Primavera

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
D-Rose

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2012, 21:00

(ciekawe ile mu zaproponowaliśmy, skoro Manchester nie chciał dać mu tyle samo, dotychczas młodzieży luksów nie zapewnialiśmy)
Mowi sie o 1.200.000 euro rocznie :)

Obrazek
francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2012, 21:16

alina pisze:Na resztę argumentów nie odpisujesz, bo nie masz pomysłu.
Nie odpisuję, bo - w przeciwieństwie do niektórych - mam życie poza Internetem :lol: A dzisiaj taka urocza pogoda ;)
alina pisze:Czekam na listę wychowanków Udinese na EURO.
Nie pisałem o Udinese jako o zespole, który ma iście fantastyczną akademię piłkarską, ale jako o zespole, który odważnie stawia na młodzież i dobrze na tym wychodzi.

Przykłady: Asamoah, Isla, Badu, Zapata, Sanchez - oni mi przyszli do głowy 'na szybkiego'.

PS Nie mam nic do ogrywania piłkarzy na wypożyczeniach. Chodzi mi po prostu o danie im szansy, gdy się już ograją.
SKAr7 pisze:Cuenca, Pedro, Busquets to wszystko podbierki z młodzieżówek innych klubów. Ale jak można myśleć, że Messi to od początku do końca gracz Massi to ja nie wiem... :doh: Newells old boys, mówi Ci to coś?
Messi owszem, grał w Newell's Old Boys, ale jest także wychowankiem Barcy. Podobnie Cuenca, Pedro i Busquets.
Analogicznie - Ekdal, Bouy czy Appelt też są podkupieni z innych klubów, ale grając przez 3 lata w drużynach młodzieżowych dany piłkarz staje się formalnie wychowankiem danego klubu.

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2012, 21:40

francois pisze:
Nie pisałem o Udinese jako o zespole, który ma iście fantastyczną akademię piłkarską, ale jako o zespole, który odważnie stawia na młodzież i dobrze na tym wychodzi.
Juve to nie prowincjonalny klub ogrywający talenty. Popatrz sobie jakie miejsca zajmuje Udinese. Poza ostatnimi 2 latami masz same 6,7, albo w drugiej dziesiątce. W 2012 byli na 15.
francois pisze:PS Nie mam nic do ogrywania piłkarzy na wypożyczeniach. Chodzi mi po prostu o danie im szansy, gdy się już ograją.
No czyli co, ściągamy Lanzafame, Piccolo i Paolucciego i dajemy im szansę? Dajże spokój. Jak koleś jest cienki to jest cienki.

stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2012, 21:46

Masz oczywiście dużo racji alina, ale nie do końca ;)

Były mecze gdzie wygrywaliśmy w 70 minucie 2-0 albo 3-0 (mało, ale były) i można było wpuścić tego Marrone, a z reguły wchodził Del Piero, Padoin, Borriello albo ktoś inny. A mógł Marrone który ponoć jest wielkim talentem ;)

francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2012, 21:49

alina pisze:
francois pisze:
Juve to nie prowincjonalny klub ogrywający talenty. Popatrz sobie jakie miejsca zajmuje Udinese. Poza ostatnimi 2 latami masz same 6,7, albo w drugiej dziesiątce. W 2012 byli na 15.
Ale taka Barca czy MU już są na szczycie. No ale to dlatego, że mają drużynę rezerw :roll:

Swoją drogą - we Włoszech formalnie istnieją jakieś przeszkody w utworzeniu drużyny rezerw, czy to tylko taka 'tradycja'?
alina pisze:
francois pisze:PS Nie mam nic do ogrywania piłkarzy na wypożyczeniach. Chodzi mi po prostu o danie im szansy, gdy się już ograją.
No czyli co, ściągamy Lanzafame, Piccolo i Paolucciego i dajemy im szansę?
Wszyscy trzej akurat mieli szansę w Juve i jej nie wykorzystali. Ale co by nie mówić - zarówno Lanzafame, jak i Paolucci mieli taki okres w swojej karierze, że na ową szansę zasłużyli.

alina pisze:
Jak koleś jest cienki to jest cienki.
Czyli Marrone jest cienki, bo przez cały sezon nie grał prawie nic. Podobnie Giovinco - przecież pracował w Juve z 5(?) trenerami i żaden na niego nie postawił :|

tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2012, 22:30

stahoo pisze:Masz oczywiście dużo racji alina, ale nie do końca ;)

Były mecze gdzie wygrywaliśmy w 70 minucie 2-0 albo 3-0 (mało, ale były) i można było wpuścić tego Marrone, a z reguły wchodził Del Piero, Padoin, Borriello albo ktoś inny. A mógł Marrone który ponoć jest wielkim talentem ;)
Ja wiem, w każdym meczu z przewagą chciałem go widzieć na boisku. Powinni go wypożyczyć, bo grzanie ławy cały rok geniusza piłkarskiego jeszcze z nikogo nie zrobiło.
francois pisze:Swoją drogą - we Włoszech formalnie istnieją jakieś przeszkody w utworzeniu drużyny rezerw, czy to tylko taka 'tradycja'?
Pomyśl. Można, ale absolutnie nikt nie ma zespołu rezerw, mimo że to niesie oczywiste (jak widać nie dla wszystkich) korzyści?

Fajnie, że wyciąłeś część mojej wypowiedzi i dopisałeś coś co nie ma z nią nic wspólnego:

alina pisze:No czyli co, ściągamy Lanzafame, Piccolo i Paolucciego i dajemy im szansę? Dajże spokój. Jak koleś jest cienki to jest cienki.
ODPOWIEDŹ:
francois pisze:Czyli Marrone jest cienki, bo przez cały sezon nie grał prawie nic. Podobnie Giovinco - przecież pracował w Juve z 5(?) trenerami i żaden na niego nie postawił :|
WTF?

Streść mi te swoje poglądy, bo się gubię. Z jednej strony piszesz, że wypożyczanie jest ok. Z drugie piszesz, żeby zostawiać w klubie młodych i ich ogrywać - Barca i MU tak robią i są super klubami. Więc mają iść czy zostać?

Co do powrotów - zarówno świetnie pracujące z młodzieżą Udine jak i Juve wypożyczają i ściągają z powrotem tych najwartościowszych, resztę odpuszczają. Zgodnie z Twoim tokiem rozumowania powinny dawać szansę cieniasom, no bo więcej chłopaków musi dostać szansę? Powinniśmy postawić na Pasquato już teraz, czy może jak już zacznie się łapać u spadkowiczów Serie A? Może damy szansę Adrei Rossiemu ze Sieny? A może Boniperti, na razie za słaby na 2. ligę?

francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2012, 22:45

alina pisze:Fajnie, że wyciąłeś część mojej wypowiedzi i dopisałeś coś co nie ma z nią nic wspólnego:

alina pisze:No czyli co, ściągamy Lanzafame, Piccolo i Paolucciego i dajemy im szansę? Dajże spokój. Jak koleś jest cienki to jest cienki.
ODPOWIEDŹ:
francois pisze:Czyli Marrone jest cienki, bo przez cały sezon nie grał prawie nic. Podobnie Giovinco - przecież pracował w Juve z 5(?) trenerami i żaden na niego nie postawił :|
WTF?
Starałem się podążać Twoim tokiem rozumowania.
alina pisze:
francois pisze:Swoją drogą - we Włoszech formalnie istnieją jakieś przeszkody w utworzeniu drużyny rezerw, czy to tylko taka 'tradycja'?
Pomyśl. Można, ale absolutnie nikt nie ma zespołu rezerw, mimo że to niesie oczywiste (jak widać nie dla wszystkich) korzyści?
Świetny argument, wyjaśniający w pełni cała kwestię :ok:
W Polsce też można mieć drużynę rezerw, ale nie wszystkie ekipy ją posiadają :whistle: Bo to Polska przecież...
alina pisze:Streść mi te swoje poglądy, bo się gubię. Z jednej strony piszesz, że wypożyczanie jest ok. Z drugie piszesz, żeby zostawiać w klubie młodych i ich ogrywać - Barca i MU tak robią i są super klubami. Więc mają iść czy zostać?
Oczywiście, że w większości wypadków wypożyczenie jest korzystne. Dziwi mnie po prostu, że zamiast dać szansę Ekdalowi lub Marrone (którzy ograli się już na wypożyczeniach) ściągamy 28-letniego Padoina za 5 mln (mimo że jak już wspomniałem póki co nie zawiódł). Jednocześnie mimo fantastycznej gry w Parmie boimy się postawić na Giovinco (choć tutaj sytuacje jest skomplikowana przez humory Seby).

tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2012, 22:59

Ekdal jest najzwyczajniej w świecie słaby, widać to po jego średniackich występach na Sardynii i możemy z 90% prawdopodobieństwem powiedzieć, że jego maks to poziom Manuele Blasiego, nic wiecej. Marrone to już coś więcej, ale obaj mogą wylizywać buty Padoinowi jeśli chodzi o wartość dodatnią w defensywie.
Nie wiem, co w tym skomplikowanego, że Conte chciał mieć dodatkowego pracusia w składzie, a takich w okolicy nie mieliśmy.

Co do drużyny rezerw- alina prosił, żebyś pomyślał. Co z tego, że sobie stworzymy jakąś tu drużynkę, skoro będzie ona tylko na papierze. Żeby to miało jakiś sens, to muszą powstać rozgrywki między tymi drużynami, opcjonalnie możliwość zgłaszania jej wyżej niż do najniższej klasy rozgrywkowej(bo tę nawet Primavera przewyższa o kilka głów).
Na stworzenie systemu drużyn rezerw naciskają czołowe kluby we Włoszech, ale głowy ludzi w FIGC są chyba za twarde na to. Wolą blokować na sezon możliwość sprawadzania 2 graczy z UE. :roll:

Dante93

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2012, 23:05

SKAr7 pisze:Ekdal jest najzwyczajniej w świecie słaby
Widzialem +/- 6-7 spotkań Cagliari w tym sezonie i moim skromnym zdaniem odkąd Ekdal wywalczyl sobie tam podstawe to jest niegorszy niż Nainggolan za którego ponoć 15 mln sobie życzą. Ale to moje subiektywne odczucia.
SKAr7 pisze: Marrone to już coś więcej
Najpierw niech pogra rok gdzieś w Serie A, niech wywalczy sobie podstawe w przynajmniej przeciętnym zespole wtedy będziemy mogli takie wyroki wydawać. Narazie Marrone zagrał pare niezłych minut, nic więcej.

alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2012, 23:07

francois pisze:
alina pisze:Fajnie, że wyciąłeś część mojej wypowiedzi i dopisałeś coś co nie ma z nią nic wspólnego:

ODPOWIEDŹ:
WTF?
Średnio Ci wyszło. Ja pisałem, żeby nie tracić czasu na cieniasów. A Ty piszesz coś z Marrone, Gio i trenerach.
francois pisze:
alina pisze:
Świetny argument, wyjaśniający w pełni cała kwestię :ok:
W Polsce też można mieć drużynę rezerw, ale nie wszystkie ekipy ją posiadają :whistle: Bo to Polska przecież...
Nie wszyscy mają, bo utrzymanie rezerw kosztuje, a polska piłka jest biedna.

Nie można mieć zespołu rezerw we Włoszech. Dziwi mnie, że tak uparcie dyskutujesz, nie wiedząc podstawowych rzeczy.
francois pisze:
alina pisze:Streść mi te swoje poglądy, bo się gubię. Z jednej strony piszesz, że wypożyczanie jest ok. Z drugie piszesz, żeby zostawiać w klubie młodych i ich ogrywać - Barca i MU tak robią i są super klubami. Więc mają iść czy zostać?
Oczywiście, że w większości wypadków wypożyczenie jest korzystne. Dziwi mnie po prostu, że zamiast dać szansę Ekdalowi lub Marrone (którzy ograli się już na wypożyczeniach) ściągamy 28-letniego Padoina za 5 mln (mimo że jak już wspomniałem póki co nie zawiódł). Jednocześnie mimo fantastycznej gry w Parmie boimy się postawić na Giovinco (choć tutaj sytuacje jest skomplikowana przez humory Seby).
Tak to czasem bywa, że mój rozmówca zaczyna kreować alternatywną rzeczywistość, bo w tej prawdziwej brakuje argumentów. Boimy się postawić na Gio? Serio? Sugerujesz, ze Conte powinien na kolanach udać się do Parmy błagając Sebastiana, zeby zgodził się u nas grać, a Marotta powinien dać Parmie 20 mln, bo tak?

Chyba lepiej ściągnąć doświadczonego i znającego system Conte Padoina, niż młodziana, który ledwo co się zaczął łapać w Serie A. Zmarnujemy chlopaka na trybunach, bo akurat trzeba zapchajdziurę? Ja już nawet pomijam fakt, ze np. Cagliari mogłoby go nie chcieć tanio oddać a i sam Ekdal mógłby stwierdzić, że woli się rozwijać na prowincji niż grzać w Turynie. Mądry Giandonato od razu w czerwcu stwierdził, że on nie jest gotowy i idzie na wypożyczenie zbierać doświadczenie, ale jak będzie gotów to wróci.

Znów zgubił się fragment rozmowy, na który nie umiesz odpowiedzieć :ok:

francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2012, 23:10

SKAr7 pisze:Co do drużyny rezerw- alina prosił, żebyś pomyślał. Co z tego, że sobie stworzymy jakąś tu drużynkę, skoro będzie ona tylko na papierze. Żeby to miało jakiś sens, to muszą powstać rozgrywki między tymi drużynami, opcjonalnie możliwość zgłaszania jej wyżej niż do najniższej klasy rozgrywkowej(bo tę nawet Primavera przewyższa o kilka głów).
Na stworzenie systemu drużyn rezerw naciskają czołowe kluby we Włoszech, ale głowy ludzi w FIGC są chyba za twarde na to. Wolą blokować na sezon możliwość sprawadzania 2 graczy z UE. :roll:
No więc według mojej percepcji oczywistym jest, że zgłaszając drużynę rezerw powinna ona rozpocząć zmagania od najniższej klasy rozgrywkowej. Awansu nie dostaje się z przypadku czy uznania - trzeba go wywalczyć. No, chyba że istnieją przepisy, które uniemożliwiają awans rezerwom.

Jeśli takie przepisy nie istnieją to IMO system istniejący w Hiszpanii jest lepszy od tego funkcjonującego w Anglii (ligi rezerw).
alina pisze:Znów zgubił się fragment rozmowy, na który nie umiesz odpowiedzieć :ok:
Który to się ustosunkuję :lol:
alina pisze:
francois pisze:

WTF?
Średnio Ci wyszło. Ja pisałem, żeby nie tracić czasu na cieniasów. A Ty piszesz coś z Marrone, Gio i trenerach.
Tylko żeby to sprawdzić to muszą jakąś szansę dostać, prawda? No, chyba że oceniasz ich na podstawie FM'a i FIFY :roll:
alina pisze:
francois pisze:
Tak to czasem bywa, że mój rozmówca zaczyna kreować alternatywną rzeczywistość, bo w tej prawdziwej brakuje argumentów. Boimy się postawić na Gio? Serio? Sugerujesz, ze Conte powinien na kolanach udać się do Parmy błagając Sebastiana, zeby zgodził się u nas grać, a Marotta powinien dać Parmie 20 mln, bo tak?
Powinni na pewno negocjować - zarówno z Parmą, jak i samym Sebą.
alina pisze:Chyba lepiej ściągnąć doświadczonego i znającego system Conte Padoina, niż młodziana, który ledwo co się zaczął łapać w Serie A. Zmarnujemy chlopaka na trybunach, bo akurat trzeba zapchajdziurę? Ja już nawet pomijam fakt, ze np. Cagliari mogłoby go nie chcieć tanio oddać a i sam Ekdal mógłby stwierdzić, że woli się rozwijać na prowincji niż grzać w Turynie. Mądry Giandonato od razu w czerwcu stwierdził, że on nie jest gotowy i idzie na wypożyczenie zbierać doświadczenie, ale jak będzie gotów to wróci.
Conte w Atalancie preferował swoje słynne 4-2-4, a dopiero w tym sezonie zaczął tak często korzystać z 4-3-3 i 3-5-2.
A może taki chłopak chce podjąć wyzwanie i walkę o miejsce w takim klubie jak Juve niż od razu skazywać się na porażkę?
A co do ewentualnej ceny Ekdala - Bologna go rok temu oddała dosyć tanio (ponoć przez przypadek). Nie trzeba było od razu sprzedawać połowy karty.
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2012, 23:21 przez francois, łącznie zmieniany 2 razy.

tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
Alfa i Omega

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2012, 23:16

Wybaczcie, że odbiegnę od tematu, ale jedno pytanie mam: co się dzieje w ogóle z młodym Bonipertim?

alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2012, 23:18

Alfa i Omega pisze:Wybaczcie, że odbiegnę od tematu, ale jedno pytanie mam: co się dzieje w ogóle z młodym Bonipertim?
Wypożyczenie do Serie B, nie łapał się i w styczniu poszedł do C. Teraz gra.

E:
12 występów na wiosnę, 10 w wyjściowym składzie.

E:
francois pisze:Tylko żeby to sprawdzić to muszą jakąś szansę dostać, prawda? No, chyba że oceniasz ich na podstawie FM'a i FIFY :roll:
A nie może sobie Conte włączyć meczu w TV i stwierdzić, czy się kolo nadaje czy nie? Albo skauta, czy Paraticiego wysłać? Trzeba kolesia od razu do Juve ściągać?
francois pisze:Conte w Atalancie preferował swoje słynne 4-2-4, a dopiero w tym sezonie zaczął tak często korzystać z 4-3-3 i 3-5-2.
Przecież formacja to tylko jakieś 10% wytycznych :angry:
francois pisze:A co do ewentualnej ceny Ekdala - Bologna go rok temu oddała dosyć tanio (ponoć przez przypadek). Nie trzeba było od razu sprzedawać połowy karty.
Pojąłeś, zdaje się, sens drużyny rezerw - fajnie. Ja się naprawdę cieszę. Sorry, ale wyjaśnić Ci sensu sprzedawania połówek juz nie mam siły. Może sie znajdzie jakiś ogarnięty user i Ci wyośli.

Ja tam kończę, nie chce mi się już. SKAr7 napisał sporo mądrych rzeczy, podobnie jakku. Przeczytaj jeszcze raz. Pzdr.

francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2012, 00:14

alina pisze:
francois pisze:Tylko żeby to sprawdzić to muszą jakąś szansę dostać, prawda? No, chyba że oceniasz ich na podstawie FM'a i FIFY :roll:
A nie może sobie Conte włączyć meczu w TV i stwierdzić, czy się kolo nadaje czy nie? Albo skauta, czy Paraticiego wysłać? Trzeba kolesia od razu do Juve ściągać?
Oczywiście, że nie od razu. Ale jeśli dany piłkarz sprawdzi się w Serie A to warto to zrobić. A nie zawsze tak jest...
alina pisze:
francois pisze:Conte w Atalancie preferował swoje słynne 4-2-4, a dopiero w tym sezonie zaczął tak często korzystać z 4-3-3 i 3-5-2.
Przecież formacja to tylko jakieś 10% wytycznych :angry:
Ale jednocześnie przez dwa lata od ich ostatniego spotkania mogło się wiele zmienić :whistle:
alina pisze:Ja tam kończę, nie chce mi się już. SKAr7 napisał sporo mądrych rzeczy, podobnie jakku. Przeczytaj jeszcze raz. Pzdr.
Miło było inteligentnie wymienić poglądy z innym juventinim :wink:

tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
andylono

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lipca 2012, 11:29

Nasze młode zebry zagrają na Ruhr-Cup 2012

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32284,titl ... omosc.html