Powołania do Reprezentacji Polski
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Ostatnio napisali, że Wladek ma już pierwszą wpadkę bo mu asystent uciekł na Litwe gdzie mu zaproponowali lepszą kasę niż PZPN.Mietson pisze:jak mniemam czytałeś ostatnio weszło i udzieliło Ci się ich krytykanctwo
Wpadka że ho ho. Ja bym się podał do dymisji

Rewolucji nie potrzeba. Zresztą kadre musiałby objąć prawdziwy artysta, żeby znaleźć piłkarzy lepszych od obecnie powoływanych.
- francois
- Juventino
Weszło czytam, ale nie zawsze się z nimi zgadzam. Ale w tym przypadku mają rację - bez zmian w kadrze daleko nie zajdziemy. Liczę na powiem świeżości w kolejnych powołaniach, ale to już będą mecze o stawkę, brak czasu na eksperymenty. A stawiając np. na Krychowiaka moglibyśmy sporo zyskać w defensywie.Mietson pisze:Alfa i Omega pisze:Dobrze powiedział przecież. Kadrze nie potrzeba rewolucji, tylko kilku zmian personalnych, poprawienia atmosfery i poukładania klocków. Żadna to rewolta.
francois, jak mniemam czytałeś ostatnio weszło i udzieliło Ci się ich krytykanctwo. Bo oni wielokrotnie krytykując mają rację ale teraz to już się czepiają bo te typy po prostu tak mają.
„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
- Alfa i Omega
- Juventino
No właśnie, sam sobie odpowiedziałeś - powiew świeżości to nie rewolucja. Nie mamy czasu ani materiału na wymianę połowy składu - kilku, czterech, pięciu piłkarzy z kadry zastąpić/wydalić. Zresztą, atutem Kinga jest chyba to, że zdaje sobie sprawę ze swojego warsztatu i umiejętności i nie porywa się z motyką na Słońce. Takie wrażenie przynajmniej ja odnoszę.
Te pytania po prostu były tendencyjne, Fornalik odpowiedział moim zdaniem słusznie, choć wiadomo, szorstko. Zapaleńcy-napaleńcy z Weszło plotą o jakichś rewolucjach. Myślę, że powołanie Krychowiaka byłoby powołaniem Krychowiaka, a nie wielką zmianą w kadrze na miarę Zidanes y Pavones Pereza czy Czelsy preromanowej i romanowej.
A grupa na Euro była taka, że jakbyśmy mieli te drużyny za rywali w eliminacjach, to nikt by nie mówił, że będzie łatwo. I o to mniej-więcej chodziło Fornalikowi.
Jak już mówiłem kilka razy, zwolennikiem Waldemara z kilku powodów nie jestem. No ale wiadomo, dopóki postępuje dobrze, dopóty trzeba to dostrzegać.
Te pytania po prostu były tendencyjne, Fornalik odpowiedział moim zdaniem słusznie, choć wiadomo, szorstko. Zapaleńcy-napaleńcy z Weszło plotą o jakichś rewolucjach. Myślę, że powołanie Krychowiaka byłoby powołaniem Krychowiaka, a nie wielką zmianą w kadrze na miarę Zidanes y Pavones Pereza czy Czelsy preromanowej i romanowej.
A grupa na Euro była taka, że jakbyśmy mieli te drużyny za rywali w eliminacjach, to nikt by nie mówił, że będzie łatwo. I o to mniej-więcej chodziło Fornalikowi.
Jak już mówiłem kilka razy, zwolennikiem Waldemara z kilku powodów nie jestem. No ale wiadomo, dopóki postępuje dobrze, dopóty trzeba to dostrzegać.
- Pan Mietek
- Juventino
Wiadomo, że kadra wymaga zmian ale to, że koleś nie powie dziennikarzom, że euro w wykonaniu naszej repry to katastrofa a Smuda to półdebil i kupa w błyszczącym dresie to jeszcze nie świadczy o tym, że nie ma odwagi zaprowadzić porządkufrancois pisze:Weszło czytam, ale nie zawsze się z nimi zgadzam. Ale w tym przypadku mają rację - bez zmian w kadrze daleko nie zajdziemy. Liczę na powiem świeżości w kolejnych powołaniach, ale to już będą mecze o stawkę, brak czasu na eksperymenty. A stawiając np. na Krychowiaka moglibyśmy sporo zyskać w defensywie.

Oni już zaczęli hejting na Waldka co jest dla mnie oznaką tego, że oni tym się właśnie trudnią - czepialstwem, wytykaniem wpadek i detali, bezczelnym pouczaniem. Często poruszają ważne tematy ale równie często ich przemyślenia są infantylne i pretensjonalne. Kuba pozostał kapitanem i o to się plują - a co oni mogą o tym wiedzieć? Może u piłkarzy Błaszczykowski dalej ma posłuch i dlatego nikt go nie zmienił? Jest mnóstwo powodów dla których wybiera się kapitana ale dla nich kluczowa jest afera z biletami......
- Szilgu
- Juventino
@francois w takim razie wymień mi tę sporą grupę, która została pominięta przy powołaniach. Hmmm jeśli wymienisz konkretnych 7 zawodników, (bo tylu musi być co najmniej, żeby mówić o rewolucji) to wysyłam Ci flaszkę.
Problemem Smudy nie były powolania. Problemem była czasem taktyka i nie mam tu na myśli formacji (chociaż trzech defensywnych pomocników...), ale samą myśl taktyczną szkoleniowca. Do tego uczepił się m.in. tego biednego Obraniaka, nie dał szans Grosickiemu... Powołał dobrych zawodników, ale nie potrafił z nich odpowiednio skorzystać. Do tego zżarł go strach, bał się zaryzykować w niektórych momentach.
Uważam, że gdyby do kadry dodać Peszkę, Boruca i w zależności od formy jakiegoś Milę czy Majewskiego to ta kadra byłaby personalnie ok. To naprawdę drużyna z potencjałem. Tylko nasz trener o tym nie wiedział :lol:
Teraz nawet w przypadku gdyby kadrę przejął Mourinho, i tak każdy najmniejszy błąd byłby mu wytknięty. Smude przez jakiś czas broniłem, bo widać było, że media szukają byle jakiej wpadki, żeby go krytykować. No ale w kilku sytuacji niestety media miały rację, a wyniki go nie obroniły...
Problemem Smudy nie były powolania. Problemem była czasem taktyka i nie mam tu na myśli formacji (chociaż trzech defensywnych pomocników...), ale samą myśl taktyczną szkoleniowca. Do tego uczepił się m.in. tego biednego Obraniaka, nie dał szans Grosickiemu... Powołał dobrych zawodników, ale nie potrafił z nich odpowiednio skorzystać. Do tego zżarł go strach, bał się zaryzykować w niektórych momentach.
Uważam, że gdyby do kadry dodać Peszkę, Boruca i w zależności od formy jakiegoś Milę czy Majewskiego to ta kadra byłaby personalnie ok. To naprawdę drużyna z potencjałem. Tylko nasz trener o tym nie wiedział :lol:
Teraz nawet w przypadku gdyby kadrę przejął Mourinho, i tak każdy najmniejszy błąd byłby mu wytknięty. Smude przez jakiś czas broniłem, bo widać było, że media szukają byle jakiej wpadki, żeby go krytykować. No ale w kilku sytuacji niestety media miały rację, a wyniki go nie obroniły...
- francois
- Juventino
Grzegorz Krychowiak - podstawowy zawodnik drużyny Ligue 1, 22 lata, kilkadziesiąt meczów na zapleczu francuskiej EkstraklasySzikit pisze:@francois w takim razie wymień mi tę sporą grupę, która została pominięta przy powołaniach. Hmmm jeśli wymienisz konkretnych 7 zawodników, (bo tylu musi być co najmniej, żeby mówić o rewolucji) to wysyłam Ci flaszkę.
Marcin Komorowski - dla mnie powinien być podstawowym stoperem już na Euro, po przejściu na środek obrony tworzył najlepszą parę defensorów w lidze z Żewłakowem
Michał Żyro - kolejny z młodych talentów Legii, 20 lat, ponad 30 meczów w Ekstraklasie, 14 spotkań w europejskich pucharach, a przy tym bardzo wszechstronny
Artur Jędrzejczyk - jedno z objawień poprzedniego sezonu, dobra alternatywa dla Piszczka
Bartosz Salamon - zachwycają się nim za granicą, mówi się o sporych pieniądzach, więc coś jest na rzeczy, choć przyznam, że akurat jego mało widziałem na żywo
Błażej Augustyn - najprawdopodobniej gdyby nie kontuzja to wciąż byłby podstawowym zawodnikiem Catanii, ale po wypożyczeniu do Vicenzy odzyskał formę
Kamil Glik - pozytywne zaskoczenie w szerokiej kadrze Smudy, powinien być podstawowym zawodnikiem Torino, ale w kadrze szansy nie dostał
Jako ósmego dołożę Ivo Pekalskiego, który otwarcie zastanawia się nad grą dla Polski, jeśli mu nie damy szansy to zrobią to Szwedzi, a o jego talencie nie muszę chyba mówić
Dołożyłbym jeszcze Celebana, ale po transferze do Mistrza Rumunii szybko stracił miejsce w pierwszej jedenastce, oraz Małeckiego, który mimo charakteru powinien w końcu zmądrzeć, na razie dobrze zaczyna.
Ci piłkarze gorsi od Wojtkowiaka, Murawskiego, Soboty, Mierzejewskiego bez formy, Sobiecha, który szybko wróci na trybuny w Hanowerze i Wasyla na środku na pewno nie będą.
Wysłać adres?
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
- Szilgu
- Juventino
Krychowiak - fajne uzupełnienie kadry. Chłopak utalentowany, oglądałem jego grę jeszcze na mistrzostwach świata juniorów. Tyle, że ten piłkarz nie podniesie poziomu kadry, nie będzie ważnym zawodnikiem, w kadrze może co najwyżej zastąpić Matuszczyka. Co do powołania się zgadzam, ale nie będzie to rewolucją, a wystawianie go w pierwszym składzie w tak trudnych eliminacjach byłoby głupotą.
Komorowski - tu się zgodzę. Czyli mamy jednego piłkarza na razie.
Żyro- mając Peszkę, Grosickiego, Mierzejewskiego, Rybusa i Obraniaka... Wybacz, wyżej cenię Grosika i byłego Legionistę z Rosji. Mogą go sprawdzić i to tyle by było.
Jędrzejczyk- dobrą alternatywą dla Piszczka jest Wasyl. On może być w szerokiej kadrze co najwyżej.
Salomon - świetną robotę robi jego agent
Jeśli ma takie umiejętności to czemu nadal nikt go nie kupił, a i o zainteresowaniu ze strony innych klubów też już cicho się zrobiło... Wielka niewiadoma. Postawiłbyś na niego w meczu z Anglikami albo Czarnogórcami?
Augustyn i Glik - ok, można ich powołać, bo środek mamy kiepski. Ale ten drugi jeździ po murawie jak na lodowisku, awans do Serie A to naprawdę nieziemskie osiągnięcie, ale wątpię, żeby był lepszy nawet od Wasilewskiego na środku. Nigdy jakoś do mnie nie przemawiał.
Pękalskiego nie liczę, bo nie wiadomo jak z jego chęciami do gry.
Małeckiego kiedyś naprawdę lubiłem. Niestety ile razy oglądam jego grę, tyle razy się zawodzę.
Podsumowując: wymiana piłkarzy takich jak Matuszczyk, rezerwowy prawy obrońca, czy rezerwowy środek to nie rewolucja. Co do Komorowskiego się zgadzam, reszta jest naprawdę średnia i rozumiem jedynie sprawdzenie ich w kadrze. Fornalik nie ma na to czasu, a i ma na pewno swoją koncepcję. Patrząc na skład każdego trenera można się czasem przyczepić o kilku zawodników, a Ty zapisałeś zawodników głównie perspektywicznych... Poczekam z tą flaszką do końca dyskusji
Komorowski - tu się zgodzę. Czyli mamy jednego piłkarza na razie.
Żyro- mając Peszkę, Grosickiego, Mierzejewskiego, Rybusa i Obraniaka... Wybacz, wyżej cenię Grosika i byłego Legionistę z Rosji. Mogą go sprawdzić i to tyle by było.
Jędrzejczyk- dobrą alternatywą dla Piszczka jest Wasyl. On może być w szerokiej kadrze co najwyżej.
Salomon - świetną robotę robi jego agent

Augustyn i Glik - ok, można ich powołać, bo środek mamy kiepski. Ale ten drugi jeździ po murawie jak na lodowisku, awans do Serie A to naprawdę nieziemskie osiągnięcie, ale wątpię, żeby był lepszy nawet od Wasilewskiego na środku. Nigdy jakoś do mnie nie przemawiał.
Pękalskiego nie liczę, bo nie wiadomo jak z jego chęciami do gry.
Małeckiego kiedyś naprawdę lubiłem. Niestety ile razy oglądam jego grę, tyle razy się zawodzę.
Podsumowując: wymiana piłkarzy takich jak Matuszczyk, rezerwowy prawy obrońca, czy rezerwowy środek to nie rewolucja. Co do Komorowskiego się zgadzam, reszta jest naprawdę średnia i rozumiem jedynie sprawdzenie ich w kadrze. Fornalik nie ma na to czasu, a i ma na pewno swoją koncepcję. Patrząc na skład każdego trenera można się czasem przyczepić o kilku zawodników, a Ty zapisałeś zawodników głównie perspektywicznych... Poczekam z tą flaszką do końca dyskusji

- Skibil
- Redaktor
A moim zdaniem stawianie na piłkarzy pokroju Krychowiaka czy Salomona to dobry pomysł - są młodzi i utalentowani, więc niech się ogrywają bo, spójrzmy prawdzie w oczy, nie mamy absolutnie żadnych szans na awans do MŚ w takiej grupie. Lepiej żeby ci "młodzi i perspektywiczni" nabierali doświadczenia, niż cały czas grać leszczami, którzy nie łapią się do składu w drugiej lidze niemieckiej...
- 19
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
wydaję mi się że na następny mecz Fornalik powoła Krychowiaka i Glika, potrzebujemy każdego piłkarza grającego na zachodzie, bo w lidze polskiej bieda, powiedzmy sobie szczerze, że liga polska to wyrób piłkarsko-podobny.
Co do Salomona to chłopak musi zrobić krok do przodu i przejść do Serie a
Co do Salomona to chłopak musi zrobić krok do przodu i przejść do Serie a
- Tony Montana
- Juventino
- Podziekował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Ogrywanie młodych zawodników ma sens jedynie wtedy gdy za chwilę porządny system szkolenia będzie w stanie dostarczyć kolejnych bardzo zdolnych chłopaków, czyli w skrócie: obecną generację spisujemy na straty, ogrywamy młodych i za chwilę dostarczamy jeszcze młodych zdolnych, którzy uzupełnią kadrę (tak zrobiono np. w siatkówce).Skibil pisze:A moim zdaniem stawianie na piłkarzy pokroju Krychowiaka czy Salomona to dobry pomysł - są młodzi i utalentowani, więc niech się ogrywają bo, spójrzmy prawdzie w oczy, nie mamy absolutnie żadnych szans na awans do MŚ w takiej grupie. Lepiej żeby ci "młodzi i perspektywiczni" nabierali doświadczenia, niż cały czas grać leszczami, którzy nie łapią się do składu w drugiej lidze niemieckiej...
U nas system szkolenia nie działa więc muszą grać najlepsi, a z młodych nie za bardzo jest kogo ogrywać bo chyba nie takiego pajaca jak Małecki.
Ogólnie rzecz biorąc i tak mamy całkiem niezłych zawodników w porównaniu do tych którzy byli do dyspozycji np. w latach 2003-2008, kwestia tego, żeby to jakoś sensownie poukładać i zmotywować tych zawodników bo trochę z nich takie primadonny z podejściem typu: "a nie wygraliśmy to nic się nie stało, następnym razem powalczymy" (oczywiście nie wszyscy mają takie podejście).
Dwie rzeczy mi się nie podobają: opaska kapitańska dla Kuby i brak powołania Boruca.
- YaSq
- Juventino
http://sport.wp.pl/kat,1728,title,Bunt- ... omosc.html
O ILE TO PRAWDA, to tych 4 gwiazdorkow powino zakonczyc przygode z rep. Z nimi przegrywamy wszedzie z kazdym, czasem uda sie wywalczyc remis ktory jest porazka (jak ten z Rosja) i uznamy za wielki sukces. Gorzej juz byc nie moze.
O ILE TO PRAWDA, to tych 4 gwiazdorkow powino zakonczyc przygode z rep. Z nimi przegrywamy wszedzie z kazdym, czasem uda sie wywalczyc remis ktory jest porazka (jak ten z Rosja) i uznamy za wielki sukces. Gorzej juz byc nie moze.
"Gwizdy z trybun? Jeszcze trochę i będą nam bić brawo" L. Del Neri
- strong return
- Juventino
Chyba tak. JEŚLI to prawda, to panowie są ciołkami(ujmując rzecz bardzo łagodnie), a kadrze nie ma nawet co kibicować. Bo okaże się, że Perquis przynajmniej nawpieprzał się bólu by zagrać na EURO, Ojgen zachowuje się przynajmniej jak pełen profesjonalista i robi, co ma zrobić.
Przychodzi Pirlo do Conte na pierwszym treningu- on nie ma żadnego doświadczenia w pucharach i w kadrze... Jeszcze trzeba zostawić możliwość, że wobec takiej dyspozycji w środowym meczu piłkarzy, dziennikarz dopisał sobie tekst pod zdarzenia boiskowe.
Przychodzi Pirlo do Conte na pierwszym treningu- on nie ma żadnego doświadczenia w pucharach i w kadrze... Jeszcze trzeba zostawić możliwość, że wobec takiej dyspozycji w środowym meczu piłkarzy, dziennikarz dopisał sobie tekst pod zdarzenia boiskowe.
- booyak
- Juventino
Wątpię żeby było w tym choć ziarnko prawdy. Nie wyobrażam sobie w ogóle takiej sytuacji żeby kilku piłkarzy trzęsło całym sztabem reprezentacji i resztą piłkarzy. Tym bardziej że po Euro Szczęsny raczej powinien bać się o statut pierwszego bramkarza a nie wszczynać kłótnie i jako młokos próbować rządzić w kadrze. Co do trio z Dortmundu też ciężko wyobrazić sobie że tak bezpłciowi jeśli chodzi o charakter Lewandowski i Kuba twardo bez uzasadnionych przyczyn potrafili by się postawić trenerowi. Kaczka dziennikarska i tyle.
A jeśli się mylę Szczęsnego wyrzucić niech broni Tytoń bądź wróci Boruc, Kubie kupić kilka biletów na mecz z Czarnogórą, Piszczkowi dać immunitet co by go już prokuratura nie ścigała a Lewemu obiecać duet z Van Persim w ManUtd na przyszły sezon no i wszyscy będą szczęśliwi.
A jeśli się mylę Szczęsnego wyrzucić niech broni Tytoń bądź wróci Boruc, Kubie kupić kilka biletów na mecz z Czarnogórą, Piszczkowi dać immunitet co by go już prokuratura nie ścigała a Lewemu obiecać duet z Van Persim w ManUtd na przyszły sezon no i wszyscy będą szczęśliwi.
★ ★ ★
- francois
- Juventino
Drugie powołania Fornalika za nami. Dziwi mnie, czemu ten facet powiela błędy Smudy :doh: Nie widział, co działo się wcześniej? Co w kadrze robi Fabiański? Wojtkowiak też mnie nigdy nie zachwycał. Dobrze, że jest w końcu Komorowski. Ale znowu brak Glika, Dudki, Krychowiaka czy Kurto, który coraz śmielej pogrywa w Rodzie.
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”