Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.
- białas
- Juventino
po małej pomocy stwierdzam, że na 90% jest to Club Atlético Independiente de AvellanedaCzwartek pisze:1) Miasto to duży port morski, leżący nad rzeką. Nazwa miasta pochodzi od nazwiska pewnego zasłużonego dla ojczyzny człowieka.
Podaj nazwę największego i najsłynniejszego mostu który znajduje się w tym mieście.
2) Herb jest w kształcie tarczy, przeważa w nim kolor czerwony.
Jakie trzy litery znajdują się na herbie?
3) Grał tu przez pewien czas napastnik (ale raczej taka dziesiątka) pochodzący z Ameryki Południowej. Cecha charakterystyczna tego piłkarza to niski wzrost. Zaliczając debiut w swojej ojczystej lidze pobił rekord będąc najmłodszym piłkarzem w historii ligi. Znany jest również z pewnej nietypowej bramki strzelonej na pewno nie nogą...
Jakie jest hobby tego piłkarza?
4) Klub niedawno obchodził 100-lecie swojego istnienia. Pojedynki derbowe które rozgrywa z lokalnym rywalem uchodzą za jedne z najbardziej zaciętych i ostrych na kontynencie.
Podaj jakiś przykład transferu między tymi dwoma klubami.
5) Przydomek klubu zawiera w sobie nazwę koloru, i jest identyczny z przydomkiem pewnego bardzo znanego klubu (kilkunastokrotnego mistrza kraju i zdobywcy pucharu kraju).
Jaka postać jeszcze oprócz tego łączy te dwa kluby?
1. ten most nosi miano Nicolás Avellaneda. nazwany został tak na cześć prezydenta Argentyny z lat 1884-1870 i łączy miasto Avellaneda z La Boca, chociaż mi bardziej podoba się most Puente San Roque González de la Santa Cruz łączący argentyńskie Posadas z paragwajskim Encarnación

2. CIA, choć nie w takiej kolejności

3. czysty strzał: być może jest to Jorge Burruchaga i jako hobby wielu piłkarzy, golf?
4. jeśli derby to zapewne z klubem Racing Club de Avellaneda, ale nie mogę znaleść żadnego przykładu transferu pomiędzy klubami

5. Diego Forlán i MU - oba kluby noszą przydomek Diablos Rojos lub Red Devils - Czerwone Diabły, dodatkowo klub - zagadka El Rojo, czyli czerwoni.
tyle ode mnie. ufff
- Czwartek
- Evertonista
Po wielogodzinnej walce, ogłaszam że zwycięzcą zostaje...
Białas!!!
Rzutem na taśmę z 3 poprawnymi odpowiedziami zaliczył argentyńską zagadkę! Gratuluję walki, jestem pełen podziwu dla determinacji!
3) Sergio Aguero - strzelił bramkę ręką na początku sezonu, w barwach Atletico już. A jego hooby, jako młodego człowieka, to gra na PlayStation (znalazłem to na jego stronie oficjalnej).
4) Nic dziwnego że nie możesz znaleźć, bo jak to między derbowymi rywalami, transfery są bardzo rzadkie :twisted:. Mi się udało znaleźć tylko Gabriela Calderona (który m.in. wprowadził Arabię Saudyjską do finałów Mistrzostw Świata w Niemczech, ale został zwolniony w grudni 2005).
Czekamy na koleją zagadkę!
Białas!!!
Rzutem na taśmę z 3 poprawnymi odpowiedziami zaliczył argentyńską zagadkę! Gratuluję walki, jestem pełen podziwu dla determinacji!
3) Sergio Aguero - strzelił bramkę ręką na początku sezonu, w barwach Atletico już. A jego hooby, jako młodego człowieka, to gra na PlayStation (znalazłem to na jego stronie oficjalnej).
4) Nic dziwnego że nie możesz znaleźć, bo jak to między derbowymi rywalami, transfery są bardzo rzadkie :twisted:. Mi się udało znaleźć tylko Gabriela Calderona (który m.in. wprowadził Arabię Saudyjską do finałów Mistrzostw Świata w Niemczech, ale został zwolniony w grudni 2005).
Czekamy na koleją zagadkę!

26 MAJA 1993 - COUPE D'EUROPE
NOUS SOMMES LES MARSEILLAIS!!!
- białas
- Juventino
no to pojechali dalej.
1. miasto oficjalnie powstało niedawno z połączenie 3 innych miast. jakich?
2. w herbie m.in. występuje kolor czerwony, czarny, biały i żółty. jaka figura geometryczna znajduje się za piłką?
3. piłkarz ten grał m.in. w klubach z Austrii, Belgii, Francji i Izraela. w jakim klubie występował w lidze z której pochodzi klub - zagadka?
4. zespół rozgrywa mecze domowe na 2 stadionach. czy suma miejsc na obu stadionach jest większa niż 80 tyś.? jeśli tak, to o ile? jeśli nie, to ile jest mniejsza?
5. nazwa klubu jest silnie związana z marką samochodów produkowanych w kraju klubu - zagadki. jaki znany kierowca cztery razu z rzędu wygrywał w swojej "dyscyplinie sportowej"?
mam nadzieję, że nie za łatwe :twisted:
EDIT: slqa, jedziesz dalej. dodam tylko, że nie mogłem się powstrzymać z podpowiedzią nr 5. za bardzo lubię Fina
1. miasto oficjalnie powstało niedawno z połączenie 3 innych miast. jakich?
2. w herbie m.in. występuje kolor czerwony, czarny, biały i żółty. jaka figura geometryczna znajduje się za piłką?
3. piłkarz ten grał m.in. w klubach z Austrii, Belgii, Francji i Izraela. w jakim klubie występował w lidze z której pochodzi klub - zagadka?
4. zespół rozgrywa mecze domowe na 2 stadionach. czy suma miejsc na obu stadionach jest większa niż 80 tyś.? jeśli tak, to o ile? jeśli nie, to ile jest mniejsza?
5. nazwa klubu jest silnie związana z marką samochodów produkowanych w kraju klubu - zagadki. jaki znany kierowca cztery razu z rzędu wygrywał w swojej "dyscyplinie sportowej"?
mam nadzieję, że nie za łatwe :twisted:
EDIT: slqa, jedziesz dalej. dodam tylko, że nie mogłem się powstrzymać z podpowiedzią nr 5. za bardzo lubię Fina
Ostatnio zmieniony 01 kwietnia 2007, 13:16 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.
- slqa
- Juventino
1.Miasto ok.35 tyś w jednym z mniejszych krajów Europy. Z czego jest znane??
2.Herb nie ma określonego typu budowy,zawiera się w nim mała tęcza, jakie ma kolory??
3.Piłkarz dwa razy otrzymał powołanie do reprezentacji, nie dawno dołączył do klubu zagadki. W jakiej lidze zaczynał swoją karierę??
4.Klub nie dawno zdobył trofeum. Gdzie pozwoliło mu ono grać??
5.Klub powstał poprzez fuzje z innym klubem w którym grał Polak.Jak się nazywał ten klub??
2.Herb nie ma określonego typu budowy,zawiera się w nim mała tęcza, jakie ma kolory??
3.Piłkarz dwa razy otrzymał powołanie do reprezentacji, nie dawno dołączył do klubu zagadki. W jakiej lidze zaczynał swoją karierę??
4.Klub nie dawno zdobył trofeum. Gdzie pozwoliło mu ono grać??
5.Klub powstał poprzez fuzje z innym klubem w którym grał Polak.Jak się nazywał ten klub??
Ostatnio zmieniony 05 kwietnia 2007, 09:54 przez slqa, łącznie zmieniany 2 razy.
- Supersonic
- Juventino
slqa rozwiązałbyś tą zagadkę po swoich podpowiedziach? Tylko szczerze.
- Czwartek
- Evertonista
S.V. Zulte Waregem
1) odbywają się tu znane w całym kraju wyścigi konne
2) tęcza jest czerwono-żółto-zielona
3) w lidze nigeryjskiej
4) w Pucharze UEFA
5) K.S.V. Waregem
Zagadka trudna i mało ciekawa. Z powodu braku czasu przekazuję prawo do wymyślenia zagadki dalej.
1) odbywają się tu znane w całym kraju wyścigi konne
2) tęcza jest czerwono-żółto-zielona
3) w lidze nigeryjskiej
4) w Pucharze UEFA
5) K.S.V. Waregem
Zagadka trudna i mało ciekawa. Z powodu braku czasu przekazuję prawo do wymyślenia zagadki dalej.

26 MAJA 1993 - COUPE D'EUROPE
NOUS SOMMES LES MARSEILLAIS!!!
- białas
- Juventino
@slqa, podpowiedź dotyczyła tego, że miasto znajduje się w jednym z mniejszych krajów Europy. tylko, że Belgia pod względem ludności ma więcej mieszkańców niż 31 innych państw Europy (na 46), a pod względem powierzchni 11 państw jest mniejszych od Belgii, tak więc nie wiem pod jakim względem kraj Beneluksu jest jednym z mniejszych krajów Europy. ale niech będzie. zagadka rozwiązana :]
- Vincitore
- Juventino
To ja zadam w takim razie.
1. Miasto - Gminę zamieszkuje trochę ponad 70 000 osób. Dość duża gęstość zaludnienia - ponad 242 osoby/km2. W godle znajduje się pewne zwierzę stojące obok zamku. Jakie to zwierzę?
2. Herb - Herb w formie dwukolorowej chorągiewki. Znajdują się też tam pierwsze dwie litery skrótu, którym nazywany jest często tenże klub. Jednym z kolorów jest biały, a drugim?
3. Piłkarz - Najbardziej znanym graczem tego klubu jest bramkarz, reprezentant kraju-sąsiada tego klubu, o korzeniach dość egzotycznych, z krajem, który reprezentuje niewiele związanymi. O kim mowa?
4. Historia - Największe sukcesy tego klubu przypadają na lata 30-te, 40-te, 50-te i 60-te. Kiedy jednak ostatni raz zawodnicy tego klubu zdobyli jakieś ważne trofeum?
5. Klub - W 2005 roku byli ostatnią drużyną, która miała zagwarantowane utrzymali, drużynę niżej wyprzedzili o jeden punkt, o jakiej drużynie mowa?
1. Miasto - Gminę zamieszkuje trochę ponad 70 000 osób. Dość duża gęstość zaludnienia - ponad 242 osoby/km2. W godle znajduje się pewne zwierzę stojące obok zamku. Jakie to zwierzę?
2. Herb - Herb w formie dwukolorowej chorągiewki. Znajdują się też tam pierwsze dwie litery skrótu, którym nazywany jest często tenże klub. Jednym z kolorów jest biały, a drugim?
3. Piłkarz - Najbardziej znanym graczem tego klubu jest bramkarz, reprezentant kraju-sąsiada tego klubu, o korzeniach dość egzotycznych, z krajem, który reprezentuje niewiele związanymi. O kim mowa?
4. Historia - Największe sukcesy tego klubu przypadają na lata 30-te, 40-te, 50-te i 60-te. Kiedy jednak ostatni raz zawodnicy tego klubu zdobyli jakieś ważne trofeum?
5. Klub - W 2005 roku byli ostatnią drużyną, która miała zagwarantowane utrzymali, drużynę niżej wyprzedzili o jeden punkt, o jakiej drużynie mowa?
- slqa
- Juventino
1.Miasto leży nad rzeką która dzieli ją na dwie części, znajduje sie w nim pewna atrakcja przyrodnicza związana z różami . Jaka??
2.Dwukolorowy herb w kształcie koła a także datą powstania klubu i dwie duże litery.Ile gwiazdek znajduje się na nim??
3.Gra tam pewien piłkarz, który został wychowany przez pewnien znany włoski bliski naszemu sercu klub i nigdy nie został sprzedany przez ten klub. Jakiego klubu jest wychowankiem??
4.Klub zdobył kilkanaście krajowych trofeów w tym 11 Mistrzostw . Jakie trofeum zdobył tylko raz??
5.Trener tego klubu jest obcokrajowcem. Jakiej jest narodowości??
2.Dwukolorowy herb w kształcie koła a także datą powstania klubu i dwie duże litery.Ile gwiazdek znajduje się na nim??
3.Gra tam pewien piłkarz, który został wychowany przez pewnien znany włoski bliski naszemu sercu klub i nigdy nie został sprzedany przez ten klub. Jakiego klubu jest wychowankiem??
4.Klub zdobył kilkanaście krajowych trofeów w tym 11 Mistrzostw . Jakie trofeum zdobył tylko raz??
5.Trener tego klubu jest obcokrajowcem. Jakiej jest narodowości??
Ostatnio zmieniony 15 kwietnia 2007, 12:10 przez slqa, łącznie zmieniany 9 razy.
- Supersonic
- Juventino
Jak mija doba i zagada nie jest rozwiązana to dawajcie podpowiedzi żeby zabawa żyła.