Serie A - Sezon 2019/20
- jackop
- Juventino

- Podziekował: 36 razy
- Otrzymał podziękowanie: 80 razy
A który, derby Sosnowca?
Lipa panie, lipa. Będzie trzeba zrobić transmisję łączoną, chyba że Inter szybko wklepie nam 2-3 bramki.
Ostatnio zmieniony 28 lutego 2020, 20:11 przez jackop, łącznie zmieniany 2 razy.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- jackop
- Juventino

No proszę, człowiek uczy się całe życie
Z tego co pamiętam z dawnego C+, to El Clasico nazywano Gran Derbi Europa (w skrócie Gran Derbi, więc tak się przyjęło) i tłumaczono na nasze jako Wielkie Derby Europy. Genezą tego określenia miał być fakt, że w Hiszpanii najwięcej mistrzostw posiadała Barcelona, za to w Europie najczęściej triumfował Real, więc z sewilskim Gran Derbi nie miało nic wspólnego.
No nic, pozostaje używać określenia Klasyk.
No nic, pozostaje używać określenia Klasyk.

- Maly
- Juventino

- Podziekował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 40 razy
jeśli ktokolwiek się obrusza to wtedy gdy robią to dziennikarze i taka nazwa funkcjonuje na jakimś portalu a nie wśród kibiców na forach... to od dziennikarzy idzie przekaz który przyswajają masy i jak sam widzisz to wina C+, że tak się w Polsce niesłusznie przyjęło, zresztą wystarczy wpisać w google Gran Derbi i zobaczyć co wyskakuje... nie, nie są to linki do for kibicowskich ;]
a tu prawdziwy kwiatek:
https://www.barca.pl/gran-derbi.html
a tu prawdziwy kwiatek:
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- San Holo
- Madridista

Parę słów ode mnie, by rozwiać wszystkie wątpliwości:
Gran Derbi (pol. Wielkie Derby) to nazwa zarezerwowana tylko i wyłącznie dla meczów dwóch klubów z Sevilli - Realu Betis oraz Sevilla FC.
El Clásico (albo spolszczone - Klasyk) to określenie meczów FC Barcelony z Realem Madryt. Spotka się jeszcze, choć zdecydowanie rzadziej, określenie Derbi Espańol (Derby Hiszpanii).
Jest to bardzo częsty i popularny błąd, również wśród dziennikarzy i osób, które powinny znać się na hiszpańskiej piłce. W samej Hiszpanii jednak nikt, nawet laik nie ma prawa pomylić tych dwóch określeń. Podobnych błędów, których znajdziemy sporo w mediach w naszym kraju jest kilka, np: całkowicie niepoprawne nazywanie Realu Betis jako Betis Sewilla, albo Sportingu jako Sporting Lizbona.
Pamiętam, że kiedyś nawet Dudek w mediach mylił Gran Derbi z Klasykiem.
Ciekawostka - El Clásico europeo to określenie na mecze Realu Madryt z Bayernem Monachium.
Czy Gran Derbi Europa jest poprawne? W hiszpańskojęzycznych i anglojęzycznych mediach nie znajdziemy takiej nazwy na mecze Realu z Barceloną, wygląda mi to na neologizm utworzony ze zbitki "Gran Derbi" jako nieprawdziwego określenia Klasyku oraz Europa (w sensie, że najważniejsze derby na kontynencie). W sumie czysto słownikowo tłumaczymy to jako Wielkie Derby Europy, co miałoby sens, ale pierwsze dwa słowa "Gran Derbi" na pewno wprowadzają w błąd. Ja bym się jednak ograniczył do "El Clasico", "Klasyku" tudzież "Derbi Espanol".
Gran Derbi (pol. Wielkie Derby) to nazwa zarezerwowana tylko i wyłącznie dla meczów dwóch klubów z Sevilli - Realu Betis oraz Sevilla FC.
El Clásico (albo spolszczone - Klasyk) to określenie meczów FC Barcelony z Realem Madryt. Spotka się jeszcze, choć zdecydowanie rzadziej, określenie Derbi Espańol (Derby Hiszpanii).
Jest to bardzo częsty i popularny błąd, również wśród dziennikarzy i osób, które powinny znać się na hiszpańskiej piłce. W samej Hiszpanii jednak nikt, nawet laik nie ma prawa pomylić tych dwóch określeń. Podobnych błędów, których znajdziemy sporo w mediach w naszym kraju jest kilka, np: całkowicie niepoprawne nazywanie Realu Betis jako Betis Sewilla, albo Sportingu jako Sporting Lizbona.
Pamiętam, że kiedyś nawet Dudek w mediach mylił Gran Derbi z Klasykiem.
Ciekawostka - El Clásico europeo to określenie na mecze Realu Madryt z Bayernem Monachium.
Czy Gran Derbi Europa jest poprawne? W hiszpańskojęzycznych i anglojęzycznych mediach nie znajdziemy takiej nazwy na mecze Realu z Barceloną, wygląda mi to na neologizm utworzony ze zbitki "Gran Derbi" jako nieprawdziwego określenia Klasyku oraz Europa (w sensie, że najważniejsze derby na kontynencie). W sumie czysto słownikowo tłumaczymy to jako Wielkie Derby Europy, co miałoby sens, ale pierwsze dwa słowa "Gran Derbi" na pewno wprowadzają w błąd. Ja bym się jednak ograniczył do "El Clasico", "Klasyku" tudzież "Derbi Espanol".
1902 Para Siempre

- Tony Montana
- Juventino

- Podziekował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Albo nazywanie Juentusu - Juventusem TurynSan Holo pisze: ↑29 lutego 2020, 12:24 Jest to bardzo częsty i popularny błąd, również wśród dziennikarzy i osób, które powinny znać się na hiszpańskiej piłce. W samej Hiszpanii jednak nikt, nawet laik nie ma prawa pomylić tych dwóch określeń. Podobnych błędów, których znajdziemy sporo w mediach w naszym kraju jest kilka, np: całkowicie niepoprawne nazywanie Realu Betis jako Betis Sewilla, albo Sportingu jako Sporting Lizbona.
- Crunny
- Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Lazio w tym sezonie to w zasadzie 4 piłkarzy: Milinkovic-Savic, L.Alberto, Correa i Immobile. Może jeszcze w roli jokera Caicedo. Poza tym kadrę mają przeciętną w porównaniu do nas czy nawet Interu. Niesamowite, jakie wykręcają w tym sezonie wyniki.
Rysunki piłkarskie 11vs11.art 
polub na Facebooku
| obserwuj na Instagramie
| obserwuj na Twitterze
| obserwuj na TikToku 
polub na Facebooku
- jackop
- Juventino

Jak już sobie wesoło gawędzimy, to odnośnie nazw klubów wydaje mi się, że dodawanie miasta miało pomóc niezorientowanym określić położenie geograficzne. Znaczy się w prostej formie poinformować z jakiego kraju i regionu pochodzi dany zespół jeśli nazwy miasta nie ma w nazwie własnej - bo i po co tworzyć AC Milan Mediolan czy FC Barcelona BarcelonaTony Montana pisze: ↑29 lutego 2020, 14:34Albo nazywanie Juentusu - Juventusem TurynByło jakieś 20 lat coś takiego jak "Bravo Sport" i tam też pisali. Nie pamiętam jak to wyglądało w "Piłce Nożnej".

- Sila Spokoju
- Juventino

- Podziekował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Oglądam sobie to Lazio któryś raz w tym sezonie i jestem zafascynowany ich grą.
To jak szybko kontratakują, jak dobrze grają pressingiem i jak wszyscy wiedzą co mają robić jest niesamowite. Na pewno duży plus jest w ich pomocy, która niszczy rywali i potrafi posłać szybką prostopadłą piłkę przeszywającą obronę rywala.
Jeśli mamy nie zdobyć mistrza w tym sezonie, to niech zdobędzie je Lazio, bo po pierwsze zasługują na nie jak nikt inny, a po drugie ewentualnego mistrzostwa Interu z Conte na ławce nie chcę widzieć.
To jak szybko kontratakują, jak dobrze grają pressingiem i jak wszyscy wiedzą co mają robić jest niesamowite. Na pewno duży plus jest w ich pomocy, która niszczy rywali i potrafi posłać szybką prostopadłą piłkę przeszywającą obronę rywala.
Jeśli mamy nie zdobyć mistrza w tym sezonie, to niech zdobędzie je Lazio, bo po pierwsze zasługują na nie jak nikt inny, a po drugie ewentualnego mistrzostwa Interu z Conte na ławce nie chcę widzieć.
To akurat prawda. Swoją zdobycz punktową opierają głównie na barkach pomocników i Ciro, ale Inzaghi ich tak poustawiał, że nawet za bardzo nie widać słabości.
“Mam względem Luciano olbrzymi szacunek. To naprawdę zabawne, że od czasu do czasu zdarza nam się pokłócić… Ja przy nim w ogóle nie jestem trenerem, pracuję w tym fachu z przypadku…“ - MAX ALLEGRI

- Wujekk
- Juventino

pierwszy wyskakuje właśnie link do artykułu polsatsport dlaczego to nie są Gran DerbiMaly pisze: ↑29 lutego 2020, 10:28 jeśli ktokolwiek się obrusza to wtedy gdy robią to dziennikarze i taka nazwa funkcjonuje na jakimś portalu a nie wśród kibiców na forach... to od dziennikarzy idzie przekaz który przyswajają masy i jak sam widzisz to wina C+, że tak się w Polsce niesłusznie przyjęło, zresztą wystarczy wpisać w google Gran Derbi i zobaczyć co wyskakuje... nie, nie są to linki do for kibicowskich ;]
a tu prawdziwy kwiatek:
- Maly
- Juventino

- Podziekował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 40 razy
zgadza się
co oznacza jak powszechny jest to błąd a czym został spowodowany widać w kolejnych linkach 
co do Lazio to przypominam, że grają znienawidzone tu 352, którzy w Europie podobno nie daje się wygrywać (pewnie przez to już odpadli z LE), druga sprawa to czas jaki potrzebowali żeby tak grać... 2 sezony temu tak nie grali, sezon temu też nie ;] żeby pracować jak maszyna potrzeba po prostu czasu...
co do Lazio to przypominam, że grają znienawidzone tu 352, którzy w Europie podobno nie daje się wygrywać (pewnie przez to już odpadli z LE), druga sprawa to czas jaki potrzebowali żeby tak grać... 2 sezony temu tak nie grali, sezon temu też nie ;] żeby pracować jak maszyna potrzeba po prostu czasu...
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- Poprostu
- Juventino

- Podziekował: 52 razy
- Otrzymał podziękowanie: 61 razy
Z Milanem będziemy grać tylko przy naszej publiczności. W Lombardi epidemia się rozpędza i tamtejsi kibice nie będą mogli opuścić swojego regionu. Obecnie we Włoszech jest ponad 1000 chorych i 28 zgonów. W Piemoncie udało się powstrzymać wirusa i od poniedziałku szkoły i wszystkie budynki użytku publicznego zaczną normalnie pracować.
- woe
- Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Widziałem pierwszą połowę meczu Lazio - Bologna i rzeczywiście, bardzo miło się ich ogląda. Tylko jeśli jeden z wyżej wymienionych zawodników się uszkodzi albo złapie zniżkę formy to co wtedy będzie z ich formą?
A tak poza tym, to Immobile wprawdzie gola dzisiaj nie strzelił, ale zaliczył asystę. To znaczy, że (w ramach Serie A) ma ich teraz 7 - o jedną więcej niż nasz najlepszy asystent, Bentancur. Czyli można czasem podać piłkę do lepiej ustawionego kolegi i pomóc drużynie strzelić, jednocześnie będąc najlepszym strzelcem w lidze. Szkoda, że niektórzy z naszych napastników nie potrafią tego zrozumieć…
A tak poza tym, to Immobile wprawdzie gola dzisiaj nie strzelił, ale zaliczył asystę. To znaczy, że (w ramach Serie A) ma ich teraz 7 - o jedną więcej niż nasz najlepszy asystent, Bentancur. Czyli można czasem podać piłkę do lepiej ustawionego kolegi i pomóc drużynie strzelić, jednocześnie będąc najlepszym strzelcem w lidze. Szkoda, że niektórzy z naszych napastników nie potrafią tego zrozumieć…