Primavera
1. "Mecz życia" Gouano. Najpierw zawalona bramka, potem sprokurował karnego, jednocześnie odnosząc kontuzję. Niezły wyczyn.
2. Rzeczywiście, świetny Chibsah. Myślałem, zę to taki standardowy dorodny Murzyn, silny, wytrzymały, ale slaby technicznie def pom. A tu proszę, jakby się urodził z piłką przy nodze.
3. Oj, tam, oj tam. Kto chciał zauważyć Gabriela w meczu, ten zauważył. Ładnie parę razy powalczył, kilka piłek a la Pirlo. Chibsah rozgrywał, więc Gabriel ustawiał się wyżej.
4. Co to było za boisko? Orlik? :doh:
5. W związku z takimi wymiarami boiska trzeba było odpuścić grę 4-4-2. Skrzydłowi kopali się po czole.
6. Libertazzi, nasz wspaniały kapitan, grą przypominał mi ogolonego Amauriego (waży i mierzy zresztą tyle samo). Padovan wszedł i od razu lepiej.
7. Dobry Branescu. Złapany karny i ten jeden trudny strzał w róg bramki.
2. Rzeczywiście, świetny Chibsah. Myślałem, zę to taki standardowy dorodny Murzyn, silny, wytrzymały, ale slaby technicznie def pom. A tu proszę, jakby się urodził z piłką przy nodze.
3. Oj, tam, oj tam. Kto chciał zauważyć Gabriela w meczu, ten zauważył. Ładnie parę razy powalczył, kilka piłek a la Pirlo. Chibsah rozgrywał, więc Gabriel ustawiał się wyżej.
4. Co to było za boisko? Orlik? :doh:
5. W związku z takimi wymiarami boiska trzeba było odpuścić grę 4-4-2. Skrzydłowi kopali się po czole.
6. Libertazzi, nasz wspaniały kapitan, grą przypominał mi ogolonego Amauriego (waży i mierzy zresztą tyle samo). Padovan wszedł i od razu lepiej.
7. Dobry Branescu. Złapany karny i ten jeden trudny strzał w róg bramki.
- Brutalo
- Juventino
Podpisuję się pod wszystkimi punktami, ale co do Padovana bym polemizował. Jak zobaczyłem nazwisko, to przypomniał mi się Padovano. Mówię sobie w duchu "Huhuhu, tylko Vialliagio by brakowało", ale chłopak słabo zagrał. Miał parę sytuacji, ale wszystkie (?) obok bramki. Brakowało typowego napastnika. Jak widać, zarówno Primavera, jak i dorośli mają problem ze zdobywcami bramekalina pisze: 6. Libertazzi, nasz wspaniały kapitan, grą przypominał mi ogolonego Amauriego (waży i mierzy zresztą tyle samo). Padovan wszedł i od razu lepiej.

Chodziło o to, ze gra się ożywiła i było go cały czas widać. Bramkę strzelił - ale z minimalnego spalonego. Wyglądał lepiej niż klocowaty Libertazzi.Brutalo pisze:Podpisuję się pod wszystkimi punktami, ale co do Padovana bym polemizował. Jak zobaczyłem nazwisko, to przypomniał mi się Padovano. Mówię sobie w duchu "Huhuhu, tylko Vialliagio by brakowało", ale chłopak słabo zagrał. Miał parę sytuacji, ale wszystkie (?) obok bramki. Brakowało typowego napastnika. Jak widać, zarówno Primavera, jak i dorośli mają problem ze zdobywcami bramekalina pisze: 6. Libertazzi, nasz wspaniały kapitan, grą przypominał mi ogolonego Amauriego (waży i mierzy zresztą tyle samo). Padovan wszedł i od razu lepiej.
E:
@bendzamin - na poprzedniej stronie to jest :doh:
Ostatnio zmieniony 04 czerwca 2012, 12:09 przez alina, łącznie zmieniany 1 raz.
- bendzamin
- Redaktor
Nasza primka zagra w nastepnej edycji NextGen Series. Oto grupy:
Group 1: Barcelona, Tottenham Hotspur, Olympiacos, Vfl Wolfsburg.
Group 2: Manchester City, Juventus, Paris Saint-Germain, Fenerbahce.
Group 3: Chelsea, Ajax, CSKA Moscow, Molde FK.
Group 4: Arsenal, Athletic Bilbao, Olympique de Marseille, RSC Anderlecht.
Group 5: Liverpool, Borussia Dortmund, Inter, Rosenborg BK.
Group 6: Sporting Clube de Portugal, Celtic, Aston Villa, PSV Eindhoven.
Group 1: Barcelona, Tottenham Hotspur, Olympiacos, Vfl Wolfsburg.
Group 2: Manchester City, Juventus, Paris Saint-Germain, Fenerbahce.
Group 3: Chelsea, Ajax, CSKA Moscow, Molde FK.
Group 4: Arsenal, Athletic Bilbao, Olympique de Marseille, RSC Anderlecht.
Group 5: Liverpool, Borussia Dortmund, Inter, Rosenborg BK.
Group 6: Sporting Clube de Portugal, Celtic, Aston Villa, PSV Eindhoven.
- Dante93
- Juventino
Co prawda tego meczu nie oglądałem, ale pamiętam, że obserwując jakiś wcześniejszy mecz Primki pare miesięcy temu też mi dorodny mudżin ze środka pola wpadl w oko.alina pisze:2. Rzeczywiście, świetny Chibsah.
ALe ogółem to mamy dosyć posuche jeżeli chodzi o młodzież. Jest niezły bramkarz (ktory jednak żeby sie wybić będzie potrzebował gry, a wszyscy wiedzą jak to jest z tymi wypożyczeniami etc.) jest też niezly Appelt ktory chyba jednak mial być kimś więcej niż jest, no i Bouy który w miare ogarnia.
A reszta?
Pamiętaj, że jakby 2 z każdego rocznika wchodziło do pierwszej drużyny, to byłby gigantyczny sukces.Dante93 pisze:ALe ogółem to mamy dosyć posuche jeżeli chodzi o młodzież. Jest niezły bramkarz (ktory jednak żeby sie wybić będzie potrzebował gry, a wszyscy wiedzą jak to jest z tymi wypożyczeniami etc.) jest też niezly Appelt ktory chyba jednak mial być kimś więcej niż jest, no i Bouy który w miare ogarnia.
A reszta?
Untersee i Padovan wczoraj grali ładnie, a oni są '94, więc pewnie zagrają w przyszłym sezonie w NextGen.
- Arcadio
- Juventino
Heh, cały Milan z Niego leje po tym karnym....
Niby posucha, o dziwo wydaje mi się, że najlepszych zawodników mamy w pomocy.
Chibsah dostał propozycję wypożyczenia do Chievo, paru do Serie B.
Chcę jedna zauważyć, że z tym wzmacnianiem młodzieżówki, że 30 baniek na 5 lat przeznaczyli, itd. się coś dzieje.
Kupiliśmy już paru, do tego wieloma się interesujemy, np.
- Nicolás Cañizares środkowy obrońca z Rayo,
- Gabriel sprowadzony przez Emersona,
- Nicola Leali,
- Pogba,
- Jacob Laursen,
- Geoffrey Kondogbia(ponoć jest dogadany na następny sezon jak bd za free)
- itd ( to tak na szybko przypomniane)
Do tego całe stado, którymi się mocno interesujemy jak np. Halilovic, Igor Lichnovsky, Kovacic, Jules Olivier Ntcham, Richmond Boakye,
i ten:
http://www.mundodeportivo.com/20120520/ ... 56109.html
Niby posucha, o dziwo wydaje mi się, że najlepszych zawodników mamy w pomocy.
Chibsah dostał propozycję wypożyczenia do Chievo, paru do Serie B.
Chcę jedna zauważyć, że z tym wzmacnianiem młodzieżówki, że 30 baniek na 5 lat przeznaczyli, itd. się coś dzieje.
Kupiliśmy już paru, do tego wieloma się interesujemy, np.
- Nicolás Cañizares środkowy obrońca z Rayo,
- Gabriel sprowadzony przez Emersona,
- Nicola Leali,
- Pogba,
- Jacob Laursen,
- Geoffrey Kondogbia(ponoć jest dogadany na następny sezon jak bd za free)
- itd ( to tak na szybko przypomniane)
Do tego całe stado, którymi się mocno interesujemy jak np. Halilovic, Igor Lichnovsky, Kovacic, Jules Olivier Ntcham, Richmond Boakye,
i ten:
http://www.mundodeportivo.com/20120520/ ... 56109.html
Żaden zwycięzca nie wierzy w przypadek.
- francois
- Juventino
Ale efektów niestety w pierwszej drużynie nie widać... I widać nie będzie, jeśli nie będziemy mieli odwagi, aby na tych młodzików postawić. Ale my wolimy kupować Padoina (mimo iż faktycznie póki co nie zawiódł) zamiast dać szansę Ekdalowi lub więcej czasu dla Marrone, a Sorensen musiał iść do Bologny z nadzieją na pierwszy skład.Arcadio pisze:Chcę jedna zauważyć, że z tym wzmacnianiem młodzieżówki, że 30 baniek na 5 lat przeznaczyli, itd. się coś dzieje.
W życiu tego Chibsaha w akcji nie widziałem, ale mam nadzieję, że w Chievo będzie grał regularnie i się rozwinie.Arcadio pisze:Chibsah dostał propozycję wypożyczenia do Chievo, paru do Serie B.
Ciekawe czy nasze importowane talenty - Bouy i Appelt - pójdą na wypożyczenie

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
Dzizas, chłopie, Marotta&Paratici są w klubie 2 lata (a w pierwsze mecrato nie było siana, więc tylko wypożyczyli kliku piłkarzy do primki za grosze) - skąd niby efekty miałby sie wziąć już teraz? Mało co mnie tak irytuje, jak pieprzenie 'dajmy szansę młodym', które rozwinięte powinno brzmieć 'olejmy scudetto, dajmy szansę młodym'.francois pisze:Ale efektów niestety w pierwszej drużynie nie widać... I widać nie będzie, jeśli nie będziemy mieli odwagi, aby na tych młodzików postawić. Ale my wolimy kupować Padoina (mimo iż faktycznie póki co nie zawiódł) zamiast dać szansę Ekdalowi lub więcej czasu dla Marrone, a Sorensen musiał iść do Bologny z nadzieją na pierwszy skład.Arcadio pisze:Chcę jedna zauważyć, że z tym wzmacnianiem młodzieżówki, że 30 baniek na 5 lat przeznaczyli, itd. się coś dzieje.
Marchisio, PDC, Giovinco, Marrone. Mało?! Gdzie jest lepiej we Włoszech? Czekam na przykłady.
Lepiej, żeby poszli do Serie B. Przynajmniej będą grać. Primavera--> Serie B to wystarczający skok na początek.francois pisze:Ciekawe czy nasze importowane talenty - Bouy i Appelt - pójdą na wypożyczenieJeśli tak to gdzie? Skoro mają duży talent to dobrze byłoby, żeby się ogrywali w Serie A. Mam nadzieję, że słuch i nich nie przepadnie...
- francois
- Juventino
Marrone to faktycznie idealny przykład piłkarza, który otrzymał szansę. Ile on tych minut zagrał, bo zapomniałem :roll:alina pisze:Dzizas, chłopie, Marotta&Paratici są w klubie 2 lata (a w pierwsze mecrato nie było siana, więc tylko wypożyczyli kliku piłkarzy do primki za grosze) - skąd niby efekty miałby sie wziąć już teraz? Mało co mnie tak irytuje, jak pieprzenie 'dajmy szansę młodym', które rozwinięte powinno brzmieć 'olejmy scudetto, dajmy szansę młodym'.francois pisze:Ale efektów niestety w pierwszej drużynie nie widać... I widać nie będzie, jeśli nie będziemy mieli odwagi, aby na tych młodzików postawić. Ale my wolimy kupować Padoina (mimo iż faktycznie póki co nie zawiódł) zamiast dać szansę Ekdalowi lub więcej czasu dla Marrone, a Sorensen musiał iść do Bologny z nadzieją na pierwszy skład.Arcadio pisze:Chcę jedna zauważyć, że z tym wzmacnianiem młodzieżówki, że 30 baniek na 5 lat przeznaczyli, itd. się coś dzieje.
Marchisio, PDC, Giovinco, Marrone. Mało?! Gdzie jest lepiej we Włoszech? Czekam na przykłady.
A gdzie jest lepiej we Włoszech? Na przykład Udinese. Tak regularnie wprowadzają talenty w pierwszym zespole. Dzięki temu prowincjonalny klub z niezbyt dużego miasta na granicy włosko-słoweńskiej jest w czołówce Serie A i zagra w CL. A budżet im przecież na wiele nie pozwala.
Jakie są konsekwencje tego, że we Włoszech niewiele zespołów stawia na młodzież? Wystarczy spojrzeć na reprezentację...
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
- Zawidowianin
- Juventino
3 zawodników w kadrze wywodzących się z Primavery Juventusu (Criscito byłby czwartyfrancois pisze:
Jakie są konsekwencje tego, że we Włoszech niewiele zespołów stawia na młodzież? Wystarczy spojrzeć na reprezentację...

onliforpipul
- jakku1
- Juventino
W pierwszej druzynie to moze faktycznie jeszcze nie widac, ale dosc duze profity ze sciagania tych mlodych chlopakow za grosze i prowadzenia konkurencyjnej Primavery mamy ; )francois pisze: Ale efektów niestety w pierwszej drużynie nie widać...
W zasadzie co sezon co najmniej kilka, albo kilkanascie milionow zyskujemy ze sprzedazy polowy kart tych mlodych graczy. Ostatnio sprzedalismy polowe Immobile za 4m, wczesniej Sorensena za 2,5m, a w zeszlym roku opchnelismy 50% Ekdala za 2m czy polowe Giovinco za 3,5m (wiem, ze to kwota strasznie niska...). Cena Marrone w tej chwili jest jeszcze wyzsza bo bardzo wiele klubow sie nim interesuje - gdybysmy chcieli tak na wolnym rynku opchnac polowe jego karty to pewnie bysmy dostali tyle samo co za Immobile albo troszke mniej. Z Branescu sytuacja wyglada podobnie - Udinese w pierwszej kolejnosci w trakcie negocjacji zapytalo wlasnie o Rumuna.
Mysle, ze akurat polityka wprowadzania tych juniorow do pfutbolu na wyzszym poziomie poprzez wypozyczenia czy wspolwlanosci nie jest najgorsza (moglaby byc lepsza, ale nie ma ku temu warunkow - brak zespolu rezerw). Teraz na wypozyczenie do Werony idzie Chibsah - zagra dobry sezon to znajdzie sie wiele klubow w Serie A, ktore beda chcialy wykupic polowe jego karty - i to beda kolejne miliony do naszej kasy. Jesli sprawdzi sie na poziomie Serie A z kolei - to wykupimy te polowke karty z powrotem, albo znow zarobimy pieniadze. A takich Chibsahow moze byc wiecej, bo co roku kilku pilkarzy zaskakuje (Immobile) i jest z tego pozytek ; ) Moze Libertazzi wystrzeli na wypozyczeniu? Albo ktos z trojki Magnusson, Untersee, Liviero? Trzeba tez pamietac, ze jest jeszcze ktos taki jak Giandonato, ktory to swego czasu prezentowal sie bardzo obiecujaco i byc moze jeszcze sie odnajdzie. To samo dotyczy Rossiego (troche pogral w Serie B w zeszlym sezonie, ale mogloby byc lepiej). W Pasquato wierzyc juz przestalem, ale tez nie jest wykluczone, ze jakies pieniadze z jego transferu beda.
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2012, 15:39 przez jakku1, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 

- francois
- Juventino
jakku1 masz rację - finansowo wychodzimy na tym całkiem nieźle. Żałuję tylko, że tak niewielu chłopaków trafia do pierwszego zespołu...[/b]
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
Marrone dostał szansę w Sienie. Nie piszę o piłkarzach, 'którzy dostali szansę' ale o sukcesach szkółki Juve. Każdy z nich był na wypożyczeniu, a nie gnił na ławie w Juve. Gio też całkowicie przypadkowo rozwinął się na wypożyczeniufrancois pisze:Marrone to faktycznie idealny przykład piłkarza, który otrzymał szansę. Ile on tych minut zagrał, bo zapomniałem :roll:
Więc mamy się zmienić w Arsenal, który nigdy niczego nie wygrywa?francois pisze:A gdzie jest lepiej we Włoszech? Na przykład Udinese. Tak regularnie wprowadzają talenty w pierwszym zespole. Dzięki temu prowincjonalny klub z niezbyt dużego miasta na granicy włosko-słoweńskiej jest w czołówce Serie A i zagra w CL. A budżet im przecież na wiele nie pozwala.
Poczytaj sobie więcej o Udinese i przyczynach ich sukcesu. Ostatnio było o tym w "PN". Udinese, wbrew temu co piszesz, nie polega na 'dawaniu szansy młodzieży' ale najpierw wysyła ich na wypożyczenie, gdzie dojrzewają.
Powtarzasz głupie stereotypy nt włoskiej piłki powtarzane przez polskich ekspertów-ignorantów. Taa. Catenaccio, symulowanie, brak stawiania na młodych.francois pisze:Jakie są konsekwencje tego, że we Włoszech niewiele zespołów stawia na młodzież? Wystarczy spojrzeć na reprezentację...
Taa, Włosi nie lubią mlodzieży :roll: Chetnie poczytam przykłady z zagranicy o 18-latkach w pierwszym składzie.
Załącznik - piłkarze Udinese na wypożyczeniach:
GK Željko Brkić (at Siena)
GK Alin Bucuroiu (at Braila)
GK Jan Koprivec (at Bari)
DF Francesco Bossa (at Grosseto)
DF Jonni Cabrera (at Luqueño)
DF Jefferson (at Modena)
DF Mahamadou Sissoko (at Kilmarnock)
DF Allan Nyom (at Granada)
DF Rosario Licata (at Viareggio)
MF Ritchie Kitoko (at Tenerife)
MF Antonio Candreva (at Lazio)
MF Juan Guillermo Cuadrado (at Lecce)
MF Andrea Mazzarani (at Novara)
MF Abdoul Sissoko (at Brest)
MF Christian Obodo (at Lecce)
MF Juan Surraco (at Torino)
MF Dani Benítez (at Granada)
MF Jaime Romero (at Granada)
MF Thierry Doubai (at Sochaux)
FW Steve Leo Beleck (at AEK Athens)
FW Leandro Caruso (at Godoy Cruz)
FW Germán Denis (at Atalanta)
FW Fabinho (at Modena)
FW Fernando Forestieri (at Bari)
FW Alexandre Geijo (at Granada)
FW Odion Ighalo (at Granada)
...i współwłasności:
GK Zdeněk Zlámal (co-ownership with Bari)
DF Gabriele Angella (co-ownership with Empoli, at Siena)
DF Ricardo Chará (co-ownership with Empoli)
DF Giovanni Formiconi (co-ownership with Grosseto)
DF Massimo Gotti (co-ownership with Ternana)
DF Antonio Marino (co-ownership with Reggina)
DF Daniele Mori (co-ownership with Empoli)
DF Jonathan Rossini (co-ownership with Sampdoria)
MF Gaetano D'Agostino (co-ownership with Siena)
MF Flavio Lazzari (co-ownership with Empoli)
FW Daniel Bradaschia (co-ownership with Lumezzane)