czym większa frekwencja tym głosują bardziej ludzie z centrum, tacy poglądowo bezpłciowi, najbardziej ugodowi, którzy mają poniekąd dość wojny polsko-polskiej co widać po wynikach td a także lewicy i konfederacji. Wbrew opiniom niektórych to młodzi konfy nie zawiedli, po prostu konfa jest planktonem politycznych w grupie wiekowej 35+ a w grupie 60+ tej partii praktycznie nie ma, stąd też lewica jest krok przed nimi bo jednak komuchów trochę mamy wśród starszego pokolenia Względem sondaży najbardziej straciła konfa, względem wyborów sprzed 4 lat najwięcej straciła lewica. Co by nie mówić do konfa i lewica są najbardziej ideowo skręcone partię w obie strony liberalna gospodarka i konserwatyzm społeczny, z drugiej socjalna gospodarka i liberalizm gospodarczy, momentami obie skręcone do granic możliwości.

Pewnie z jednej strony na lewicy się cieszą bo będą w końcu przy korycie, ale z drugiej strony jeżeli chodzi o liczbę posłów mają największe straty z 49 na 30 na tę chwilę, nawet konfa mimo wszystko będzie tylko kilku posłów do przodu, może nawet ostatecznie łykną te 15 mandatów i będą klubem a nie kołem. A td to tu dialog, tu porozmawiamy, może tak, może nie, na pewno się dogadamy i w tej chwili oni są głównymi wygranymi i rozdają karty.

Td może naprawdę dużo chcieć od Tuska i dużo żądać. Aczkolwiek mimo wszystko ten rząd poza rozliczeniem pis, do czego zapewne też włączy się konfa i będą mieli taką przewagę, że nie da się tego spartolić (o ile będą tego oczywiście chcieć, czego absolutnie pewien nie jestem) może być bardzo chwiejny i niezdecydowany. Kompromis najczęściej wychodzi jako jakaś karykatura czegokolwiek a tutaj słowo "kompromis" może być motywem przewodnim nowego rządu. Oczywiście istnieje jakieś tam hipotetyczne założenie, że pis przyjdzie do td z ofertą z gatunku tych nie do odrzucenia, już nawet słyszy się o tym, że będą chcieli ich przekabacić, ale to też będzie ich bardzo silna karta w rozdaniu z Tuskiem.

unbelievable87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 14:02

Volto pisze: 16 października 2023, 13:37
MRN pisze: 15 października 2023, 22:38 Nie rozumiem tępoty, która głosuje na pis a później sperdala za granicę. Jak za pisiorów tak cudnie to siedzieć tu...co za ciemny naród z którego nawet sporo za granicą głosowało na te popłuczyny.
Sam jesteś delikatnie opóźniony. Na PiS nie głosowałem nigdy, ale teraz to na pewno nie wrócę. Babrzecie się w gó**ie PO-PiS to się bawcie kałem dalej. Powodzenia. Jak można wybierać jedno albo drugie??? G***o to g***o. :bad:
Ale to jest tylko Twoje zdanie. Nie wracaj, z pewnością takich jak Ty nie nikomu w tym kraju nie brakuje ;)

del_aleksander

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 14:05

AdiJuve pisze: 16 października 2023, 13:54Td może naprawdę dużo chcieć od Tuska i dużo żądać. Aczkolwiek mimo wszystko ten rząd poza rozliczeniem pis, do czego zapewne też włączy się konfa i będą mieli taką przewagę, że nie da się tego spartolić (o ile będą tego oczywiście chcieć, czego absolutnie pewien nie jestem) może być bardzo chwiejny i niezdecydowany.
Na czym według Ciebie ma polegać to rozliczenie? Ludzie krzyczą o więzieniach, a mi się wydaje (chciałbym się mylić), ze nic nie będzie poza jakimiś pokazówko-frazesami.

Volto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 39 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 14:21

unbelievable87 pisze: 16 października 2023, 14:02
Volto pisze: 16 października 2023, 13:37
Ale to jest tylko Twoje zdanie. Nie wracaj, z pewnością takich jak Ty nie nikomu w tym kraju nie brakuje ;)
Jasne, "tylko moje".
Ja wrócę, gdy trzeba będzie za ten kraj walczyć, tacy jak Ty - sp*****ą. Ot - różnica.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 16 października 2023, 14:25

del_aleksander pisze: 16 października 2023, 14:05
AdiJuve pisze: 16 października 2023, 13:54Td może naprawdę dużo chcieć od Tuska i dużo żądać. Aczkolwiek mimo wszystko ten rząd poza rozliczeniem pis, do czego zapewne też włączy się konfa i będą mieli taką przewagę, że nie da się tego spartolić (o ile będą tego oczywiście chcieć, czego absolutnie pewien nie jestem) może być bardzo chwiejny i niezdecydowany.
Na czym według Ciebie ma polegać to rozliczenie? Ludzie krzyczą o więzieniach, a mi się wydaje (chciałbym się mylić), ze nic nie będzie poza jakimiś pokazówko-frazesami.
W więzienia jakiś prominentnych polityków absolutnie nie wierzę, ale chociażby rozliczenie afery respiratorowej czy ostatniej afery wizowej, czy innych pomniejszych afer to byłoby dobrze. Ale też uważam, ze ciężko z tym może być, bo wtedy samemu trzeba się będzie pilnować.

ODPOWIEDZ