Primavera
- francois
- Juventino
Nie odpisuję, bo - w przeciwieństwie do niektórych - mam życie poza Internetem :lol: A dzisiaj taka urocza pogodaalina pisze:Na resztę argumentów nie odpisujesz, bo nie masz pomysłu.

Nie pisałem o Udinese jako o zespole, który ma iście fantastyczną akademię piłkarską, ale jako o zespole, który odważnie stawia na młodzież i dobrze na tym wychodzi.alina pisze:Czekam na listę wychowanków Udinese na EURO.
Przykłady: Asamoah, Isla, Badu, Zapata, Sanchez - oni mi przyszli do głowy 'na szybkiego'.
PS Nie mam nic do ogrywania piłkarzy na wypożyczeniach. Chodzi mi po prostu o danie im szansy, gdy się już ograją.
Messi owszem, grał w Newell's Old Boys, ale jest także wychowankiem Barcy. Podobnie Cuenca, Pedro i Busquets.SKAr7 pisze:Cuenca, Pedro, Busquets to wszystko podbierki z młodzieżówek innych klubów. Ale jak można myśleć, że Messi to od początku do końca gracz Massi to ja nie wiem... :doh: Newells old boys, mówi Ci to coś?
Analogicznie - Ekdal, Bouy czy Appelt też są podkupieni z innych klubów, ale grając przez 3 lata w drużynach młodzieżowych dany piłkarz staje się formalnie wychowankiem danego klubu.
„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
Juve to nie prowincjonalny klub ogrywający talenty. Popatrz sobie jakie miejsca zajmuje Udinese. Poza ostatnimi 2 latami masz same 6,7, albo w drugiej dziesiątce. W 2012 byli na 15.francois pisze:Nie pisałem o Udinese jako o zespole, który ma iście fantastyczną akademię piłkarską, ale jako o zespole, który odważnie stawia na młodzież i dobrze na tym wychodzi.alina pisze:Czekam na listę wychowanków Udinese na EURO.
No czyli co, ściągamy Lanzafame, Piccolo i Paolucciego i dajemy im szansę? Dajże spokój. Jak koleś jest cienki to jest cienki.francois pisze:PS Nie mam nic do ogrywania piłkarzy na wypożyczeniach. Chodzi mi po prostu o danie im szansy, gdy się już ograją.
- stahoo
- Juventino
Masz oczywiście dużo racji alina, ale nie do końca 
Były mecze gdzie wygrywaliśmy w 70 minucie 2-0 albo 3-0 (mało, ale były) i można było wpuścić tego Marrone, a z reguły wchodził Del Piero, Padoin, Borriello albo ktoś inny. A mógł Marrone który ponoć jest wielkim talentem

Były mecze gdzie wygrywaliśmy w 70 minucie 2-0 albo 3-0 (mało, ale były) i można było wpuścić tego Marrone, a z reguły wchodził Del Piero, Padoin, Borriello albo ktoś inny. A mógł Marrone który ponoć jest wielkim talentem

- francois
- Juventino
Ale taka Barca czy MU już są na szczycie. No ale to dlatego, że mają drużynę rezerw :roll:alina pisze:Juve to nie prowincjonalny klub ogrywający talenty. Popatrz sobie jakie miejsca zajmuje Udinese. Poza ostatnimi 2 latami masz same 6,7, albo w drugiej dziesiątce. W 2012 byli na 15.francois pisze:Nie pisałem o Udinese jako o zespole, który ma iście fantastyczną akademię piłkarską, ale jako o zespole, który odważnie stawia na młodzież i dobrze na tym wychodzi.alina pisze:Czekam na listę wychowanków Udinese na EURO.
Swoją drogą - we Włoszech formalnie istnieją jakieś przeszkody w utworzeniu drużyny rezerw, czy to tylko taka 'tradycja'?
Wszyscy trzej akurat mieli szansę w Juve i jej nie wykorzystali. Ale co by nie mówić - zarówno Lanzafame, jak i Paolucci mieli taki okres w swojej karierze, że na ową szansę zasłużyli.alina pisze:No czyli co, ściągamy Lanzafame, Piccolo i Paolucciego i dajemy im szansę?francois pisze:PS Nie mam nic do ogrywania piłkarzy na wypożyczeniach. Chodzi mi po prostu o danie im szansy, gdy się już ograją.
Czyli Marrone jest cienki, bo przez cały sezon nie grał prawie nic. Podobnie Giovinco - przecież pracował w Juve z 5(?) trenerami i żaden na niego nie postawiłalina pisze:Jak koleś jest cienki to jest cienki.francois pisze:PS Nie mam nic do ogrywania piłkarzy na wypożyczeniach. Chodzi mi po prostu o danie im szansy, gdy się już ograją.

tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
Ja wiem, w każdym meczu z przewagą chciałem go widzieć na boisku. Powinni go wypożyczyć, bo grzanie ławy cały rok geniusza piłkarskiego jeszcze z nikogo nie zrobiło.stahoo pisze:Masz oczywiście dużo racji alina, ale nie do końca
Pomyśl. Można, ale absolutnie nikt nie ma zespołu rezerw, mimo że to niesie oczywiste (jak widać nie dla wszystkich) korzyści?francois pisze:Swoją drogą - we Włoszech formalnie istnieją jakieś przeszkody w utworzeniu drużyny rezerw, czy to tylko taka 'tradycja'?
Fajnie, że wyciąłeś część mojej wypowiedzi i dopisałeś coś co nie ma z nią nic wspólnego:
ODPOWIEDŹ:alina pisze:No czyli co, ściągamy Lanzafame, Piccolo i Paolucciego i dajemy im szansę? Dajże spokój. Jak koleś jest cienki to jest cienki.
WTF?francois pisze:Czyli Marrone jest cienki, bo przez cały sezon nie grał prawie nic. Podobnie Giovinco - przecież pracował w Juve z 5(?) trenerami i żaden na niego nie postawił
Streść mi te swoje poglądy, bo się gubię. Z jednej strony piszesz, że wypożyczanie jest ok. Z drugie piszesz, żeby zostawiać w klubie młodych i ich ogrywać - Barca i MU tak robią i są super klubami. Więc mają iść czy zostać?
Co do powrotów - zarówno świetnie pracujące z młodzieżą Udine jak i Juve wypożyczają i ściągają z powrotem tych najwartościowszych, resztę odpuszczają. Zgodnie z Twoim tokiem rozumowania powinny dawać szansę cieniasom, no bo więcej chłopaków musi dostać szansę? Powinniśmy postawić na Pasquato już teraz, czy może jak już zacznie się łapać u spadkowiczów Serie A? Może damy szansę Adrei Rossiemu ze Sieny? A może Boniperti, na razie za słaby na 2. ligę?
- francois
- Juventino
Starałem się podążać Twoim tokiem rozumowania.alina pisze:Fajnie, że wyciąłeś część mojej wypowiedzi i dopisałeś coś co nie ma z nią nic wspólnego:
POST:ODPOWIEDŹ:alina pisze:No czyli co, ściągamy Lanzafame, Piccolo i Paolucciego i dajemy im szansę? Dajże spokój. Jak koleś jest cienki to jest cienki.WTF?francois pisze:Czyli Marrone jest cienki, bo przez cały sezon nie grał prawie nic. Podobnie Giovinco - przecież pracował w Juve z 5(?) trenerami i żaden na niego nie postawił
Świetny argument, wyjaśniający w pełni cała kwestięalina pisze:Pomyśl. Można, ale absolutnie nikt nie ma zespołu rezerw, mimo że to niesie oczywiste (jak widać nie dla wszystkich) korzyści?francois pisze:Swoją drogą - we Włoszech formalnie istnieją jakieś przeszkody w utworzeniu drużyny rezerw, czy to tylko taka 'tradycja'?

W Polsce też można mieć drużynę rezerw, ale nie wszystkie ekipy ją posiadają

Oczywiście, że w większości wypadków wypożyczenie jest korzystne. Dziwi mnie po prostu, że zamiast dać szansę Ekdalowi lub Marrone (którzy ograli się już na wypożyczeniach) ściągamy 28-letniego Padoina za 5 mln (mimo że jak już wspomniałem póki co nie zawiódł). Jednocześnie mimo fantastycznej gry w Parmie boimy się postawić na Giovinco (choć tutaj sytuacje jest skomplikowana przez humory Seby).alina pisze:Streść mi te swoje poglądy, bo się gubię. Z jednej strony piszesz, że wypożyczanie jest ok. Z drugie piszesz, żeby zostawiać w klubie młodych i ich ogrywać - Barca i MU tak robią i są super klubami. Więc mają iść czy zostać?
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
- SKAr7
- Juventino
Ekdal jest najzwyczajniej w świecie słaby, widać to po jego średniackich występach na Sardynii i możemy z 90% prawdopodobieństwem powiedzieć, że jego maks to poziom Manuele Blasiego, nic wiecej. Marrone to już coś więcej, ale obaj mogą wylizywać buty Padoinowi jeśli chodzi o wartość dodatnią w defensywie.
Nie wiem, co w tym skomplikowanego, że Conte chciał mieć dodatkowego pracusia w składzie, a takich w okolicy nie mieliśmy.
Co do drużyny rezerw- alina prosił, żebyś pomyślał. Co z tego, że sobie stworzymy jakąś tu drużynkę, skoro będzie ona tylko na papierze. Żeby to miało jakiś sens, to muszą powstać rozgrywki między tymi drużynami, opcjonalnie możliwość zgłaszania jej wyżej niż do najniższej klasy rozgrywkowej(bo tę nawet Primavera przewyższa o kilka głów).
Na stworzenie systemu drużyn rezerw naciskają czołowe kluby we Włoszech, ale głowy ludzi w FIGC są chyba za twarde na to. Wolą blokować na sezon możliwość sprawadzania 2 graczy z UE. :roll:
Nie wiem, co w tym skomplikowanego, że Conte chciał mieć dodatkowego pracusia w składzie, a takich w okolicy nie mieliśmy.
Co do drużyny rezerw- alina prosił, żebyś pomyślał. Co z tego, że sobie stworzymy jakąś tu drużynkę, skoro będzie ona tylko na papierze. Żeby to miało jakiś sens, to muszą powstać rozgrywki między tymi drużynami, opcjonalnie możliwość zgłaszania jej wyżej niż do najniższej klasy rozgrywkowej(bo tę nawet Primavera przewyższa o kilka głów).
Na stworzenie systemu drużyn rezerw naciskają czołowe kluby we Włoszech, ale głowy ludzi w FIGC są chyba za twarde na to. Wolą blokować na sezon możliwość sprawadzania 2 graczy z UE. :roll:
- Dante93
- Juventino
Widzialem +/- 6-7 spotkań Cagliari w tym sezonie i moim skromnym zdaniem odkąd Ekdal wywalczyl sobie tam podstawe to jest niegorszy niż Nainggolan za którego ponoć 15 mln sobie życzą. Ale to moje subiektywne odczucia.SKAr7 pisze:Ekdal jest najzwyczajniej w świecie słaby
Najpierw niech pogra rok gdzieś w Serie A, niech wywalczy sobie podstawe w przynajmniej przeciętnym zespole wtedy będziemy mogli takie wyroki wydawać. Narazie Marrone zagrał pare niezłych minut, nic więcej.SKAr7 pisze: Marrone to już coś więcej
Średnio Ci wyszło. Ja pisałem, żeby nie tracić czasu na cieniasów. A Ty piszesz coś z Marrone, Gio i trenerach.francois pisze:Starałem się podążać Twoim tokiem rozumowania.alina pisze:Fajnie, że wyciąłeś część mojej wypowiedzi i dopisałeś coś co nie ma z nią nic wspólnego:
POST:ODPOWIEDŹ:alina pisze:No czyli co, ściągamy Lanzafame, Piccolo i Paolucciego i dajemy im szansę? Dajże spokój. Jak koleś jest cienki to jest cienki.WTF?francois pisze:Czyli Marrone jest cienki, bo przez cały sezon nie grał prawie nic. Podobnie Giovinco - przecież pracował w Juve z 5(?) trenerami i żaden na niego nie postawił
Nie wszyscy mają, bo utrzymanie rezerw kosztuje, a polska piłka jest biedna.francois pisze:Świetny argument, wyjaśniający w pełni cała kwestięalina pisze:Pomyśl. Można, ale absolutnie nikt nie ma zespołu rezerw, mimo że to niesie oczywiste (jak widać nie dla wszystkich) korzyści?francois pisze:Swoją drogą - we Włoszech formalnie istnieją jakieś przeszkody w utworzeniu drużyny rezerw, czy to tylko taka 'tradycja'?![]()
W Polsce też można mieć drużynę rezerw, ale nie wszystkie ekipy ją posiadająBo to Polska przecież...
Nie można mieć zespołu rezerw we Włoszech. Dziwi mnie, że tak uparcie dyskutujesz, nie wiedząc podstawowych rzeczy.
Tak to czasem bywa, że mój rozmówca zaczyna kreować alternatywną rzeczywistość, bo w tej prawdziwej brakuje argumentów. Boimy się postawić na Gio? Serio? Sugerujesz, ze Conte powinien na kolanach udać się do Parmy błagając Sebastiana, zeby zgodził się u nas grać, a Marotta powinien dać Parmie 20 mln, bo tak?francois pisze:Oczywiście, że w większości wypadków wypożyczenie jest korzystne. Dziwi mnie po prostu, że zamiast dać szansę Ekdalowi lub Marrone (którzy ograli się już na wypożyczeniach) ściągamy 28-letniego Padoina za 5 mln (mimo że jak już wspomniałem póki co nie zawiódł). Jednocześnie mimo fantastycznej gry w Parmie boimy się postawić na Giovinco (choć tutaj sytuacje jest skomplikowana przez humory Seby).alina pisze:Streść mi te swoje poglądy, bo się gubię. Z jednej strony piszesz, że wypożyczanie jest ok. Z drugie piszesz, żeby zostawiać w klubie młodych i ich ogrywać - Barca i MU tak robią i są super klubami. Więc mają iść czy zostać?
Chyba lepiej ściągnąć doświadczonego i znającego system Conte Padoina, niż młodziana, który ledwo co się zaczął łapać w Serie A. Zmarnujemy chlopaka na trybunach, bo akurat trzeba zapchajdziurę? Ja już nawet pomijam fakt, ze np. Cagliari mogłoby go nie chcieć tanio oddać a i sam Ekdal mógłby stwierdzić, że woli się rozwijać na prowincji niż grzać w Turynie. Mądry Giandonato od razu w czerwcu stwierdził, że on nie jest gotowy i idzie na wypożyczenie zbierać doświadczenie, ale jak będzie gotów to wróci.

- francois
- Juventino
No więc według mojej percepcji oczywistym jest, że zgłaszając drużynę rezerw powinna ona rozpocząć zmagania od najniższej klasy rozgrywkowej. Awansu nie dostaje się z przypadku czy uznania - trzeba go wywalczyć. No, chyba że istnieją przepisy, które uniemożliwiają awans rezerwom.SKAr7 pisze:Co do drużyny rezerw- alina prosił, żebyś pomyślał. Co z tego, że sobie stworzymy jakąś tu drużynkę, skoro będzie ona tylko na papierze. Żeby to miało jakiś sens, to muszą powstać rozgrywki między tymi drużynami, opcjonalnie możliwość zgłaszania jej wyżej niż do najniższej klasy rozgrywkowej(bo tę nawet Primavera przewyższa o kilka głów).
Jeśli takie przepisy nie istnieją to IMO system istniejący w Hiszpanii jest lepszy od tego funkcjonującego w Anglii (ligi rezerw).
Który to się ustosunkuję :lol:alina pisze:Znów zgubił się fragment rozmowy, na który nie umiesz odpowiedzieć
Tylko żeby to sprawdzić to muszą jakąś szansę dostać, prawda? No, chyba że oceniasz ich na podstawie FM'a i FIFY :roll:alina pisze:Średnio Ci wyszło. Ja pisałem, żeby nie tracić czasu na cieniasów. A Ty piszesz coś z Marrone, Gio i trenerach.francois pisze:Starałem się podążać Twoim tokiem rozumowania.alina pisze:Fajnie, że wyciąłeś część mojej wypowiedzi i dopisałeś coś co nie ma z nią nic wspólnego:
WTF?
Powinni na pewno negocjować - zarówno z Parmą, jak i samym Sebą.alina pisze:Tak to czasem bywa, że mój rozmówca zaczyna kreować alternatywną rzeczywistość, bo w tej prawdziwej brakuje argumentów. Boimy się postawić na Gio? Serio? Sugerujesz, ze Conte powinien na kolanach udać się do Parmy błagając Sebastiana, zeby zgodził się u nas grać, a Marotta powinien dać Parmie 20 mln, bo tak?francois pisze:Oczywiście, że w większości wypadków wypożyczenie jest korzystne. Dziwi mnie po prostu, że zamiast dać szansę Ekdalowi lub Marrone (którzy ograli się już na wypożyczeniach) ściągamy 28-letniego Padoina za 5 mln (mimo że jak już wspomniałem póki co nie zawiódł). Jednocześnie mimo fantastycznej gry w Parmie boimy się postawić na Giovinco (choć tutaj sytuacje jest skomplikowana przez humory Seby).alina pisze:Streść mi te swoje poglądy, bo się gubię. Z jednej strony piszesz, że wypożyczanie jest ok. Z drugie piszesz, żeby zostawiać w klubie młodych i ich ogrywać - Barca i MU tak robią i są super klubami. Więc mają iść czy zostać?
Conte w Atalancie preferował swoje słynne 4-2-4, a dopiero w tym sezonie zaczął tak często korzystać z 4-3-3 i 3-5-2.alina pisze:Chyba lepiej ściągnąć doświadczonego i znającego system Conte Padoina, niż młodziana, który ledwo co się zaczął łapać w Serie A. Zmarnujemy chlopaka na trybunach, bo akurat trzeba zapchajdziurę? Ja już nawet pomijam fakt, ze np. Cagliari mogłoby go nie chcieć tanio oddać a i sam Ekdal mógłby stwierdzić, że woli się rozwijać na prowincji niż grzać w Turynie. Mądry Giandonato od razu w czerwcu stwierdził, że on nie jest gotowy i idzie na wypożyczenie zbierać doświadczenie, ale jak będzie gotów to wróci.
A może taki chłopak chce podjąć wyzwanie i walkę o miejsce w takim klubie jak Juve niż od razu skazywać się na porażkę?
A co do ewentualnej ceny Ekdala - Bologna go rok temu oddała dosyć tanio (ponoć przez przypadek). Nie trzeba było od razu sprzedawać połowy karty.
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2012, 23:21 przez francois, łącznie zmieniany 2 razy.
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
- Alfa i Omega
- Juventino
Wybaczcie, że odbiegnę od tematu, ale jedno pytanie mam: co się dzieje w ogóle z młodym Bonipertim?
Wypożyczenie do Serie B, nie łapał się i w styczniu poszedł do C. Teraz gra.Alfa i Omega pisze:Wybaczcie, że odbiegnę od tematu, ale jedno pytanie mam: co się dzieje w ogóle z młodym Bonipertim?
E:
12 występów na wiosnę, 10 w wyjściowym składzie.
E:
A nie może sobie Conte włączyć meczu w TV i stwierdzić, czy się kolo nadaje czy nie? Albo skauta, czy Paraticiego wysłać? Trzeba kolesia od razu do Juve ściągać?francois pisze:Tylko żeby to sprawdzić to muszą jakąś szansę dostać, prawda? No, chyba że oceniasz ich na podstawie FM'a i FIFY :roll:
Przecież formacja to tylko jakieś 10% wytycznychfrancois pisze:Conte w Atalancie preferował swoje słynne 4-2-4, a dopiero w tym sezonie zaczął tak często korzystać z 4-3-3 i 3-5-2.

Pojąłeś, zdaje się, sens drużyny rezerw - fajnie. Ja się naprawdę cieszę. Sorry, ale wyjaśnić Ci sensu sprzedawania połówek juz nie mam siły. Może sie znajdzie jakiś ogarnięty user i Ci wyośli.francois pisze:A co do ewentualnej ceny Ekdala - Bologna go rok temu oddała dosyć tanio (ponoć przez przypadek). Nie trzeba było od razu sprzedawać połowy karty.
Oczywiście, że nie od razu. Ale jeśli dany piłkarz sprawdzi się w Serie A to warto to zrobić. A nie zawsze tak jest...alina pisze:A nie może sobie Conte włączyć meczu w TV i stwierdzić, czy się kolo nadaje czy nie? Albo skauta, czy Paraticiego wysłać? Trzeba kolesia od razu do Juve ściągać?francois pisze:Tylko żeby to sprawdzić to muszą jakąś szansę dostać, prawda? No, chyba że oceniasz ich na podstawie FM'a i FIFY :roll:
Ale jednocześnie przez dwa lata od ich ostatniego spotkania mogło się wiele zmienićalina pisze:Przecież formacja to tylko jakieś 10% wytycznychfrancois pisze:Conte w Atalancie preferował swoje słynne 4-2-4, a dopiero w tym sezonie zaczął tak często korzystać z 4-3-3 i 3-5-2.![]()

Miło było inteligentnie wymienić poglądy z innym juventinimalina pisze:Ja tam kończę, nie chce mi się już. SKAr7 napisał sporo mądrych rzeczy, podobnie jakku. Przeczytaj jeszcze raz. Pzdr.
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
- andylono
- Juventino