Mercato (zima 2011/12)
- Zbyniu
- Juventino
Jest różnica miedzy Włochem nie sprawdzającym się w rodzimej lidze, a zawodnikiem, który już coś gra a przebywa we Włoszech pół roku. Prosty test: będąc trenerem we włoskiej lidze prędzej sprowadziłbyś do niej jakiegoś Hiszpana czy zawodnika z Ameryki Południowej? Chodzi o to, że z obcokrajowców nie każda nacja sprawdza się w Serie A, a ci pochodzący z Ameryki południowej jak najbardziejOuh_yeah pisze:O ile nie chcę jeszcze prorokować co do wykupienia Estigarribi bo dopiero połowa sezonu, o tyle ten argument mnie po prostu zwalił z nóg.Zbyniu pisze:2) Perspektywiczny zawodnik z ameryki południowej, a jest niewielu z tamtego regionu, którzy nie sprawdzili się w Serie A. I nie wyjeżdżajcie mi tutaj z Amaurim, Almironem itp. Owszem oni u nas zawodzili. Lecz wczesnej tez byli dobrymi zawodnikami włoskiej ligi. A tych, którzy we Włoszech radzili sobie wyśmienicie można wymienić wielu.
Marco Motta ciągle może się rozwinąć, a całkiem sporo Włochów się sprawdziło w Serie A więc powinniśmy go zostawić.

- Virgil
- Juventino
Proste do tych 5milionów dokładamy 1-3 i bierzemy Giovinco. Jeszcze jakieś pytania ?19 pisze:dobra nie wykupujemy estiego za 5mln i co? mamy wprawdzie wiecej o 5mln na napastnika, a co ze skrzydlami? tak czy inaczej bedziemy musieli kogos kupic tylko nie jednego a dwoch skrzydlowych. tak czy inaczej pieniadze wydamy, a lepszego skrzydlowego za 5mln nie znajdziesz
- Zbyniu
- Juventino
Ja mam jedno...co jeśli Gio się na nas wypnie??Virgil pisze:Proste do tych 5milionów dokładamy 1-3 i bierzemy Giovinco. Jeszcze jakieś pytania ?19 pisze:dobra nie wykupujemy estiego za 5mln i co? mamy wprawdzie wiecej o 5mln na napastnika, a co ze skrzydlami? tak czy inaczej bedziemy musieli kogos kupic tylko nie jednego a dwoch skrzydlowych. tak czy inaczej pieniadze wydamy, a lepszego skrzydlowego za 5mln nie znajdziesz
- 19
- Juventino
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
aha czyli skrzydla pepe, vucinic, giovinco, i kto jeszcze? chcesz zostawic elie, krasicia?
bo ja uwazam ze skrzydla powinny wygladac vucinic, esti, pepe i jeszcze ktos np giovinco lub ramirez, ale wedlug mnie to jeden jak i drugi to wydatek ponad 10mln
bo ja uwazam ze skrzydla powinny wygladac vucinic, esti, pepe i jeszcze ktos np giovinco lub ramirez, ale wedlug mnie to jeden jak i drugi to wydatek ponad 10mln
- Virgil
- Juventino
To przecież mamy Pepe, Vucinica, Giaca + na pewno ktoś do ataku do nas dołączy. Nie widzę sensu pakowania aż 5mln w tego grajka.Zbyniu pisze:Ja mam jedno...co jeśli Gio się na nas wypnie??Virgil pisze:Proste do tych 5milionów dokładamy 1-3 i bierzemy Giovinco. Jeszcze jakieś pytania ?19 pisze:dobra nie wykupujemy estiego za 5mln i co? mamy wprawdzie wiecej o 5mln na napastnika, a co ze skrzydlami? tak czy inaczej bedziemy musieli kogos kupic tylko nie jednego a dwoch skrzydlowych. tak czy inaczej pieniadze wydamy, a lepszego skrzydlowego za 5mln nie znajdziesz
Tak 19 Parma rzuci w kopertach 10mln na pewno , żeby wykupić Gio :rotfl: nawet jeżeli tak to dostaniemy niezłą kasę. Sorry ale nie jestem fanem Marotty ale koleś nie jest aż tak głupi.
- Zbyniu
- Juventino
Co ma to ile rzuci Parma do woli zawodnika?? Nie słyszałeś pewnie o tym, że zawodnik tez musi chcieć do nas dołączyć??Virgil pisze:To przecież mamy Pepe, Vucinica, Giaca + na pewno ktoś do ataku do nas dołączy. Nie widzę sensu pakowania aż 5mln w tego grajka.Zbyniu pisze:Ja mam jedno...co jeśli Gio się na nas wypnie??Virgil pisze:
Proste do tych 5milionów dokładamy 1-3 i bierzemy Giovinco. Jeszcze jakieś pytania ?
Tak 19 Parma rzuci w kopertach 10mln na pewno , żeby wykupić Gio :rotfl: nawet jeżeli tak to dostaniemy niezłą kasę. Sorry ale nie jestem fanem Marotty ale koleś nie jest aż tak głupi.
- 19
- Juventino
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
marotta nie bedzie chcial dopuścić do kopert, a jesli do nich dojdzie to tak parma bedzie wstanie dac w kopercie 10mln, a juve bedzie chcialo za wszelka cene przebic oferte parmy.
- rosomak
- Juventino
Wogule to wielu zwas powinno sie zastanowic,jezeli za zmiennika nie chcecie Esti to kogo lepszego?
za ta cene?
znowu kogos kupimy i bedziecie dzieciaki narzekac
Esti nie gra jakiejs furory ale jak wchodzi to daje nam cos, ma dobra technike i zawsze cos dobrego zrobi.
Narzekacie na co sie da jezeli Esti bylby sprzedany i przyszedlby jakis pampers to byscie narzekali ze Marotta Estiego sprzedal.ale to jest wlasnie syndrom kibica dzieciaka.
Patrzcie realnie na to co sie dzieje.Wielu zwas nie zna sie na pilce.
za ta cene?
znowu kogos kupimy i bedziecie dzieciaki narzekac
Esti nie gra jakiejs furory ale jak wchodzi to daje nam cos, ma dobra technike i zawsze cos dobrego zrobi.
Narzekacie na co sie da jezeli Esti bylby sprzedany i przyszedlby jakis pampers to byscie narzekali ze Marotta Estiego sprzedal.ale to jest wlasnie syndrom kibica dzieciaka.
Patrzcie realnie na to co sie dzieje.Wielu zwas nie zna sie na pilce.
- Virgil
- Juventino
Zbyniu akurat przy konkursie kopert to nie ma znaczenia wola piłkarza, jak nie będzie chciał grać to się go sprzeda i kupi kogoś kto podniesie poziom ataku. Esti grał kilka razy i nic ciekawego nie pokazał. Do ataku się nie nadaje , w obronie będzie raczej komplet.
19 czy Ty wiesz o czym piszesz, przecież na tym polega konkurs kopert że strony nie wiedzą ile dają więc jak Juve może za wszelką cenę chcieć przebić Parmę. Ani Parma nie da 10mln, ani Juve za wszelką cenę nie będzie windować ceny.
Rosomak o co Ci chodzi, jeżeli do nas przydzie napastnik na bok ataku to Esti nie będzie potrzebny, bo
a) jest nadal opcja Giovinco
b) jeżeli nie to na lewej stronie może grać też Pepe i Giac = Esti jest zbędny.
19 czy Ty wiesz o czym piszesz, przecież na tym polega konkurs kopert że strony nie wiedzą ile dają więc jak Juve może za wszelką cenę chcieć przebić Parmę. Ani Parma nie da 10mln, ani Juve za wszelką cenę nie będzie windować ceny.
Rosomak o co Ci chodzi, jeżeli do nas przydzie napastnik na bok ataku to Esti nie będzie potrzebny, bo
- Zbyniu
- Juventino
Aha to kupujemy by sprzedać z niewiadomym zyskiem. Do tego opieramy skład na 3 skrzydłowych z czego 2 czuje się lepiej na prawej stronie. No nie powiem ciekawa opcja. Po pierwsze ok Gio jest <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> ale uczepiłeś się go jak pies psiego ogona a chłopak najzwyczajniej może się na nas wypiąć. Po drugie... Pepe owszem w tym sezonie jest postacią wiodącą lecz i na jego pozycje przydałoby się wzmocnienie na ławkę bo Giacch jest przez Conte używany jako typowa zapchajdziura, która może wejść na każdą pozycję w pomocy i ataku. Po trzecie... na litość boska Esti nic nie pokazuje w ataku? To ja chyba jakieś inne mecze oglądałem bo to chyba nie jego stroną grane było większość akcji w ataku.. to nie on objeżdżał sobie obrońców jak chciał. Owszem może nie jest tuzem ofensywy ale nie gadaj tu,że on nic w ofensywie nie pokazuje.Virgil pisze:Zbyniu akurat przy konkursie kopert to nie ma znaczenia wola piłkarza, jak nie będzie chciał grać to się go sprzeda i kupi kogoś kto podniesie poziom ataku. Esti grał kilka razy i nic ciekawego nie pokazał. Do ataku się nie nadaje , w obronie będzie raczej komplet.
- Virgil
- Juventino
Widzisz po prostu trochę różnimy się w oczekiwaniach od zespołu, ja uważam że musimy się wzmacniać , również na ławce.
Biorę pod uwagę, że Giovinco może nas mieć gdzies, ale moim zdaniem warte jest zakręcenie się obok niego i namówienie go na grę w Juve. Co może być ciężkie bo nikt mu miejsca w pierwszej "11" nie zagwarantuje.
Co do Pepe w poprzednim sezonie grał głównie na lewej i dobrze sobie też radził, a Giac z tego co pamiętam więcej grywał na lewej w Cesenie (Ale tutaj mogę się mylić).
Dla mnie atak : Vucinic,Giovinco, Matri, Quagliarella, Pepe, Jovetic* (lub inny zawodnik ataku nie grający jako snajper jeżeli w kogoś zainwestujemy) to byłby atak optymalny i świetny. Co innego jeżeli zdecydujemy się na snajpera np. Dzeko.
Taki skład ataku + Caceres i np. Nainggolan i będziemy mieli bardzo ciekawą drużynę już nie mówiąc o jakimś klasowym obrońcy wtedy byłbym w siódmym niebie.
Esti ani a ataku ani w obronie mnie nie przekonuje. To jest dla mnie zawodnik typowo do 4-4-2 na skrzydło. Ale do 4-3-3 się po prostu nie nadaje. Mi szkoda 5mln na tego grajka po prostu, znowu zabraknie na jakiegoś konkretnego zawodnika.
Biorę pod uwagę, że Giovinco może nas mieć gdzies, ale moim zdaniem warte jest zakręcenie się obok niego i namówienie go na grę w Juve. Co może być ciężkie bo nikt mu miejsca w pierwszej "11" nie zagwarantuje.
Co do Pepe w poprzednim sezonie grał głównie na lewej i dobrze sobie też radził, a Giac z tego co pamiętam więcej grywał na lewej w Cesenie (Ale tutaj mogę się mylić).
Dla mnie atak : Vucinic,Giovinco, Matri, Quagliarella, Pepe, Jovetic* (lub inny zawodnik ataku nie grający jako snajper jeżeli w kogoś zainwestujemy) to byłby atak optymalny i świetny. Co innego jeżeli zdecydujemy się na snajpera np. Dzeko.
Taki skład ataku + Caceres i np. Nainggolan i będziemy mieli bardzo ciekawą drużynę już nie mówiąc o jakimś klasowym obrońcy wtedy byłbym w siódmym niebie.
Esti ani a ataku ani w obronie mnie nie przekonuje. To jest dla mnie zawodnik typowo do 4-4-2 na skrzydło. Ale do 4-3-3 się po prostu nie nadaje. Mi szkoda 5mln na tego grajka po prostu, znowu zabraknie na jakiegoś konkretnego zawodnika.
- Zbyniu
- Juventino
Śmieszą mnie wypowiedzi o jakimś świetnym napastniku klasy światowej. Jasne tez bym sobie takiego życzył ale, nie od tego zaczyna się budowę zespołu, który ma wygrywać nie tylko we Włoszech ale i Europie. Najpierw stwórzmy konkurencyjny zespół, w którym o każdą pozycję będzie rywalizować co najmniej 2 zawodników. Ile takich pozycji u nas widzisz? Dopiero mając taka solidna podstawę w każde kolejne okienko transferowe podnośmy jakość dokupując po 2-3 klasowych zawodników. Już raz zaczynaliśmy budować zespół od zakupu gwiazdy w okół, której mieliśmy tworzyć skład i jak na tym wyszliśmy każdy wie.Virgil pisze:Widzisz po prostu trochę różnimy się w oczekiwaniach od zespołu, ja uważam że musimy się wzmacniać , również na ławce.
Obecnie Marotta i Conte o wiele mądrzej budują zespół. Dla mnie klasowy napastnik to dalsza potrzeba. Przede wszystkim zero konkurencyjności na pozycjach obrońców. Domyślam się, ze po przyjściu Caceresa będziemy grali z nim i lichym po bokach i Barzaglim i Chiellinim w środku i o ile na lewej mamy zmiennika, to w środku mamy jedynie Bonucciego, którego większość z nas wolałaby się pozbyć(chociaż jako rezerwowy mógłby od biedy być), a wiadomo, że jego sprzedaż powoduje, iż potrzebujemy kogoś na środek. A na prawej stronie totalne pustki. Więc licząc sprzedaż Leonardo już mamy zapotrzebowanie na 2 solidnych graczy. Środek pomocy taka sama sprawa. Poza naszą podstawową trójką na ławce dysponujemy Pazienza(który jak wchodził to grał nieźle ale Conte woli wystawiać na środku skrzydłowych jak jego gdy, któregoś z podstawy brakuje więc coś jest nie halo) oraz młodego Marrone, który mimo wielkiego talentu nie stanowi póki co konkurencji dla zawodników z podstawowego składu oraz wymieniany jest Gabriel ale jak wiadomo to jeszcze młokos. Aby móc myśleć o grze na 3 frontach w przyszłym sezonie(mam nadzieje ze się nie mylę i do LM awansujemy) pozycję środkowych pomocników trzeba wzmocnić 2 solidnymi zawodnikami, którzy nie będą tylko od picu jak kogoś zabraknie ale wprowadzą rywalizację i rotację w składzie. Wymienia się Nianggoliana i Guarina i według mnie obaj powinni do nas dołączyć (Belg teraz, kolombijczyk zaś w czerwcu). Mówisz, że na Estigarribie szkoda 5 milionów, a wolisz wziąć Giovinco(sam bym Sebę widział u nas nie mówię, że nie) co potęguje wydatek co najmniej dwukrotnie gdyż Parma swoja połówkę karty wyceniła na 10 milionów. Doliczając do tego obsadę pozycji, o których ja pisałem sprawia, że na klasowego napastnika nagle zaczyna nam brakować pieniędzy. Estigarribia przede wszystkim daję większą możliwość manewrów taktycznych gdyż 3 5 2 którym graliśmy z Roma chociażby zmusza do ustawienia Giovinco jako napastnika(o ile wygrałby rywalizacje z klasowym napadziorem o którym tak piszesz), Caceresa w 3 obrońców, a na lewej flance kogo? Vucinica? bo o ile w 4 3 3 to on na boku może grać to w 3 5 2 jakoś go tam nie widzę bo za dużo musi harować w defensywie. Zapewne po raz kolejny napiszesz o Pepe, spoko tylko co jak on będzie siedział za kartki lub z kontuzją?
Reasumując, ciągle nie podałeś sensownych argumentów, które pokazałyby, iż nie warto zainwestować 5 milionów w Paragwajczyka. Gdy do nas przychodził dla sporej ilości kibiców(nie mówię tylko o tych z Juve ale ogólnie w Europie) był No Name, zaś transferem Elii wielu podniecało się strasznie. Ja od początku znajomemu kibicowi Juve, który zresztą też na naszym forum się udziela mówiłem(gdyż śledziłem uważnie całe Copa America), że w Estigarribii pokładam dużo większe nadzieje, niż w Elii. Czas pokazuje, że się nie myliłem gdyż to ten, który przychodząc do nas był mało znanym młodym talentem zza oceanu lepiej wkomponował się w zespół i więcej do niego wnosi niż ten, którego tak wielu chciało w naszej drużynie. Chłopak ten wykazuje wielka wolę walki, nie jest typowym jeźdźcem bez głowy gdyż potrafi także rozejrzeć się zagrać klepkę czy wycofać do tył, nawet gdy graliśmy 4 3 3 zaiwaniał w obronie jak wół. Gdy jednak potrzeba próbuje sam po szarżować skupiając na sobie często więcej jak jednego rywala. Dla mnie sytuacja jest prosta, swoja obecną grą progresem, który czyni oraz wolą pokazania tego, iż na nasze barwy zasługuje, Marcelo udowodnił, że w kogo jak w kogo ale w niego warto zainwestować.