Mercato (LATO 2017)
- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 79 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Wiedziałem, że padnie argument Verrattiego i już nawet o nim miałem pisać. Odnoszę wrażenie, że wielu forumowiczów po tym jak odpuściliśmy transfer Marco z Pescary, boi się, że teraz każdy młody, wyróżniający się gracz, którym interesuje się Juventus, a jednak go nie kupi nagle stanie się gwiazdą światowego formatu. Czy przypadkiem nie było tak, że przy transferze Verrattiego decydująca była nie tylko lepsza oferta finansowa ze strony PSG, ale także zapewnienie występów w pierwszej drużynie (których nie mógł zapewnić mu Juventus, planujący go gdzieś wypożyczyć, gdyż przy tamtej linii pomocy jaką dysponowaliśmy i tak by sobie nie pograł). Kolejne pytanie jakie mi się nasuwa przy transferach młodych, zdolnych do Juve brzmi następująco: czy to wielka ujma pograć z jeden sezon na wypożyczeniu w jakiejś słabszej drużynie z Serie A (śmiem twierdzić, że to dzięki dobrej grze w Empoli Marchisio stał się lepszym piłkarzem i nie zastopował swojej kariery grając przez rok tylko epizody w Juve).CavAllano pisze:
Akurat ja obserwuję go regularnie od dłuższego czasu i to jest talent czystej wody. Nie zagrał ani sezonu w Serie A? Owszem, ale Verratti też nie zagrał, co nie przeszkodziło mu zrobić furory we Francji. Podobnie jak Orsolini był swego czasu wyróżniającym się graczem. Co do tego, że nie zagrał jakiegoś nadzwyczajnego sezonu się kompletnie nie zgodzę, nie patrz na suche statystyki. Ten gość dostał nagrodę dla najlepszego młodego gracza tych rozgrywek. Akurat po nim, po Schicku czy ewentualnie po Keicie mamy pełne prawo, by wiele oczekiwać.
Bentancur też był uważany przez trenera Boki za jednego z najlepszych graczy, których kiedykolwiek trenował.
Wracając jeszcze do Verrattiego, to wiadomo, że oprócz niewątpliwego talentu, który posiadał odchodząc z Pescary, to także miał trochę szczęścia, które też jest niezwykle ważne w karierze piłkarza i ponoć sprzyja lepszym. Otóż, w momencie przyjścia do PSG na ich ławce trenerskiej siedział Carlo Ancelotti i myślę, że w dużej mierze, to on pomógł w rozwoju Marco, stawiając na swojego młodego rodaka (bo raczej Verratti nie znał francuskiego przychodząc do PSG i mógłby mieć dużo ciężej, gdyby ich menedżerem był już wtedy Blanc).
Ostatnio zmieniony 14 czerwca 2017, 21:45 przez dimebag11, łącznie zmieniany 1 raz.
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Oczywiście, że nie każdy będzie Verrattim, ale tak jak pisałem wcześniej - ligi włoskie śledzę dość regularnie i nikt nie robił na mnie wcześniej takiego wrażenia. Chłopak zjadał tę ligę na śniadanie. Teraz poważny krok. Dlatego bierzemy go na obóz przygotowawczy i Allegri podejmie decyzję. Dla mnie rozsądnym byłoby włączenie go do pierwszej kadry, wrzucenie na głęboką wodę, Coppa Italia może grać, ewentualnie jakieś mecze przed LM.
- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 79 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
@CavAllano
Żeby nie było, że źle życzę Orsoliniemu czy też Bentacurowi, bo chciałbym, aby ich talenty eksplodowały już w pierwszym sezonie w Juve (szczególnie młodego Włocha, bo jakoś mało rodzimych graczy w naszej drużynie w ostatnim czasie). Jednakże pisałem to w dobrej wierze, aby trochę przystopować ten hurraoptymizm (coś na zasadzie kibiców, którzy po faulu w polu karnym podniecają się, że już jest gol, bo do piłki podchodzi Dybala, a on zawsze trafia, a jednak piłka trafia w słupek i wylatuje za boisko).
Dobra. Koniec offtopu, bo jakoś mało dziś wiadomości odnośnie tych potencjalnych kandydatów do wzmocnienia Juve w nadchodzącym sezonie, a dyskusja przeniosła się na boczny tor.
Żeby nie było, że źle życzę Orsoliniemu czy też Bentacurowi, bo chciałbym, aby ich talenty eksplodowały już w pierwszym sezonie w Juve (szczególnie młodego Włocha, bo jakoś mało rodzimych graczy w naszej drużynie w ostatnim czasie). Jednakże pisałem to w dobrej wierze, aby trochę przystopować ten hurraoptymizm (coś na zasadzie kibiców, którzy po faulu w polu karnym podniecają się, że już jest gol, bo do piłki podchodzi Dybala, a on zawsze trafia, a jednak piłka trafia w słupek i wylatuje za boisko).
Dobra. Koniec offtopu, bo jakoś mało dziś wiadomości odnośnie tych potencjalnych kandydatów do wzmocnienia Juve w nadchodzącym sezonie, a dyskusja przeniosła się na boczny tor.
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- [RAF]ErrazoR
- Juventino
Do odstrzelenia
Lemina 20-25 mln
Sturaro 15-20 mln
Neto 7-10 mln
Lichsteinter -???
Asamoah 8-10 mln
Cuadrado ?? 25-35 mln
Rincon 5-10 mln
De Ceglie -koniec kontraktu
Czyli mamy
Schick zaklepane
Costa po slowie
N zonzi po slowie
BERNARDESCHI mamy pole position
plus Bentacur
Cardala
Orsolini
Szczesny nie mam pojecia
Lemina 20-25 mln
Sturaro 15-20 mln
Neto 7-10 mln
Lichsteinter -???
Asamoah 8-10 mln
Cuadrado ?? 25-35 mln
Rincon 5-10 mln
De Ceglie -koniec kontraktu
Czyli mamy
Schick zaklepane
Costa po slowie
N zonzi po slowie
BERNARDESCHI mamy pole position
plus Bentacur
Cardala
Orsolini
Szczesny nie mam pojecia

- mrozzi
- Juventino
To jest przykład radosnej twórczości, która pojawiła się zresztą na stronie związanej bezpośrednio z Juve.[RAF]ErrazoR pisze: BERNARDESCHI mamy pole position

Ale - jeśli ostatecznie moglibyśmy sobie pozwolić na zestaw Schick, Costa, Bernardeschi, N'Zonzi i ktoś na prawą stronę defensywy (np. De Sciglio) to mielibyśmy naprawdę dobre okno. Mocno też liczę na Keitę. Tylko teraz pytanie czy faktycznie byłoby nas stać na parę Costa i Berna przy tym co już wydaliśmy.
Ostatnio zmieniony 14 czerwca 2017, 22:11 przez mrozzi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bieniorz
- Juventino
Szczęsny to bym się zdziwił jakby nie przyszedł Nasze PL media oglosily już Wojtka w Mistrzu Włoch + "wygadali" sie Jesus, Buffon
wg. Borka Arsenal rozważa zostawienie Wojtka i tylko tyle trzyma Szczęsnego przed transferem do Nas..
Ja się cieszę dobry bramkarz i robi świetną atmosfere w romie na Youtube Szczesny-Show 5 odc. rozmawia z zawodnikami na luzno ala Łączy Nas Piłka, w arsenalu gral w Fife z nie pamietam i scigal sie w symulatorze F1 z Walcottem gotował z kucharzem drużyny..
i ciekawi mnie czy to podtrzyma u Nas a dobra atmosfera to plus do psychiki:P kto wie może to Wojtek Szczęsny jako kolejny bramkarz wzniesie uszatego a nie np. Lewy czy Glik..
wg. Borka Arsenal rozważa zostawienie Wojtka i tylko tyle trzyma Szczęsnego przed transferem do Nas..
Ja się cieszę dobry bramkarz i robi świetną atmosfere w romie na Youtube Szczesny-Show 5 odc. rozmawia z zawodnikami na luzno ala Łączy Nas Piłka, w arsenalu gral w Fife z nie pamietam i scigal sie w symulatorze F1 z Walcottem gotował z kucharzem drużyny..
i ciekawi mnie czy to podtrzyma u Nas a dobra atmosfera to plus do psychiki:P kto wie może to Wojtek Szczęsny jako kolejny bramkarz wzniesie uszatego a nie np. Lewy czy Glik..
Fino alla fine, Forza Juventus
- realbs
- Juventino
SKY - wciąż nie możemy dogadać się z Bayernem co do transferu Costy. Bawarczycy chcą 50 mln, my dajemy 40, wg. nich zapłacimy 45, lub dodamy jakieś bonusy.
Jakieś gównoblogi angielskie(coś ala nasze JMercato) podają jakoby Juve było zainteresowane Riyadem Mahrezem, i możemy zawodnika kupić za 50 mln.
Mahrez w odróżnieniu do takiego Cuadrado ma mózg, i umie go używać na boisku. Problem w tym, że to zwykłe plotki z bardzo słabego źródła.
Jakieś gównoblogi angielskie(coś ala nasze JMercato) podają jakoby Juve było zainteresowane Riyadem Mahrezem, i możemy zawodnika kupić za 50 mln.
Mahrez w odróżnieniu do takiego Cuadrado ma mózg, i umie go używać na boisku. Problem w tym, że to zwykłe plotki z bardzo słabego źródła.
- Shadow Marshall
- Juventino
Czyli stara śpiewka. Chciałbym się wyłączyć całkowicie na mercato bo rok w rok jest to samo czyli męczymy bułę o jakiegoś zawodnika ponad miesiąc albo więcej i koniec końców nic z tego nie wychodzi. Szkoda czasu i szkoda się denerwować.
- Yaro417
- Juventino
Ja myślę, że kwota transferu nie miała tu większego znaczenia w tyn sensie, że spodziewałem się, iż cena za Tolisso będzie kosztowała się w granicach 40-50 mln i nasi jeśli faktycznie go chcieli, to musieli się liczyć z takim wydatkiem. Nie zgodzę się też z tym - a było tu dość dużo głosów na ten temat - że Francuz nie pasuje do taktyki 4:2:3:1. A jakim ustawieniem gra Bayern. A no 4:2:3:1 i Tolisso jest przymierzany do gry w dwójce ŚP w parze z Vidalem. To tu jest pies pogrzebany. Tzn. Tolisso mógłby u nas grać ale na pozycji Pjanicia, a nie w parze z Pjaniciem. Zauważcie, że nawet Real (Casemiro), Barca (Busquets), czy Bayern (Vidal) mają w środku pola piłkarzy od czarnej roboty. U nas ta równowaga też musi być zachowana, zwłaszcza jeśli chcemy grać dalej skrzydłami. Tak więc to nie przez ustawienie nasi wycofali się z negocjacji z Lyonem, ale z uwagi na fakt, iż nam zawodnik o tej charakterystyce jest niepotrzebny, bo już mamy Pjanicia i Marchisio. Po drugie, para Pjanić Khedira jest u nas nie do ruszenia w następnym sezonie. Zatem poszukujemy piłkarza o usposobieniu defensywnym, ale rezerwowego, do rotacji. Tymczasem Tolisso po zakończeniu kariery przez Xabiego Alonso ma praktycznie pewny plac gry w Bayernie (tzn. będzie o niego walczył z Renato Sanchezem i Javi Martinezem), a u nas miałby mniejsze szanse na przebicie się do pierwszego składu. Dlatego nie dziwię się, że ostatecznie trafił do Monachium.CavAllano pisze:Wszystko w temacie. Nasi chcieli za niego dac max 35 mln. Prawie 50 to gruba przesada jak na nasze mozliwosci i chec wzmocnienia srodka [...] W obliczu tej ceny faktycznie byc moze o niego walczylismy, ale ta kwota nas przerosla.Vincitore pisze:Lyon poinformował, że zarobił za Tolisso 41,5 mln + 6 kolejnych jeżeli bonusy wejdą w życie. To już wiem czemu nie mogliśmy się dogadać.
- Paya
- Juventino
- Podziekował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Czytając kilka ostatnich stron, to nie jest najgłupszy pomysł jaki widziałem![RAF]ErrazoR pisze:Panowie a moze blaszczykowski na skrzydlo???
Generalnie widzę że:
Pomimo osobnego wątku i wielokrotnych upomnień ludzie mają w poważaniu fakt, ile osób może liczyć kadra; (licząc audero jako 3 bramkarza i marchisio możemy zbudować dwie jedynastki, więc piątka środkowych obrońców powoduje, że ktoś z podstawki nie ma rezerwowego); każdy transfer do Juve to jeden transfer z
Bzdurki ile to mamy na transfery dla gimnazjalistów.
Trochę Allegri zabił mi ćwieka tym, że zostajemy przy tej taktyce. Costa czy Keita nie pokazali jak do tej pory, że potrafią wspierać środek pomocy, a to jest przy naszym systemie kluczowe.
- Tony Montana
- Juventino
- Podziekował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Jeśli N'Zonzi przyjdzie za 40, to ja wolałbym dać nawet 60 za Tolisso. Różnica jest taka, że za gościa po 30 przy ewentualnej sprzedaży za kilka lat już żadnej sensownej kasy nie weźmiemy, a Tolisso nawet gdyby nie odpalił (w co wątpię) byłby dalej łakomym kąskiem na rynku a jest bardzo duża szansa, że jeszcze się rozwinie i będzie wart więcej.Shadow Marshall pisze:Czyli Lyon chciał 50 mln...Bayern utargował 2,5 mln, resztę dorzucił w bonusach...nie ma tematu. Szkoda. 50 mln za niego to za dużo.Vincitore pisze:Lyon poinformował, że zarobił za Tolisso 41,5 mln + 6 kolejnych jeżeli bonusy wejdą w życie. To już wiem czemu nie mogliśmy się dogadać.
Żeby nie było 40 mln za N'Zonziego to tak samo spora przesada. Ja osobiście liczę na kwotę między 25-30.
W ogóle pozmieniało się na tym rynku transferowym w ostatnich latach, jeszcze kilka lat temu za gości pod 30 czy lekko po nie płaciło się żadnych dużych pieniędzy (zazwyczaj bo jest chociażby przypadek Nedveda pamiętam

To samo jest z cenami na rynku, dzisiaj za byle grajka trzeba płacić po 20-30 melonów.
- mrozzi
- Juventino
Co do części o Tolisso się zgadzam, bo faktycznie para Pjanić-Tolisso nie byłaby tak wyważona jak choćby para Pjanić-N'Zonzi. Tolisso lepszy w przodach, ale gracz Sevilli lepiej radzi sobie z tyłu i może dlatego taki typ gracza odpowiada naszym bardziej - ten drugi odciążyłby znacznie Miralema. Nie wiemy też, czy zarząd myśli o N'Zonzim jako o wzmocnieniu pierwszego składu czy graczu do rotacji. Khedira równie dobrze mógłby usiąść na ławce, choć faktycznie szkoda by było marnować potencjał któregoś z tej dwójki. Z drugiej strony trzeba mieć też klasowych zmienników, a nie tylko wyrobników jak Sturaro czy Rincon. Tego nam brakuje i czas najwyższy to zmienić.Yaro417 pisze:Po drugie, para Pjanić Khedira jest u nas nie do ruszenia w następnym sezonie. Zatem poszukujemy piłkarza o usposobieniu defensywnym, ale rezerwowego, do rotacji.
Ciekawe kto do pary do Costy na skrzydło.

Di Marzio - Juventus w ostatnich godzinach kontaktował się oficjalnie z Sevillą w sprawie N'Zonziego i otrzymał informację, że albo zapłacimy klauzulę rzędu 40 mln, albo z transferu nici. (mamy te swoje dobre relacje z innymi klubami, choćby oddanie Llorente :rotfl: )
Sky informuje także, że nie chcemy dać za Costę więcej niż 45mln (40 mln i bonusy), podczas gdy Bayern cały czas oczekuje 50.
Jak dla mnie i to tak za dużo jak na zawodnika, którego cenię, ale który jednak nie jest po najlepszym dla siebie okresie i coś tu nie halo, by miał zmienić klub za dużo większe pieniądze niż przy transferze do Bayernu. Niech Marotta nie da się wydoić, podobnie ma się rzecz do N'Zonziego, bo 40 mln za tego gracza to większy absurd niż prawie 50 za Tolisso.
- wloski
- Juventino
Też mnie to dziwi, że jak oddawaliśmy Llorente to było wszystko ok.
Z Bayernem też biznes, Vidal w promocji Costa po normalnej cenie.
Narazie dobrze, że się nie dajemy, nie można nas <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> bez mydła.
Z Bayernem też biznes, Vidal w promocji Costa po normalnej cenie.
Narazie dobrze, że się nie dajemy, nie można nas <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> bez mydła.
- mrozzi
- Juventino
Swoją drogą ktoś tu błędnie tłumaczył słowa Maxa. Nie powiedział, że po przegranym finale myślał o odejściu z klubu, a chciał sobie dać z tym wszystkim spokój. Ewidentnie chodziło mu o piłkę generalnie. Też nie było tak, że mu wciskają N'Zonziego, a on nie chce - po prostu pozostawia tę kwestię zarządowi.
- realbs
- Juventino
Juventus is ready to pay €40m + bonuses for Bernardeschi. (@DiMarzio)
Muszą go kupić. Jedno z moich największych marzeń jeśli chodzi o piłkarzy z Serie A :hellyes:
JMercato mówi, że Costa jest już od paru godzin w Turynie. Dziś nocuje w hotelu, a jutro spotkanie z Agnellim(ciekawe czemu miałby się spotykać z prezydentem klubu
)
Muszą go kupić. Jedno z moich największych marzeń jeśli chodzi o piłkarzy z Serie A :hellyes:
JMercato mówi, że Costa jest już od paru godzin w Turynie. Dziś nocuje w hotelu, a jutro spotkanie z Agnellim(ciekawe czemu miałby się spotykać z prezydentem klubu