Polityka
- LordJuve
- Juventino

No cóż, w twoim rozumieniu mądrości (dla przypomnienia: ilość przeczytanych bzdur i plot w ciągu dnia przeliczana w systemie akordowym na miesięczną wypłatę) z pewnością nie będę. W każdym innym, w tym tym najwłaściwszym jak najbardziej. Pięknie pokazujesz, swoją postawą, że lewicowość, w dużej mierze, to ideologia urojona...deszczowy pisze:Lata mi to koło dzbana. Ale jak chcesz ratować świat to wolna droga. Nie pj coli, nie jedz nic prócz kurki i ziemniaczka z pola. Jak chcesz siękopać z koniem - twoja rzecz. Mądrzejszy nie będziesz.LordJuve pisze:Ja po prostu widzę kto stoi za GMO i jakie ma z tego profity. Nie są to "Rotschildowie, kotojeleń i komuniści", ale potężne korporacje.
A moja myszka? Daj spokój, z pewnością mój pleban ma więcej ministrantów niż twój szef zer na koncie... :lol:deszczowy pisze:Ja tych kolegów przynajmniej mam, LJ. Twój chomik się nie liczy. Idź na nieszpory, czy co tam masz.LordJuve pisze: trzeba będzie mieć jakiś temat do dyskusji z kolegami w przerwie na salami z bułeczką. :lol:
- Castiel
- Juventino

Jeszcze jakby było religioznawstwo to może bym to zrozumiał, ale Kościół widzi, że coraz więcej ludzi od niego odchodzi i chce jakoś ludzi zatrzymać.
Przy okazji...zakupiłem Koran i Tore i zamierzam się za to zabrać w przyszłym tygodniu tak by wyrobić się do końca stycznia. Ukończył już ktoś? Czego mogę się spodziewać?
- Ein
- Juventino

- Podziekował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Bzdur.
Ciekawi mnie jak maturę z religii mają zdawać ateiści ? 100% z rozszerzenia czy pytania pokroju 'a jeżeli boga nie ma, to co z ciebie za szatan ?'
poza tym, jeżeli ktoś dalej sądzi, że nie żyje w watykanie to jeden art tylko
Art. 53.
6.Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych.
7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.
Czekam z zainteresowaniem ogromnym na skargi konstytucyjne, jeżeli jakieś post Zchn-y wprowadzą religię na matury
Ciekawi mnie jak maturę z religii mają zdawać ateiści ? 100% z rozszerzenia czy pytania pokroju 'a jeżeli boga nie ma, to co z ciebie za szatan ?'
poza tym, jeżeli ktoś dalej sądzi, że nie żyje w watykanie to jeden art tylko
Art. 53.
6.Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych.
7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.
Czekam z zainteresowaniem ogromnym na skargi konstytucyjne, jeżeli jakieś post Zchn-y wprowadzą religię na matury
- Castiel
- Juventino

Przyznam, że głównie wziąłem Koran po to by sprawdzić dlaczego ci ludzie tak są wyczuleni na punkcie Mahometa i tak często się wysadzają. O Judaizmie niewiele wiem, z tego wywodzi się chrześcijaństwo ale jakoś się w to nie zagłębiałem. Wiem, że jak w każdej "świętej księdze" to mnóstwo nakazów i sci-fi, ale myślę, że warto i wytrwam.
Moim zdaniem to kolejny wymyślony na szybko temat zastępczy by odciągnąć uwagę od polityki.
Ludzie z rządów nikogo nie słuchają. Przykładowe NIE Irlandii w UE nic nie dało to w takiej zapyziałej Polsce NIE dla religii też pewnie niewiele da.
Moim zdaniem to kolejny wymyślony na szybko temat zastępczy by odciągnąć uwagę od polityki.
Ludzie z rządów nikogo nie słuchają. Przykładowe NIE Irlandii w UE nic nie dało to w takiej zapyziałej Polsce NIE dla religii też pewnie niewiele da.
- mateo369
- Juventino

chciało Ci się wertować kodeks a artykułu nawet nie przeczytałeś?Ein pisze:Bzdur.
Ciekawi mnie jak maturę z religii mają zdawać ateiści ? 100% z rozszerzenia czy pytania pokroju 'a jeżeli boga nie ma, to co z ciebie za szatan ?'![]()
mi się pomysł średnio podoba, ale jeśli ktoś chciałby zdawać, to czemu nie.Zanosi się więc na to, że sprawa religii jako przedmiotu do wyboru na maturze (...)
"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
- Castiel
- Juventino

Nie sądzisz, że to pójście na łatwiznę? Dla mnie oczywiście zdziwieniem jest co w ogóle religia robi w szkole...? Ale to już inna dyskusja.mateo369 pisze: mi się pomysł średnio podoba, ale jeśli ktoś chciałby zdawać, to czemu nie.
Tu nie chodzi o to tylko jak sam chwilkę wcześniej wspomniałem sam sens tego wszystkiego...w kościele nie słyszymy o ewolucji o poznawaniu kosmosu więc czego w szkole gdzie poznajemy dorobek ludzkości uczymy się o jednym konkretnym wyznaniu dostając oceny za pamiętanie pieśni i stacji drogi krzyżowej...Vimes pisze: Jeżeli religia ma być przedmiotem do wyboru, to po to rozdzieranie szat? Jedni będą zdawać wiedzę o tańcu, a drudzy religię, więc co Ci do tego?
Idąc do zoo chcemy poznać zwierzęta itp a nie słuchać o atomach wodoru i twórczości Słowackiego. Wszystko ma swoje miejsce.
- annihilator1988
- Juventino

I co Ci daje obrażanie ludzi, którzy poświęcili się swoim ideałom? Wydaje mi się, że ateizm w dzisiejszych czasach jest na modzie, tak jak gangam gówno, a w umysłach ludzi zrodziło się przekonanie, że im bardziej jestem antykościelny, tym jestem "fajniejszy". Całą dyskusję pod tytułem: czy warto zdawać religię na maturze uważam za bezsensowną. Jeżeli ktoś chce się spełniać w danym przedmiocie, to ma do tego prawo. Równie dobrze można kwestionować słuszność takich przedmiotów, jak np. historia tańca (jak zauważył Vimes)czy PO. Żeby nie było, nie jestem fanatykiem Kościoła, nie jestem też jego przeciwnikiem. Staram się zachować neutralne stanowisko. Ale jak widzę teksty o "pingwinach" lub ludzi robiących krzyże z piwa, to mnie szlag chce trafić. Społeczeństwo się zezwierzęca, a dzisiejsze "elity" dają ku temu przyzwolenie. Zawsze lepiej sterować bezmyślnym bydłem.Ein pisze:czarnym już zdrowo odbija
- Pan Mietek
- Juventino

Należy oddzielić te 2 sprawy bo o ile lekcje religii w szkole są zbędne (przede wszystkim, ze względu na podejście uczniów do przedmiotu) to nie rozumiem, czemu kogoś boli to, że ktoś inny chce zdawać religię na maturze?
Z innej beczki, wrzucam co mnie wczoraj nieźle rozbawiło

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... iobre.html
Z innej beczki, wrzucam co mnie wczoraj nieźle rozbawiło

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... iobre.html
- Lypsky
- Juventino

Na Lisa po prostu brak słów - to co opowiada w tok fm, wypisuje w natemat (nie wiedziałem, że jest specjalistą w dziedzinie męskich jąder) i jak prowadzi swoje programy, po prostu ręce opadają. Facet był solidnym i rzetelnym dziennikarzem w TVN, bardzo dobrze wspominam "Co z tą Polską?", ale odkąd dostał kopa od Soloża (podobno na polecenie Pisaków
), zmienił się w naczelnego propagandystę tego rządu. Do tego poziom spod budki z piwem, żenada.
Sytuacja medialna (szczególnie telewizyjna) jest o tyle słaba, że w każdym programie informacyjnym w telewizjach ogólnodostępnych, słyszymy to samo - te same newsy, podobna narracja i papka, którą wbija się ludziom do głów. Dlatego powoli rezygnuję z oglądania tego.
Sytuacja medialna (szczególnie telewizyjna) jest o tyle słaba, że w każdym programie informacyjnym w telewizjach ogólnodostępnych, słyszymy to samo - te same newsy, podobna narracja i papka, którą wbija się ludziom do głów. Dlatego powoli rezygnuję z oglądania tego.
a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
- pan Zambrotta
- Juventino

Ein wyszedł na idiotę, dziękuje, dobranoc.
Co do Lisa - jest to najgorsza dziennikarzyna w obecnej Polsce. To, co robi w tej swojej śmiesznej gazetce "newsweek polska", gdzie non stop sączy jad na Kościół w Polsce, PiS i parę innych spraw przyprawia o mdłości. Albo kasa na koncie mu się kurczy i wręcz musi wrzucać tak obrzydliwe treści, albo facet już oszalał z tej swojej nienawiści do Kaczora. Albo jedno i drugie.
Co do Lisa - jest to najgorsza dziennikarzyna w obecnej Polsce. To, co robi w tej swojej śmiesznej gazetce "newsweek polska", gdzie non stop sączy jad na Kościół w Polsce, PiS i parę innych spraw przyprawia o mdłości. Albo kasa na koncie mu się kurczy i wręcz musi wrzucać tak obrzydliwe treści, albo facet już oszalał z tej swojej nienawiści do Kaczora. Albo jedno i drugie.
- mateo369
- Juventino

Nie, Vimes w jednym zdaniu dobitnie to pokazał.Castiel pisze:Nie sądzisz, że to pójście na łatwiznę?mateo369 pisze: mi się pomysł średnio podoba, ale jeśli ktoś chciałby zdawać, to czemu nie.
Przecież religia nie jest obowiązkowym przedmiotem z tego co wiem. Poza tym, niby dlaczego miałoby nie być? bo to dyskryminuje 10 czy 15% ateistów w Polsce? Bez sensu. Cały czas mam wrażenie, że mniejszościom takim jak właśnie ateiści i homoseksualiści wydaje się, że są pępkiem tego świata. Nic nam nie wolno powiedzieć, zrobić, wprowadzić bo to obraża wszelkiego rodzaju ich uczucia.Castiel pisze:Dla mnie oczywiście zdziwieniem jest co w ogóle religia robi w szkole...?
Przecież jeśli ktoś jest katolikiem, to niby gdzie ma się zdobywać wiedzę, jak nie w szkole? A to, że uczniowie mają dziecinne i olewające podejście do tego przedmiotu (bo to chyba miałeś na myśli?) świadczy m.in. o ich kiepskim wychowaniu.Pan Mietek pisze:Należy oddzielić te 2 sprawy bo o ile lekcje religii w szkole są zbędne (przede wszystkim, ze względu na podejście uczniów do przedmiotu)
a pomyśleć, że jeszcze zanim całkowicie oszalał, chodziły ciche pogłoski, że może nawet kandydować na prezydentapan Zambrotta pisze:Co do Lisa - jest to najgorsza dziennikarzyna w obecnej Polsce.
"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
- deszczowy
- Juventino

Matura z religii? A jeśli ktoś wyznaje islam to co?